محمدرضا جوادی یگانه:
انقلاب اسلامی یک انقلاب چند بعدی، همه جانبه و پیچیده است
دینی و مذهبی
بزرگنمایی:
تبسم مهر - محمدرضا جوادی یگانه در همایش «خوانش اجتماعی انقلاب اسلامی در چهل سالگی» گفت: انقلاب اسلامی یک انقلاب چند بعدی و همه جانبه و پیچیده است.
تبسم مهر - محمدرضا جوادی یگانه در همایش «خوانش اجتماعی انقلاب اسلامی در چهل سالگی» گفت: انقلاب اسلامی یک انقلاب چند بعدی و همه جانبه و پیچیده است.
به گزارش خبرنگار مهر ، همایش یکروزه «خوانش اجتماعی انقلاب اسلامی در چهل سالگی» سهشنبه 16 بهمنماه به همت دانشکده علوم اجتماعی و با همکاری معاونت فرهنگی و نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه تهران برگزار شد.
محمدرضا جوادی یگانه در این نشست با موضوع نظریههای اجتماعی انقلاب به سخنرانی پرداخت. وی گفت: انقلاب اسلامی یک انقلاب چند بعدی و همه جانبه و پیچیده است. دلایل کلان انقلاب به عقب ماندگی ایرانیان برمی گردد که ایرانیان احساس عقب ماندگی میکردند. برای رسیدن به آن هدف کلی، مانع اصلی دیکتاتوری و وابستگی به خارج بوده است که پیشنهاد برون رفت از این وضعیت، جمهوری اسلامی بوده است.
وی ادامه داد: بسته پیشنهادی یک بسته متمرکز بوده است. استقلال، آزادی و جمهوری اسلامی ابعاد اصلی است و هدف اصلی هم توسعه است.
وی افزود: ما مانیفستی برای انقلاب نداریم. یعنی هیچ متن مصوب و مصرحی برای انقلاب نداریم. اما اگر بنا باشد تنها یک متن برای انقلاب باشد، صحبت امام در بهشت زهرا موضوعیت دارد. آن صحبت امام، نگاه ایشان را مشخص میکند. عدم مشروعیت دولت برنیامده از رای ملت، نابودی اقتصاد و آموزش عالی ایران، تفاوت تمدن و فحشا و پذیرش تمدن و رد فحشا، مستقل بودن و وابستگی دولتمردان به آمریکا، از بین رفتن زراعت، تاکید بر آزادی سیاسی و بیان، حذف سلطه و اختناق از جمله مواردی است که امام ذکر میکند.
وی اظهار داشت: وقتی خبرنگار اشپیگل هدف انقلاب را از امام میپرسد، امام پاسخ میدهد علت انقلاب کینه توزی شاه با اسلام، از بین بردن آزادیها و حقوق ملت، از بین بردن استقلال، از بین بردن بنیادهای اقتصادی و سیاسی و فرهنگی و انهدام اقتصادی کشور است. لذا امام بر مسئله عقب ماندگی و توسعه تاکید میکند.
جوادی یگانه گفت: چهار مسئله استقلال، آزادی و جمهوری اسلامی با هم بسته ای است که برای برون رفت از وضعیت آن زمان مطرح میشود.
وی ادامه داد: نارضایتی از حکومت پهلوی شامل همه گروهها و جریانها میشود. در ظهر 22 بهمن که انقلاب پیروز میشود، هیچ کس نیست که مخالف انقلاب باشد. بنابراین همه بوده اند و همه در انقلاب نقش دارند. به دلایلی ار کسانی بعداً از انقلاب جدا شدند یا الان میخواهند نقش خود را فراموش کنند، بحث متفاوتی است.
وی افزود: اینکه این انقلاب به چه شیوه ای پیروز شد و چه مکانیزمی برای بسیج مردم بود هم بحث دیگری است. ایده من این است که اگر امام نبود و اگر شیوه رهبری امام نبود، طبیعتا انقلاب این وضعیت فعلی را نداشت.
جوادی یگانه گفت: تحلیل من بر اساس روانشناسی اجتماعی جامعه ایران است. وقتی میخواهیم تاریخ درازمدت یک جامعه را تحلیل کنیم باید به شیوه معاش آنها بازگردیم.
وی در پایان اظهار داشت: مرحوم بازرگان در کتاب سازگاری ایرانی شیوه معاش ایرانیان را در درازمدت کشاورزی میداند و میگوید آثار کشاورزی بردباری است که آدم باید تحمل کند، نوسانهای زندگی خیلی زیاد است و زمین گیر است و کشاورز اسارت به زمین دارد. ایشان از ترکیب بردباری، نوسان زندگی و زمین گیری یک خصلت عمیق و کلی را از جامعه ما ارائه میکند. لذا عده ای به جای اینکه واقعیت انقلاب را تحلیل کنند، واقعیت آن دوران را بر اساس تحلیلهای بعدی مطرح میکنند. لذا باید به واقعیت انقلاب بازگردیم.