رئیس سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران در گفتگو با باشگاه خبرنگاران جوان:
هنر ارزش والای خود را بعد از انقلاب به دست آورد/ قدرت نظامی ایران تضمین استقلال کشور است
فرهنگی و هنری
بزرگنمایی:
تبسم مهر - اوحدی گفت: بعد از انقلاب، ما به یکی از قدرتهای برتر منطقه و جهان در حوزه فرهنگ، هنر، علم و فناوری تبدیل شدیم.
تبسم مهر - اوحدی گفت: بعد از انقلاب، ما به یکی از قدرتهای برتر منطقه و جهان در حوزه فرهنگ، هنر، علم و فناوری تبدیل شدیم.

به گزارش خبرنگار گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان ، در چهلمین سالگرد پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی، با سعید اوحدی از مدیران انقلابی موفق که در ایام جوانی خود طعم مبارز بودن و اسارت را چشیده است و در حال حاضر به عنوان رئیس سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران، سعی در ترویج فرهنگ اسلامی و زندگی انقلابی در پایتخت دارد، به گفتگو پرداختیم که ماحصل آن را در متن زیر میخوانید:
آقای اوحدی؛ آیا در دوران نوجوانی و جوانی هم فعالیتهای فرهنگی و اجتماعی را دنبال میکردید؟
من از دوران دبیرستان به دلیل علاقه شخصی، نقاشی را شروع کردم. حدود ده سال در این حوزه فعالیت و تابلوهای رنگ روغن بسیار با موضوع طبیعت و گل خلق کردم، اما بعدها به دلیل ورود به دانشگاه و تحصیل در رشته فنی، فرصت حضور در هنر از من گرفته شد که این مسئله یک ضرر بزرگ در زندگی من بود؛ زیرا معتقد هستم وقتی انسان دچار مشکل میشود با پناه بردن به هنر به آرامش میرسد.
چرا شرایط ادامه فعالیتهای هنری در دانشگاه برایتان مهیا نبود؟
فکر میکنم اگر دوران دانشگاهی ام را در ایران میگذراندم، میشد هنر را ادامه دهم؛ اما در خارج از کشور خصوصاً سالهای قبل از انقلاب شرایط متفاوت بود. معمولاً دانشجویان کشورهای خارجی به ویژه آنهایی که مذهبی بودند، سعی میکردند در کنار درس مشغول به کار هم باشند و به همین دلیل فرصتی برای پرداختن به هنر وجود نداشت. بعد از پیروزی انقلاب هم که به ایران بازگشتم، بلافاصله جنگ تحمیلی آغاز شد و من سال 61 به اسارت درآمدم.
از خاطرات خود در زمان انقلاب و دوران اسارت بگویید.
از جمله کارهایی که در سالهای قبل از انقلاب، ایام پیروزی و بعد از انقلاب انجام میدادم، امور فرهنگی بود. در هشت سال اسارت عضو شورای فرهنگی اسرا در اردوگاههای مختلف بودم؛ به همین دلیل در دوران اسارت مدام کتک میخوردم. پس از بازگشت به میهن هم به دلیل ذائقه فرهنگی هنری که داشتم، عضو هیئت امنای مجموعه فرهنگی پیام آزادگان شدم و تا به امروز هم مسئولیت یکسری از فعالیتهای حوزه آزادگان بر عهده من است.
ورود شما به سازمانها و پستهای مدیریتی از چه زمانی و با چه اهدافی آغاز شد؟
سال 71 وارد حوزه گردشگری کشور شدم و به دلیل فعالیت هایی که در حوزه فرهنگی داشتم، مسئولیت نمایشگاههای صنعت گردشگری که با هنر عجین است در داخل و خارج از کشور بر عهده من قرار گرفت. در کنار مسئولیت نمایشگاه گردشگری، مدیریت نمایشگاه تمدن جهان اسلام که در سال 73 در مالزی برپا شده را هم به من دادند.
