یک روانپزشک:
فوبیا از کودکی به بزرگسالی منتقل میشود
اجتماعی
بزرگنمایی:
تبسم مهر - تهران- ایرنا- متخصص روانپزشک کودک و نوجوان گفت: فوبیا یا ترس و هراس مفرط، اختلال رفتاری است که از دوره کودکی شروع شده و در صورت عدم درمان به موقع احتمال دوام آن تا بزرگسالی خواهد بود.
تبسم مهر - تهران- ایرنا- متخصص روانپزشک کودک و نوجوان گفت: فوبیا یا ترس و هراس مفرط، اختلال رفتاری است که از دوره کودکی شروع شده و در صورت عدم درمان به موقع احتمال دوام آن تا بزرگسالی خواهد بود.
مهشید رابطیان روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار اجتماعی ایرنا اظهار داشت: فردی که به یک شیء یا موقعیت خاص فوبیا دارد در هنگام مواجهه با آن دچار اضطراب شدید میشود یا با حالت حمله پانیک (هول) میشود.
وی اضافه کرد: اختلال رفتاری فوبیا در اکثر افراد مبتلا همچون عذاب آوری، شوک، دلشوره، ترس و اضطراب ایجاد میکند. آثار فوبیا در بین زنان 2 برابر مردان است. تاثیر ژنتیک و محیط بر روی فردی که به این اختلال رفتاری مبتلا است را میتوان در ترس از بلندی و ارتفاع، مسافرت با هواپیما، مواجه شدن با حیوانات، وزش باد و طوفان، آتش، رگبار و رعد و برق، شنا کردن، سوار شدن در آسانسور و پله برقی، تاریکی، بیماری، درگیری یا دیدن خون، به خوبی مشاهده کرد.
این روانپزشک گفت: درمان نشدن فوبیا با توجه به اینکه شروع این اختلال رفتاری در دوران کودکی است، به احتمال بسیار تا بزرگسالی ادامه خواهد داشت. بنابراین افرادی که احساس میکنند در این موارد مشکل دارند برای درمان موثر و رفع آن به مشاور و یا روانپزشک مراجعه کنند.
وی ادامه داد: بهتر است که فوبیا (ترس) بچهها در همان دوران کودکی از بین برود. به طور کلی افراد هنگام مواجه شدن با شرایط و موقعیتهای ترسناک دچار اضطراب، تپش قلب، رنگ پریدگی، تعریق بدن به خصوص کف دست ها، افت فشار خون و ضربان قلب و گرفتگی عضلانی میشوند. اما گاهی این علایم نشان دهنده ترس از یک موقعیت ثابت و همیشگی است که هیچ دلیل عقلانی هم ندارد و تحت عنوان فوبیا شناخته میشود.
رابطیان اضافه کرد: تا کنون صدها مورد انواع فوبیا شناسایی شده و فقط یکی از آنها ترس است. بعضی متخصصان علت بروز این اختلال روانشناختی را عوامل ژنتیکی عنوان میکنند، عده ای بر این باورند دلیل مشخصی برای بروز انواع فوبیا وجود ندارد. گروهی هم معتقدند فوبیای والدین یا اقوام نزدیک میتواند به بچهها منتقل شود، حتی اگر کودک به طور مستقیم با عامل ایجاد کننده ترس روبه رو نشده باشد.
وی گفت: وقتی کودک متوجه میشود مادرش از گربه میترسد به طور ناخودآگاه به محض دیدن و نزدیک شدن به این حیوان از خود عکس العمل نشان میدهد. اما کودکی که با یک حیوان خانگی بزرگ شده یا اعضای خانواده نسبت به حیوانات مهربان هستند، ترسی از آن ندارد.
* انواع روشهای درمان
رابطیان روشهای درمانی که تا کنون برای رفع اختلال فوبیا شناخته شده را شامل رفتار درمانی، هیپنوتراپی و درمان مجازی عنوان کرد و افزود: رفتار درمانی یکی از موثرترین روشهای درمان این اختلال است. در این روش، بیمار در معرض فهرست از پیش تعیین شده ای از محرکهای اضطراب زا با شدت اضطراب زایی کم به زیاد، قرار میگیرد.
وی افزود: در حین روش، درمانگر میتواند از دارو یا تکنیکهای ریلکسیشن برای القای آرامش به فرد استفاده کند. یعنی در مرحله اول فرد برای مواجهه با عامل محرک زای اضطراب با نمره پایین مسلح میشود و سپس در معرض آن عامل به صورت واقعی یا ذهنی قرار میگیرد. بعد از اینکه در این مرحله اضطراب فرد از بین رفت، قدرت بیشتری برای ورود به مراحل بعدی پیدا میکند.
*هیپنوتیزم
این روانپزشک افزود: هیپنوتیزم یا خواب مصنوعی یک روش درمانی موثر و شاخه ای از علم روانشناسی است که به دلیل استفاده نکردن هیچ گونه داروی شیمیایی و بدون هر عوارضی میتواند سلامت بیمار را تضمین و به درمان بسیاری از بیماریهای روانی و اختلالات هیجانی و عاطفی آن پرداخت.
وی اظهار داشت: برای درمان فرد مبتلا به فوبیا از طریق هیپنوتیزم، درمانگر (هیپنوتراپیست) از انواع سناریوها برای تلقین موثر به ضمیرناخودآگاه بیمار خود استفاده میکند. با ایجاد حالت ریلکسیشن و خلصه بیمار آمادگی پذیرش تلقین و برنامه ریزی ذهنی را پیدا میکند. برنامه ذهنی در هیپنوتیزم طوری طراحی میشود که فرد از این به بعد هر چه به مورد فوبیای خود نزدیک شود امنیت و آرامش بیشتری را احساس میکند.
رابطیان گفت: از درمانهای مجازی به صورت شبیه سازی در صفحه کامپیوتر استفاده میشود. در این برنامه فرد مبتلا با شیء یا موقعیت مورد هراس مواجه میشود و به تدریج با آن تعامل میکند.
اجتمام * 1417 * 3063
انتهای پیام /*