داغترین اخبار سلامت در هفته گذشته؛
از رای اعتماد مجلس به وزیر بهداشت تا شایعات درباره واکسن فلج اطفال
علمی و دانشگاهی
بزرگنمایی:
تبسم مهر - در این بسته خبری به مرور مهمترین اخبار حوزه سلامت در هفته گذشته میپردازیم.
تبسم مهر - در این بسته خبری به مرور مهمترین اخبار حوزه سلامت در هفته گذشته میپردازیم.
به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان ، حوزه بهداشت و درمان در هفته گذشته با رویدادهایی متعدد مواجه بود که در این بسته خبری به بخشی از آنها میپردازیم.
انجام سالیانه بیش از 1000 پیوند سلولهای درمانی خونساز در کشور
حمیدیه دبیر ستاد سلولهای بنیادی معاونت علمی و متخصص پیوند در مراسم افتتاحیه مرکز خدمات جامع سلول و ژن درمانی اظهار کرد: طی ده سال اخیر 1200کودک در بیمارستان شریعتی و 1500 کودک در دانشگاه علوم پزشکی انجام شده است و بیشتر از 13 ملیت مختلف به تیم پیوند ما اضافه شده است.
وی افزود: تعداد مراکز پبوند به 18 مرکز رسیده و سالیانه 1100 عمل پیوند سلول درمانی خون ساز در کشور انجام میشود که سطح ایده آل انجام 2 برابری عملهای پیوند امروزه در کشور است.
حمیدیه ادامه داد: تکمیل بخش قدیمی پیوند و توسعه بخش مراقبتهای پس از پیوند انجام شده و امروزه قسمت سرپایی سلول درمانی افتتاح شده است.
آخرین وضعیت طرح پزشک خانواده / افتتاح ١5٠٠ پروژه بهداشتی در نیمه اول اردیبهشت ٩٨/ اضافه شدن 2 واکسن به واکسیناسیون کشوری
علیرضا رییسی معاون بهداشت وزارت بهداشت در نشست خبری دستاوردهای چهل ساله انقلاب در حوزه بهداشت اظهار کرد: در حوزه سلامت ما در رسیدن به اهداف بسیار موفق بودیم، البته این به معنای آن نیست که اشکالاتی نداریم، اما در سطح یک خدمات و در رسیدن به اهدافی که از قبل به وسیله سازمان بهداشت جهانی و یونیسف برای ما در سطح منطقه در نظر گرفته بودند، بسیار موفق بودیم.
وی به روند افزوده شدن واکسنها به واکسیناسیون کشوری اشاره کرد و گفت: سال 72 واکسن هپاتیت بی، سال 83 واکسن سرخک، سرخچه و اوریون را اضافه کردیم، سال 93 واکسن پنتاوالان به واکسیناسیون کشوری اضافه شد و 18 سال است هیچ موردی از فلج اطفال گزارش نشده است و امیدواریم در آینده به سمت حذف و ریشه فلج اطفال برویم.
وی افزود: واکسن فلج اطفال سه ظرفیتی بود و از سال 94 که سازمان بهداشت جهانی دید که سوی دوم فلج اطفال در دنیا ریشه کن شده است واکسن سه ظرفیتی به واکسن 2 ظرفیتی تبدیل شد و واکسن سه ظرفیتی خوراکی نداریم، اما به دلیل اینکه ایران در مرحله ریشه کنی قرار دارد و برای اینکه ویروس وحشی فلج اطفال از افغانستان و پاکستان به ایران وارد نشود در سن 4 ماهگی واکسن فلج اطفال تزریق میشود و این برنامه جهانی است، اما از آنجا که واکسن فلج اطفال از سه ظرفیتی به 2 ظرفیتی تبدیل شد متولدین سال 94 که واکسن فلج اطفال به آنها تزریق نشده است باید فراخوان شوند و واکسن فلج اطفال تزریقی به آنها تزریق شود.
وی با بیان اینکه برنامه پزشکی خانواده در 12 گام اجرایی تدوین شده است که 7 گام آن در حوزه بهداشت و 5 گام در حوزههای دیگر مثل درمان قرار دارد، گفت: در انگلستان NHS اجرا میشود، اما همه مردم از این موضوع راضی نیستند، اما باید دانست که به هر حال این سیستم یک نوع محدودیت ایجاد میکند و این محدودیت خوشایند نیست، اما باید انجام شود.
رییسی با اشاره به 2 سناریو پزشکی خانواده گفت: 2 سناریو برای پزشکی خانواده تعریف شده و در این 2 سناریو 12 گام تعریف شده است و بخش اعظم 12 گام تا سال 1402 تکمیل میشود و ممکن است تا اواخر سال آینده در مطب پزشکان عمومی نیز همه خدمات در سامانه ثبت شود البته از فروردین 97 گام چهارم برنامه پزشک خانواده اجرایی شد و بر این اساس همه پزشکان در بخش دولتی باید خدمات خود را در سامانه ثبت کنند.
