سخنگوی ارشد نیروهای مسلح:
دستاوردهای انقلاب اسلامی؛ عدالت اجتماعی، اعتلای فرهنگی
اجتماعی
بزرگنمایی:
تبسم مهر - تهران- ایرنا- اعتلای فرهنگی و اجتماعی از مهمترین آرمانهای انقلاب اسلامی محسوب میشوند و ارتقای نسبی سطح آگاهیهای عمومی، ریشه کنی بی سوادی و تلاش برای برقراری عدالت اجتماعی از جمله دستاوردها در این زمینه میتوان نام برد.
تبسم مهر - تهران- ایرنا- اعتلای فرهنگی و اجتماعی از مهمترین آرمانهای انقلاب اسلامی محسوب میشوند و ارتقای نسبی سطح آگاهیهای عمومی، ریشه کنی بی سوادی و تلاش برای برقراری عدالت اجتماعی از جمله دستاوردها در این زمینه میتوان نام برد.
به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهشهای خبری ایرنا، مهمترین پرسشی که پس از وقوع هر انقلابی ایجاد میشود، این است که انقلاب چه دستاوردهایی به ارمغان آورده است؟ آیا نتایج بر اساس اهداف اصولی آن انقلاب بوده است یا نه؟ انقلاب اسلامی نیز از این قاعده مستثنا نیست. طبیعی است که مردم نیز از دستاوردهای انقلاب خود سووال کنند. از اینجاست که تبیین دستاوردهای انقلاب نه تنها اهمیت بلکه ضرورت پیدا میکند.
باید گفت انقلاب اسلامی ایران، به رغم همانندی با برخی دیگر از انقلابات، شناختی درخور اهداف و فلسفهی وجودی خویش را میطلبد. به سخنی دیگر، آگاهی از نقش انقلاب در سرنگونی رژیمی خودکامه و جایگزینی نظامی عادلانه، که مفهومی به جز یک دگرگونی اجتماعی به همراه ندارد، ما را از شناخت انقلاب اسلامی بی نیاز نمیسازد. اگرچه انقلاب اسلامی در بردارنده اهداف سیاسی، اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی خاص بود اما باید گفت پرداختن به امور اجتماعی و فرهنگی از مهمترین و در اولویتترین اهداف و آرمانهای انقلاب اسلامی محسوب میشود.
از مهمترین اهداف و آرمانهای اجتماعی- فرهنگی انقلاب اسلامی میتوان به مواردی نظیر فراهم نمودن زمینهها و شرایط مطلوب جهت رشد فضایل اخلاقی براساس ایمان و تقوا، مبارزه با فساد و تباهی در تمامی اشکال آن، ارتقای سطح آگاهیهای عمومی با استفاده صحیح از مطبوعات و رسانههای گروهی، آموزش و پرورش و تربیت بدنی رایگان و تسهیل و تعمیم آموزش عالی تا سر حد خودکفایی کشور، رفع تبعیضات ناروا و ایجاد امکانات عادلانه برای عموم در زمینههای مادی و معنوی، استقرار نظام اداری صحیح و حذف تشکیلات غیر ضرور، تأمین حقوق همه جانبه افراد و ایجاد امنیت قضایی عادلانه برای عموم و تساوی همه در برابر قانون، برقراری حقوق مساوی برای مردم بدون توجه به قوم، قبیله، رنگ، نژاد و زبان، تدوین مقررات مدنی، جزایی، مالی، اقتصادی، اداری و فرهنگی و ... و آزادیهای اجتماعی بر اساس موازین اسلامی و داشتن مسوولیت دسته جمعی اشاره کرد.
در راستای این اهداف دستاوردهایی هم وجود داشت که به عبارتی میتوان گفت دستاوردهای انقلاب اسلامی، همان آرمانها و اهدافی هستند که به صورت کلی و یا جزئی، بخش هایی از آنها تحقق یافته اند و یا پیگیری میشوند.
