انقلاب اسلامی از دید تحلیلگران خارجی/ 8
گزارش سیا از سالهای پایانی رژیم پهلوی؛ «جعل آمار خودکفایی غذایی»
بین الملل
بزرگنمایی:
تبسم مهر - نهادهای اطلاعاتی خارجی به ویژه سیا که در دوران پیش از انقلاب در جامعه ایران رخنه کرده بودند، اسنادی را درباره وضعیت اقتصادی و معیشتی مردم ایران ثبت کردهاند که خواندن بخشهایی از آنها خالی از لطف نیست.
تبسم مهر - نهادهای اطلاعاتی خارجی به ویژه سیا که در دوران پیش از انقلاب در جامعه ایران رخنه کرده بودند، اسنادی را درباره وضعیت اقتصادی و معیشتی مردم ایران ثبت کردهاند که خواندن بخشهایی از آنها خالی از لطف نیست.
گروه بینالملل خبرگزاری فارس - الهه فراهانی: نزدیک شدن سالروز انقلاب اسلامی ایران که نقطه عطفی در تاریخ این مرز و بوم است، ما را بر آن داشت تا در سلسله گزارشی به بررسی اجمالی وضعیت جامعه ایرانی و نحوه زندگی و معیشتی مردم این کشور در دوران پیش از انقلاب بپردازیم، اما این بار به سراغ پژوهشگرانی خارج از این سرزمین برویم که در تمام آن سالها به ثبت این لحظات پرداخته و یا تلاش کردهاند به نحوی اسناد مربوط به آن دوران را گردآوری کنند تا نگاهی متفاوت و از بیرون به موضوع نحوه زندگی مردم ایران در دوران پهلوی پیدا کنیم.
چرخی در میان اسنادی که درباره اوضاع اقتصادی دوران محمدرضا پهلوی و به ویژه سالهای پایانی حکومت وی که به انقلاب اسلامی ایران منتهی شد، دو طبقهبندی مجزا پیشرو قرار داد: یک سری اسنادی که مأموران اطلاعاتی سرویسهای خارجی و بویژه سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) تنظیم کردهاند که در داخل ایران مأموریت ویژه تهیه گزارشهای اقتصادی و سیاسی برعهده داشتند و دیگری اسناد به ثبت رسیده پژوهشگرانی که در سالهای پس از به ثمر نشستن انقلاب، درباره وضعیت آن روزهای جامعه ایران تحقیق و پژوهش کردهاند. در گزارش پیش رو سعی بر آن است تا به کاوشی کوتاه در اسناد مأموران اطلاعاتی نهادهای اطلاعاتی آمریکا درباره اوضاع اقتصادی جامعه ایران در دوران پهلوی بپردازیم.
*****
بنا به نوشته « رابرت جرویس » استاد دانشگاه کلمبیا در نیویورک آمریکا، سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا در دوره پیش از انقلاب اسلامی، یک پایگاه اطلاعاتی ویژه در تهران داشت که گزارشهای اطلاعاتی سیاسی هرچند محدودی تهیه میکردند. اما این سازمان اطلاعاتی به طور خاص دو تحلیلگر اقتصادی و دو تحلیلگر سیاسی را به منظور ارزیابی گزارشات تهیه شده در داخل ایران از وضعیت این کشور اختصاص داده بود که در نهایت نیز گزارشات ویژهای با رویکرد بررسی وضعیت اقتصادی و سیاسی جامعه ایران تهیه و به دولت آمریکا ارائه میکردند. تحلیلگران سیاسی سیا در دفتر امور سیاسی که دفتر امور سیاسی و منطقهای نیز نامیده میشد، مستقر بودند و تحلیلگران اقتصادی نیز در دفتر امور اقتصادی این نهاد اطلاعاتی. در نهایت نیز تمام گزارشات محرمانهای که این تحلیلگران اطلاعاتی تهیه میکردند، در ارزیابیهای اطلاعاتی دولت آمریکا بازتاب پیدا میکرد.
شکاف طبقاتی در جامعه ایران بیداد میکند