ایرنا گزارش میدهد
انگشتانتان را نخورید
اجتماعی
بزرگنمایی:
تبسم مهر - تهران- ایرنا- در آشپزخانه آتنا زنان خشونت دیده راه و رسم توانمند شدن را یاد میگیرند. آنها که تا دیروز به خاطر مشکلات زندگی، شرایط لازم برای کارکردن را نداشتند، امروز محصولات دست ساز و خانگی شان را به بازار عرضه میکنند.
تبسم مهر - تهران- ایرنا- در آشپزخانه آتنا زنان خشونت دیده راه و رسم توانمند شدن را یاد میگیرند. آنها که تا دیروز به خاطر مشکلات زندگی، شرایط لازم برای کارکردن را نداشتند، امروز محصولات دست ساز و خانگی شان را به بازار عرضه میکنند.
به گزارش خبرنگار اجتماعی ایرنا؛ همه بوهای خوشمزه اینجا جمع شده است. فقط بوی پیاز و سیرداغ و سبزی کافی است تا تصویر یک پیاله آش داغ در ذهنتان زنده شود. خانمها در بخش آشپزخانه موسسه آتنا کارها را تقسیم بندی کرده اند. از آنجایی که امروز هوا بارانی و سرد است کارها از حیاط محوطه به داخل مجموعه رفته است. به همین خاطر در سالن ورودی عده ای در حال تمیز کردن انواع سبزی هستند. با دقت سر و ته زرد رنگ سبزی را میزنند و داخل سبد کنار دستی شان میاندازند. حین پاک کردن سبزی با هم صحبت میکنند و لابه لای گپ و گفت داغشان خنده کمرنگی هم روی لب هایشان جان میگیرد.
اینجا خانم هایی که مشغول کار هستند به این راحتی این شادی نصفه و نیمه را به دست نیاورده اند. آنها برای رسیدن به این مرحله راه پرفراز و نشیبی را طی کرده، روی سختی را از سر گذرانده اند و هنوز هم زخم خورده ناملایمتی روزگارند اما به امید فروش محصولات دست سازشان و آب باریکه ای که از این راه به دست میآورند دل خوش اند.
این زنان همان هایی اند که یک بار هم برای پختن غذا کسی از آنها تشکر نکرده اما امروز مشتری هایشان از کیفیت محصولات آنها به وجد آمده اند و مدام در پیام هایشان از این خانمهای بی نام و نشان تشکر میکنند.
در آشپزخانه موسسه آتنا هستیم. جایی که مرحله ای است برای توانمندسازی زنان خشونت دیده. آنها آمده اند که کیفیت زندگی شان را با انجام کارهایی که از دستشان بر میآید بالا ببرند. سبزیها را با شور و حال تمیز میکنند، سرخ میکنند، بسته بندی میکنند تا به دست مشتریان خود برسانند اما این برای آنها پایان کار نیست.
در طبقه دیگر موسسه آتنا، آشپزخانه کوچکی در گوشه ای از اتاق جای گرفته و میز تستی از محصولات خانگی در وسط سالن نمایان است. مربای کیوی، مربای به، مربای هویج، ترشی لوبیا، آلبالو، ترشی شور، بادمجان سرخ شده و ... بخشی از خوشمزه هایی است که به دستان توانمند زنان تحت حمایت موسسه آتنا ساخته و پرداخته شده اند.
شما میتوانید هر کدام از محصولات را تست کنید و بدون شک طعم شیرین و جذاب مرباهای خانگی میتواند سفره صبحانه تان را به یادماندنی کند. ترشیها هم بخشی از خوراک خوشمزه روی میز است. همه اینها به زحمت اما با دقت پخته و درست شده اند.
بادمجانهای طلایی رنگ جان میدهد تا به خوراکی لذیذ و زمستانی تبدیل شوند و سبزیهای خشک یا سرخ شده میتواند زحمت شما را در فرایند پخت و پز کم کند.
