با رد منطقه امن و توافقنامه آدانا
رهبر سابق کردهای سوری: حضور ترکیه در سوریه به منزله اشغالگری است
بین الملل
بزرگنمایی:
تبسم مهر - رهبری کردهای سوریه ایجاد منطقه امن در این کشور و توافقنامه آدانا را رد کرد و هرگونه مداخله ترکیه در سوریه را اشغالگری دانست.
تبسم مهر - به گزارش ایسنا، دو تن از رهبران کرد سوریه در گفتوگو با روزنامه الشرق الاوسط در راستای برگزاری نشست کمیته آمریکا – ترکیه در واشنگتن به منظور بررسی ایجاد منطقه امن میان جرابلس در فرات واقع در شمال حلب و فیشخابور در رود دجله نزدیک عراق به عمق 28 تا 32 کیلومتر و تکمیل اجرای نقشه راه منبج در حومه حلب، هر گونه نقش ترکیه در منطقه امن در شمال سوریه را رد کردند و یکی از آن دو گفت، اجرای توافقنامه آدانا میان آنکارا و دمشق به منزله تسلیم سوریه به ترکیه است.
صالح مسلم، رئیس سابق حزب اتحاد دموکراتیک سوریه گفت، کردهای این کشور با هرگونه نقش ترکیه در سوریه مخالف هستند و آن را اشغالگری خواهند دانست و در برابر آن مقاومت میکنند. همچنین الهام احمد، رئیس اجرایی شورای سوریه دموکراتیک اعلام کرد، به واشنگتن ابلاغ کرده که ایدئولوژی مداخله ترکیه در سوریه غیرقابل قبول است.
مسلم گفت، کردها ایجاد منطقه امن با نظارت ترکها را رد میکنند زیرا کردهای سوریه آن را اشغالگری دانسته و در برابر آن مقاومت میکنند.
وی افزود: هرگونه مداخله ترکیه در شمال سوریه کارها را خراب خواهد کرد و ما خواستار ایجاد منطقه امن با نظارت بینالمللی و حضور ناظران بینالمللی علیه مداخله ترکیه هستیم.
پیشنهاد اولیه آنکارا شامل خروج سلاحهای سنگین آمریکا، از بین بردن پایگاههای نظامی، خارج کردن 7000 نظامی یگانهای مدافع خلق کرد و تأسیس شوراهای محلی انتخابی در منطقه امن است و آنکارا یگانها را شاخه سوری حزب کارگران کردستان به رهبری عبدالله اوجالان میداند که از نظر ترکیه یک تشکیلات تروریستی محسوب میشوند، این در حالی است که واشنگتن در مبارزه با داعش با نیروهای سوریه دموکراتیک که یگانهای مدافع خلق کرد هسته مرکزی آن را تشکیل میدهند، ائتلاف تشکیل داده است.
مسلم افزود: ما نیازمند حمایت هستیم زیرا در معرض تجاوز قرار گرفتهایم، بدون شک قدرت داخلی برای دفاع از ملت خود را داریم اما ائتلاف بینالمللی و ایستهای بازرسی برای حفاظت از منطقه از مداخله ترکیه باید وجود داشته باشند.
پیشتر احمد الجربا، رئیس "جریان الغد" سوریه پیشنهادی ارائه کرده بود که بین هشت تا 12 هزار نظامی از نیروهای "النخبه" که تحت ریاست خودش قرار دارند و نیروهای پیشمرگ سوریه که در کردستان عراق آموزش دیدهاند در منطقه امن مورد مناقشه میان واشنگتن و آنکارا مستقر شوند.
قرار است الجربا افکار خود را با سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه در مسکو در میان بگذارد، او قرار است درباره حمایت آمریکا و ترکیه و درباره مسعود بارزانی، رئیس سابق اقلیم کردستان عراق به خاطر پیشنهادش مبنی بر استقرار نیروهای کردی – عربی در منطقه امن بحث و تبادل نظر کند.
از سوی دیگر، همزمان با مذاکرات آمریکا و ترکیه درباره منطقه امن، مسکو اجرای توافقنامه آدانا را پیشنهاد داد که به سال 1998 برمیگردد و شامل امکان پیگیری نیروهای حزب کارگران کردستان ترکیه توسط ارتش این کشور در عمق پنج کیلومتری شمال سوریه و تشکیل مکانیزم امنیتی میان آنکارا و دمشق برای مبارزه با تروریسم است. این توافقنامه منجر به خروج اوجالان از سوریه به یونان و سپس پیش از انتقالش به آفریقا به روسیه شد جایی که ربوده و به ترکیه منتقل شد.
مسلم گفت: توافقنامه آدانا مقدمه بحران سوریه و جنگ هشت ساله بود و اجرای مجدد این توافقنامه یعنی جنگهای جدید برای سالهای بیشتر. ما آدانا را تسلیم سوریه به ترکیه میدانیم زیرا دولت این توافقنامه را از ملت مخفی کرد چرا که در آن هیچ بندی به در راستای منافع سوریه وجود ندارد، به همین دلیل اجرای دوباره آن به منزله تسلیم مجدد سوریه به ترکیه خواهد بود.
طبق اطلاعات به دست آمده، مسکو احیای کانالهای امنیتی میان دمشق و آنکارا و احتمال استقرار پلیس روسیه برای جدایی میان کردها و ترکها در شمال شرق سوریه را پیشنهاد میدهد.
از سوی دیگر، صالح گفت: رایزنیهای کردها با روسیه متوقف نشده است و هیئت ادارههای خودمختار کردها نقشه راهی به مسکو ارائه کرده که شامل عناصر انجام مذاکره با دمشق ضمن نظارت روسیه است و ما منتظر پاسخ این کشور هستیم. نقشه راه مذکور شامل جزئیات 10 اصل یعنی تمامیت ارضی سوریه، نظام جمهوریخواه دموکراتیک و ادارههای خودمختار به عنوان بخشی از آن، وجود نمایندگان ادارهها در پارلمان دمشق، برافرازی پرچمهای ادارهها علاوه بر پرچم سوریه، برخورداری مناطق ادارهها از دیپلماسی به نحوی که مغایر با منافع مردم و قانون اساسی نباشد، محسوب کردن نیروهای سوریه دموکراتیک به عنوان بخشی از ارتش سوریه، مسؤولیت حفاظت از مرزها، فعالیت نیروهای امنیتی داخلی در مناطق ادارهها بر اساس شورای محلی، "آموزش به زبان کردی در ادارههای محلی و رسمی بودن زبان عربی" و توزیع عادلانه منابع سوریه در مناطق ادارههاست.
دمشق با تشکیل ادارههای خودمختار مخالفت کرده و اجرای قانون 107 را پیشنهاد کرد که بر اداره محلی تصریح دارد اما مسکو تقریباً به دنبال حمایت از تمرکز زدایی و مناطق ادارهها است.
انتهای پیام