دنیای اتصالات را بیشتر بشناسیم (6)
بزرگنمایی:
تبسم مهر - تهران- ایرنا- حفاظت از منابع انرژی مانند آب و برق مسئولیتی مهم و بزرگ در قبال آیندگان است. اینترنت اشیا با وارد شدن به عرصه هوشمندسازی استفاده و مدیریت انرژی، قدمهای خوبی در مسیر انجام این مسئولیت مهم برداشته است.
تبسم مهر - تهران- ایرنا- حفاظت از منابع انرژی مانند آب و برق مسئولیتی مهم و بزرگ در قبال آیندگان است. اینترنت اشیا با وارد شدن به عرصه هوشمندسازی استفاده و مدیریت انرژی، قدمهای خوبی در مسیر انجام این مسئولیت مهم برداشته است.
به گزارش ایرنا، IOT یا اینترنت اشیا یا اینترنت چیزها یعنی وصل کردن چیزها به یکدیگر از طریق اینترنت و اجازه دادن به آنها تا با ما و نرمافزارها و با دیگر وسایل ارتباط برقرار کنند.
«مدیریت انرژی» را میتوان یکی از پیشرفتهترین بخشهای فناوری اینترنت اشیا دانست. وسایل اندازه گیری هوشمند، ترموستاتهای هوشمند و روشنایی هوشمند از جمله قدیمیترین کاربردهای اینترنت اشیا هستند. امروزه با افزایش تقاضا در مصرف انرژی، این تکنولوژی به کمک نیروی انسانی آمده تا نقش موثری در ایجاد شبکههای هوشمند برای مدیریت انرژی ایفا کند.
صنعت برق در عین این که یکی از صنعتهای پرخرج به حساب میآید، اما به نسبت درآمدزایی بالایی دارد. اگر در مدیریت مصرف این انرژی، نظارت درستی صورت نگیرد و حتی مقدار ناچیزی از آن هدر برود، به میزان زیادی از درآمدزایی اش کاسته میشود. میتوان با استفاده از کنتورهای هوشمند و سنسورهای مختلفی که برای این کار تولید شده از تلفات انرژی به طرز باورنکردنی جلوگیری کرد.
**یک ارتباط دو طرفه
هدف از ایجاد این شبکههای هوشمند، انتقال دو طرفه توان انرژی و تبادل اطلاعات است. این شبکه قابلیت پایش و پاسخگویی به هر نوع تغییرات در شبکه را دارد. از منابع تولید گرفته تا مصرف کنندگان و تجهیزات. پایشی که باعث بهره برداری بهینه و اقتصادی از شبکه و در نتیجه کاهش هزینههای مصرف کنندگان میشود.
علاوه بر این ها، شناسایی و خروج وسایلی که در شبکه منجر به خطا شده و تشخیص سریع جریان نشتی از دیگر ویژگیهای بارز توزیع انرژی به صورت هوشمند است.
مصرف کنندگان این شبکهها با مدیریت هوشمندانه مصرف، میتوانند میزان انرژی مصرفی شان را تا حد ممکن پایین بیاورند. در واقع شبکههای هوشمند با بهره گیری از فناوریهای مخابراتی و دیجیتالی، ارتباط دو نفره ای را بین تولیدکننده و مصرف کننده انرژی فراهم میکنند.
به کارگیری فناوریهای نوین ارتباطات و اطلاعات و استفاده از زیرساختهای ارتباطی در سیستمهای توزیع، در کلیه بخشهای تولید، انتقال، توزیع و مصرف ضروری است. یکی از اقداماتی که در راستای بهره برداری از اینترنت اشیا در مدیریت هوشمند انرژی انجام شده، استفاده از کنتورهای هوشمند است که با برقراری ارتباط دو طرفه، اطلاعات بار مصرفی را به واحد تامین کننده برق مخابره میکنند.
**کم خطا و به صرفه
کنتورهای هوشمند در محاسبه اطلاعاتی که مورد نیاز است، خطای کمتری دارند و خوانش دقیقی را برای مشترکین و سرویس دهندگان، فراهم میکنند. میزان مصرف انرژی توسط مشترک، میتواند به صورت آنی، از راه دور و بدون نیاز به کنتورخوان به مرکز فرستاده شود. یکی از مشکلاتی که در گذشته وجود داشت، این بود که مشترکان گاهی کنتورهای خود را دستکاری میکردند تا میزان مصرف برق، آب و گاز را جعل کنند، اما با نصب کنتورهای هوشمند انجام این قبیل کارها غیرممکن است و به راحتی میتوان هر گونه جعل و تخلف را شناسایی و با آن برخورد کرد.
مدتی قبل وزارت ارتباطات با همکاری وزارت نیرو اقدامات لازم را برای تهیه زیرساختهای لازم جهت نصب و استفاده از کنتورهای هوشمند، انجام داد. در حال حاضر این پروژه به صورت پایلوت در خراسان رضوی انجام شده و نتایجی که تا الان به دست آمده، به خوبی تفاوت استفاده از این کنتور را نشان میدهد.
در شهر مشهد حدود 30هزار کنتور برق هوشمند نصب شده که از این تعداد، 10هزار دستگاه کنتور «دیماندی» است و بقیه کنتور تجاری و مسکونی. با نصب این کنتورها دیگر نیاز نیست مامور کنتورخوان هر ماه برای خواندن کنتور به در خانه یا محل کار مشترکان مراجعه کند. اگر کنتور زمانی قطع شود شرکت برق به سرعت از این قطعی مطلع میشود و برای برطرف کردن عیب آن اقدام میکند.
**مدیریت مصرف برق
کنتورهای هوشمند این اجازه را به مشترک میدهند که مقدار برق مصرفی مد نظر را مشخص و مدیریت کند. در این صورت اگر مشترک از مرز میزان مورد نظرش بگذرد، کنتور فرمان قطع برق میدهد. این کار در مدیریت میزان مصرف برق بسیار کارآمد است.
یکی دیگر از مزایای استفاده از کنتور هوشمند دریافت اطلاعات از کنتورهای آب و گاز است. این دستگاه میتواند اطلاعات را جمع آوری و از طریق پروتکل پی ال سی پاورلاین کریر (P.L.C Power Line Carrier) برای یک دستگاه دیجیتال کوچک ارسال کند. این دستگاه دیجیتالی که به آن دستگاه جمع آوری اطلاعات گفته میشود، قابلیت نصب سیم کارت دارد و میتوان از این طریق اطلاعات را رصد کرد.
کنتورهای هوشمند به عنوان مهمترین زیرساخت هوشمندسازی شبکه برق به حساب میآید و استفاده از آن میتواند علاوه بر کمک به اقتصاد جامعه، زمینه ساز خاموشیهای اجباری کمتر در زمان اوج مصرف برق در کشور باشد.
مرجع : مرکز روابط عمومی و طلاع رسانی وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات
علمی*م.ش*
انتهای پیام /*