40 دستاورد بیوتکنولوژی کشاورزی در 40 سالگی انقلاب معرفی شد
علمی و دانشگاهی
بزرگنمایی:
تبسم مهر - ۴۰ دستاورد و فناوری پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی در ۴۰ سالگی انقلاب اسلامی معرفی شد.
تبسم مهر - 40 دستاورد و فناوری پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی در 40 سالگی انقلاب اسلامی معرفی شد.
به گزارش خبرگزاری مهر ، پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی همزمان با دهه مبارک فجر، در مراسمی به مناسبت چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی از کتابچه معرفی 40 برونداد و فناوری در حال توسعه زیست فناوری کشاورزی رونمایی کرد.
دکتر پژمان آزادی، قائم مقام فناوری پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی در این مراسم که همزمان با روز درهای باز پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی در محل نمایشگاه دائمی دستاوردهای این پژوهشگاه برگزارشد، اظهار داشت: رویکرد اصلی تحقیقات پژوهشگاه، عرضه دستاوردهای قابل تجاری سازی است و در این راستا به اثربخشی پژوهشها توجه ویژه داریم.
وی با بیان اینکه در سال جاری 4 قرارداد انتقال فناوری به بخش خصوصی منعقد کردیم ولی حجم مذاکرات ما چندین برابر سال گذشته است، افزود: به طوری که مثلا در زمینه دانش فنی تولید لاینهای والدینی بذور هیبرید که با یک شرکت قرارداد بسته ایم در حال حاضر با چهار شرکت متقاضی دیگر هم در حال مذاکره هستیم.
آزادی خاطرنشان کرد: اخیرا موفق شدیم مشارکت بخش خصوصی را - طی موافقت نامه ای سه جانبه با حمایت 1.5 میلیارد تومانی صندوق توسعه زیست فناوری - برای توسعه فناوری تولید 7 آنزیم مورد استفاده در صنایع شوینده ها، مواد غذایی و خوراک دام جلب کنیم. در حوزه میکروجلبکها و استخراج متابولیتهایی مثل بتاکاروتن هم در همکاری با شیلات با 5 شرکت خصوصی برای انتقال دانش فنی تولید انبوه میکروجلبکها در حال مذاکره هستیم که امیدواریم حداقل با دو یا سه شرکت به توافق برسیم.
وی با تاکید بر اثربخشی بالای طرحهای تجاری سازی شده پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی گفت: تنها یکی از پروژههای پژوهشگاه که طرح خودکفایی در تولید غده بذری عاری از ویروس ارقام سیب زمینی به روش کشت بافت است، با عرضه به بخش خصوصی و تجاری سازی بالغ بر 29 میلیون دلار صرفه جویی ارزی در پی داشته است. طرح دیگر ما که تکثیر انبوه پایههای سیب مالینگ مرتون است با صرف تنها 88 میلیون تومان بودجه اجرا شده که تاکنون 78 میلیارد تومان اثربخشی داشته است.
آزادی تصریح کرد: یکی دیگر از طرحهای تحقیقاتی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی که خواهان زیادی در بخش خصوصی دارد، طرح جامع کشاورزی هالوفیت مبنا (کشت گیاه شورپسند سالیکورنیا) است که با بهره گیری از دستاوردهای این طرح میتوان اراضی نامساعد کشور را که امکان کشاورزی در آنها وجود ندارد زیرکشت گیاهان شورپسند با کاربردهای مختلف برد که تاکنون اراضی وسیعی در جنوب کشور، حاشیه دریاچه ارومیه و گرگان زیر کشت این گیاه رفته است.
وی دانش فنی تولید شیرتخمیری فراسودمند پروبیوتیک، فناوری تولید نهالهای ارقام تجاری خرما با استفاده از روش جنین زدایی غیرجنسی (رقم مجول)، فناوری تولید سویههای بومی پروبیوتیکهای لبنی سازگار با ذائقه ایرانی را از دیگر فناوریهای عرضه شده جهت تجاری سازی عنوان کرد.
آزادی با دعوت از شرکتهای خصوصی برای تجاری سازی دانش فنی و فناوریهای حاصل از تحقیقات پژوهشگاه تصریح کرد: طیف وسیعی از فناوریهای زیستی قابل تجاری سازی در پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی، آماده عرضه به شرکتها و سرمایه گذاران علاقمند است و البته قراردادهای انتقال دانش فنی این پژوهشگاه با شرکتهای دانش بنیان به نحوی است که تا زمانی که محصول فناوری به بازار عرضه نشود رویالیتی از آنها دریافت نمیشود. براین اساس سرمایه گذاران میتوانند با خیال راحت در این زمینه سرمایه گذاری کنند. ستاد توسعه زیست فناوری هم حمایتهای خوبی از شرکتهایی که وارد عرصه تجاری سازی فناوریهای زیستی میشوند انجام میدهد.
توضیح درباره استفاده از ذرت دامی تراریخته در برخی خوراکیها
قائم مقام فناوری پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی درباره شایعات استفاده از ذرت دامی تراریخته در برخی محصولات خوراکی فرآوری شده از ذرت، گفت: تمام محصولات تراریخته از جمله ذرت تراریخته، وارداتی است و متاسفانه محصول تراریخته تولید داخل نداریم.
وی گفت: در مورد مساله استفاده از ذرت، خوراک دام در تولید محصولاتی مثل پفک هم که طبعا هیچ ارتباطی با پژوهشگاه ندارد و صرفا مطالبی را از رسانهها شنیده ام که در صورت صحت این ادعا، مشکلی که میتواند مطرح باشد از این باب است که ذرت با گرید خوراک دام و طیور نسبت به ذرت هایی که مورد استفاده انسان قرار میگیرند، تستها و آزمایشهای میکروبی متفاوتی را میگذرانند و از این لحاظ ذرتهای دامی ممکن است از لحاظ مصرف تغذیه ای برای انسان آلوده تلقی شوند.
آزادی افزود: در واقع در ادعای استفاده از ذرت دامی در تولید پفک و دیگر فرآوردههای ذرت، مساله ای که جای تامل و بررسی دارد، استفاده از گرید دامی ذرت و نگذراندن تستهای میکروبی لازم در ذرتهای خوراک انسانی است و بدیهی است که تراریخته یا تراریخته نبودن آن هیچ فرقی ندارد. همچنان که تقریبا تمام روغن خوراکی موجود در کشور که عمدتا منشاء وارداتی دارند تراریخته هستند و بدون هیچ گونه نگرانی و مشکلی مصرف میشوند.