رابطه دانشجویان موسیقی با جشنواره فجر چگونه است؟
فرهنگی و هنری
بزرگنمایی:
تبسم مهر - سی و چهارمین جشنواره موسیقی فجر همانند سالهای گذشته تعدادی از اجراهای خود را به دانشجویان و دانشآموزان موسیقی اختصاص داده است. امسال ارکستر دانشگاه تهران و دانشگاه هنر در سبکهای کلاسیک و سنتی به روی صحنه رفتند.
تبسم مهر - دانشجویان همه ساله پای ثابت جشنواره موسیقی فجر هستند و اجراهای متعددی از آنها به روی صحنه میرود و در مقام تماشاگر به تماشای بسیاری از کارها مینشینند؛ با این حال تعداد زیادی از دانشجویان موسیقی هم هستند که شاید به هیچ عنوان با این جشنواره آشنا نباشند و تا به حال حتی یک اجرا هم در جشنواره موسیقی فجر ندیدهاند.
به همین منظور خبرنگار ایسنا سری به سه دانشکده موسیقی زده است تا میزان آشنایی دانشجویان این رشته با جشنواره موسیقی فجر را در گزارشی منعکس کند.
جشنواره موسیقی فجر از نگاه دانشجویان دانشکده هنرهای زیبا
در قدم اول سری به دانشکده هنرهای زیبای تهران میزنیم. وارد دانشکده موسیقی میشویم. دانشجویان عمدتاً در تکاپو هستند و یا اینکه در اتاقهای تمرین در حال ساز زدن و تمرین کردن هستند. عدهای از دانشجویان نیز پشت در اتاقهای تمرین منتظر ایستادهاند تا نوبت آنها شود و به اتاق تمرین بروند. با این حال تعداد دانشجویان حاضر در دانشکده زیاد نیست چراکه به گفته همدانشکدهای هایشان بعضی از آنها در جشنواره موسیقی فجر اجرا دارند و به همین خاطر سر تمرین هستند.
یک دانشجوی ترم آخر موسیقی ایرانی که عود مینوازد درباره جشنواره فجر به ایسنا میگوید: «تقریبا به طور کامل با جشنواره موسیقی فجر آشنا هستم. هر سال نیز تعداد زیادی از اجراها را میدیدم و به نظرم کیفیت کارها بد نبوده است. ولی امسال برای دیدن هیچ اجرایی در جشنواره نرفتم و تنها اجراهای برخی از دوستانم در جشنواره را از طریق ویدئو دیدهام. به نظرم کیفیت کارها همانند سالهای قبل بود و تغییر خاصی نداشته است.»
در ادامه به سمت اتاقهای تمرین میرویم. برخی از دانشجویان ایستاده و برخی هم نشستهاند. عدهای دیگر نیز پشت درهای تمرین هستند. یکی از دانشجویان ترم شش موسیقی کلاسیک که پیانو مینوازد میگوید که خیلی وقت نمیکند اجرای دوستانش در جشنواره را ببیند و امسال نیز تنها یک اجرا را دیده و به نظرش اجرا بد نبوده است.
همچنین یکی از دانشجویان دیگر رشته موسیقی کلاسیک که ویولن مینوازد در پاسخ بیان میکند: «سالهای گذشته در جشنواره به همراه ارکسترهای دانشجویی شرکت کردهام و به نظر من کیفیت کارها در سطح دانشجویی خوب بوده است. امسال نیز همانند سابق اخبار جشنواره را دنبال میکنم و در روز افتتاحیه به اجرای ارکستر ملی رفتهام. البته یکی از دوستانم امسال در جشنواره شرکت کرده و از هماهنگی برنامهها گلهمند بوده است.»
در سالن اصلی دانشکده موسیقی عدهای از نوازندگان ویولن ایستادهاند و در حال صحبت هستند؛ به سمت آنها میرویم و درباره جشنواره موسیقی فجر از آنها سوال میکنیم. تعدادی از آنها نیشخند میزنند و میگویند که جشنواره موسیقی فجر به درد نمیخورد و جمع را ترک میکنند. با این حال یکی دیگر از آنها با خنده بیان میکند که حتماً باید جواب بدهم؟ سپس میگوید: «سالها قبل جشنواره موسیقی فجر را دنبال میکردم ولی الان اصلاً با آن آشنا نیستم و آن را دوست ندارم چون کیفیتش پایین است.»
در ادامه تعدادی از دانشجویان رشته موسیقی ایرانی ترم چهار را میبینیم. به سمتشان میرویم و از آنها درباره جشنواره موسیقی فجر سوال میکنیم. بیشتر آنها میگویند که با جشنواره آشنا نیستند و تا به حال اجرایی از آن را ندیدهاند و تعدادی دیگر از آنها نیز حاضر به جواب دادن نمیشوند و جمع را ترک میکنند.
با این حال عده دیگری از دانشجویان رشته موسیقی بیان میکنند که اغلب به خاطر دعوت دوستان و یا استادانشان به تماشای اجراهای جشنواره موسیقی فجر نشستهاند و نظر خاصی درباره جشنواره ندارند.
