معاون وزیر علوم:
دسترسی به آموزش عالی در کشور ایران دو برابر متوسط جهانی است
علمی و دانشگاهی
بزرگنمایی:
تبسم مهر - معاون اداری، مالی و مدیریت منابع وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در نشست هیئت رئیسه و اعضای هیئت علمی دانشگاه زابل گفت: دسترسی به آموزش عالی در کشور ایران دو برابر متوسط جهانی است.
تبسم مهر - به گزارش ایسنا، دکتر محمد تقی نظرپور در سفری یک روزه به استان سیستان و بلوچستان به منظور افتتاح و کلنگ زنی پروژههای عمرانی دانشگاه زابل، با هیئت رئیسه و جمعی از اعضای هیئت علمی این دانشگاه دیدار و گفتوگو کرد.
وی در این دیدار با بیان اینکه ارزش و جایگاه علم برای مجموعه دانشگاهیان کشور کاملاً آشکار است، به سخن مقام معظم رهبری (مدظله العالی ) خطاب به دانشگاهیان اشاره کرد که میفرمایند: «علم مهمترین ابزار پیشرفت و اقتدار ملّی است»، و ادامه داد: علم میتواند متضمن اقتدار سیاسی، اقتدار اقتصادی و نیز آبرو و کرامت ملی باشد چرا که یک ملت دانا و تولید کننده علم در چشم جامعه بینالمللی نیز با کرامت و محترم است.
معاون اداری، مالی و مدیریت منابع وزارت علوم ضمن برشمردن 9 زیر شاخهای که در حال حاضر در حوزه آموزش عالی کشور فعالیت میکنند، به مقایسه نظام آموزش عالی کنونی با قبل از انقلاب پرداخت و گفت: جمعیت دانشجوی کشور در ابتدای انقلاب 175 هزار نفر و جمعیت بانوان دانشجو 54 هزار نفر بوده است. در حال حاضرجمعیت دانشجو با رشدی بیست درصدی به تعداد سه میلیون و ششصد هزار نفر رسیده و جمعیت بانوان دانشجو بالغ بر یک میلیون و 680 هزار نفر است. این در حالی است که در سال 2015 سهم دانشجویان کارشناسی ارشد و دکتری نسبت به کل دانشجویان در ایران از بسیاری کشورهای پیشرفته نظیر آمریکا و ژاپن بیشتر بوده است.
نظرپور با اشاره به این حقیقت که دسترسی به آموزش عالی در کشور 2 برابر متوسط جهانی است، اظهار کرد: بیش از این به توسعه کمی و ایجاد ظرفیتهای جدید در آموزش عالی نیاز نیست، بلکه لازم است همین ظرفیتهای موجود را به نحو مطلوب اصلاح نموده و با تخصصی نمودن و عمق بخشی به دانش، آن را بهبود دهیم و ارتقا بخشیم؛ چرا که گسترش آموزش عالی بدون داشتن زیرساختهای لازم منجر به ایجاد بحران میشود.
وی با بیان اینکه در حال حاضر نسبت دانشجویان دکترای تخصصی به کل دانشجویان از اهداف برنامه توسعه نیز پیشی گرفته است، گفت: تعداد اعضای هیئت علمی تمام وقت کشور در فاصله سالهای 1358 تا 1396 از 8 هزار و هشتصد و هجده نفر به 85 هزار و 594 نفر رسیده است و فضاهای کمک آموزشی، خدماتی و رفاهی نیز بیش از 15 برابر شده است.
معاون اداری، مالی و مدیریت منابع وزارت علوم در ادامه سخنان خود بهبود آموزش عالی را نیازمند اقدامات عملی دانست و با بیان اینکه دامنه عمل این اقدامات شامل تمامی دانشگاهها از جمله دانشگاه زابل نیز میشود، خاطرنشان کرد: از جمله این اقدامات میتوان به ارتقای کیفیت آموزش عالی در کنار ارتقای علمی رشتهها و مدارک دانشگاهی؛ حمایت از فرآیند تبدیل علم به فناوری مورد نیاز و در خدمت اقتصاد دانش بنیان، حرکت به سمت الگوی اسلامی و ایرانی دانشگاهها و توسعه پایدار علم و فناوری اشاره کرد.
