قاضی دیوان عالی کشور در پاسخ به ایرنا:
برخی دادگاههای تجدیدنظر 3 سال طول میکشند
اجتماعی
بزرگنمایی:
تبسم مهر - تهران- ایرنا- یک قاضی دیوان عالی کشور گفت: دادرسی در دادگاههای کیفری طولانی نیست اما تعداد زیاد پروندهها سرعت رسیدگی را کم میکند همچنین در دادگاههای تجدیدنظر چون قانون آنان را مکلف کرده که در مواردی دوباره جلسه رسیدگی را تشکیل دهند، گاهی رسیدگی به پروندهها ۳ سال طول میکشد.
تبسم مهر - تهران- ایرنا- یک قاضی دیوان عالی کشور گفت: دادرسی در دادگاههای کیفری طولانی نیست اما تعداد زیاد پروندهها سرعت رسیدگی را کم میکند همچنین در دادگاههای تجدیدنظر چون قانون آنان را مکلف کرده که در مواردی دوباره جلسه رسیدگی را تشکیل دهند، گاهی رسیدگی به پروندهها 3 سال طول میکشد.
رضا فرج اللهی در گفت و گو با خبرنگار اجتماعی ایرنا درباره عوامل اطاله دادرسی و افزایش پروندههای قضایی در دادگاهها و محاکم افزود: علاوه بر آن وجود مناسبات غیرسالم و غیرحقوقی مردم و نهادها یکی از عوامل افزایش پروندههای کیفری است و تعریف این مناسبات در چارچوب قوانین باعث کاهش نرخ جرایمی همچون زمین خواری میشود.
وی گفت: یکی از عوامل افزایش پروندههای کیفری در دادگاه ها، مناسبات غیرسالم و غیرحقوقی مردم و نهادهاست و اگر ما این مناسبات را در چارچوب قوانین تعریف کنیم و راههای سوء استفاده از قانون را محدود کنیم یا ببندیم، طبیعی است که نرخ بسیاری از جرایم مانند زمین خواری کاهش خواهد یافت.
وی افزود: زمین خواری یکی از جرایم کیفری است که امروزه به صورت تغییر کاربری صورت میگیرد و این تغییر کاربری نیز جنبه کیفری دارد. بر همین اساس باید راههای ارتکاب چنین جرایمی را بست و اجازه نداد تا زمین خواران از این منافذ استفاده و زمینها را تغییر کاربری دهند یا تصرف کنند.
فرج اللهی خواستار راهحلهایی قانونی در این زمینه شد و گفت: دستگاههای ذیربط باید پیش بینی کنند تا تعداد این پروندهها در محاکم قضایی کاهش یابد.
وی افزود: البته دادرسی در دادگاههای کیفری طولانی نیست و این مساله فقط در دادگاههای تجدیدنظر وجود دارد. چون ماده 450 قانون آیین دادرسی کیفری دادگاههای تجدیدنظر را مکلف کرده است تا در مواردی باید دوباره جلسه رسیدگی تشکیل شود و این موضوع وسیله ای برای اطاله دادرسی در دادگاه تجدید نظر شده که گاهی نوبتها به سه سال رسیده است.
طبق ماده 450 آیین دادرسی کیفری «رئیس شعبه، پروندههای ارجاعی را بررسی و گزارش جامع آن را تهیه میکند یا به نوبت به یکی از اعضای دادگاه تجدیدنظر استان ارجاع میدهد.» و در مواردی «دادگاه تجدیدنظر با صدور دستور تعیین وقت رسیدگی، طرفین و اشخاصی را که حضورشان ضروری است احضار میکند»
این قاضی دیوان عالی کشور تاکید کرد: درباره این ماده باید تجدیدنظر صورت گیرد که البته تا حدودی معاونت حقوقی قوه قضاییه تجدیدنظر کرده است و لایحه ای نیز به مجلس شورای اسلامی ارائه خواهد شد تا مواردی که دادگاه تجدید نظر مکلف به تشکیل دوباره جلسه رسیدگی میشود را محدود کنند.
وی افزود: در دادگاه کیفری تنها وسیله ای که موجب اطاله دادرسی شده همین ماده است و در بقیه موارد فقط تراکم کار است که باعث طولانی شدن رسیدگی به پرونده هاست و گرنه قانون آیین دادرسی کیفری مشکلی ندارد که به اطاله دادرسی منجر شود.
فرج اللهی افزود: طولانی شدن رسیدگی به بعضی از پروندهها به دلیل ماهیت آن است. مانند برخی پروندههای قتل که دادگاه باید از مدعی بخواهد تا 50 نفر را حاضر کرده تا آنان سوگند بخورند. چنین پرونده هایی معمولا تشریفات طولانی دارد.
وی افزود: برخی پروندهها نیز به دلیل تعدد شاکیان طولانی میشود. مثلا در یک پرونده کلاهبرداری ممکن است بیش از هزار شاکی وجود داشته باشد و طبیعی است که رسیدگی به چنین پرونده هایی نیازمند زمان طولانی است و نمیتوان بدون روشن شدن حقایق، پرونده را فیصله داد بلکه باید ماهیت آنها مشخص شود که گاهی ارزش دارد که برای کشف حقیقت سالها به طول بینجامد.
این قاضی دیوان عالی کشور افزود: تشریفات آیین دادرسی مدنی در موارد حقوقی دست و پا گیر است و راههای فرار از قانون نیز زیاد است. معتقدم باید در آیین دادرسی مدنی یک تجدیدنظر اساسی صورت گیرد و یک آیین دادرسی پویا و کارآمد نوشته شود و راههای فرار از قانون و اطاله دادرسی که معمولا از سوی یکی از طرفین ایجاد میشود را مسدود کرد.
اجتمام *1003* 3063
انتهای پیام /*