از ساختمان دانشکده موسیقی دانشگاه تهران خارج میشویم و به سمت محوطه دانشکده میرویم. دو نفر از دانشجویان موسیقی سنتی که تار مینوازند در حال صحبت با یکدیگر هستند. به سمتشان میرویم و درباره جشنواره موسیقی فجر از آنها سوال میکنیم. یکی از آنها بیان میکند: «امشب بنا بر درخواست خود جشنواره در سالن نیاوران همراه با ارکستر دانشگاه تهران اجرا داریم. ولی نمیدانم چرا سالن رودکی را در اختیار بچههای دانشگاه هنر قرار داده و به ما نیز اجازه اجرا در آنجا را ندادند. امسال زمانبندی اجراها خیلی بد بود و سایت فروش بلیط هم درست عمل نمیکرد. همچنین خیلی از بلیطهای اجرا را به مهمانان خود دادهاند و این باعث شده که ما فروش کافی نداشته باشیم.»
این دانشجوی موسیقی از بینظمی جشنواره موسیقی فجر شکایت میکند و اضافه میکند که امسال بار اولی است که در این جشنواره شرکت کرده و اجرای دیگری را ندیده، چراکه درگیر تمرین برای کنسرت بوده است.
جشنواره موسیقی فجر از نگاه دانشجویان دانشگاه هنر
از دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران خارج میشویم و سری هم به دانشجویان موسیقی دانشگاه هنر میزنیم تا نظر آنها را نیز بدانیم.
دو نفر از دانشجویان رشته موسیقی کلاسیک و سنتی که یکی از آنها پیانو مینوازد و دیگری سنتور، در حال صحبت با یکدیگر هستند. یکی از آنها در پاسخ میگوید: «تا حدودی با ساز و کار جشنواره آشنا هستم و اغلب سعی میکنم اجرای دوستانم و یا آشنایانم که میدانم کارشان خوب است را در جشنواره ببینیم. امسال نیز تعدادی از اجراها را دیدم ولی سالن نیاوران در نحوه برگزاری و زمان اجرا بینظمی داشت.»
همچنین دانشجوی نوازنده سنتور بیان میکند که سالهاست که به اجراهای جشنواره فجر سر نمیزده و علاقهای هم به شرکت در آن نداشته ولی با این حال امسال اجرای برگزیدگان جشنواره موسیقی جوان را دیده است. او با شکایت از بینظمیها، ادامه میدهد: «اجراهای شب گذشته خوب بودند و حتی میتوانم بگویم که فوقالعاده بودند. همچنین بخش دوم کنسرت نیز خیلی خوب بود ولی زمان اجرای آنها را نصف کردند به همین دلیل بچهها کاملاً شوک شده بودند.»
در ادامه یکی از دانشجویان نوازنده سنتور را میبینیم که در حال مطالعه است. او در جواب به سوالات ایسنا میگوید: «شاید سالی یکی دو اجرا را ببینم. امسال نیز یکی از اجراهای ایوان شمس به نام «خنیاگران مهر» را دیدهام ولی خوشم نیامد. جشنواره موسیقی فجر هر سال مثل قبل است. همه اجراها معمولی هستند و کیفیت لازم را ندارند.»
در ادامه از دو دانشجوی بخش کلاسیک نیز سوال میکنیم. این دو دانشجویان امسال در جشنواره شرکت کردهاند و میگویند که جشنواره دچار باند بازیهای زیادی شده به همین دلیل نیز امسال کیفیت آن پایینتر است.
جشنواره موسیقی فجر از نگاه دانشجویان دانشکده موسیقی علمی کاربردی
پس از صحبت با دانشجویان رشته موسیقی دانشگاه هنر، سری به دانشکده موسیقی علمی کاربردی واحد 46 میزنیم و از تعدادی از دانشجویان این دانشکده نیز سوال میکنیم.
یکی از دانشجویان رشته موسیقی کلاسیک که نوازنده پیانو است درباره جشنواره موسیقی فجر میگوید: «خیلی با آن آشنا نیستم و علاقهای هم به آن ندارم؛ چراکه میدانم کارهای خوب و قوی در آن اجرا نمیشود ولی با این حال شاید سالی یک یا دو اجرا را بروم؛ البته امسال هنوز هیچکدام از اجراها را ندیدهام ولی فکر نمیکنم با سالهای گذشته تفاوتی داشته باشد.»
جمعی از دانشجویان موسیقی را میبینیم و به سمت آنها میرویم. بیشتر آنها در پاسخ میگویند که علاقه خاصی به جشنواره موسیقی فجر ندارند چون چیز خاصی از آن بیرون نیامده است. همچنین یکی از نوازندگان گیتار بیان میکند: «چند سال قبل یک اجرای سولو گیتار در جشنواره داشتم. ولی مدیریت جشنواره به طور کلی از کیفیت خوبی برخوردار نیست و ترجیح میدهم دیگر در آن شرکت نکنم.»
در پایان دو نفر از نوازندگان گیتار نیز درباره جشنواره موسیقی فجر بیان میکنند: «اطلاعات خاصی از جشنواره موسیقی فجر نداریم و چیز خاصی از آن نمیدانیم.»
انتهای پیام