وی افزود: سناریوی دوم پزشکی خانواده این است که اگر اعتبارات کمتر تخصیص پیدا کند، ممکن است اجرای کامل 12 گام پزشکی خانواده تا سال 1404 به تاخیر بیفتد، اما به طور کامل پزشکی خانواده تا سال 1404 در کشور اجرایی خواهد شد.
نمکی، وزیربهداشت کیست؟+ سوابق کاری
سعید نمکی با 229 رای موافق از 259 رای به عنوان پانزدهمین وزیر بهداشت در دوران انقلاب اسلامی و دومین وزیربهداشت دولت روحانی از مجلس رای اعتماد گرفت؛ وزارتخانهای که سیاستگذاری و تولیگری سلامت حدود 80 میلیون ایرانی را عهدهدار است.
نمکی وزیر جدید بهداشت متولد شهر کاشان بوده و از 13 دی ماه 1397 پس از استعفای قاضی زاده هاشمی به عنوان سرپرست وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در این وزارتخانه مشغول به کار شد.
نمکی وزیر بهداشت در سال 1394 به معاونت امور اجتماعی و عمومی در سازمان برنامه و بودجه منصوب شد و به گفته خودش 25 سال پیش از این تاریخ معاون بهداشت وزیر بهداشت بوده است.
خودکفایی در تامین داروی فاکتور 8 نوترکیب، کاهش هزینه درمان بیماران هموفیلی
مهدی پیرصالحی معاون وزیر بهداشت افزود: امروز در جشن چهل سالگی انقلاب شکوهمند اسلامی مفتخریم که عمده داروی مورد نیاز کشور را با تکیه بر دانش و توان جوانان این مرز و بوم تولید میکنیم، اگرچه تحقق این مهم، دستاوردی بزرگ تلقی میشود، اما باید با تقویت و حمایت همه جانبه از صنعت داروسازی؛ چه در مورد داروهای نهایی و چه مواد اولیه بتوانیم به بازارهای منطقه و جهانی وارد شویم.
وی با تاکید بر اینکه حمایت از تولید داخل به عنوان یکی از اولویتهای مهم در سازمان غذا و دارو دنبال میشود، عنوان کرد: معتقدیم تسهیل در دسترسی به دارو با قیمت مناسب و ایجاد اشتغال برای جوانان متخصص کشورمان تنها از گردش چرخهای این صنعت در داخل کشور امکان پذیر است.
معاون وزیر بهداشت اظهار کرد: فاکتور 8 یکی از داروهای اساسی برای بیماران هموفیلی کشور است که با تلاش متخصصین داخلی تولید و آزمایشات بالینی را نیز با موفقیت گذرانده و امروز پس از حضوری موفق در بازار دارویی نوترکیب با افتتاح خط تولید این دارو در شرکت سامان داروی هشتم، امیدواریم با توجه به ظرفیت ایجاد شده، کل نیاز کشور به فاکتور 8نوترکیب توسط این شرکت تامین شود.
اظهارات تنها وزیر بهداشت زن ایران درباره سلامت زنان قبل و بعد از انقلاب اسلامی
مرضیه وحید دستجردی وزیر اسبق وزارت بهداشت بانوی 59 سالهای است که عنوان نخستین بانوی وزیر در جمهوری اسلامی ایران را به خود اختصاص داده است، پزشک زنی که 2 دوره نمایندگی مردم تهران در مجلس شورای اسلامی را در کارنامه کاری خود دارد و با فضای سیاسی بیگانه نیست و اکنون مشاور رئیس قوه قضاییه است.
وی با حکم مقام معظم رهبری در فروردین 1394، عضو هیئت امنای کمیته امداد امام خمینی شد، وی از مطرحکنندگان «طرح تفکیک جنسیتی در بیمارستانها» محسوب میشود و با طرح پیوستن ایران به کنوانسیون امحای کلیه اشکال تبعیض علیه زنان مخالفت کرده است.
سلامت زنان یکی از موضوعات مهم در حوزه سلامت است چرا که سلامت زنان و مادران با سلامت خانواده و جامعه گره خورده است، از این همین رو به سراغ تنها وزیربهداشت زن ایران رفتیم و گفتگویی درباره « سلامت زنان قبل و بعد از انقلاب اسلامی » در چهلمین سال پیروزی انقلاب ترتیب دادیم.
حداقل حقوق پرستاران چقدر است؟/ نیمی از پرستاران در سال یکبار خشونت را تجربه میکنند
مریم حضرتی معاون پرستاری وزارت بهداشت گفت: هیچ پیشرفتی در جهان نتوانسته جایگزین پرستاری شود و پرستاری حرفهای عاطفی و فقط پرستار میتواند جایگزین پرستاری شود.وی اظهار کرد: ١٩4 دانشکده پرستاری داریم که ١٠٩ دانشکده دولتی و ٨5 دانشکده آزاد هستند، اکنون 45 هزار دانشجوی پرستاری داریم و ١١ هزار دانشجو هر سال فارغ التحصیل میشوند؛ همچنین ١١ رشته پرستاری و ٢ هزار عضو هیئتعلمی داریم.
