آخرین مطالب

گزارش مهر از انبار کتاب‌های قاچاق

از نامه‌نگاری با تلگرام تا پرونده عجیب آقای «خ» برای قاچاق کتاب فرهنگی و هنری

از نامه‌نگاری با تلگرام تا پرونده عجیب آقای «خ» برای قاچاق کتاب

  بزرگنمایی:
تبسم مهر - انبار کتاب‌های قاچاق توقیف شده با همکاری کارگروه صیانت اتحادیه ناشران و نیروهای انتظامی و قضایی روز گذشته برای نخستین بار به روی خبرنگاران و ناشران گشوده شد.

تبسم مهر - انبار کتاب‌های قاچاق توقیف شده با همکاری کارگروه صیانت اتحادیه ناشران و نیروهای انتظامی و قضایی روز گذشته برای نخستین بار به روی خبرنگاران و ناشران گشوده شد.

خبرگزاری مهر -گروه فرهنگ : حمید نورشمسی
پرده اول: آن 21 نفر
ما بیست و یک نفر بودیم. بیست ویک ناشر که اوایل دهه هشتاد متوجه شدیم که دارند کتاب‌هایمان را قاچاق می‌کنند. یعنی هر چی ما چاپ می‌کردیم و پرفروش می‌شد را بر می‌داشتند و افست می‌کردند و می‌ریختند توی بازار. جمع شدیم در دفتر نشر ققنوس و قرار گذاشتیم هر کدام از ما پولی وسط بگذارد و فکری برای این کار بکنیم. کار اما به جایی که می‌خواستیم ختم نشد تا اینکه هدایت شدیم به سمت اتحادیه. در اتحادیه حرف‌ما را شنیدند و کارگروهی درست کردند به اسم صیانت از ناشران. داستان کارگروه هم برای خودش داستانی است. اوایل تنها به امضای تفاهم‌نامه با نهادهایی مثل ارشاد و ... پرداخت. جلسه برگزار کرد اما کاری پیش نمی‌رفت تا دوره قبل. دوره قبل آقای آموزگار توانست در این زمینه با مسئولان قضایی و انتظامی جلسه بگذارد و برای مقابله با این مساله حکم بگیرد. از آن موقع بود که کارگروه که شامل بنده و آقایان آموزگار و کرمی و قربانی و غم‌گسار و رئیس‌دانا بود کارش جدی شد.
اینها بخشی از اظهارات سعید میرجلالی است. دبیر کارگروه صیانت از ناشران و مدیر نشر ویرایش که دیروز در جمع ناشران و خبرنگاران حاضر در انبار کتابهای‌های توقیفی بیان شد. انباری که از اردیبهشت ماه امسال هر روز شاهد پر‌تر شدن از کتاب‌های قاچاق است. آثاری از کتابهای منتشر شده در اروپا که با قیمت ریالی در ایران به فروش می‌رسد تا کتابهای پرفروش‌شده ناشران ایرانی.
حجم انباری که این روزها کتابهای قاچاق کشف شده را در خود جای داده است به بیش از 1200 متر مربع می‌رسد و گفته می‌شود ارزش ریالی این آثار توقیف شده نیز بالغ بر 15 میلیارد تومان است و البته تعداد آنها بیش از 500 هزار جلد.
میرجلالی دیروز در باره سرنوشت این کتابها نیز گفت که کارگروه صیانت معتقد است تمامی این آثار باید معدوم و مبدل به خمیر شود و ابدا راهی برای حضور دوباره آنها در چرخه نشر نمی‌توان متصور بود که این موضوع در انتظار نظر قاضی پرونده است.

پرده دوم: فضای مجازی
ماجرای کتابهای قاچاق و عرضه فایل‌های دیجیتالی آنها در فضای مجازی نیز روز گذشته مورد توجه دبیر کارگروه صیانت بود تا جایی که او خبر از ارسال نامه‌ای از سوی اتحادیه به پاول دورف مدیر تلگرام برای مقابله با کانال‌های عرضه و فروش این کتابها داد.
وی در عین حال به این مساله نیز تاکید داشت که بسیاری از سایت‌ها و شبکه‌های اجتماعی عرضه کننده این اثر برای ایجاد شدن در قالب پلتفرم تعریف شده وزارت ارشاد عمل نکرده‌اند و در نتیجه نمی‌توان به آنها برخوردی کرد؛ برخوردی که به گفته وی در بهترین حالت شامل فیلترینگ می‌شود.
وی اما در این میان از شگردهای تازه فروشندگان این آثار در فضای مجازی نیز سخن گفت که شامل فروش و پرینت بر مبنای تقاضا می‌شود.

