تبعات فساد اقتصادی از منظر قرآن
فرهنگی و هنری
بزرگنمایی:
تبسم مهر - اقتصاد از ارکان اساسی یک جامعه محسوب میشود که در صورت تزلزل آن، پایههای هر حکومتی با لغزش اساسی مواجه میشود و آن را در آستانه نابودی قرار میدهد.
تبسم مهر - اقتصاد از ارکان اساسی یک جامعه محسوب میشود که در صورت تزلزل آن، پایههای هر حکومتی با لغزش اساسی مواجه میشود و آن را در آستانه نابودی قرار میدهد.
- اخبار فرهنگی -
به گزارش خبرنگار فرهنگی باشگاه خبرنگاران پویا، یکی از مهمترین مسائل پیش روی پیشرفت و توسعه اقتصادی کشورها که تمامی نظامهای اقتصادی در هر سطح و رتبهای با آن روبه رو هستند، فساد اقتصادی است چرا که به فراخور این مسئله، از یک سو زمینههای بروز نظام طبقاتی فراهم میشود و از دیگر سو مسائلی همچون ربا، تبعیض و بیعدالتی در جامعه دامن زده میشود.
از این جهت سلامت اقتصادی و عدم وقوع فساد در ادیان آسمانی به ویژه دین اسلام همواره مورد تأکید قرار گرفته است. بر پایه آموزههای قرآن، سعادت ابدی انسان تنها در پرتو یکتاپرستی، سلامت امور اقتصادی و پرهیز از هرگونه فسادانگیزی است که این مسئله در آیات مربوط به ماجرای قوم شعیب(ع) تبیین داده شده است. خداوند در آیات 84 و 85 سوره هود در این باره میفرماید:
وَ إِلَى مَدْیَنَ أَخَاهُمْ شُعَیْبًا قَالَ یَا قَوْمِ اعْبُدُوا اللَّهَ مَا لَکُمْ مِنْ إِلَهٍ غَیْرُهُ وَلَا تَنْقُصُوا الْمِکْیَالَ وَالْمِیزَانَ إِنِّی أَرَاکُمْ بِخَیْرٍ وَإِنِّی أَخَافُ عَلَیْکُمْ عَذَابَ یَوْمٍ مُحِیطٍ ؛ و ما به سوی اهل مدین برادرشان شعیب را (به رسالت فرستادیم)، وی گفت: ای قوم، خدای یکتا را که شما را جز او خدایی نیست پرستش کنید و در کیل و وزن کمفروشی نکنید، من خیر شما را در آن میبینم (که با همه عدل و انصاف کنید) و (اگر ظلم کنید) من میترسم از روزی که عذابی سخت شما را فراگیرد .
وَیَا قَوْمِ أَوْفُوا الْمِکْیَالَ وَالْمِیزَانَ بِالْقِسْطِ وَلَا تَبْخَسُوا النَّاسَ أَشْیَاءَهُمْ وَ لَا تَعْثَوْا فِی الْأَرْضِ مُفْسِدِینَ ؛ ای قوم، در سنجش وزن و کیل اجناس عدالت کنید و آن را تمام دهید و به مردم کم نفروشید و در زمین به فساد برنخیزید »
«مدین» شهری بود در شرق خلیج «عقبه»، شمال حجاز و جنوب شامات که اکنون این شهر در جنوب غربی کشور اردن به نام معان خوانده میشود و «ایکه» در اصل به معنی محلی است که درختان فراوان و درهم پیچیدهای دارد که در فارسی از آن به بیشه تعبیر میشود؛ چون در سرزمینی که نزدیک «مدین » قرار داشت درختان زیادی وجود داشت «ایکه» نامیده شده است . قرآن کریم، محل رسالت حضرت شعیب(ع) را با دو نام ذکر کرده است؛ یکی «مدین» و دیگری «ایکه» که هر کدام را پنج بار نام برده است.
این پیامبر بزرگ، پس از دعوت به توحید، به مبارزه با فساد اقتصادی که از روح شرک و بتپرستی سرچشمه میگیرد و در آن زمان میان آن قوم رایج شده بود، برخاست و فرمود: « وَ لا تَنْقُصُوا الْمِکْیالَ وَ الْمِیزانَ إِنِّی أَراکُمْ بِخَیْرٍ وَ إِنِّی أَخافُ عَلَیْکُمْ عَذابَ یَوْمٍ مُحِیط »؛ پیمانه و وزن را کم نکنید (و دست به کم فروشی نزنید) من (هم اکنون) شما را در نعمت میبینم؛ (ولی) از عذاب روز فراگیر (قیامت) بر شما بیمناکم» در آیه بعد، مجدداً روی نظام اقتصادی آن قوم تأکید کرده، میگوید: « وَ یا قَوْمِ أَوْفُوا الْمِکْیالَ وَ الْمِیزانَ بِالْقِسْطِ وَ لا تَبْخَسُوا النَّاسَ أَشْیاءَهُم »؛ «و ای قوم من! پیمانه و وزن را با عدالت تمام دهید، و بر اشیاء (و اجناس) مردم عیب نگذارید و از حق آنان نکاهید در پایان آیه، به صورت کلی میگوید: « وَ لا تَعْثَوْا فِی الْأَرْضِ مُفْسِدِین »؛ و در زمین به فساد نکوشید» فساد راههای گوناگونی دارد؛ فساد از طریق کم فروشی، غصب مال مردم، تجاوز به حق دیگران، بر هم زدن میزانها و مقیاسهای اجتماعی، عیب گذاشتن بر اموال و اشخاص و بالاخره فساد از طریق تجاوز به حریم حیثیت، ناموس و جان مردم. جمله « لَا تَعْثَوْا » به معنی «فساد نکنید» است، بنابراین ذکر «مُفْسِدِینَ» بعد از آن، به خاطر تأکید هر چه بیشتر روی این مسأله است .
مسئله اقتصادی به قدری نزد خداوند اهمیت دارد که ماجرای قوم شعیب(ع) را در برخی دیگر از سورههای قرآن میبینیم. آیات 176 تا 190 شعراء نیز از جمله آیاتی است که درباره قوم شعیب و فساد اقتصادی آنها خبر میدهد. در انتهای این سری از آیات میخوانیم قوم شعیب(ع) به علت بیاعتنایی به هشدارهای پیامبر خویش دچار عذاب الهی شد. خداوند در آیه189 همین سوره میفرماید: « فَکَذَّبُوهُ فَأَخَذَهُمْ عَذَابُ یَوْمِ الظُّلَّهِ إِنَّهُ کَانَ عَذَابَ یَوْمٍ عَظِیمٍ ؛ سرانجام او را تکذیب کردند، و عذاب روز سایبان (سایبانى از ابر صاعقهخیز) آنها را فرا گرفت؛ یقیناً آن عذاب روز بزرگى بود»
وجود این آیات نمایانگر آن است که فساد اقتصادی تأثیرات منفی فراوانی از بُعد مادی و معنوی بر یک جامعه ایجاد میکند لذا میتوان گفت اقتصاد از ارکان اساسی یک جامعه محسوب میشود که در صورت تزلزل آن، پایههای هر حکومتی با لغزش اساسی مواجه میشود و آن را در آستانه نابودی قرار میدهد.
سرچشمه تجملات در اندیشه امام علی(ع)
منابع:
مقاله «مفهومسازی و سنجش فساد اقتصادی از دیدگاه اسلام»، علی اصغر هادوینیاز
تفسیر نمونه
قاموس قرآن، سید علی اکبر قرشی
انتهایپیام/