در گفت و گو با شبکه آمریکایی NBC
کاهش سهمیه آرد، صف را به نانواییهای مازندران برگرداند
اقتصادی
بزرگنمایی:
تبسم مهر - ساری - ایرنا - کاهش سهیمه آرد و به دنبال آن تعطیلی برخی نانواییها از جمله نانواییهای آزادپز در مازندران سبب شد تا در دو هفته گذشته به تدریج بر صف نانواییها در مناطق مختلف استان افزوده و سبب گلایه شهروندان شود.
تبسم مهر - ساری - ایرنا - کاهش سهیمه آرد و به دنبال آن تعطیلی برخی نانواییها از جمله نانواییهای آزادپز در مازندران سبب شد تا در دو هفته گذشته به تدریج بر صف نانواییها در مناطق مختلف استان افزوده و سبب گلایه شهروندان شود.
به گزارش ایرنا، مازنیها که از چند سال پیش به دنبال آزاد سازی نرخ آرد و راه اندازی پرشمار نانوایی آزادپز از صفهای طولانی برای خرید نان پس از حدود چند دهه رها شده بودند، بار دیگر این روزها خاطره صفهای طولانی برایشان زنده شده است.
تعدادی از نانواهای آزادپز در شهرهای مختلف مازندران کاهش سهمیه آرد را علت اصلی کم شدن زمان پخت و تشکیل صفهای طولانی جلوی نانواییها اعلام کردند.
اگر چه این افراد میگویند که سهمیه آردشان به سبب زیاد شدن شمار نانواییهای آزادپز کم شده ولی واقعیت این است که همه این واحدها دارای مجوز قانونی با سهمیه مصوبند و متناسب با نیاز مصرفی شهروندان راه اندازی شده اند.
** نصف و نیمه شدن سهمیه آرد
رئیس اتحادیه خبازان مازندران از نصف و نیمه شدن سهمیه آرد نانواییهای آزادپز به عنوان علت اصلی تشکیل صفهای طولانی جلوی نانواییها نام برد و گفت که حتی برخی نانواییها به علت کم شدن سهمیه تعطیل شده اند.
اصغر محمودی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: کاهش سهمیه آرد واحدهای آزادپز بر اساس بخشنامه شرکت غله در حالی به نصف تا یک سوم کاهش یافت که میزان مصرف استان به دلیل مسافرپذیری بالا است.
وی با اعلام این که نانواییهای آزادپز حدود یک سوم نان مورد نیاز استان را تامین میکنند، گفت: مسئولان باید از اقدام مشابه در استان گلستان برای کم کردن سهمیه آرد نانواییها درس میگرفتند و اجازه نمیدادند این اتفاق بیفتد.
محمودی توضیح داد: در برخی از استانها از جمله گلستان که مانند مازندران زیر نظر شرکت غله منطقه 2 قرار دارد، پیشتر سهمیه آرد را کاهش دادند و با اعتراض نانواداران و پیگیری مسئولان استانی به حالت اولیه برگشت.
به گفته این مسئول، هر نانوایی آزادپز تا حدود سه ماه پیش 15 تا 20 کیسه سهم پخت داشت که از آن زمان به بعد این میزان کاهش یافته و اکنون به یک سوم رسیده است.
** تایید کاهش سهیمه نانوایی ها
مدیرعامل شرکت غله و خدمات بازرگانی منطقه 2 کشور هم با تایید تعطیلی برخی واحدهای آزاد پز و تشکیل شدن صفهای طولانی درجلوی نانواییها ، علت آن را کاهش سهمیه نانواییها درطرح ساماندهی بیان کرد.
سید محمد جعفری به خبرنگار ایرنا گفت: در مازندران افزون بر پنج هزار و 300 نانوایی فعال است که یکهزار و 700 واحد آزادپرند.
وی اضافه کرد: با اجرای طرح ساماندهی نانوایی آزادپز در سطح کشور، سهمیه این واحدها نسبت به گذشته کاهش یافت و برخی از این واحدها برای تامین آرد با مشکل مواجه شدند.
این مسئول گفت: استانداری مازندران در حال رایزنی برای افزایش سهمیه آرد نانواییهای آزاد پز به دلیل مسافرپذیر بودن استان است.
مدیرعامل شرکت غله و خدمات بازرگانی منطقه 2 کشور پیش بینی کرد این مشکل تا زمان افزایش سهمیه آرد برای نانواییهای آزاد پز ادامه یابد.
بر اساس آمارهای رسمی در مازندران به ازای هر 750 نفر جمعیت یک نانوایی وجود دارد که به معنای دو برابر بودن تعداد نانواییها در این استان نسبت به میانگین کشوری است. در کشور به ازای هر یکهزار و 350 نفر یک نانوایی وجود دارد.
علت زیاد بودن تعداد نانواییها در مازندران گردشگر پذیر بودن این استان در طول ایام سال است . بر اساس آمارهای رسمی مازندران سالانه میزبان دستکم 50 میلیون نفر شب مسافر و گردشگر است.
ظاهرا طرح ساماندهی سهمیه آرد نانواییهای آزاد پز به صورت یکسان در کشور در حالی به اجرا گذاشته شده است که گردشگرپذیر بودن مازندران محاسبه نشده است. به عبارتی زیاد بودن تعداد نانوایی نسبت به جمعیت مازندران باعث شد تا سهمیه آرد آنها به یک سوم قبل کاهش یابد در حالی که میانگین کشوری کاهش سهمیه تا حدود 50 درصد بوده است.
مسئولان دست اندرکار در مازندران میگویند که با اجرای طرح ساماندهی سهمیه بندی، میانگین میزان سهمیه آرد هر نانوایی در کشور بین 8 تا 10 کیسه است ولی در مازندران به 4 تا 5 کیسه در روز رسیده است.
کارشناسان اقتصادی هشدار میدهند که کاهش سهمیه آرد نانواییها به یک سوم سبب میشود تا در آینده نزدیک تعداد زیادی از این واحدها از صرفه اقتصادی خارج شده و تعطیل شوند.
به اعتقاد این کارشنان، چنانچه وضعیت به مرحله تعطیلی نانوایی برسد، حل مشکل پیچیدهتر خواهد شد.
این کارشناسان پیشنهاد میدهند: افزون بر نظارت قویتر بر نانواییها برای افزایش کیفیت پخت نان، تعدیل سهمیه نیز بر اساس نیاز جمعیت ثابت و سیار هر منطقه تعیین شود تا مشکلات بعدی بروز نکند.
کارشناسان معتقدند در صورتی که تعطیلی نانواییها به سبب نداشتن صرفه اقتصادی اجتناب ناپذیر شود، در نبود مجتمعهای صنعتی تولید نان و یا جایگزینهای دیگر، فضای رقابتی که در چند سال گذشته بین نانواییها برای افزایش کیفیت نان شکل گرفته بود از بین رفته و کابوس پخت نانهای بی کیفیت بار دیگر بازخواهد گشت.
6982/1654
انتهای پیام /*