حاشیههای بازی سپیدرود و سایپا؛
جلایی پور: کشور به اصلاحات مستمر نیاز دارد
سیاسی
بزرگنمایی:
تبسم مهر - تهران-ایرنا- استاد جامعه شناسی دانشگاه تهران گفت: کشور نیاز به انقلاب دوباره و دائمی ندارد، بلکه نیاز به اصلاحات مستمر داشته و باید مسئولین به سمت اصلاحات دائمی پیش روند تا از خطرات جلوگیری کنند.
تبسم مهر - تهران-ایرنا- استاد جامعه شناسی دانشگاه تهران گفت: کشور نیاز به انقلاب دوباره و دائمی ندارد، بلکه نیاز به اصلاحات مستمر داشته و باید مسئولین به سمت اصلاحات دائمی پیش روند تا از خطرات جلوگیری کنند.
به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه ایرنا، حمیدرضا جلایی پور روز سه شنبه در همایش "خوانش اجتماعی انقلاب اسلامی در چهل سالگی ' در پنل تخصصی 'نظریههای اجتماعی انقلاب اسلامی" عنوان کرد: انقلاب پدیده ای است که مرتب در دنیا شکل نمیگیرد و ناگهانی است. انقلابیون نمیدانند که فردا نتیجه قیام آنها چه میشود و کسی توانایی پیش بینی وضعیت آن را ندارد، بنابراین انقلاب پدیده ای رایج نیست.
جلایی پور ادامه داد: عوامل کوتاه مدت، بلند مدت و شانس انقلاب را شکل میدهند. زمینههای سیاسی، اقتصادی و فرهنگی سه واژه گسترده ای است که ذیل مفهوم اجتماعی قرار میگیرد.
این فعال سیاسی تصریح کرد: در معنای فراخ، زمینههای اجتماعی به پنج علل بلند مدت تقسیم میشود که توضیح دهنده وضعیت انقلابی است.
وی در خصوص زمینه اول علل بلند مدت اجتماعی با توجه با اشاره به کتاب "ایران بین دو انقلاب"، گفت: مهمترین مسئله توسعه نامتوازن در دهه 40 تا 50 است. در این دوران زمینههای اقتصادی کشور تغییر داشت، اما زمینه سیاسی تغییری نکرد. پهلوی دانشجو تولید کرد، اما دانشجویان و مردم در هیچ حزب و تشکل سیاسی دخالت و مشارکت نداشتند که باعث بروز انقلاب شد.
جلایی پور با اشاره به زمینه دوم اجتماعی اظهار کرد: جامعه از بافت روستایی، عشایری بیرون آمد و به صورت ذره ذره و توده ای شد؛ زیرا جامعه مدنی تقویت نشد. زمینهای کاریزماتیک رهبری در ایران ایجاد شد که به مردم امید داد و مردم را به شرکت در انقلاب واداشت.
وی ادامه داد: این نظریه در مورد مردم ایران تصحیح شد؛ زیرا مشخص شد مردم مذهبی دارای توده هستند مثل مردمی که در مساجد فعالیت میکنند و از همان جا نیز انقلاب شکل گرفت. اما این تودهها رابطه ارگانیک با حاکمیت ندارند و بالا (حکومت) با پایین (تشکل ها) رابطه ندارد.
این استاد دانشگاه جامعه شناسی دانشگاه تهران افزود: پایگاه انقلاب در مساجد، حسینیهها و مراسم آیینی بود.
وی در مورد زمینه سوم اجتماعی اظهار کرد: دولت مثل دندان لق بود. جامعه ایران در سال 57 خرج دولت را نمیداد و ملتی که خرج دولت را ندهد، ارتباطی با دولت ندارد، یعنی دولت رانتی شکل میگیرد. زمانی که مردم نمیدانند خرج دولت از کجا میآید، مالیات نمیدهند و در برابر حکومت نیز احساس مسئولیت نمیکند، باعث بروز انقلاب میشود. پول ذخیره نفت مشکلی برای پهلوی شد.
این فعال سیاسی اصلاح طلب در خصوص زمینه چهارم اجتماعی گفت: سال 57 در ایران ایدئولوژی ملی گرایی باستانی شکل گرفت. پهلوی به مردم اعلام کرد تمام مشکلات شما را حل میکنم. اما زمانی در کشور مشکل ایجاد شد که میلیونها مردم مسلمان را در کشور نادیده گرفت، ظهور اسلام را بدبختی در کشور عنوان کرد و حرف از ملیگرایی صرف زد.
این استاد دانشگاه تهران ادامه داد: در حالی که مردم اسلام و دین خود را دوست داشتند. بعد از گذشت 40 سال و با توجه به هشت سال جنگ تحمیلی واقعه اربعین در جهان بی بدیل است. هر سال پنج میلیون نفر به دلیل علاقه خود به اسلام به کشور عراق برای رویداد اربعین سفر میکنند.
جلایی پور تصریح کرد: رژیم شاه در پی نابودی دین بود که باعث اسلامی شدن انقلاب شد، واکنش ملت مسلمان به ملی گرایی باستانی واکنش بی نظیری بود که یک نفر هم مخالفت نکرد.
وی در خصوص زمینه آخر اجتماعی عنوان کرد: اقشار مذهبی در برابر ملی گرایی پهلوی، مبارزه فکری میکردند و ظهور اسلام سیاسی در برابر ملی گرایی باستانی شکل گرفت و حکومت دینی با حاکمیت دین ایجاد شد.
جلایی پور افزود: این پنج زمینه مهم از سال 40 تا 50 سال زمینههای شکل گیری انقلاب بود، اما پیروزی انقلاب مجموعه عوامل مختلفی داشت.