معاون پرستاری وزارت بهداشت با بیان اینکه باتوجه به رشد جمعیت سالمند با سونامی سالمندی در ٣٠ سال آینده مواجه خواهیم بود، گفت: جامعه سالمند بیمار نیست، اما نیاز به مراقبت دارد و به همین دلیل اکنون به پرستاری جامعه نگر توجه ویژه داریم.
حضرتی با تاکید بر اینکه مهمترین مشکل ما در حوزه پرستاری کمبود پرستار است، گفت: با کمبود شدید پرستار مواجه هستیم و نرخ پرستار به تخت ٠.٧٣ بوده و میانگین جهانی پرستار به تخت ١.٨ است که تا ١4٠4 امیدواریم به استاندارد جهانی برسیم.
وی ادامه داد: کمبود پرستار موجب افزایش حجم کار و اضافه کاری اجباری شده است و عدم اجرای قانون بازنشستگی زودتر از موعد به دلیل کمبود پرستار موجب شده است که دانشگاهها نتوانند خواسته پرستاران را برآورده کنند و این مسئله به مردم آسیب میزند.
معاون پرستاری وزارت بهداشت اظهار کرد: دکتر نمکی در روز پرستاری قول جذب ١٩ هزار پرستار را به ما دادند و امیدواریم این قول محقق شوند.
حضرتی در پاسخ به سوالی درباره مهاجرت پرستاران گفت: مسئله مهاجرت پرستاران بحثی جهان است و در همه جای دنیا کمبود پرستار وجود دارد چرا که جمعیت سالمندی در دنیا رو به افزایش است و پذیرش پرستار در استرالیا و کانادا تسهیل شده است، ما آمار دقیقی از مهاجرت پرستاران نداریم، اما براساس آخرین تحقیقات سازمان نظام پرستاری در سال ٢٠٠ پرستار درخواست گواهی برای مهاجرت کردهاند.
حضرتی با اشاره به میزان حقوق پرستاران گفت: در بخش خصوصی حقوق پرستاران ١.5 میلیون تومان به اضافه کارانه در بخش دولتی ٢.5 میلیون تومان به اضافه کارانه بوده و کارانه به طور متوسط حداکثر ٨٠٠ هزار تومان بوده است.
واکسن فلج اطفال تزریقی زیر ذرهبین سازمان بهداشت جهانی/ شایعات مربوط به واکسیناسیون فلج اطفال را باور نکنید
علی واشقانی رئیس اداره بیولوژیک سازمان غذا و دارو درباره برخی شایعات در فضای مجازی مبنی بر کیفیت واکسن فلج اطفال اظهارکرد: برنامه ریشه کنی فلج اطفال زیر نظر سازمان بهداشت جهانی در ایران اجرا میشود و این سازمان با وسواس بسیار بر برنامه ریشه کنی فلج اطفال در کشورها از جمله ایران نظارت میکند.
وی ادامه داد: واکسیناسیون بخشی از برنامه ریشه کنی فلج اطفال است و مطابق توافق کشورها با سازمان بهداشت جهانی واکسیناسیون تزریقی هم به منظور پیشگیری از فلج اطفال انجام میشود.
رئیس اداره بیولوژیک سازمان غذا و دارو ضمن رد چینی بودن واکسنهای تزریقی فلج اطفال در مورد کیفیت آن گفت: 2 تولیدکننده هلندی و فرانسوی تولید واکسن تزریقی فلج اطفال در دنیا داریم و یکی از تولید کنندهها یک سایت تولید در هند دارد؛ در مجموع سه سایت تولید واکسن تزریقی فلج اطفال در دنیا وجود دارد و واکسنها در سایت کشور هند با همان کیفیت و تکنولوژی سایت اروپایی تولید میشوند و واکسن فلج اطفال را از این 2 تولید کننده خریداری میکنیم.
واشقانی ادامه داد: برنامه ریشه کنی فلج اطفال در ایران زیر نظر سازمان بهداشت جهانی است و این سازمان بر واکسنهای تولیدی نظارت دقیق دارد همچنین واکسن فلج اطفال زیر نظر اداره بیولوژیک سازمان غذا و دارو وارد میشود و کیفیت آنها در آزمایشگاه کنترل سازمان غذا و دارو نیز مورد بررسی قرار میگیرند.
واشقانی با اشاره به واکسیناسیون فلج اطفال با واکسن خوراکی ایرانی گفت: واکسن خوراکی فلج اطفال در کشور تولید میشود و سالهای بسیاری است که موسسه سرم سازی رازی این واکسن را تولید میکند.
واشقانی تصریح کرد: 18 سال است که به دنبال واکسیناسیون خوراکی فلج اطفال در ایران موردی از این بیماری در کشور گزارش نشده است و این نشان میدهد که واکسن ایرانی فلج اطفال از کیفیت بالایی برخوردار است.
انتهای پیام/