آخرین مطالب

رمز سلامتی با انتخاب روغن سالم اجتماعی

رمز سلامتی با انتخاب روغن سالم

  بزرگنمایی:
تبسم مهر - طبق توصیه سازمان بهداشت جهانی ، روغن و چربی باید ۱۵ الی ۳۰ از نیاز انرژی روزانه هر فرد را تامین کند و برای تامین آن باید از روغن‌های خوراکی و سایر منابع حاوی چربی استفاده کرد.

تبسم مهر - طبق توصیه سازمان بهداشت جهانی ، روغن و چربی باید 15 الی 30 از نیاز انرژی روزانه هر فرد را تامین کند و برای تامین آن باید از روغن‌های خوراکی و سایر منابع حاوی چربی استفاده کرد.

خبرگزاری فارس-گروه سلامت: مصرف متعادل و متنوع از روغنها و چربی‌های غذایی در ارتقاء سلامت و پیشگیری از بیماری‌ها مفید خواهد بود. این راهنما ضمن آشنا کردن خوانندگان محترم با انواع چربی‌ها و روغن‌ها ، توصیه‌های کاربردی را برای انتخاب روغنی سالم را ارائه می‌کنند.
روغن‌ها و چربی‌ها از نظر منشاء به دو گروه حیوانی و گیاهی تقسیم می‌شوند. روغن حیوانی مانند: کره، روغن ماهی، پیه ودنبه و روغن گیاهی مانند: آفتابگردان، سویا، زیتون، ذرت ، کنجد ،هسته انگور، ،پنبه دانه، کلزا، نارگیل و پالم است. میزا ن انرژی روغن مایع در هرگرم با روغن جامد یکسان ا ست و از هر گرم کره بیشتر است.

در روغن‌ها اسید چرب اشباع نشده وجود دارد و بدن قادر به ساخت برخی از آنها نیست و باید از طریق رژیم غذایی روزانه تامین شود که اسید چرب ضروری نام دارد و متداول‌ترین آنها عبارتند از : اسید چرب لینولنیک ( امگا 3)، ا اسید چرب لینولئیک (امگا 6) و اسید چرب اولئیک (امگا-9) .دریافت این اسیدهای چرب از طریق غذا برای حفظ سلامت ضروری است از مهمترین نقش‌های آن عبارتند از:پیشگیری از بیماریهای قلبی عروقی ، رشد و تکامل به ویژه در کودکان ، بهبود عملکرد مغزو اعصاب، پیش ساز ترکیباتی درتنظیم انعقاد خون و فشار خون ، محافظت از قلب، رگ‌ها، ، سیستم دفاعی و عصبی بدن .علی رغم فواید اشاره شده باید در میزان مصرف این نوع اسیدهای چرب دقت کرد زیرا اسیدهای چرب( امگا 6) و (امگا 3) باعث پایین آمدن غلظت کلسترول خوب می‌شوند که با توجه به نقش بازدارندگی کلسترول خوب در بروز بیماریهای قلبی عروقی باید از مصرف زیاد آن خودداری کرد.
هریک از انواع روغن‌های مایع گیاهی ویژگی‌های تغذیه ای خاص خود دارند ، بنابراین توصیه می‌شود بسته به کاربرد آنها ( پخت و پز، سالاد و سرخ کردنی ) مصرف شود . تمامی روغنهای خوراکی مایع برای پخت غذا مناسب هستند و به ترتیب استفاده از روغن‌های زیتون،کنجد، کلزا، ذرت، آفتابگردان و سویا توصیه می‌شود و با توجه به نوع پخت غذاهای سنتی و استفاده از حرارت بالا و زمان طولانی پخت ، مصرف روغن مایع معمولی بسیار محدود می‌باشد (جهت سالاد و خورشت و روی برنج) ودر سایر مصارف مصرف روغن نیمه جامد با اسید چرب کم ترانس و روغنهای مخصوص سرخ کردنی با مقاومت بالا برای سرخ کردن توصیه می‌گردد.
جهت راهنمایی بیشتر مطالبی در مورد خواص و کاربرد هریک از روغن‌های رایج آورده شده است.
روغن زیتون: انواع آن شامل روغن زیتون طبیعی یا بکر ( ممتاز ، درجه یک و معمولی ) ، روغن زیتون تصفیه شده . روغن زیتون مخلوط (خام و تصفیه شده) وجود دارد که از نظر ارزش تغذیه ای به ترتیب بکر ، مخلوط و تصفیه شده اولویت بندی شده اند. روغن زیتون بکر به دلیل دارا بودن آنتی اکسیدان‌های طبیعی ویتامین E ، بتاکاروتن و نیز مقادیر بالای اسید اولئیک (امگا 9 ) دارای ارزش تغذیه ای فراوانی بوده و باید در برنامه غذایی گنجانده شود.
روغن کنجد: نسبت اسیدهای چرب چند غیر اشباعی به اسیدهای چرب اشباع شده در سطح خوبی است و به علت داشتن ماده آنتی اکسیدانی طبیعی، پایداری بسیارخوبی در برابر اکسیداسیون داشته که به مطلوبیت آن می‌افزاید.
روغن کلزا(کانولا): ارزش تغذیه ای این روغن به دلیل نسبت مناسب دو اسید چرب لینولئیک (امگا 6) به لینولنیک (امگا 3) در آن و وجود مقادیر مناسبی از ویتامین E است.