وی در خصوص مقایسه پنج زمینه قبل از انقلاب با شرایط امروز گفت: مردم در بسیاری از فعالیتهای سیاسی و حزبی شرکت میکنند، اما عدم توازن همچنان وجود دارد و تا توسعه متوازن فاصله داریم، اما مثل زمان پهلوی کشور دو قطبی نیست. در حال حاضر جامعه ایران شبکه ای و جنبشی شده است و قابل مقایسه با گذشته نیست.
این فعال اصلاح طلب در دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران خاطر نشان کرد: ملی گرایی و باستان گرایی در ایران به گونه ای است که مردم، کشور را با موضوع ملی گرایی میسازند. در اعتراضات دی ماه 96 زمانی که مردم رفتار برخی معترضین را در آسیب رسانی به اماکن عمومی مشاهده کردند، از این اعتراضها دوری کردند؛ زیرا ملی گرایی مدنی و ایران دوستی مسئولانه در کشور شکل گرفته است.
وی تاکید کرد: در حال حاضر نیز مسئولیت روشنگران و تحلیلگران زیاد شده است؛ زیر اکثر اشخاص روی ملی گرایی باستانی تاکید دارند و قصد دارند ایران را دو دسته کنند، اما یقینا طرح آنها به ثمر نمیرسد. اسلام گرایی سیاسی خطرات کمتری از ملی گرایی باستانی دارد.
این استاد دانشگاه تهران اظهار کرد: اسلام سیاسی در دهه 40 و 50 شکل گرفت، اما در حال حاضر اسلام مدنی شکل گرفته است.
وی با اشاره به اینکه مردم در اداره و حکومت کشور اظهار نظر میکنند، افزود: اگر مشکلی هم در حکومت وجود دارد، به دلیل پایههای دین نیست، بلکه مشکلات ساختاری وجود داشته و در حال حاضر نسبت به قبل از انقلاب مردم حاکم هستند.
** انقلاب زنان مذهبی را از خانه بیرون آورد
این فعال سیاسی اصلاح طلب عنوان کرد: در این 40 سال همیشه از آسیبها صحبت شده است، اما دستاوردهای مثبتی نیز بوده که دیده نشده است.
جلایی پور یادآور شد: مردم برای حل مشکلات کشور به میدان آمدند، در شرایط پیش از انقلاب استراتژی مبارزه شکل میگیرد یا اینکه به دلیل وجود پدیدههای ساختاری به خودی خود انقلاب اتفاق میافتد.
این استاد دانشگاه گفت: در حال حاضر با وجود تمامی مشکلات مردم به دنبال تغییر انقلابی نیستند؛ زیرا وارد دوره انقلاب آگاهی شده ایم که استراتژی ناشناخته ای برای مردم نیست؛ همچنین ایران سرآمد کشورها در انقلاب شناختی است.
وی با اشاره به مشکلاتی از قبیل فساد و ناکارآمدی در کشور، اظهار کرد: موضوعهای فوق به این معنا نیست که جمهوری اسلامی راحت باشد که مردم دیگر انقلاب نمیکنند و باید اعتراضات خارج از چارچوب مانند اعتراضات دی ماه گذشته را جدی بگیرد.
جلایی پور افزود: کار ایرانیها در دنیا منحصر به فرد بود. میلیونها انسان بدون خشونت و ریختن خون انقلاب کردند. انقلاب اسلامی انقلاب مجاهدین خلق و چریکهای فدایی خلق نبود، بلکه رهبری، مردم را بدون هیچ گونه خشونت هدایت کرد.
وی ادامه داد: برخی معتقدند که مردم به خاطر اینکه از شرایط عصبی بودند، انقلاب کردند؛ در حالی که انقلاب مردمی- سیاسی و بدون خونریزی بود.
جلایی پور گفت: سه بعد در مورد وجه نسبت انقلاب اسلامی با انقلابهای دیگر وجود دارد که نقطه عطف آن بی نظیر بود. انقلاب مشروطه یک مدتی کوتاه بوده، اما انقلاب اسلامی زمینه حرکتهای مردمی بوده که حکومتهای مردمی را فراهم آورد و مردم را حاکم کرد؛ همچنین نظام موروثی را باطل ساخت.
وی ادامه داد: نباید با رخدادهای بزرگ شوخی کنیم و نادیده گرفتن رخداد به این بزرگی غفلت معرفتی است.
به گفته جلایی پور امروزه بحث مدرنیته شکل گرفته که انقلاب اسلامی نمونه مشارکت مردمی و مدرنیته است؛ زیرا مدرنیته یعنی مشارکت آگاهانه مردم برای تعیین سرنوشت خود.
این استاد دانشگاه تصریح کرد: از دستاوردهای انقلاب که کمتر به آن توجه شده «شهری» شدن کشور است. در ایران فعلی روستایی هم مطالبه گر است که نشان دهنده دگرگونی جامعه است. در حال حاضر 80 میلیون آدم مطالبه گر داریم که اداره کشور را سخت میکند.
وی با اشاره به اینکه دستاورد دیگر انقلاب اسلامی زنان بود، اظهار کرد: انقلاب زنان مذهبی را از خانهها بیرون آورد که در جبههها مقاومت میکردند.
جلایی پور تصریح کرد: نظام سازی، سازمان سازی و تاسیسات نهادی از دیگر دستاوردهای انقلاب بود.
همایش یکروزه «خوانش اجتماعی انقلاب اسلامی در چهل سالگی» سهشنبه 16 بهمنماه در دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران برگزار شد.
9465**1584
انتهای پیام /*