آخرین مطالب

گفت‌وگو با عبدالله ملاباقر، نوحه‌خوان پیشکسوت

مداحی که «شاه» را دعا کرد/ بازجوی ساواک گفت قضیه کربلا دعوای 2 قبیله بوده!+فیلم فرهنگی و هنری

مداحی که «شاه» را دعا کرد/ بازجوی ساواک گفت قضیه کربلا دعوای 2 قبیله بوده!+فیلم

  بزرگنمایی:
تبسم مهر - یک نوحه‌خوان پیشکسوت می‌گوید: وقتی ساواک پای چارپایه نوحه‌خوان در بازار می‌ایستاد و اصرار داشت که شاه را دعا کنیم، من می‌گفتم: خدایا صاحب این مملکت را حفظ کن و سلامت بدار! از نظر ما، امام زمان(عج) صاحب این مُلک و کشور است، اما آن‌ها فکر می‌کردند منظورم شاه است!

تبسم مهر - یک نوحه‌خوان پیشکسوت می‌گوید: وقتی ساواک پای چارپایه نوحه‌خوان در بازار می‌ایستاد و اصرار داشت که شاه را دعا کنیم، من می‌گفتم: خدایا صاحب این مملکت را حفظ کن و سلامت بدار! از نظر ما، امام زمان(عج) صاحب این مُلک و کشور است، اما آن‌ها فکر می‌کردند منظورم شاه است!

خبرگزاری فارس ـ گروه مسجد و هیأت: عبدالله ملاباقر، نوحه‌خوان پیشکسوت و تهرانی، 81 سال دارد و هنوز در هیأت‌های بزرگ پایتخت به صورت افتخاری، مداحی و نوحه‌خوانی می‌کند. لحن شیرین و لهجه خاص تهرانی او در سخن گفتن و نوحه خواندن موجب شده تا او با اشعار ساده و روان، دل‌های محبان اهل‌بیت علیهم‌السلام را با خود همراه سازد.
این‌ها اما موجب نشد تا با او به گفت‌وگو بنشینم. هرچند در این مصاحبه با حاج عبدالله درباره مداحی در تهران قدیم، ورود حاج مرزوق عرب حائری از کربلا به تهران و تغییر شیوه نوحه‌خوانی در هیأت‌های این شهر و همچنین خاطرات او از شاگردی حاج حسن محمدی دولابی هم صحبت کردیم، اما تعقیب و محدودیت مداحان و چارپایه‌خوانان از طرف رژیم پهلوی در آستانه چهلمین سالگرد پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی، بهانه‌ای شد تا با ملاباقر درباره آن روزها بیش‌تر سخن کنیم.
حاج عبدالله با همان بیان شیرین و لهجه نمکین که مردم را پای منبر و چارپایه بازار می‌خواند، با ما درباره شرایط سخت مداحی در سال 1342 و همچنین روزهای خاطره‌انگیز منتهی به پیروزی انقلاب اسلامی صحبت کرده است.
حرف‌های این نوحه‌خوان متولد 1316 در محله «حمام گلشن» تهران را بخوانید:
اولین تصویری که از مداحان و نوحه‌خوانان قدیمی در ذهن شما نقش بسته است، چیست؟
در سال‌هایی که من نوجوان بودم، هیأت و حسینیه به شکل امروزی نبود. شب‌های جمعه که مردم از مسجد بیرون می‌آمدند، جلوی سقاخانه هر گذر جمع می‌شدند و سینه می‌زدند. آن زمان، سینه‌زنی یک دستی مرسوم بود و سینه‌زنی دودستی و واحدخوانی با آمدن حاج مرزوق رسم شد. جمعه‌شب‌ها جوانان محله ما در کوچه حمام گلشن، «تُرنا» بازی می‌کردند و هر کس می‌باخت، جریمه می‌شد.
تُرنا چه جور بازی‌ای بود؟
یک بازی سنتی که بعدها به آن «میر و وزیر» یا «شاه و وزیر» می‌گفتند. در آن قمار و برد و باخت، معنایی نداشت و بیش‌تر برای سرگرمی بازی می‌کردند. مثل بازی‌های امروز که مثلا تاس می‌اندازند در منچ؛ منتها آن وقت‌ها چیزی به نام «قاپ» می‌انداختند. هر کس که بد می‌آورد و در بازی دزد می‌شد، باید جریمه می‌داد. مجازاتش هم «ترنا» خوردن یعنی کتک خوردن با یک شال تابیده به نام «ترنا» بود. البته در ماه رمضان، بازنده باید ذولبیا می‌خرید و همه را مهمان می‌کرد. مجازات من، اما غزل خواندن بود!
سال 1332 (65 سال قبل) در حالی که حدود 16 سال داشتم، در بازار مشغول کار شدم. با کسی به نام رضا نجمی رفیق شدم که خواننده «هیأت بنی‌هاشم» بود. او به من گفت: تو که روی کافی داری، بیا به جای غزل‌خوانی، روضه و نوحه بخوان. حاج حسن محمدی معروف به دولابی با عموی من شریک بود. عصرها می‌آمدند خانه ما و می‌نشستند به حساب و کتاب. عمو، مرا به او معرفی کرد و حاج حسن، بالاخره قبول کرد که شاگردش شوم. چند تا کتاب معرفی کرد. یادم هست دیوان میرزایحیی کرمانی، دیوان اختر طوسی، میرزا حبیب خراسانی و ... را خریدم و خواندم.

