آخرین مطالب

در گفت‌وگو با ایسنا اعلام شد

امتداد دو گسل "خزر" و "عشق‎آباد" در دریای مازندران/ثبت11 درصد زلزله‌های ساحلی در آب علمی و دانشگاهی

امتداد دو گسل "خزر" و "عشق‎آباد" در دریای مازندران/ثبت11 درصد زلزله‌های ساحلی در  آب

  بزرگنمایی:
تبسم مهر - مدیر بخش زلزله مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی با بیان اینکه نزدیکترین گسل شناخته شده به رومرکز زلزله ۳.۳ روز گذشته چالوس، گسل طویل "خزر" است، گفت: این گسل ۱۵ کیلومتر با رومرکز فاصله دارد از این رو ضمن آنکه امتداد گسل "عشق آباد" ترکمنستان، در راستای شرقی- غربی با خمشی اندک که امتداد آن را به جنوب شرق- شمال غرب تبدیل می‌کند از وسط دریای مازندران عبور می‌کند،

تبسم مهر - دکتر علی بیت اللهی عضو هیأت علمی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی در گفت و گو با ایسنا، با اشاره به زلزله روز گذشته در چالوس، گفت: این زلزله به بزرگی 3.3 روز گذشته جمعه 19 بهمن ماه در شمال چالوس رخ داد.
وی موقعیت این زمین‌لرزه را بر اساس گزارش مرکز لرزه نگاری مؤسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران، در 12 کیلومتری شمال چالوس و بر روی آب‌های ساحلی دریای مازندران ذکر کرد و ادامه داد: با توجه به کوچکی زمین‌لرزه و خارج از محاطی بودن نقطه کانونی زمین لرزه نسبت به ایستگاه‌های لرزه نگاری احتمال خطا در برآورد موقعیت رومرکز تا حدودی وجود دارد، از این رو مرکز لرزه نگاری، عدم قطعیتی در حدود 2 کیلومتر در یک کیلومتر را برای رومرکز این زمین لرزه اعلام کرده است.

رومرکز زلزله 3.3 چالوس
وی با اشاره به گسل مسبب این زمین‌لرزه خاطر نشان کرد: نزدیکترین گسل شناخته شده به رومرکز زلزله 3.3 چالوس، گسل طویل "خزر" است که در این ناحیه به دلیل پیش آمدگی کوهستان، به سمت خط ساحلی نزدیکتر است و در ادامه به سمت غرب و در حوالی "رامسر"، در کمترین فاصله کوه و دریا، به مرز جدا کننده خط ساحل و کوهستان تبدیل می‌شود.
بیت اللهی ادامه داد: رومرکز زلزله 3.3 در سمت شمالی گسل خزر و در فاصله حدود 15 کیلومتری گسل خزر و در سوی شمالی آن واقع شده است.

موقعیت رومرکز زلزله و گسل خزر
مدیر بخش زلزله مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی تاکید کرد: گسل "خزر"، گسل فشاری است که اگر تمام سگمنت‌های (نواحی) همراستای آن را تحت همین نام، نامگذاری کنیم درازای آن به بیش از 600 کیلومتر می‌رسد. راستای این گسل خم‌دار و "خاوری- باختری" است و شیب صفحه راندگی آن به سوی جنوب و در شمال البرز کوه و جنوب دشت‌های "آمل" و "جلگه چالوس" و سایر جلگه‌های مازندران قرار دارد.
وی گسل خزر، را گسله‌ای لرزه زا معرفی کرد و رخداد زمین‌لرزه‌های متعدد در امتداد آن موید این واقعیت دانست و یادآور شد: اما نکته‌ای که باید در خصوص زلزله 3.3 چالوس و سایر زمین لرزه‌های ساحلی مازندران باید ذکر کرد این است که با توجه به شیب به سمت جنوب صفحه گسلی خزر، نمی‌توان گسل خزر را به عنوان گسل مسبب این زمین لرزه و زلزله‌های شمالی آن قلمداد کرد، مگر اینکه خطای بیش از 15 کیلومتری را در برآورد رومرکز زلزله 3.3 و یا سایر زمین‌لرزه‌های خط ساحلی شمالی ایران بپذیریم که از نظر من چنین خطایی در برآورد زلزله با توجه به گسترش نسبتاً مناسب ایستگاه‌های لرزه نگاری، محتمل نیست.
به گفته وی رومرکز زلزله 3.3 در شمال خط ساحلی چالوس و در 15 کیلومتری از گسل خزر در شکل ذیل نشان داده شده است.

