در فراری رو به جلو؛
سخنان بدون استناد در کلام روزمره
اجتماعی
بزرگنمایی:
تبسم مهر - تهران- ایرنا- از کوچه پس کوچههای شهر واقعی تا جهان مجازی، هر روزه با سخنان و جملاتی مواجه هستیم که در سندیت آن شک و شبهههای بسیاری نهفته است. این مساله نیز به ارجاعاتی مربوط میشود که مرجع خبر آن قابل استناد نیست.
تبسم مهر - تهران- ایرنا- از کوچه پس کوچههای شهر واقعی تا جهان مجازی، هر روزه با سخنان و جملاتی مواجه هستیم که در سندیت آن شک و شبهههای بسیاری نهفته است. این مساله نیز به ارجاعاتی مربوط میشود که مرجع خبر آن قابل استناد نیست.
به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهشهای خبری ایرنا، کهکشان ارتباطات ما را وارد فضایی نوین کرده تا جایی که همسان با جهان واقعی، زیست تازه ای شکل گرفته است. از آن جایی که رسانههای اجتماعی و فضای مجازی بخش مهمی از زندگی افراد را به خود معطوف و مشغول ساخته، اثرات بسیار بر سایر عناصر زندگی اجتماعی گذاشته است. بخشی از سبک زندگی و فرهنگ جوامع نیز از طریق اطلاعات و تصاویری که از طریق رسانههای نوین دریافت میکنند، متاثر میشود.
گاهی با مرور محتوای کانالها و مطالب بارگذاری شده در فضای مجازی نوشتههای کوتاهی را میخوانیم که نقل قول از زبان افراد شاخص و مطرح است. این در حالی است که حتی روح افرادی که به عنوان صاحب سخن از آنان یاد شده است، از چنین جملاتی بی خبرند.
این مساله گویای آن است که نمیتوان به همه مطالبی که هر روزه در کانالها یا صفحات شخصی بازنشر میشوند اعتماد کرد. در واقع گستردگی و فراخی رسانههای اجتماعی که قرار بود به عنوان یک مزیت باشد گاهی خود منجر به آن میشود که اطلاعات دروغ و ساختگی در آن رد و بدل شود.
از این رو جملاتی به نقل از افراد صاحب نام و اندیشه نقل میشوند که معلوم نیست در کجا به ثبت رسیده و یا در کدام محفل عنوان شده اند. این جملات دست به دست شده و گاهی با عکسی از گوینده آن تزیین میشود. کاربران نیز دانسته یا نادانسته این پیامها را منتشر میکنند و به دیگران انتقال میدهند بدون این که بدانند آیا چنین گفته هایی صحت دارد. این جا است که صحت فدای سرعت میشود و مطلبی بدون سندیت پخش میشود.
این رویه فرصتی برای کسانی فراهم میآورد که به دلیل ناآگاهی یا عداوتی که از برخی دارند، مطالب جعلی و غیر مستند را به نام طرف مقابل منتشر کنند. به ویژه این که افراد معروف بیشتر در معرض چنین هجمه ای قرار دارند و به نقل از آنان جملاتی غیرمستند و ساختگی روایت میشود.
رشد چنین رویه ای میتواند ذهن جامعه را مشوش ساخته و حتی تشخیص سره از ناسره را سخت و دشوار سازد تا جایی که دیگر نتوان میان واقعیت و دروغ مرزی را ترسیم کرد. زنگ خطر بزرگتر آن است که تعمیم یافتن این نگرش و رویکرد در بلند مدت اگر نگوییم جبران ناپذیر دستکم سخت خواهد بود.
بر این اساس نیازمند آن هستیم که با رونق مطالعه و افزایش سواد رسانه ای در انتشار محتواهای نشر یافته در فضای مجازی ، دقت کنیم و آنها را بدون استناد و منبع مشخص و درست بازنشر نکنیم. زیرا گاهی چنین مطالب نادرستی پس از پخش و نشت آن دیگر قابل اصلاح نیست و تشویش اذهان را نمیتوان به راحتی اصلاح کرد.
تحقیقات نشان داده است که افراد موفقتر انتخابهای برگزیدهتری از رسانهها دارند و هر مطلبی را نشر نمیدهند، زیرا آنها به گونه ای هدفمندتر و گزیدهتر از رسانهها بهره میگیرند که البته بخشی از این مساله نیز به داشتن سواد رسانه ای باز میگردد.
بنابر این باز بودن فضای مجازی و محتوای فراوان آن، نیازمند سازکاری برای آموزش، کنترل و نظارت است تا تهدیدها به فرصت تبدیل شوند. تجربه نشان داده که این مساله با توجه به گسترش روزافزون فناوریهای تازه چندان آسان نیست اما شدنی است. بنابر این با سیاستگذاری و رسیدن به سازوکاری مناسب میتوان به استفاده بهتر از فضاهای مجازی دست یافت.
هر چند برون رفت از سخنان بدون استناد در کلام روزمره و فضای مجازی، زمانبر بوده و شاید نتوان در کوتاه مدت به نتیجه ای دلخواه رسید اما توجه به آن امری ضروری و گریزناپذیر است.
پژوهش**458**1552
انتهای پیام /*