مرحوم حاج حسن محمدی دولابی، استاد بسیاری از مداحان حال حاضر تهران
شنیده‌ام که مرحوم حاج حسن محمدی، خیلی استاد سخت‌گیری هم بوده‌اند.
خیلی! مثلاً می‌گفت شعر صفحه فلان کتاب میرزاحبیب را حفظ کن. گاهی آن شعری که می‌گفت، 60 تا 70 بیت بود. روزها سر کار بودم و شب‌ها با مکافات، شعر حفظ می‌کردم. با تشر می‌گفت: بخون! دو ـ سه بیت اول را که می‌خواندم، اشاره می‌کرد که صبر کن. بعد، 20 خط می‌آمد پایین‌تر و می‌گفت: این بیت رو بخون. چند بیت که می‌خواندم، دوباره 10 خط می‌آمد بالا و با تشر می‌گفت: اینجا رو بخون. خودش هم همه دیوان‌ها را حفظ بود. شاید چند ده هزار بیت شعر در سینه داشت. آن‌قدر شعر حفظ بود که وقتی آقای وحید خراسانی ـ که الآن مرجع تقلید هستند ـ در مسجد کوچه حمام گلشن منبر می‌رفت و وعظ می‌کرد ـ کنار منبر ایشان می‌ایستاد و همان صحبت‌های آقای وحید را به نظم برای مردم می‌خواند.
من دیدم با گرفتاری‌های روزمره، نمی‌توانم شاگردی حاج حسن دولابی را ادامه دهم و مداحی با کار بازار، جور در نمی‌آید. دوستی به نام حسین شمشیری داشتم که برادرش ـ حاج احمد شمشیری ـ از مداحان آن زمان بود. دو سال با او در منبرداری کار کردم؛ چون هنر حاج احمد، گویندگی و منبرداری بود. بعد از آن، عشق نوحه‌خوانی به سرم زد و دو سال هم پیش حاج حسن فرشته‌نژاد در نوحه شاگردی کردم. با این تجربه‌ها و استاددیدن‌ها، کم‌کم روی پای خودم ایستادم. از اینجا به بعد، هیأت‌های بزرگ و کوچک، مثل «پیر عطا» و هیأت اصناف مختلف مرا دعوت می‌کردند. از سال 1340 تا امروز هم خواننده هیأت جوانان «ثامن‌الائمه (ع)» بازارچه نایب‌السلطنه (حوالی خیابان‌های ری و 15 خرداد) هستم.