رومرکز زلزله 3.3 نسبت به خطوط ساحلی دریای مازندران
بیت اللهی ادامه داد: افتادگی شمال و جنوب البرز که از سوی شمالی به دریای مازندران و از سوی جنوبی به حاشیه شمالی ایران مرکزی مجانب می‌شود با عملکرد گسل‌های مهم و کاری در راستای خم دار شرقی – غربی شکل گرفته است. در سمت شمالی البرز نیز شیب گسل‌ها به سمت جنوب و در سمت جنوبی آن در حاشیه دشت‌های ایران مرکزی است که این شیب به سمت شمال ادامه دارد (شکل گیری فرم هورستی البرز).

حاشیه شمالی البرز با شیب صفحات گسلی رو به جنوب و حاشیه جنوبی آن با شیب به شمال گسل‌ها، ارتفاعات هورستی البرز را در بر می‌گیرند
عضو هیأت علمی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی با بیان اینکه جابه‌جایی و گسیختگی در راستای صفحه گسلی با شیب به سمت جنوب، موجب جانمایی زلزله‌های رخ داده در سمت جنوبی خط گسلی خزر خواهد شد، افزود: از این رو این انتظار وجود دارد که رومرکز زلزله‌هایی که مسبب آنها، گسل "خزر" است، را در سوی جنوبی خط جانمایی شده گسل خزر واقع شدند. واضح است که این امر برای گسل‌های واقع در حاشیه جنوبی البرز نیز با توجه به جهت شمالی شیب گسل‌ها، بر عکس خواهد بود.
وی با بررسی لرزه خیزی 13 سال اخیر (از ابتدای سال 2006 تا 08/‏02/‏2019‬ یادآور شد: این بررسی نشان می‌دهد که در راستای نواری به طول 4 درجه و عرض 1 درجه (مستطیلی به طول حدود 450 کیلومتر در 110 کیلومتر) از تعداد بیش از 660 زمین‌لرزه با بزرگی بیش 2.5، تعداد از آنها در شمال خط ساحلی دریای مازندران جانمایی می‌شوند که قطعاً عبارت، "خطای جانمایی" در مورد آنها به نظر چندان با واقعیت‌ها منطبق نیست.
بیت اللهی اضافه کرد: از حدود 660 زمین‌لرزه بالای 2.5 رخ داده در بازه زمانی 13 سال اخیر، تعداد 69 زمین‌لرزه در سمت شمالی خط ساحل دریا و بر روی آب جانمایی شده‌اند (حدود 11 درصد زمین‌لرزه‌ها).

مقادیر آماری زلزله‌های واقع در آب‌های ساحلی
به گفته وی زمین‌لرزه‌های واقع در نوار شمالی کشور که بخشی از خط ساحلی را نیز در بر می‌گیرد به این شرح است:

مدیر بخش لزله مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی اظهار کرد: بر این اساس چنین به نظر می‌رسد که برای توجیه مکان‌یابی زمین‌لرزه‌های واقع بر خطوط و آب‌های ساحلی که در سوی شمالی گسل "خزر" واقع هستند احتمال امتداد گسل دیگری را با شیب به جنوب و به موازات خط ساحل باید در نظر گرفت. برای اثبات این امر ضرورت دارد مورفولوژی خط ساحل به طرف اعماق دریا با دقت مناسبی به نقشه در آورده شود. چنین خط فرضی در شکل ذیل نشان داده شده است.

مسیر گسل احتمالی فرضی که بتواند رخداد زمین‌لرزه‌های روی خط و آب‌های ساحلی دریای مازندران را توجیه کند
بیت اللهی عمق کانونی زلزله‌های رخ داده در نوار شمالی ساحل دریای مازندران را از 3 تا 36 کیلومتر در نوسان دانست (تعداد 69 زمین‌لرزه) و ادامه داد: عمق متوسط کانونی این زلزله‌ها حدود 13 کیلومتر برآورد شده است. ضمن آنکه امتداد گسل "عشق آباد" ترکمنستان، در راستای شرقی- غربی با خمش اندکی که امتداد آن را به جنوب شرق- شمال غرب تبدیل می‌کند از وسط دریای مازندران عبور می‌کند،
این فعال حوزه زلزله خاطر نشان کرد: این گسل، فعال و لرزه زا است و زمین‌لرزه‌های متعددی بر روی آن در بخش‌های شمالی دریای مازندران و بر روی آب‌های این دریا جانمایی شده است.
انتهای پیام


نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

lastnews

دوره های پاییزه ی موسسه تبسم مهر

آغاز تولید فیلم کوتاه چوپان با مجری طرحی موسسه فرهنگی هنری تبسم مهرنیکان

مدیرعامل صندوق اعتباری هنر خطاب به صدابردار سینمای ایران: دست های مهربانت را به گرمی می فشاریم/ تجلیل از یک عمر سخت‌کوشی همسر استاد شاهوردی