به نظر شما انقلاب سال 57 تغییراتی در وضعیت کشور به وجود آورد؟
مبنای انقلاب 57 تمدن، هدف آن توسعه فرهنگ اسلامی و ثمره اش تولد جمهوری اسلامی بود. ما انقلابهای مختلف در کشورهای مختلف دیده ایم. هرکدام از آن جنبشها و حرکتها یک رویکرد داشتند، مثلا تعدادی جنبش اقتصادی بودند و تعدادی هم حوزه ملی گرایی را دنبال میکردند؛ اما آن انقلابها و یا جنبشها تنها یک تغییر وضعیت مقطعی بوده است. در صورتی که وقتی از انقلاب صحبت میکنیم یعنی یک دگرگونی در سبک زندگی و انقلاب ما به معنای واقعی انقلاب بود و دگرگونی ایجاد کرد.
دلیل ماندگاری انقلاب و چهل ساله شدنش چیست؟
ما آثار و ریشههای فرهنگی انقلاب را حتی در شعارهای آن زمان هم شاهد بودیم. مردم در شعارهای تظاهرات بر ایثار، وحدت، نوع دوستی و... تاکید میکردند. بعد از انقلاب هم تحولی عظیم در حوزه فرهنگ را به چشم دیدیم. شک نکنید جنگی که به کشور ما تحمیل شد میتوانست قویترین و قدرتمندترین حکومتها را به زانو درآورد. 30 کشور به طور همزمان قدرت هایشان را برای مقابله با انقلابی به کار گرفته بودند که یکسال بیشتر از پیروزی آن نگذشته بود، اما رمز اصلی ماندگاری انقلاب و عبور آن از بحرانها در درجه اول ایدئولوژی ناب، دوم رهبری حضرت امام (ره) و در آخر حضور و دفاع مردم از انقلاب بود که این موارد، سه رکن اساسی برای ایجاد و ماندگاری هر تحول و جنبشی است.
دستاوردهای علمی و فرهنگی انقلاب اسلامی را در چهار دهه چگونه ارزیابی میکنید؟
بعد از انقلاب دستاوردهای علمی کشور در بستر فرهنگی رشد کرد. ما امروزه در دنیا در حوزه فرهنگ و هنر حرف برای گفتن داریم، هنرمندان بسیار برجسته ای در حوزههای مختلف هنری پرورش داده ایم. در زمینه آفرینشهای ادبی، صنایع دستی، شعر حماسی جنگ و... شاهد یک تحول عظیم بودیم. شعرهای قبل از انقلاب اشعاری مجرد و بی درد بود که فقط احساسات و عاطفه را بیان میکرد؛ البته تعداد محدودی شاعران ارزشمند هم داشتیم که باید از آنها به نیکی یاد کرد. خوشبختانه سرمایههای انسانی داریم که دنیا به آنها افتخار میکند، تعداد دانشگاه هایی که امروزه در رشته هنر وجود دارد قابل مقایسه با سالهای قبل از انقلاب نیست. در کل بعد از انقلاب در همه رشتهها نگاه و تولید نو به وجود آمد و هنر ارزش والای خود را دریافت کرد.

به نظر شما قبل از انقلاب به استعدادهای جوانان بیشتر بها داده میشد یا بعد از انقلاب؟
از آنجا که دوران دانش آموزی و بخشی از دوران دانشجویی ام را قبل از انقلاب گذرانده ام، میتوانم با یقین بگویم در آن سالها یک ظلم و بیعدالتی به جوانان القا میشد و توزیع عادلانه فرهنگ و هنر معنا نداشت. طی جهت گیریهای غلط، تنها جوانان شهر تهران و یکی دو استان دیگر به کار گرفته میشدند که همین دیده نشدن ها، باعث خشونت جوانان و حضور چشمگیر آنان در تظاهرات شد. بهره مندی از استعدادهای جوانان و حتی میزان رشد جمعیت در سالهای بعد از انقلاب تفاوت چشمگیری با دوران حکومت طاغوت داشته است.