پرده سوم: متخلفان فیزیکی
تعدادی از کتابفروشی‌های تهران و شهرستان‌ها در موضوع قاچاق کتاب دخیل بوده و با آنها برخورد قضایی شده است. تا جایی که یکی از این کتابفروشی‌ها در تهران نیز تعطیل شده است.
این مساله را محمد تقی عرفان پور عضو کارگروه صیانت روز گذشته در جمع خبرنگاران و در محل انبار کتابهای قاچاق عنوان کرده است.
به گفته عرفان‌پور آثاری که روز گذشته در معرض دید خبرنگاران و برخی از اعضای اتحادیه قرار گرفت حاصل تلاش هشت‌ساله کارگروه صیانت برای مبارزه با قاچاق کتاب است و البته وی به این مساله تاکید دارد که بسیاری از این آثار مطابق با استانداردهای چاپی ناشران این آثار بازنشر نشده است.
عرفان پور با تاکید بر اینکه موضوع قاچاق کتاب سابقه 30 ساله دارد، گفت: بخشی از این پدیده حاصل نگاه افراد به نشر است؛ افرادی که از نشر شناخت فرهنگی ندارند و با عنوان شغل پرسود سراغ آن آمده‌اند؛ کتابی که ناشر هزار نسخه از آن را چاپ کرده را در هشت‌هزار نسخه چاپ و عرضه کرده‌اند.

این عضو کارگروه صیانت و اتحادیه ناشران تاکید دارد که برای این پدیده و مبارزه با آن باید کارفرهنگی کرد و می‌گوید: تصور کنید با این حجم از اثر توقیف شده که به‌الطبع خواننده داشته است تمامی تصورات ما از سرانه مطالعه و خوانش کتاب در کشور تغییر می‌کند از سوی دیگر باید هشدار دهیم که امروز با این پدیده قلم و راه امرار معاش بسیاری از نویسندگان و مترجمان به خطر افتاده است.
عرفان پور در ادامه با بیان اینکه خیلی از قاچاقچیان کتاب پروانه نشر دارند که با حکم قضایی پروانه‌شان را باطل کرده‌ایم، گفت: این اقدامات تازه شروع کار ما است و در گام بعدی با بساطی‌های متخلف هم برخورد می‌شود. در همین زمینه با شهرداری تهران تفاهمنامه‌ای امضا کردیم که برای اجرای هر نمایشگاه و یا فروشگاه بساطی کتاب در شهر باید از اتحادیه تهران مجوز گرفته شود و به طبع اتحادیه نیز به افرادی مجوز می‌دهد که بتواند آن‌ها را پیگیری کند.
وی البته گریزی نیز به کتابفروشی‌های داشت و گفت:در زمینه کتاب‌فروشی متخلف ما با دو موضوع مواجه هستیم؛ کتاب‌فروشی‌هایی که پروانه کسب از ما گرفته‌اند و کتاب‌فروشی‌هایی که پروانه کسب نگرفته‌اند که البته بار مسئولیت فعالیت هر دو آن‌ها با بازرسی اتحادیه است. به باور ما بخشی از این کتاب‌فروشی‌ها آگاهی ندارند که برخی پخشی‌ها برای‌شان کتاب قاچاق و غیرقانونی می‌آورندباید برای آنها نیز به فکر کار فرهنگی بود.
با این یک همه دبیر کارگروه صیانت از مکانهای همچون پاساژ شکری در اصفهان و یا کوچه دهنادی در شیراز نام می‌برد که منبع تولید بیشتر آثار قاچاق عرضه شده در استان‌های کشور هستند و البته بیشتر این مکان‌ها به صورت اجاره‌ای اداره می‌شوند.
همچنین دبیر کارگروه صیانت از خانواده متخلفی با اسم «خ» یاد می‌کند که شامل پدر و چهار پسری است که به صورت شبکه‌ای انبارهای متعدد تولید و عرضه آثار قاچاق و چاپ شده به صورت غیرقانونی را در تهران اداره می‌کرده‌اند.
وی در این زمینه می‌گوید آقای «خ» با وثیقه آزاد شده است که این هم داستانی دارد. گویا دادگاه فرهنگ و رسانه برای او 500 میلیون وثیقه برید اما در دادسرای اوین این مبلغ مبدل شده به 80 میلیون تومان و او همه را یکجا کارت کشید و یک روز هم در زندان نبود. اما پسرهایش هم الان تحت تعقیب هستند. بیشتر انبارهای آثار قاچاق که در ماه‌های اخیر در تهران و در مناطق مختلف شهر کشف شده متعلق به همین فرد و خانواده‌اش است که به صورت شبکه‌ای اقدام به عرضه آنها می‌کنند. برخی آثاری که آنها می‌فروشند آثاری است که اساسا در ایران منتشر نشده است. قیمت پشت جلد آنها به دلار است و آنها قیمت گذاری ریالی‌اش را خودشان انجام می‌دهند. ما با یان همه با اتحادیه‌های لیتوگراف و چاپخانه‌داران نیز صحبت کرده‌ایم که از انتشار و تولید فیلم و زینک برای این دست آثار خودداری کنند.