ادبیات آذری را جدا از ادبیات فارسی نمی‌دانیم/ حمایت از اصحاب فرهنگ و هنر را وظیفه خود می‌دانیم

مجارستان: ضدحملات اوکراین «حمام خون» به‌راه می‌اندازد

نه بیرانوند از پرسپولیس می‌رود نه بازیکن دیگری/ شرط ماندن یحیی

بدرقه تیم فوتبال نوجوانان با حضور امیر قلعه نویی و عنایتی

اسرائیل با نقص جدی کادر پزشکی و بیمارستانی روبروست

افزایش شمار جان‌باختگان تصادف قطار در هند به 288 نفر

دشمنان تلاش می‌کنند نسل جوان را نسبت به روحانیت بدبین کنند

انتخاب موقت اعضای هیات اجرایی کارگروه هنرمندان انجمن خادمان قرآن

قیمت سکه و طلا 10 خرداد 1402/ ریزش قیمت ادامه دارد

ایران کشوری کاملاً امن و مقصدی مطمئن و جذاب برای گردشگران است

تولید نفت ایران به 2 میلیون و 750 هزار بشکه در روز رسید

ورود منابع، کاهش نرخ ارز را همراه خواهد داشت

سریال ماورایی ده‌نمکی به‌زودی کلید می‌خورد/ در تدارک «رستگاری»

وجود 700 اسیر فلسطینی بیمار در زندان‌های رژیم صهیونیستی

ارائه وام عتبات عالیات به دانشجویان تا سقف 5 میلیون تومان

زلزله 4.8 ریشتری سرخس خراسان رضوی را لرزاند

افزایش رگبار باران در 10 استان کشور

واریز 20 درصد اضافه یارانه کالابرگ سه دهک کم‌درآمد از امروز

ترافیک نیمه‌سنگین در محور چالوس

آماده مقابله با هرگونه تعرض دشمنان به آرمان‌های امام (ره) هستیم

برگزاری دوره های آموزشی بازیگری با حضور استاد ارجمند آقای امید زندگانی

ارتش رژیم صهیونیستی به خودروی زرهی «ایتان »مجهز می‌شود

عالیترین مقام کشور ترکمنستان سه شنبه به تهران می‌آید

مخبر: ایران نگاه ویژه‌ای نسبت به مناسبات خود با عمان دارد

«بازی» ایرانی برگزیده جشنواره ایتالیایی شد

افزایش نرخ تاکسی‌های اینترنتی باید به تصویب شورای شهر برسد

دستگیری ماموران قلابی در تهران

برنامه‌ریزی دستگاه‌ها برای اوقات‌ فراغت جوانان

شناسایی 82 بیمار جدید کرونایی در کشور/ 2 نفر فوت شدند

قیمت سکه و طلا 7 خرداد 1402/سکه به 30میلیون و 600 هزار تومان رسید

تذکر فرمانده نیروی زمینی ارتش به همسایگان شرقی

کوروش زارعی در تدارک یک نمایش میدانی بزرگ/ اجرا در حوزه دفاع مقدس

شرط «یک سال رهن بودن سند خودرو» حذف شد

بانک‌ها اشتیاق به مال‌سازی دارند نه اعطای وام مسکن

سازمان لیگ: سهمیه تماشاگران استقلال و پرسپولیس برابر است

استقلال دست‌بردار داوری نیست/کنایه به پرسپولیس و فشار به فدراسیون

هادی ساعی برترین تکواندوکار المپیک 2008 پکن شد

مهاجم 16 ساله پورتو: الگوی من مهدی طارمی است

هوای تهران آلوده شد/ افزایش شاخص ذرات معلق

درخواست حجت الاسلام قرائتی از رییس جمهور

مهلت ثبت‌نام هنرمندان در سامانه نهضت ملی مسکن تمدید شد

توصیه‌های وزارت حج و عمره عربستان خطاب به میهمانان خانه خدا

انهدام ده‌ها مخفیگاه داعش در 3 استان عراق

یک مرزبان ایرانی در درگیری امروز با طالبان به شهادت رسید

کشف 250 هزار دلار غیرقانونی از یک شرکت خصوصی در سعادت آباد

با دستیاری به نام تاکو؛ تیک تاک با هوش مصنوعی پاسخ جستجوی کاربران را می دهد

رئیسی در دیدار دبیرکل اوپک: اعضای اوپک با تقویت انسجام مانع اختلاف‌اندازی غربی‌ها شوند