به عنوان یک مسئول و چهره انقلابی بفرمایید که مسئولین فعلی ما در کشور تا چه حد در راستای آرمانهای انقلاب حرکت میکنند؟
یکی از آسیبها و آفتهای جدی برای هر انقلاب، سست شدن پایههای آن در طول زمان است. بسیاری از حرکت هایی که در کشورهای دیگر به وجود آمدند، دچار این آفت شده و حتی به مرور زمان سردمداران آن جنبش به مخالفانش تبدیل شدند. اما درباره انقلاب اسلامی میتوان گفت چون محور ایدئولوژی آن اسلام بود تا حد زیادی از آفتها در امان ماند. گرچه ماهم در انقلاب یکسری ریزشها داشتیم اما در مقابل رویشهای بسیار جدی رخ داد. طبق فرمایش مقام معظم رهبری این افراد به دلیل عدم شناخت، بصیرت و توانمندی لازم از حرکت قطاری که به سوی قله موفقیت میرود، جامانده اند.
جایگاه امروزی کشورمان در منطقه و جهان رضایت بخش است؟
امروزه قدرت نظامی ایران یکی از قدرتهای جهان و تضمین استقلال کشور است. در حال حاضر در بسیاری از حوزههای اقتصادی خودکفا هستیم، در حوزه علم و فناوری قبل از انقلاب جایگاهی نداشتیم و در بسیاری از شهرها پزشکهای خارجی مشغول طبابت مردم بودند، اما امروزه در رشتههای مختلف حرف برای گفتن داریم؛ برای مثال در تولید علم نانو کشور اول منطقه و چهارمین کشور جهان هستیم.
رسالت مهم شما در سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران برای صیانت از انقلاب اسلامی چیست؟
یکی از اتفاقهای بسیار خوب بعد از انقلاب، تاسیس سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران بوده است. این سازمان میتواند نقش تاثیرگذاری در جریان سازی فرهنگی داشته باشد و تا به امروز هم حرکت رو به جلو و فزاینده ای داشته ایم. ظرفیتهای کم نظیر ساختاری و انسانی در بخش فرهنگ و هنر، دارا بودن بزرگترین شبکه آموزش غیررسمی با بیش از 2000 مربی، در اختیار داشتن حدود 107 کتابخانه مجهز و دارا بودن سالنهای سینمایی مناسب و به روز از داشتههای سازمان فرهنگی هنری است که به نظر من باید نمونه این سازمان را در استانهای دیگر نیز بنا کنند.
برای تحقق شعار تهران شهر امید چه برنامه هایی دارید؟
رویکرد ما در سازمان این است که برنامهها را برای اقشار مختلف جامعه و در اقصی نقاط شهر برگزار کنیم. فکر میکنم تا به امروز موفق هم بوده ایم؛ مجموع مخاطب برنامههای سازمان فرهنگی هنری در سال 97، حدود 18 میلیون نفر بوده است. بهترین شاخص برای ارزیابی عملکرد یک مجموعه، توانمندی آن سازمان یا نهاد در جلب مشارکت مردم است. سازمان فرهنگی هنری فقط در ویژه برنامههای «بهار مهربانی» توانست 500 هزار نفر از مردم تهران را درگیر امور اجرایی کند که این کارنامه موفقی است.
مدیر منتقد و انتقاد پذیری هستید؟
بله به نظرم انتقاد بستر رشد هر مدیر را فراهم میکند؛ مدیر موفق نکات را میشنود و در امور مشورت میکند.
حالا که مدیر انتقادپذیری هستید، بفرمایید دلیل برگزار نشدن جشنواره فیلم و تئاتر شهر و مشق صلوات که مهمترین جشنوارههای سازمان شما هستند، چه بود؟
امسال به جای ورکشاپ، نمایشگاههای «مشق صلوات» را در فرهنگسرای بهاران برگزار کردیم. جشنواره فیلم و تئاتر شهر به علاوه چند برنامه مهم دیگر هم به دلیل مشکلات مالی سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران در سال 97 برگزار نشد.
توصیه شما به نسل جوان برای دفاع از انقلاب؟
امروزه بیشتر کشورهای جهان با تحریمها و... در صدد هستند که انقلاب اسلامی را از پا درآورند؛ اما به یاد داشته باشیم که شکست اسرائیل از غزه دو میلیون نفری، مقاومت سوریه و یمن و نابودی داعش از برکات همین انقلاب است. پس باید در این شرایط سخت قدرتمندانه پای آرمانهای انقلاب بایستیم.
گفتگو از زهرا علیزاده
انتهای پیام/