اما در میان همه خوراکیها از رب خانگی خانمها نمیشود گذشت. رب قرمزی که در حیاط مجموعه پخته میشود و در بسته بندیهای زیبا به دستان مشتریان میرسد.///
* آشپزخانه خانگی
زهرا شریف یکی از اعضای فعال آتنا است که فعالیتهای خیرخواهانه را از سال 85 شروع کرد. امروز اما او با انرژی مضاعفی در موسسه آتنا مشغول به کار و مسئول کمیته پزشکی و بخش آشپزخانه است. شریف میگوید: در آتنا فعالیتها در ابتدا بر روی آموزش و خیاطی متمرکز بود اما بعدها جرقه کارهای آشپزی نیز شکل گرفت. در محل قبلی آتنا فضای بزرگی در اختیارمان نبود و کارهای بسته بندی در محل کوچکی انجام میدادیم اما وقتی ساختمان عوض شد و به خیابان جمهوری آمدیم، فضای بیشتری برای دنبال کردن ایده هایمان در اختیار داشتیم.
در این میان کارگاه خیاطی پس از چندین سال تلاش و زحمت به بلوغ رسیده بود. خانمهای تحت حمایت آتنا محصولات خود را به بازار عرضه میکردند. خیاطی و محصولات آن جا افتاده بود اما این کار مورد علاقه همه خانمها نبود. گرچه عده ای تحت نظر آتنا قالیبافی و آرایشگری آموزش میدیدند اما جای خالی آشپزی که هنر دست خیلی از زنان است در این موسسه خیریه خالی بود تا اینکه از تیر 97 اولین جرقه راه اندازی یک آشپزخانه خانگی از سوی اعضای آتنا و زنان خشونت دیده تحت حمایت این مرکز خیریه زده شد.
او ادامه میدهد: در شروع این کار خیلی دست به عصا حرکت کردیم. چرا که اول باید نیاز بازار را میسنجیدیم. به این ترتیب کارمان را با ارائه سبزی خشک به بازار شروع کردیم. پس از آن مهر ماه صفحه اینستاگرام خانه آتنا برای معرفی محصولات آشپزخانه و کارگاه خیاطی راه افتاد و ما از این طریق به معرفی و فروش محصولات خانگی که بیشتر سبزی خشک بود، پرداختیم. بعدها به این محصولات ترشی، مربا، بادمجان و ... هم اضافه شد.
شریف و همکارانش با توجه به نیاز بازار و محصولات مناسب هر فصل کار میکردند. «در این فاصله لیستی از محصولات را که خانمها توان تولیدشان را داشتند، فراهم کردیم و هر روز به تعدادشان اضافه میشد. مثل تولید انواع ترشی. خانمها با انگیزه بیشتری در آشپزخانه کار میکردند. محصولات با کیفیت و بدون هیچ مواد نگهدارنده ای تولید و به دست مصرف کننده میرسید. از ابتدای کار دنبال این بودیم مشتری هایمان همیشگی شوند و فقط از ما خرید کنند. به همین دلیل حتی با بالا رفتن قیمتها هم از کیفیت محصولاتمان کم نکردیم».
* از سبزی خشک تا مربا و ترشی
روال کار آشپزخانه آتنا به این صورت است که آنها از طریق سایت آتنا و فضای مجازی، سفارشها را دریافت میکنند. سفارشها از ابتدا تا انتهای هفته جمع میشود و در ابتدای هفته بعد خرید از بازار انجام میشود، در روزهای باقیمانده تا انتهای هفته خانمها مشغول آماده کردن سفارشها میشوند و تلاش میکنند تا سفارشها تا پایان هفت ارسال شود.
سبزیهای تازه و سرخ کرده، سبزیهای خشک، ترشی ها، مرباها، سرخ کردنیها مثل پیاز داغ، بامیه، کرفس و محصولات دیگر همچون هویج نگینی، رب، لوبیا سبز و ... بخشی از محصولاتی است که در آشپزخانه تهیه و آماده میشود تا به دست مشتری برسد. مزیت رقابتی آنها نسبت به سایر آشپزخانهها علاوه بر کمک مستقیم به توانمندسازی زنان، تازه بودن محصولاتشان است.