نظرپور افزود: در زمینه حمایت از فرآیند تبدیل علم به فناوری مورد نیاز و در خدمت اقتصاد دانش بنیان، دانشگاه زابل میتواند فرایند تجاری سازی را با کمک اعضای هیئت علمی به انجام برساند و از لحاظ علمی و مالی در تأمین بخشی از هزینههای دانشگاه نقش آفرین باشد.
وی دیگر اقدامات در این خصوص را تعامل فعال با محیطهای منطقهای و بین المللی ، برقراری ارتباطات مؤثر دانشگاه زابل با کشورهای پاکستان و افغانستان و تمرکز بر نیازهای کشورهای هم مرز و تلاش برای برطرف نمودن آن با استفاده از بستر علمی دانشگاههای منطقه و تأمین منابع مالی آموزش عالی و تحقیقات مورد نیاز کشور عنوان و تأکید کرد: دانشگاهها باید از محل اعتبارات اختصاصی خود نیازهای اساسی خویش را برطرف کنند و تنها در انتظار تخصیص از سوی دولت نباشند تا در شرایط بحرانی بتوانند از توانمندی علمی و دانش فنی خود به دانش اقتصادی دست یابند.
معاون اداری، مالی و مدیریت منابع وزارت علوم با اشاره به لزوم اصلاحات ساختاری در سطح دانشگاه، وزارت و فرا وزارتی، یادآور شد: در بعضی موارد ضرورت دارد دانشگاهی به عنوان دانشگاه اصلی تلقی شود و دیگر دانشگاههای منطقه زیر نظر آن قرار گیرند.
نظرپور در پایان با اشاره به افتتاح و بهره برداری 116 پروژه مختلف در دانشگاههای کشور از جمله دانشگاه زابل در دهه مبارک فجر، گفت: در دهه فجر امسال در مجموع 250 هزار متر مربع با هزینهای بالغ بر 4 هزار میلیارد ریال به فضاهای موجود اضافه شده که در این میان 51 پروژه با زیربنای حدود 170 هزار متر مربع و اعتباری بالغ بر 2 هزار و 420 میلیارد ریال مربوط به فضاهای آموزشی بوده است. امیدوار هستیم دانشگاهها، مسئولین، اساتید و دانشجویان کشور بتوانند حداکثر استفاده را از فضاهای به بهره برداری رسیده ببرند.
برقراری مراودات علمی دانشگاه زابل با پژوهشگران بیش از 45 کشور جهان
دکتر موسی بهلولی، رئیس دانشگاه زابل نیز ضمن گرامیداشت ایام سوگواری شهادت حضرت زهرا ( س) و عرض تهنیت به مناسبت فرارسیدن چهلمین عید انقلاب اسلامی، سابقه آموزش عالی در سیستان را همزاد و هم قدمت با انقلاب دانست و خاطرنشان کرد: دانشگاه زابل به عنوان قطب علمی منطقه خدمات ارزندهای را در راه نظام و انقلاب ارائه میدهد.
وی در خصوص چالشهای پیش روی دانشگاه زابل وضعیت نیروی انسانی، میزان نیروهای بورسیه شده و نیز محدودیتهای اعتبارات جاری و عمرانی دانشگاه را یادآور شد و گفت: به منظور برون رفت از چالشهای مورد اشاره و شتاب بخشی به توسعه عمرانی و پژوهشی دانشگاه، ارزیابیهای تخصصی در هر حوزه انجام شد. در این زمینه "صرفهجویی 40 میلیارد ریالی از محل اصلاح قراردادهای دانشگاه" و نیز "عدم جذب نیروی انسانی در سه ساله اخیر" از جمله راهکارهای موجود هستند که به به منظور حل این چالشها در نظر گرفته شدهاند.