حاج مرزوق عرب حائری، ردیف نشسته، نفر وسط
آمدن حاج مرزوق عرب حائری از کربلا و مقیم شدنش در تهران، چه تغییراتی در سبک و روش نوحه‌خوانی ایجاد کرد؟
وقتی حاج مرزوق به ایران آمد، بیش‌تر در صنف بزازها نوحه‌خوانی می‌کرد. آن وقت، اصطلاح «هیأت» به کار نمی‌رفت. می‌گفتند: صنف بزاز، صنف نقاش، صنف آهن‌فروش، صنف کفاش و.... پایگاه بزازها (پارچه‌فروش‌ها) مسجد «حاج موسی» نرسیده به چارسو بزرگ در بازار تهران بود. آن وقت‌ها مردم یک‌دستی سینه‌زنی می‌کردند. حاج مرزوق که آمد، واحدخوانی را شروع کرد. هیچ مداح و نوحه‌خوانی در تهران، بلد نبود «واحد نوس» بخواند. حاج مرزوق با لهجه عربی، خیلی هم عصبانی می‌خواند. اگر روی چارپایه مشغول خواندن بود و سینه‌زن یک ذره شل جواب می‌داد، داد می‌زد!

حاج عبدالله ملاباقر در سنین نوجوانی (سمت چپ) در بازار تهران
به جز شعر حفظ کردن و یادگیری روش‌های خواندن، چه سختی‌های دیگری در مسیر نوحه‌خوانی به جان خریده‌اید؟
آن وقت مرسوم نبود مداح، روی صندلی یا منبر بنشیند و بخواند. مگر مثل حاج احمد شمشیری که سخنران بود. مداح باید کنار منبر ایستاده می‌خواند. اگر جایی می‌رفتیم که استاد، عالم یا بزرگ‌تری نشسته بود، دلهره داشتیم. گاهی من حس می‌کردم موقع خواندن، پاهایم می‌لرزد. پدر من رئیس هیأت صنف معمارها بود. مجلس این صنف در مسجد شاه آن زمان، زیر گنبد برگزار می‌شد. یک روز من داشتم نوحه می‌خواندم و خبر نداشتم که قرار است همان روز که همه معمارها در یک روز بیایند، هیأت و سینه‌زنی کنند، سروکله پدرم هم پیدا می‌شود! آن وقت‌ها میکروفون‌ها «کله گربه‌ای» بود. تا یکی از هیأتی‌ها، میکروفون را داد دستم، دیدم پدرم وسط جمعیت است. دیگر نمی‌توانستم میکروفون را توی دستم نگه دارم. هول کردم و زبانم بند آمد. هیأتی‌ها سرم داد می‌زدند: «دِ بخون عبدالله! چرا نمی‌خونی؟»
گزیده این گفت‌وگو را در ویدیوی زیر مشاهده کنید:


نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

lastnews

دوره های پاییزه ی موسسه تبسم مهر

آغاز تولید فیلم کوتاه چوپان با مجری طرحی موسسه فرهنگی هنری تبسم مهرنیکان

مدیرعامل صندوق اعتباری هنر خطاب به صدابردار سینمای ایران: دست های مهربانت را به گرمی می فشاریم/ تجلیل از یک عمر سخت‌کوشی همسر استاد شاهوردی

ادبیات آذری را جدا از ادبیات فارسی نمی‌دانیم/ حمایت از اصحاب فرهنگ و هنر را وظیفه خود می‌دانیم