شریف میگوید: تمام تلاش ما این بود که قیمت محصولات تا پایان سال تغییری نداشته باشد اما به یک باره چنان قیمت مواد اولیه تغییر پیدا کرد که ناگزیر شدیم یک بار تغییر قیمت در لیست محصولات داشته باشیم. بعد از آن علی رغم تداوم افزایش قیمت مواد اولیه، تغییری در قیمتها نداشتیم و به امید خدا تا پایان سال با همین قیمتها ادامه میدهیم. به هر ترتیب این مسیری است که مردم به غیر از خرید محصولات مورد نیازشان میتوانند از این راه به زنان خشونت دیده و سرپرست خانوار نیز کمک کنند. چرا که پول این محصولات به صورت مستقیم و بدون واسطه به دست این زنان میرسد.
هزینه تهیه مواد اولیه با موسسه آتنا است و از طرفی آنها بازار فروش محصولات را نیز ایجاد میکننند. «معمولا در آشپزخانه بیشترین هزینه مربوط به مصرف آب است و ما این هزینه و هزینه بسته بندی را از فروش محصولات کم میکنیم و در نهایت سود کامل حاصل از فروش را به خانمها میدهیم. در واقع این کار هیچ سودی برای موسسه ندارد. فقط هدفمان این است که این خانمها با انگیزه کار کنند، به جای ماهی خوردن، ماهیگیری را یاد بگیرند، توانمند شوند و پس از رفتن از موسسه بتوانند گلیمشان را از آب بیرون بکشند. فرزندان خود را دور یک سفره جمع کنند و دست نیاز به سوی افراد بیگانه دراز نکنند».
* پیش به سوی توانمندی
در موسسه آتنا خانمها هرکاری که از دستشان بربیاید برای سرگرم و توانمند شدن انجام میدهند. عده ای خیاطی میکنند، عده ای آشپزی. گاهی در میان خانمها چند نفرشان در هر دو بخش فعالیت دارند. «در آشپزخانه دو نفر از نیروها اصلی هستند و اشراف کامل به هنر آشپزی دارند و میتوانند به دیگران کمک کنند و حدود 4 نفر دیگر نیز آموزشهای لازم را از آنها میبینند و تحت نظارت آنها در آشپزخانه فعالیت دارند».
بعضی از مرباهای خانگی را امتحان میکنم. یکی از خانمها با روی خوش به سمتمان میآید و با اشتیاق از ما میخواهد همه مرباها و ترشیها مزه کنیم. او میگوید: این مرباها و ترشیها به صورت خانگی درست شده و ذره ای مواد افزودنی در آنها نیست. همه را با عشق و علاقه درست کرده ایم.
در این لحظه به بادمجانهای طلایی رنگ بسته بندی شده اشاره میکند و ادامه میدهد: همه این بادمجانها را با روغن کم و با حوصله سرخ کرده ایم. اگر با آنها کشک بادمجان درست کنید همه انگشت هایشان را میخورند. پیازهای سرخ شده هم برای شما خانمهای شاغل خوب است. کار پخت و پزتان را سرعت میدهد.
مریم خانم آن قدر با علاقه از خوردنیهای روی میز حرف میزند که اشتهای همه باز میشود. او یکی از همین خانم هایی است که خاطره خوبی از زندگی مشترک خود ندارد. او سر از خانه آتنا درآورده و حالا به جای اینکه در جریان خشونتهای خانگی تحقیر شود و اعتماد به نفسش را از دست بدهد، امروز به زنی توانمند تبدیل شده که هنر آشپزی اش زبانزد است. مریم و دیگر زنانی که در موسسه آتنا فعالیت دارند فقط نیاز دارند تا کسی آنها و توانمندی هایشان را باور کند. آنها با فروش تک تک محصولاتشان دلگرم به کار میشوند و امروز به جایی رسیده اند که دیگر هیچ چیز آنها را از پای در نمیآورد.
گزارش از فاطمه شیری
اجتمام* ف ش* 3063
انتهای پیام /*