رئیس دانشگاه زابل اصالت بخشی به امر پژوهش با برقراری پرداخت پژوهانه، انتشار چندین مقالهی اعضای هیأت علمی دانشگاه در نشریات زیرمجموعهNature و برقراری مراودات علمی با پژوهشگران بیش 45 کشور جهان را از جمله دستاوردهای مهم دانشگاه زابل در حوزه پژوهشی برشمرد.
بهلولی با اشاره به برگزاری دو همایش ملی و یک همایش بینالمللی طی ماههای آینده، بر لزوم تعریف مأموریت و کاربردی نمودنِ علوم تولیدی دانشگاه تاکید کرد و برگزاری کنفرانسهای معتبر علمی را بستری کارا جهت عرضه جدیدترین دستاوردهای پژوهشی و نیز کسب راهکارهای کارآمد با مشارکت مردم، مسئولان و متخصصان دانست.
وی همچنین بر لزوم ارتباطگیری فراسرزمینی با دانشگاههای خارجی به ویژه کشور افغانستان و دخیل نمودن آنها در پروژههای علمی مؤثر و مرتبط با بحرانهای منطقه تأکید کرد.
رئیس دانشگاه زابل این دانشگاه را در پایش علمی پروژههای اجرایی منطقه واجد وظیفه دانست و ضمن تأکید بر لزوم ارتباط با نهادها و دستگاههای اجرایی با هدف رفع مشکلات مردم، خاطرنشان کرد: تشکیل هستههای پژوهشی با محوریت پتانسیلهای منطقهای جهت سازماندهی به پژوهشهای اعضای هیئت علمی از جمله اقدامات دانشگاه در مهیا سازی زمینههای پیشرفت منطقه است.
بهلولی ذیل اثرگذاری اجتماعی گسترده دانشگاه زابل، استقبال بی نظیر مردم از دریاچه مصنوعی هامون، را یادآور شد و در حوزه اقتصاد مقاومتی، به برنامههای دانشگاه جهت تغییر الگوی کشت و گسترش کاشت زیتون و گیاهان دارویی در کنار راه اندازی تأسیسات فراوری و صنایع تبدیلی وابسته به این محصولات اشاره کرد.
رئیس دانشگاه زابل در پایان ابراز امیدواری کرد که دانشگاه بتواند حلقه اتصال مؤثری میان مردم و مسئولین اجرایی باشد و رسالتی که بر دوش دارد را به شایستگی به انجام برساند.
تمدن نوین اسلامی در گروی تربیت نیروی انسانی کارآمد است
حجت الاسلام والمسلمین میری قلعه نو مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری (مدظله العالی ) در دانشگاه زابل نیز در این دیدار با نقل حدیثی قدسی در بیان منزلت بزرگ بانوی عالمیان حضرت فاطمه زهرا ( س) ، حضور کنشگرانه و فداکارانه ایشان در دفاع از ولایت امام علی ( ع) راضامن بقای اسلام و ولایت و بهرهمندی از ثمره صالح آن در قالب انقلاب شکوهمند اسلامی ایران دانست و با تاکید بر لزوم حفاظت از انقلاب، گفت: اکنون پس از گذرِ 40 سال از عمر پیروزی انقلاب اسلامی، باید مهمترین دستاوردهای آن را از مجموعههایی همچون حوزه، دانشگاه و آموزش و پرورش اقتباس کنیم که با تربیت نیروی انسانی، نقشی کلیدی در حفظ و تکامل انقلاب داشته و دارند.
به گزارش اداره کل روابط عمومی وزارت علوم، وی از ایجاد تمدن نوین اسلامی به عنوان مهمترین دستاورد انقلاب یاد کرد و تحقق آن را در گروی تربیت نیروی انسانی انقلابی و کارآمد و هدایت آنان در مسیر اهداف گرانسنگ انقلاب دانست.
انتهای پیام