محقق دانشگاه هاروارد در گفتگو با مهر:
پرتاب ماهواره «پیام» نقض قطعنامه 2231 شورای امنیت نبود
بین الملل
بزرگنمایی:
تبسم مهر - «مهسا روحی» معتقد است که ایالات متحده امریکا بر هر فعالیتی که میتواند با استفاده از آن ادعا کند ایران قرارداد ۲۲۳۱ را نقض میکند، تمرکز میکند.
تبسم مهر - «مهسا روحی» معتقد است که ایالات متحده امریکا بر هر فعالیتی که میتواند با استفاده از آن ادعا کند ایران قرارداد 2231 را نقض میکند، تمرکز میکند.
خبرگزاری مهر ، گروه بین الملل -جواد حیران نیا: جمهوری اسلامی ایران 15 ژانویه برای در مدار قرار دادن ماهواره پیام با استفاده از راکت سیمرغ تلاش کرد.
در واکنش به این پرتاب، نخست وزیر اسرائیل بنیامین نتانیاهو به خبرنگاران گفت: آنچه ایران به عنوان یک ماهواره در راستای صلح معرفی میکند در واقع اولین گام پرتاب موشک بالستیک قاره پیما بود که خلاف توافقات بین المللی است.
دونالد ترامپ ریس جمهور امریکا نیز هفته گذشته فعالیتهای موشکی ایران را محکوم کرد و آن را نقض توافق 2231 دانست. وی اظهار داشت: ایران یک منبع بالقوه برای خطر و مناقشه است. آنها دارند راکت آزمایش می کنند و خیلی چیزهای دیگر و تا مرز خطر می آیند. مراقب ایران باشید.
این در حالیست که «جینا هاسپل» رئیس سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) هفته گذشته و در جلسه کمیته اطلاعاتی سنای آمریکا در پاسخ به سوال یک سناتور تأیید کرد: ایران به برجام پایبند بوده است.
اما کاری که ایران در قالب راه اندازی ماهواره و آزمایش موشکی انجام میدهد تخطی از قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل نیست.
در این راستا خبرنگار مهر گفتگویی با «مهسا روحی» محقق مرکز امور بین المللی بلفر دانشگاه هاروارد و محقق موسسه بین المللی مطالعات استراتژیک امریکا تنظیم نموده که در ادامه میآید.
*برخی معتقدند که آزمایش موشکی ایران، توافقنامه بین المللی 2231 شورای امنیت سازمان ملل را نقض میکند. اما همانطور که میدانید این قطعنامه فقط به موشکی که میتواند کلاهک هسته ای حمل کند اشاره میکند. نظر شما چیست؟
آزمایشهای موشکی اخیر ایران قطعنامه 2231 شورای امنیت را نقض نمیکند. آژانس بین المللی انرژی اتمی نیز تأیید کرده است که ایران به قطعنامه فوق پایبند بوده است. درواقع ایالات متحده امریکا بر هر فعالیتی که میتواند با استفاده از آن ادعا کند که ایران این قرارداد را نقض میکند، تمرکز میکند.
بخشی از سیاست حداکثر فشار دولت ترامپ، استفاده از برنامه موشکی ایران و سیاستهای منطقه ای آن است تا اروپا را به پیروی از تحریمهای ایالات متحده امریکا علیه ایران و عدم پیگیری طرح هایی مانند SPV متقاعد کند. با خواندن مقاله ای که توسط همکارم مارک فیتزپاتریک نوشته شده شما میتوانید به طور مفصلتر در مورد آزمایشهای موشکی ایران و اینکه آیا آنها نقض توافقنامه بین المللی 2231 هستند یا خیر، بخوانید.
* تفاوتهای چشمگیری میان پرتاب ماهواره ای و موشک بالستیک دوربرد وجود دارد. چرا برخی مانند «بنیامین نتانیاهو» - هنگامی که ایران ماهواره پیام امیرکبیر را پرتاب کرد - ایران را به علت پرتاب ماهواره محکوم کردند؟
مباحثه و جدال بسیار زیادی درون جامعه متخصص در مورد این موضوع وجود دارد. برخی از زمینههای تشابه هم از نظر تکنولوژی و هم از نظر تخصص بین پرتاب ماهواره ای و پرتاب موشکهای بالستیک بین قاره ای وجود دارد. اما در بعد عملیاتی میان پرتاب ماهواره ای و موشکهای بالستیک تفاوت وجود دارد. شما میتوانید در مورد این موضوع به مطلب مایکل المن مراجعه کنید.
*«رابرت مالی» عضو سابق تیم مذاکرات هسته ای ایالات متحده امریکا اخیرا به یورونیوز گفت: اروپا در موضوع ساز و کار مالی با ایران وحدت نظر ندارد و متحد نیست. چرا که یکسری از کشورهای اتحادیه اروپا در برابر فشارهای آمریکا حساستر هستند. با توجه به این موضوع، آیا شما فکر میکنید SPV هنگامی که شروع به کار کند میتواند به اندازه کافی کارآمد باشد؟
شروع به کار SPV اولین گام بزرگ است. SPV یک مکانیسم بوده و جهت متقاعد کردن شرکتها و دولتها - به ویژه آنهایی که حساسیت بیشتری نسبت به فشار ایالات متحده امریکا دارند - برای انجام تجارت با ایران کافی نخواهد بود.
با این حال، انگیزه ای برای آنهایی که میخواهند به تجارت با ایران ادامه دهند، فراهم میکند. علاوه بر این، SPV فرصت مهمی را فراهم میکند. برای اینکه ایران بتواند از آن بهره مند شود، لازم است که به مذاکرات پیشگیرانه و مداوم با دولتهای اروپایی و شرکتها برای ترویج تجارت و سرمایه گذاری ادامه دهد.
به عبارت دیگر، از نظر سیاسی، SPV یک دستاورد بزرگ است. اما از دیدگاه اقتصادی و تجاری SPV فقط یک ابزار برای کمک به هموار کردن مسیر و جاده سنگی پیش رو است.