یادی از پوران شریعت رضوی؛
بزرگنمایی:
تبسم مهر - پوران شریعترضوی همسر مرحوم دکتر علی شریعتی روز ۲۶ بهمن دار فانی را وداع گفت. او چهرهای بود که به رغم تلاش برخی گروههای پس از انقلاب از موضعگیری سیاسی دوری کرد.
تبسم مهر - پوران شریعترضوی همسر مرحوم دکتر علی شریعتی روز 26 بهمن دار فانی را وداع گفت. او چهرهای بود که به رغم تلاش برخی گروههای پس از انقلاب از موضعگیری سیاسی دوری کرد.
خبرگزاری فارس، گروه اندیشه: چهرۀ دکتر علی شریعتی همچنان در روشنفکری ایران حاضر است و درباره او و تاثیر حضورش سخن گفته میشود. خانوادۀ دکتر شریعتی نیز چنین است. فرزندان او هماکنون جملگی چهرههای فعالی در حوزۀ دانشگاهی جامعهشناسی و فلسفه به شمار میآیند. شریعت رضوی همسر مرحوم دکتر علی شریعتی نویسنده و محققی بود که در حوزۀ ادبیات فارسی از دانشگاه سوربن فرانسه فارغالتحصیل شده بود.
شریعت رضوی چند سال پیش در گفتوگو با مجلۀ اندیشۀ پویا خاطرۀ اولین آشناییاش را با دکتر شریعتی در کلاس درس ادبیات دانشگاه فردوسی مشهد، چنین بیان میکند: «یک بار سر کلاس، یکی از استادها به ما گفت: شماها میدانید یکی از همکلاسیهایتان فرد دانشمندی است که نویسنده کتاب ابوذر است؟ بعد گفت آقای شریعتی بلند شوید تا همکلاسیها با شما آشنا شوند. من برگشتم پشت سرم را نگاه کردم، پسری آخر کلاس ایستاده بود که خیلی هم شیک پوش نبود. لباس پیش پا افتاده ای به تن داشت. علی خیلی متواضع بود. این اولین بار بود که او را دیدم. یک بار دیگر زنگ تفریح بود و استاد غلامحسین یوسفی برای هر کدام از ما کار تحقیقی داد. مسعود سعد سلمان، همقرعه من بود. من توی خط ادبیات نبودم. گفته بود به «برهان قاطع» مراجعه کنید، من هم گفتم این «قاطع برهان» را از کجا تهیه کنم. دیدم پسری از پشت سرم گفت کتاب «برهان قاطع» را من دارم و به شما میدهم؛ علی بود.»
همسر دکتر شریعتی درباره خلق و منش شریعتی در آن دوران میگوید: «نکته ای که در رفتار علی قابل توجه بود، بی اعتنایی اش به انتظارات و توقعات محیط بود. خیلی خودش را درگیر موقعیتش نمیکرد. فرزند استاد شریعتی بود و فعال سیاسی، مترجم و اهل قلم و به خصوص شناخته شده در محافل ادبی مشهد آن زمان و… با این همه در برخوردش با هم کلاسی ها، خیلی راحت و بی تکلف و در برخورد با استادان هم آزاد و راحت بود. من با وجودی که خیلی اهل ادبیات نبودم، حس میکردم- مثل بسیاری از هم کلاسی هایم- که با آدم خاصی سر و کار دارم، آدمی با سرنوشتی متفاوت و اگر تقاضای ازدواج او را رد کنم، روزی باید حسرت بخورم.»
علی شریعتی و پوران شریعت رضوی در تیر ماه 1227 با یکدیگر ازدواج میکنند.
دکتر علی شریعتی برای ادامه تحصیل به پاریس میرود و مدتی بعد همسرش نیز به او ملحق میشود؛ « [علی شریعتی] دنبال فعالیتهای سیاسی بود در کنار درسش. مثل شاپرهای بود که از روی این گل به گل دیگری و از این شاخه به آن شاخه میپرید. از جامعهشناسی ادیان به تاریخ و از تاریخ به جامعهشناسی سرک میکشید و برایش مهم نبود که فقط تزش را بگذراند. اما برای من تمام کردن تز مهم بود و جلب رضایت استاد. گاهی اوقات کلاس فوشه کور را – درباره عطار- میرفتم. ولی علی همه کلاسها را میرفت از هانری ماسه گرفته تا ژاک برک و ماسینیون.
او درباره زندگی خود پس از فوت دکتر شریعتی میگوید: « من در مقابل درخشش کارعلمی- فرهنگی علی شریعتی، نور و کاراییام کمتر بود. شرایط فردی بزرگتر از خودم را رعایت کردم. من همیشه به فعالیت اجتماعی علاقه داشتم و از نظر فرهنگی زن مستقلی بودم و همان موقع مشغول مدرسه سازی شده بودم .زمانی که در آموزش و پرورش بودم بانی ساخت 7 مدرسه بزرگ در تهران شدم؛ در روزهای اول انقلاب. البته با همکاری هواداران علی شریعتی. هدف اصلی ساخت مدرسه در جنوب شهر تهران بود، جنوب شهری که مدارسش سه شیفته بود و خوشبختانه توانستیم مدارسی را آنجا بسازیم.»
پوران شریعت رضوی در کتابی که با عنوان «طرحی از یک زندگی» درباره زندگی با دکتر علی شریعتی نگاشته است از زندگی با چهره تاثیر گذار روشنفکری ایران در دورۀ پهلوی سخن گفته است. همچنین او پژوهشی چاپ نشده درباره حافظ دارد که از انتشار آن صرف نظر کرده است.
پیکر خانم شریعت رضوی صبح امروز در کنار حسینیه ارشاد تشییع شد. پوران شریعت رضوی اگرچه چهرهای غیر سیاسی به شمار میآمد اما مراسم امروز با حضور برخی چهرۀهای اصلاحطلب و حاکی از زمزمۀهای غیر جهتمند و شبهسیاسیای بود که به نظر میرسید ممکن است چهرۀ شریعت رضوی را سیاسی نشان دهد. همسر دکتر شریعتی پیشتر گفته بود که نه خودش و نه فرزندانش هیچکدام موضعگیری سیاسی ندارند.
انتهای پیام/