روغن ذرت: به علت دارا بودن ویتامین E ازپایداری زیادی برخوردار و در زمره روغن‌های گیاهی خوب است.
روغن آفتابگردان: این روغن به دلیل داشتن اسیدهای چرب اشباع کم و غیراشباع فراوان یکی از روغنهای خوراکی مناسب به شمار می‌رود. بر ای استفاده در پخت و پز، محصولات نانوایی، سس‌های سالاد مناسب است.
روغن سویا: به دلیل دارا بودن مقادیر نستا بالای اسیدهای چرب اشباع نشده ،مقاومت خوبی در مقابل حرارت ندارد. این روغن به صورت روغن مایع خالص و در فرمولاسیون انواع روغنهای مخلوط مایع ،سالاد، خانوار، قنادی، مارگارین، انواع سس (مایونز)، تن ماهی، سوسیس وکالباس مورد استفاده قرار می‌گیرد.
روغن هسته انگور: روغن هسته انگور به دلیل قابلیت فسادپذیری سریع صرفا جهت مصارف سرد توصیه می‌شود.
روغن بادام زمینی: در حال حاضر بادام زمینی در ایران عمدتا به صورت آجیل استفاده می‌شود . روغن مرغوب بادام زمینی به رنگ زرد روشن است . باید توجه داشت که علی رغم مناسب بودن این روغن در مصارف پخت و پز و سالاد به علت دارا بودن قابلیت ایجاد حساسیت در برخی افراد در مصرف آن باید احتیاط کرد.
روغن پالم: این روغن جزء چربی‌های جامد یا نیمه جامد محسوب می‌شود از نظر داشتن اسیدهای چرب ضروری بسیار محدود و از نظر میزان اسیدهای چرب اشباع بسیار غنی است و این ویژگی مصارف مستقیم خوراک انسان را در پخت و پز و خانوار غیر مجاز نموده است. این روغن در تولید روغنهای خانوار ، مارگارین، قنادی، روغن مخصوص سرخ کردنی برای سرخ کردن و صابون سازی کاربرد دارد.
روغن نارگیل: میزان اسیدهای چرب اشباع این نوع روغن بالا می‌باشد که دربروز بیماریهای قلبی-عروقی نقش دارد. بیشتر مصرف آن در تهیه شکلات و شیرینی است.
کره گیاهی مارگارین: محصولی گیاهی است حاصل ترکیب روغن‌ها و چربی‌های خوراکی مجاز و یا مخلوطی از آنها با شیر یا فرآورده‌های آن که حداقل 80% چربی دارد. مقادیری معین مواد طعم دهنده‌ها و افزودنی‌های مجاز خوراکی و نمک نیز به این محصول اضافه می‌شود.ارزش تغذیه ای مارگارین به مقدار و نوع چربی آن بستگی دارد. هرچه درصد اسیدهای چرب اشباع و ترانس کمتر باشد، ارزش تغدیه ای آن بالانر خواهد بود.
کره حیوانی: محصول لبنی است که از شیر یا خامه به دست می‌آیدو و اجزای آن عبارتند ازآب ، پروتئین و چربی شیرو این محصول دارای اسیدهای چرب اشباعی و کلسترول نسبتابالایی است که مصرف آن برای افراد دارای چربی خون بالا توصیه نمی‌شود.
روغن ماهی: قسمت عمده روغن از چربی شکم و یا چربی کبد جانوران دریایی تهیه می‌شودکه به رنگ زرد روشن و دارای طعم و بوی خاصی است و دارای مقادیر بالای اسید چرب امگا 3 است که در ایران به عنوان مکمل داروئی یا غذایی به صورت کپسول استفاده می‌شودو در حال حاضر مصرف غذایی ندارد.
