معرفی 40 دستاورد حوزه بیوتکنولوژی کشاورزی
علمی و دانشگاهی
بزرگنمایی:
تبسم مهر - پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی همزمان با دهه مبارک فجر، طی مراسمی به مناسبت چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی از کتابچه معرفی ۴۰ برونداد و فناوری در حال توسعه زیستفناوری کشاورزی رونمایی کرد.
تبسم مهر - به گزارش ایسنا ، دکتر پژمان آزادی، قائم مقام فناوری پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی طی سخنانی در این مراسم که همزمان با روز درهای باز پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی در محل نمایشگاه دائمی دستاوردهای این پژوهشگاه، اظهار کرد: رویکرد اصلی تحقیقات پژوهشگاه، عرضه دستاوردهای قابل تجاریسازی است و در این راستا به اثربخشی پژوهشها توجه ویژه داریم.
وی افزود: در سال جاری چهار قرارداد انتقال فناوری به بخش خصوصی منعقد کردیم؛ ولی حجم مذاکرات ما چندین برابر سال گذشته است به طوری که مثلاً در زمینه دانش فنی تولید لاینهای والدینی بذور هیبرید با یک شرکت قرارداد بستهایم و در حال حاضر با چهار شرکت متقاضی دیگر هم در حال مذاکره هستیم.
وی خاطرنشان کرد: اخیراً موفق شدیم مشارکت بخش خصوصی را طی موافقت نامهای سه جانبه با حمایت 1.5 میلیارد تومانی صندوق توسعه زیست فناوری برای توسعه فناوری تولید هفت آنزیم مورد استفاده در صنایع شویندهها، مواد غذایی و خوراک دام جلب کنیم. در حوزه میکروجلبکها و استخراج متابولیتهایی مثل بتاکاروتن هم در همکاری با شیلات با پنج شرکت خصوصی برای انتقال دانش فنی تولید انبوه میکروجلبکها در حال مذاکره هستیم که امیدواریم حداقل با دو، سه شرکت به توافق برسیم.
آزادی با تاکید بر اثربخشی بالای طرحهای تجاریسازیشده پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی گفت: تنها یکی از پروژههای پژوهشگاه که طرح خودکفایی در تولید غده بذری عاری از ویروس ارقام سیب زمینی به روش کشت بافت است، با عرضه به بخش خصوصی و تجاریسازی بالغ بر 29 میلیون دلار صرفهجویی ارزی در پی داشته است.
وی ادامه داد: طرح دیگر ما که تکثیر انبوه پایههای سیب مالینگ مرتون است، با صرف تنها 88 میلیون تومان بودجه اجرا شده که تاکنون 78 میلیارد تومان اثربخشی داشته است.
آزادی تصریح کرد: یکی دیگر از طرحهای تحقیقاتی پژوهشگاه که خواهان زیادی در بخش خصوصی دارد، طرح جامع کشاورزی هالوفیت مبنا (کشت گیاه شورپسند سالیکورنیا) است که با بهرهگیری از دستاوردهای این طرح میتوان اراضی نامساعد کشور را که امکان کشاورزی در آنها وجود ندارد، زیرکشت گیاهان شورپسند با کاربردهای مختلف برد که تاکنون اراضی وسیعی در جنوب کشور، حاشیه دریاچه ارومیه و گرگان زیر کشت این گیاه رفته است.
وی دانش فنی تولید شیر تخمیری فراسودمند پروبیوتیک، فناوری تولید نهالهای ارقام تجاری خرما با استفاده از روش جنینزدایی غیرجنسی (رقم مجول)، فناوری تولید سویههای بومی پروبیوتیکهای لبنی سازگار با ذائقه ایرانی را از دیگر فناوریهای عرضهشده جهت تجاریسازی عنوان کرد.
آزادی با دعوت از شرکتهای خصوصی برای تجاریسازی دانش فنی و فناوریهای حاصل از تحقیقات پژوهشگاه، تصریح کرد: طیف وسیعی از فناوریهای زیستی قابل تجاریسازی در پژوهشگاه آماده عرضه به شرکتها و سرمایهگذاران علاقهمند است و البته قراردادهای انتقال دانش فنی پژوهشگاه با شرکتهای دانشبنیان به نحوی است که تا زمانی که محصول فناوری به بازار عرضه نشود، رویالیتی از آنها دریافت نمیشود و سرمایهگذاران میتوانند با خیال راحت در این زمینه سرمایهگذاری کنند. ستاد توسعه زیست فناوری هم حمایتهای خوبی از شرکتهایی که وارد عرصه تجاریسازی فناوریهای زیستی میشوند، انجام میدهد.
قائم مقام فناوری پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی در ادامه درباره شایعات استفاده از ذرت دامی تراریخته در برخی محصولات خوراکی فرآوری شده از ذرت، گفت: تمام محصولات تراریخته از جمله ذرت تراریخته، وارداتی است و متأسفانه محصول تراریخته تولید داخل نداریم. در مورد مساله استفاده از ذرت خوراک دام در تولید محصولاتی مثل پفک هم که طبعاً هیچ ارتباطی با پژوهشگاه ندارد، صرفاً مطالبی را از رسانهها شنیدهام که در صورت صحت این ادعا، مشکلی که میتواند مطرح باشد، از این باب است که ذرت با گرید خوراک دام و طیور نسبت به ذرتهایی که مورد استفاده انسان قرار میگیرند، تستها و آزمایشهای میکروبی متفاوتی را میگذرانند و از این لحاظ ذرتهای دامی ممکن است از لحاظ مصرف تغذیهای برای انسان آلوده تلقی شوند.
بر اساس اعلام روابط عمومی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی، وی افزود: در واقع در ادعای استفاده از ذرت دامی در تولید پفک و دیگر فرآوردههای ذرت، مسألهای که جای تأمل و بررسی دارد، استفاده از گرید دامی ذرت و نگذراندن تستهای میکروبی لازم در ذرتهای خوراک انسانی است و بدیهی است که تراریخته یا تراریخته نبودن آن هیچ فرقی ندارد. همچنان که تقریباً تمام روغن خوراکی موجود در کشور که عمدتاً منشأ وارداتی دارند، تراریخته هستند و بدون هیچ گونه نگرانی و مشکلی مصرف میشوند.
انتهای پیام