یک استاد توسعه اقتصاد در گفتوگو با فارس تبیین کرد
اقتصاد ضعیف زمینه ساز نفوذ و سلطه است/انقلاب اسلامی آخرین بازمانده انقلابهای رهایی بخش
اقتصادی
بزرگنمایی:
تبسم مهر - یک استاد توسعه اقتصاد در تبیین بیانیه گام دوم انقلاب گفت: انقلاب اسلامی آخرین بازمانده انقلابهای رهایی بخش است که اقتصاد ضعیف در آن زمینه ساز فساد، نفوذ و سلطه بیگانگان خواهد بود.
تبسم مهر - یک استاد توسعه اقتصاد در تبیین بیانیه گام دوم انقلاب گفت: انقلاب اسلامی آخرین بازمانده انقلابهای رهایی بخش است که اقتصاد ضعیف در آن زمینه ساز فساد، نفوذ و سلطه بیگانگان خواهد بود.
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، در آستانه چهلمین سالگرد انقلاب شکوهمند جمهوری اسلامی ایران، بیانیهای از سوی مقام معظم رهبری تحت عنوان «گام دوم انقلاب» خطاب به ملت ایران به ویژه جوانان منتشر شد که به مثابه منشوری برای «دومین مرحلهی خودسازی، جامعهپردازی و تمدنسازی» خواهد بود و «فصل جدید زندگی جمهوری اسلامی» را رقم خواهد زد. در این زمینه کارشناسان تحلیل و نگاههای متفاوتی را ارائه کردند و برخی معتقدند آنچه منتشر شد، از بیانیه فراتر بوده و به منزله دکترینی بوده که هسته مرکزی آن «سپردن کار به جوانها» برای «یک پیشرفت همهجانبه» قلمداد میشود.
در همین راستا به سراغ بهروز علیشیری استاد توسعه اقتصادی که در دورههای مختلف سمت اجرایی داشته، رفتیم. این گفت وگو بدین شرح است.
فارس: بیانیه مقام معظم رهبری به مناسبت چهلسالگی انقلاب اسلامی دارای چه رویکردهای مهمی بود؟
من فکر میکنم که محوریترین موضوع در مورد توجه ایشان برداشتن «گام بزرگ دوم» است.
فارس: چرا این موضوع را از میان بیانات ایشان مهم تلقی میکنید؟
انقلاب اسلامی یک حرکت علیه نظامهای موجود بود. یک جنبش ضدسیستمی بود. ترتیبات، نهادها و ارزشهای موجود در جهان و رفتارهای یکسویه آنها را به مخاطره افکنده است. همه نگرانیهای موجود علیه انقلاب اسلامی ناشی از همین موضوع است. این انقلاب تنها بازمانده انقلابهای آزادیبخش در سطح جهان است. لذا همه فشارهای بیرونی برای مهار ایران در این مسیر قابل ارزیابی است.
فارس: تنها بازمانده!؟
بله. انقلابهای جهان سوم الان به موزه رفتهاند. «اونو در برمه»، « تیتو یوگسلاوی» ، «نهرو هند»، « عبدالناصر مصر»، انقلاب روسیه و چین. همه اسطورههای انقلابی جهان سوم با جنبشهای خود تحت تاثیر فشارهای اقتصادی و فرهنگی نظام جهانی، کاملا استحاله شدهاند. فشارهای همه جانبه در طی چهار دهه اخیر علیه انقلاب اسلامی هدفش بازگرداندن آن به ریل جریان اصلی در اقتصاد و نظام جهانی است. مسائل حقوق بشر، هستهای، موشکها، تحریمها و بر هم خوردن توازن منطقهای یک ابزار فشار است برای آن هدف اصلی.
فارس: شما چه ارتباطی میان این پیام توسط رهبری و شرایط بینالمللی و فشارهای خارجی میبینید؟
اولین نسبت آن خطاب به مسئولین است و هشدار میدهد که نباید فریب هویج آنها را خورد و یا از چماق آنها هراس داشت، اما باید برون گرا و سرزنده و فعال بود. یعنی حضور تاثیرگذار در اقتصاد جهانی دانست و حداکثر نفع را برد.