روغن مخصوص سرخ کردن: در فرآیند سرخ کردن چربی‌ها و روغنها به عنوان واسطه انتقال حرارت عمل کرده و با جذب مقداری روغن و چربی به غذا و واکنش بین چربی و روغن با پروتئین و کربوهیدرات موجود در غذا از یک طرف باعث ایجاد طعم ،بوی خوش می‌شود. روغن مناسب سرخ کردنی باید در مقابل اکسیداسیون مقاوم بوده و هنگام سرخ کردن کف نکند و عملا فاقد اسید چرب ترانس باشد.
به منظور جلوگیری از فساد روغن عمل سرخ کردن باید بسیار آهسته انجام پذیرد. در صورت در دسترس نبودن روغن مخصوص سرخ کردنی روغن نیمه جامد مصرفی خانوار مقاومت‌تر از روغن مایع معمولی جهت سرخ کردن است در مورد روغنهای مایع نیز بستگی به نوع روغن مایع دارد مثلا روغن هسته انگور به دلیل پایین بودن مقاومتش در برابر اکسیداسیون ، برای سرخ کردن مناسب نیست.
روغن زیتون تصفیه شده به دلیل داشتن اسیدچرب اولئیک بالانسبت به سایرانواع روغنهای زیتون به شرط آنکه حرارت اجاق کم باشد و زمان سرخ کردن کوتاه باشد برای سرخ کردن قابل استفاده است. روغنهای ذرت و آفتابگردان برای یکبار سرخ کردن تابه ایی مناسب است. همچنین سعی کنید از روغن مخصوص سرخ کردن برای مصارف دیگر نظیر پخت. پز و سالاد و روی برنج کمتر استفاده کنید زیرا اسیدهای چرب ضروری در روغن مخصوص سرخ کردن ناچیزاست.
روزانه چه مقدار چربی یا روغن مصرف کنیم؟
مقدار مورد نیاز روزانه بدن به روغنها و چربی‌ها وابسته به میزان فعالیت روزانه و خصوصیاتی نظیر سن ، وزن و قد است . طبق توصیه سازمان بهداشت جهانی ، روغن و چربی باید 30 % - 15% از نیاز انرژی روزانه هر فرد را تامین کند و برای تامین آن باید از روغن‌های خوراکی و سایر منابع حاوی چربی استفاده کرد . حداکثر مقدار مصرفی مجاز از روغن‌های گیاهی 5 تا 7 واحد ( با توجه به میزان فعالیت بدنی ، وزن و قد ) است. هر قاشق مرباخوری روغن گیاهی مایع 1 واحد محسوب می‌شود. همچنین هر 2 عدد گردو یا 6 عدد بادام و پسته یا 8 عدد زیتون نیز معادل 1 واحد است.
روزانه از گوشت سفید نظیر مرغ و غذاهای دریای ( 90 تا 120 گرم ) استفاده کنید. روزانه شیر و لبنیات کم چربی ( 2 تا 3 لیوان ) میل کنید. روزانه از پنیر‌های کم چرب ( 30 تا 60 گرم ) استفاده کنید. در صورتی که در طی روز از غذای سرخ شده استفاده نکرده باشید ، 3 قاشق مرباخوری روغن زیتون یا کلزا به غذاهای روزانه خود اضافه کنید و همچنین 2 عدد گردو همراه صبحانه و 8 عدد زیتون همراه غذای خود مصرف کنید.
انتهای پیام/


نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

lastnews

دوره های پاییزه ی موسسه تبسم مهر

آغاز تولید فیلم کوتاه چوپان با مجری طرحی موسسه فرهنگی هنری تبسم مهرنیکان

مدیرعامل صندوق اعتباری هنر خطاب به صدابردار سینمای ایران: دست های مهربانت را به گرمی می فشاریم/ تجلیل از یک عمر سخت‌کوشی همسر استاد شاهوردی

ادبیات آذری را جدا از ادبیات فارسی نمی‌دانیم/ حمایت از اصحاب فرهنگ و هنر را وظیفه خود می‌دانیم

مجارستان: ضدحملات اوکراین «حمام خون» به‌راه می‌اندازد

نه بیرانوند از پرسپولیس می‌رود نه بازیکن دیگری/ شرط ماندن یحیی

بدرقه تیم فوتبال نوجوانان با حضور امیر قلعه نویی و عنایتی

اسرائیل با نقص جدی کادر پزشکی و بیمارستانی روبروست

افزایش شمار جان‌باختگان تصادف قطار در هند به 288 نفر

دشمنان تلاش می‌کنند نسل جوان را نسبت به روحانیت بدبین کنند

انتخاب موقت اعضای هیات اجرایی کارگروه هنرمندان انجمن خادمان قرآن

قیمت سکه و طلا 10 خرداد 1402/ ریزش قیمت ادامه دارد

ایران کشوری کاملاً امن و مقصدی مطمئن و جذاب برای گردشگران است

تولید نفت ایران به 2 میلیون و 750 هزار بشکه در روز رسید

ورود منابع، کاهش نرخ ارز را همراه خواهد داشت

سریال ماورایی ده‌نمکی به‌زودی کلید می‌خورد/ در تدارک «رستگاری»

وجود 700 اسیر فلسطینی بیمار در زندان‌های رژیم صهیونیستی

ارائه وام عتبات عالیات به دانشجویان تا سقف 5 میلیون تومان

زلزله 4.8 ریشتری سرخس خراسان رضوی را لرزاند

افزایش رگبار باران در 10 استان کشور

واریز 20 درصد اضافه یارانه کالابرگ سه دهک کم‌درآمد از امروز

ترافیک نیمه‌سنگین در محور چالوس

آماده مقابله با هرگونه تعرض دشمنان به آرمان‌های امام (ره) هستیم

برگزاری دوره های آموزشی بازیگری با حضور استاد ارجمند آقای امید زندگانی

ارتش رژیم صهیونیستی به خودروی زرهی «ایتان »مجهز می‌شود

عالیترین مقام کشور ترکمنستان سه شنبه به تهران می‌آید

مخبر: ایران نگاه ویژه‌ای نسبت به مناسبات خود با عمان دارد

«بازی» ایرانی برگزیده جشنواره ایتالیایی شد

افزایش نرخ تاکسی‌های اینترنتی باید به تصویب شورای شهر برسد

دستگیری ماموران قلابی در تهران

برنامه‌ریزی دستگاه‌ها برای اوقات‌ فراغت جوانان

شناسایی 82 بیمار جدید کرونایی در کشور/ 2 نفر فوت شدند

قیمت سکه و طلا 7 خرداد 1402/سکه به 30میلیون و 600 هزار تومان رسید

تذکر فرمانده نیروی زمینی ارتش به همسایگان شرقی

کوروش زارعی در تدارک یک نمایش میدانی بزرگ/ اجرا در حوزه دفاع مقدس

شرط «یک سال رهن بودن سند خودرو» حذف شد

بانک‌ها اشتیاق به مال‌سازی دارند نه اعطای وام مسکن

سازمان لیگ: سهمیه تماشاگران استقلال و پرسپولیس برابر است

استقلال دست‌بردار داوری نیست/کنایه به پرسپولیس و فشار به فدراسیون

هادی ساعی برترین تکواندوکار المپیک 2008 پکن شد

مهاجم 16 ساله پورتو: الگوی من مهدی طارمی است

هوای تهران آلوده شد/ افزایش شاخص ذرات معلق

درخواست حجت الاسلام قرائتی از رییس جمهور

مهلت ثبت‌نام هنرمندان در سامانه نهضت ملی مسکن تمدید شد

توصیه‌های وزارت حج و عمره عربستان خطاب به میهمانان خانه خدا

انهدام ده‌ها مخفیگاه داعش در 3 استان عراق

یک مرزبان ایرانی در درگیری امروز با طالبان به شهادت رسید

کشف 250 هزار دلار غیرقانونی از یک شرکت خصوصی در سعادت آباد

با دستیاری به نام تاکو؛ تیک تاک با هوش مصنوعی پاسخ جستجوی کاربران را می دهد

رئیسی در دیدار دبیرکل اوپک: اعضای اوپک با تقویت انسجام مانع اختلاف‌اندازی غربی‌ها شوند