مجارستان: ضدحملات اوکراین «حمام خون» به‌راه می‌اندازد

نه بیرانوند از پرسپولیس می‌رود نه بازیکن دیگری/ شرط ماندن یحیی

بدرقه تیم فوتبال نوجوانان با حضور امیر قلعه نویی و عنایتی

اسرائیل با نقص جدی کادر پزشکی و بیمارستانی روبروست

افزایش شمار جان‌باختگان تصادف قطار در هند به 288 نفر

دشمنان تلاش می‌کنند نسل جوان را نسبت به روحانیت بدبین کنند

انتخاب موقت اعضای هیات اجرایی کارگروه هنرمندان انجمن خادمان قرآن

قیمت سکه و طلا 10 خرداد 1402/ ریزش قیمت ادامه دارد

ایران کشوری کاملاً امن و مقصدی مطمئن و جذاب برای گردشگران است

تولید نفت ایران به 2 میلیون و 750 هزار بشکه در روز رسید

ورود منابع، کاهش نرخ ارز را همراه خواهد داشت

سریال ماورایی ده‌نمکی به‌زودی کلید می‌خورد/ در تدارک «رستگاری»

وجود 700 اسیر فلسطینی بیمار در زندان‌های رژیم صهیونیستی

ارائه وام عتبات عالیات به دانشجویان تا سقف 5 میلیون تومان

زلزله 4.8 ریشتری سرخس خراسان رضوی را لرزاند

افزایش رگبار باران در 10 استان کشور

واریز 20 درصد اضافه یارانه کالابرگ سه دهک کم‌درآمد از امروز

ترافیک نیمه‌سنگین در محور چالوس

آماده مقابله با هرگونه تعرض دشمنان به آرمان‌های امام (ره) هستیم

برگزاری دوره های آموزشی بازیگری با حضور استاد ارجمند آقای امید زندگانی

ارتش رژیم صهیونیستی به خودروی زرهی «ایتان »مجهز می‌شود

عالیترین مقام کشور ترکمنستان سه شنبه به تهران می‌آید

مخبر: ایران نگاه ویژه‌ای نسبت به مناسبات خود با عمان دارد

«بازی» ایرانی برگزیده جشنواره ایتالیایی شد

افزایش نرخ تاکسی‌های اینترنتی باید به تصویب شورای شهر برسد

دستگیری ماموران قلابی در تهران

برنامه‌ریزی دستگاه‌ها برای اوقات‌ فراغت جوانان

شناسایی 82 بیمار جدید کرونایی در کشور/ 2 نفر فوت شدند

قیمت سکه و طلا 7 خرداد 1402/سکه به 30میلیون و 600 هزار تومان رسید

تذکر فرمانده نیروی زمینی ارتش به همسایگان شرقی

کوروش زارعی در تدارک یک نمایش میدانی بزرگ/ اجرا در حوزه دفاع مقدس

شرط «یک سال رهن بودن سند خودرو» حذف شد

بانک‌ها اشتیاق به مال‌سازی دارند نه اعطای وام مسکن

سازمان لیگ: سهمیه تماشاگران استقلال و پرسپولیس برابر است

استقلال دست‌بردار داوری نیست/کنایه به پرسپولیس و فشار به فدراسیون

هادی ساعی برترین تکواندوکار المپیک 2008 پکن شد

مهاجم 16 ساله پورتو: الگوی من مهدی طارمی است

هوای تهران آلوده شد/ افزایش شاخص ذرات معلق

درخواست حجت الاسلام قرائتی از رییس جمهور

مهلت ثبت‌نام هنرمندان در سامانه نهضت ملی مسکن تمدید شد

توصیه‌های وزارت حج و عمره عربستان خطاب به میهمانان خانه خدا

انهدام ده‌ها مخفیگاه داعش در 3 استان عراق

یک مرزبان ایرانی در درگیری امروز با طالبان به شهادت رسید

کشف 250 هزار دلار غیرقانونی از یک شرکت خصوصی در سعادت آباد

با دستیاری به نام تاکو؛ تیک تاک با هوش مصنوعی پاسخ جستجوی کاربران را می دهد

رئیسی در دیدار دبیرکل اوپک: اعضای اوپک با تقویت انسجام مانع اختلاف‌اندازی غربی‌ها شوند