پرده چهارم: ابهامات قانونی برای یک رویداد غیرقانونی
علی فواکه وکیل جوانی است که وکالت ناشران و کارگروه صیانت در زمینه رسیدگی به شکایت‌های آنها در این زمینه را بر عهده دارد. وکیلی که می‌گوید بارها از سوی قاچاقچیان کتاب تهدید به مرگ نیز شده است.
وی با اشاره به اینکه تاکنون هفت پرونده در این زمینه گشوده شده است که در انتظار رای نهایی قاضی برای تعیین تکلیف است می‌گوید: : پرونده قاچاق کتاب در مرحله پایانی تحقیقات مقدماتی را سپری می‌کند و در مرحله موعد صدور قرار است. در حال حاضر بازپرس رسیدگی‌کننده درباره پرونده تصمیم‌گیری و آن را برای دادگاه ارسال کرده است.
فواکه در ادامه و در پاسخ به سوال خبرگزاری مهر درباره خلاهای قانونی برای مقابله با یان پدیده با اشاره به اینکه از لحاظ قانونی عنوان قاچاق مانعی است برای این‌که بخواهیم درباره انتشار و توزیع این کتاب‌ها پیگیری کنیم، توضیح می‌دهد: قانون مصوب سال 1348 با عنوان حمایت از مولفان، مصنفان و هنرمندان و قانون مصوب سال 59 درباره ترجمه تکثیر و نشر آثار در حال حاضر مبنای کار ماست. بحثی که ما با بازپرس پرونده داشتیم این بود که اکثر این کتاب‌های منتشر و عرضه شده در این پرونده شامل قانون حمایت از مولفان نمی‌شوند و متاسفانه به این نتیجه رسیدیم که در این زمینه خلأ قانونی وجود دارد. البته طبق همین قانون هرگونه تصویر برداری از کتاب‌هایی که قبلا توسط ناشران چاپ شده، بدون اجازه صاحبان اثر و ناشران جرم محسوب می‌شود و شش ماه تا یک سال حبس دارد. البته درباره کتاب‌های غیرمجاز جنبه عمومی جرم هم وجود دارد و دادستانی وارد این مسئله می‌شود. اما درباره کتاب‌های قانونی که ناشر آن را پیگیری می‌کند جرم جنبه عمومی ندارد و با گذشت شاکی خصوصی پرونده بسته می‌شود.
وی درباره پرونده‌های مفتوح درر این زمینه نیز گفت: اولین پرونده قاچاق کتاب برای دو سال پیش بود، که متاسفانه به دلایلی مانند تغییر و تحولات شعب و قاضی رسیدگی‌کننده منجر به صدور قرار نشده است. اما مهمترین پرونده ما از اردیبهشت 97 شروع شده است که مربوط به یکی از قاچاقچیان کتاب است که تا پایان سال پرونده آمادگی ارسال به دادگاه پیدا می‌کند و تعداد شاکیان آن 22 نفر از ناشران هستند
فواکه در ادامه به وجود نزدیک به هشت پرونده دیگر با بیش از 25 تا 30 شاکی اشاره و می‌افزاید: البته تعداد زیادی از ناشران که عمده آنها ناشران دولتی هستند در این زمینه شکایت نکرده‌اند که یکی از مهم‌ترین آنها «امیرکبیر» است. این را هم باید بیافزایم که قاچاقچیان کتاب در واقع مانند باند عمل می‌کنند و نمی‌توان با متصور بود که با دستگیری یکی از آنها کل کار تعطیل می‌شود.


نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

lastnews

دوره های پاییزه ی موسسه تبسم مهر

آغاز تولید فیلم کوتاه چوپان با مجری طرحی موسسه فرهنگی هنری تبسم مهرنیکان

مدیرعامل صندوق اعتباری هنر خطاب به صدابردار سینمای ایران: دست های مهربانت را به گرمی می فشاریم/ تجلیل از یک عمر سخت‌کوشی همسر استاد شاهوردی

ادبیات آذری را جدا از ادبیات فارسی نمی‌دانیم/ حمایت از اصحاب فرهنگ و هنر را وظیفه خود می‌دانیم

مجارستان: ضدحملات اوکراین «حمام خون» به‌راه می‌اندازد

نه بیرانوند از پرسپولیس می‌رود نه بازیکن دیگری/ شرط ماندن یحیی

بدرقه تیم فوتبال نوجوانان با حضور امیر قلعه نویی و عنایتی

اسرائیل با نقص جدی کادر پزشکی و بیمارستانی روبروست

افزایش شمار جان‌باختگان تصادف قطار در هند به 288 نفر

دشمنان تلاش می‌کنند نسل جوان را نسبت به روحانیت بدبین کنند

انتخاب موقت اعضای هیات اجرایی کارگروه هنرمندان انجمن خادمان قرآن

قیمت سکه و طلا 10 خرداد 1402/ ریزش قیمت ادامه دارد

ایران کشوری کاملاً امن و مقصدی مطمئن و جذاب برای گردشگران است

تولید نفت ایران به 2 میلیون و 750 هزار بشکه در روز رسید

ورود منابع، کاهش نرخ ارز را همراه خواهد داشت

سریال ماورایی ده‌نمکی به‌زودی کلید می‌خورد/ در تدارک «رستگاری»

وجود 700 اسیر فلسطینی بیمار در زندان‌های رژیم صهیونیستی

ارائه وام عتبات عالیات به دانشجویان تا سقف 5 میلیون تومان

زلزله 4.8 ریشتری سرخس خراسان رضوی را لرزاند

افزایش رگبار باران در 10 استان کشور

واریز 20 درصد اضافه یارانه کالابرگ سه دهک کم‌درآمد از امروز

ترافیک نیمه‌سنگین در محور چالوس

آماده مقابله با هرگونه تعرض دشمنان به آرمان‌های امام (ره) هستیم

برگزاری دوره های آموزشی بازیگری با حضور استاد ارجمند آقای امید زندگانی

ارتش رژیم صهیونیستی به خودروی زرهی «ایتان »مجهز می‌شود

عالیترین مقام کشور ترکمنستان سه شنبه به تهران می‌آید

مخبر: ایران نگاه ویژه‌ای نسبت به مناسبات خود با عمان دارد

«بازی» ایرانی برگزیده جشنواره ایتالیایی شد

افزایش نرخ تاکسی‌های اینترنتی باید به تصویب شورای شهر برسد

دستگیری ماموران قلابی در تهران

برنامه‌ریزی دستگاه‌ها برای اوقات‌ فراغت جوانان

شناسایی 82 بیمار جدید کرونایی در کشور/ 2 نفر فوت شدند

قیمت سکه و طلا 7 خرداد 1402/سکه به 30میلیون و 600 هزار تومان رسید

تذکر فرمانده نیروی زمینی ارتش به همسایگان شرقی

کوروش زارعی در تدارک یک نمایش میدانی بزرگ/ اجرا در حوزه دفاع مقدس

شرط «یک سال رهن بودن سند خودرو» حذف شد

بانک‌ها اشتیاق به مال‌سازی دارند نه اعطای وام مسکن

سازمان لیگ: سهمیه تماشاگران استقلال و پرسپولیس برابر است

استقلال دست‌بردار داوری نیست/کنایه به پرسپولیس و فشار به فدراسیون

هادی ساعی برترین تکواندوکار المپیک 2008 پکن شد

مهاجم 16 ساله پورتو: الگوی من مهدی طارمی است

هوای تهران آلوده شد/ افزایش شاخص ذرات معلق

درخواست حجت الاسلام قرائتی از رییس جمهور

مهلت ثبت‌نام هنرمندان در سامانه نهضت ملی مسکن تمدید شد

توصیه‌های وزارت حج و عمره عربستان خطاب به میهمانان خانه خدا

انهدام ده‌ها مخفیگاه داعش در 3 استان عراق

یک مرزبان ایرانی در درگیری امروز با طالبان به شهادت رسید

کشف 250 هزار دلار غیرقانونی از یک شرکت خصوصی در سعادت آباد

با دستیاری به نام تاکو؛ تیک تاک با هوش مصنوعی پاسخ جستجوی کاربران را می دهد

رئیسی در دیدار دبیرکل اوپک: اعضای اوپک با تقویت انسجام مانع اختلاف‌اندازی غربی‌ها شوند