دوم اینکه باید با فساد و تبعیض مبارز کرد. به معنویت و اخلاق متصل بود و جلوی ویژه خواری را گرفت. اینها از آفات بزرگ هر نظامی است. اخلاق حرفهای یا اخلاق مبتنی بر ارزشهای اسلامی باید محور کار باشد. با فساد مقابله کرد که از آن به عنوان «تودهای چرکین» نام میبرند. توجه به عدالت و برخورداری همگانی از مواهب موجود باید مورد توجه باشد.
سوم آنکه کانون چالشها و برخوردها اقتصاد است. «اقتصاد ضعیف زمینه ساز نفوذ و سلطه و دخالت دشمنان است.» راه حل آن هم سیاست در اقتصاد مقاومتی است.
چهارم آنکه «گام بزرگ دوم» مسیر تثبیت انقلاب است که باید به همت جوانانی که در دوران انقلاب بزرگ شدهاند، آموزش دیدهاند، سختیها را دیدهاند و به سلاح علم و ارزشفکنی هستند، به عنوان وارثان انقلاب متکی شد و کارها را به آنها سپرد.
و نکته آخر اینکه مسیر حرکت را تعیین کردهاند. اتکا به خود، ایمان و باور به داشتههای موجود و ظرفیتهای کشور و توان انقلابی. ا ین برداشت یعنی تمایزگذاری بین دو عنصر. نخست نوع نگاه به بیرون و فشارهای خارجی. دوم هشدار به نگرشهای داخلی که فکر میکند مسیر پیشرفت کشور، هم آغوشی با نظام جهانی موجود است. ادغام در اقتصاد سرمایهداری است.
فارس: به نظر شما این رویکردها چگونه میتواند ما را از این مسیرهای پیچیده و فشارهای خارجی به سلامت عبور دهد؟
این یک رهیافت معرفت شناسانه است. حفظ جمعیت انقلابی. جلوگیری از گسیختگی در فهم و بینشهای متکثر است مقابله با رفاهطلبی بویژه در میان مسئولان است. تعیین جهتهای حرکت است.
هشدارهای ایشان تعیین مرزها و خطکشی میان جمعیت انقلابی و نگرشهای لیبرالی است. اتصال دائمی به مردم است. ساده زیستی، دوری از رفاه زدگی، توجه به معنویت و اخلاق و مدیریت انقلابی مبتنی بر دانش در برابر فساد و بیتدبیریهای شاخص اصلی ارزیابی موفقیت و حرکت در ریل انقلاب اسلامی است. این مسیریابی موجود واکسینه کردن حرکت رو به جلو برای توسعه و پیشرفت در برابر ویروسهای بیرونی است.
فارس: این مسیریابی برای توسعه کشور، در قالب «گام بزرگ دوم» چگونه قابل تفسیر است؟ در حوزه اقتصاد چه باید کرد؟
فهم من از گام بزرگ دوم یک انقلاب اجتماعی دوم است که باید در عرصه اقتصاد انجام شود. تاکید ایشان در حوزه اقتصاد حول محورهای اساسی است. از جمله عملکردهای ضعیف، عیوب ساختاری و ضعفهای مدیریتی و وابستگی به نفت، دولتی بودن، بودجهبندی معیوب و نامتوازن، هزینههای زائد و مسرفانه در دستگاههای حکومتی و از نتایج آنها بیکاری و فقر درآمدی و ... است.
باید توجه داشت که این نقایص مزمن و ساختاری است؛ لذا باید یک انقلاب ساختاری از بالا برای شتاببخشی به حرکت توسعه کشور داشت. پس دلیل مشکلات تحریمها و فشارها نیست. عملکردهای ضعیف، بیبرنامگی و ضعفهای ساختاری مانع اصلی است. لذا ساختارسازی از اقتصاد وظیفه اصلی این انقلاب از بالا است.
انتهای پیام/ب