از مهمترین این دستاوردها نیز میتوان به اموری نظیر ارتقای نسبی سطح آگاهیهای عمومی، ریشه کنی بی سوادی، افزایش امنیت اجتماعی و قضایی در بسیاری از موارد، رواج گونههای مختلف ادبیات انسان ساز اخلاق مدار، آموزنده، انقلابی و دینی، افزایش و رشد مطبوعات و نشریات مفید و سازنده و اسلامی کردن اغلب مقررات مدنی، جزایی و اقتصادی، گسترش و احیای تفکر دینی در اقشار مختلف فرهنگی و در اغلب سطوح اجتماعی اشاره کرد.
همچنین از دیگر اهداف انقلاب میتوان به افزایش هماهنگی بین تعهد و تخصص در جامعه متخصصان کشور، همکاری ثمر بخش اساتید و پژوهشگران حوزه و دانشگاه، افزایش پانزده برابری ظرفیت دانشگاه ها، مردمی شدن قوای مسلح و ایجاد بسیج، تلاش برای معرفی و تعمیم الگوی زن مسلمان، افزایش تعداد و تنوع و توزیع جغرافیایی دانشگاهها، گسترش مراکز علمی و تحقیقی در همه زمینهها و افزایش و گسترش مدارس در همه مقاطع اشاره کرد.
به منظور پرداختن بیشتر به اهداف و آرمانهای انقلاب و نیز دستاوردهای آن، پژوهشگر ایرنا با الهام امین زاده، «رئیس موسسه حقوق دانشگاه تهران» که پیشتر در دولت یازدهم سمتهای معاون حقوقی رئیس جمهوری و دستیار ویژه رئیس جمهوری در حوزه حقوق شهروندی را بر عهده داشت و سید رضا اکرمی« از اعضای جامعه روحانیت مبارز» به گفت و گو پرداخت.
** اهداف اجتماعی- فرهنگی انقلاب از مهمترین اهداف انقلاب بود
الهام امین زاده در گفت وگو با پژوهشگر ایرنا بیان داشت: اهداف و آرمانهای انقلاب صرفا اقتصادی و یا سیاسی نبود بلکه اهداف اجتماعی و فرهنگی از مهمترین و ابتداییترین اهداف آن به شمار میرود که در نوع خود بی نظیر هم هست. معمولا انقلابها در کشورهای مختلف عمدتا اهداف سیاسی را دنبال میکنند و یا اهدف اقتصادی. به عنوان مثال میخواهند از کاپیتالیسم به نظام سوسیالیسم برسند و یا بر عکس. در حالی که ما در انقلاب خود به دنبال یک تغییر و تحول اجتماعی – فرهنگی بودیم که به تبع آن اهداف اقتصادی و سیاسی نیز حاصل شد.
امین زاده افزود: در طی فرایند 40 ساله عمدتا دولت هایی که بر سر کار آمدند بیشتر اهداف اقتصادی و سیاسی را مد نظر داشتند و همین امر باعث شد که ما از اهداف اجتماعی- فرهنگی خود به دور باشیم. بنابراین آگاهی مردم نسبت به حقوق اجتماعی خود و یا مسوولیتهای اجتماعی شان کمتر شده است. از سوی دیگر غیر از حملات نظامی و دسیسه هایی که از خارج از کشور صورت گرفت ما در این 40 سال شاهد تجاوزات فرهنگی نیز بودیم که مجموع این موارد در دور نگهداشتن ما از اهداف اجتماعی- فرهنگی موثر بودند. لذا به نظر من اگر اهداف اجتماعی – فرهنگی به جد دنبال میشد و روی این اهداف برنامه ریزی و سیاست گذاری مناسبی انجام میشد قطعا اکنون میتوانستیم مشارکت اجتماعی بالا و همبستگی بیشتری را شاهد باشیم.
اکرمی نیز در این خصوص گفت: به نظر من شعار استقلال، آزادی و جمهوری اسلامی یک شعار فرهنگی است. یعنی اگر ملتی بخواهد مستقل زندگی کند و از بیرون قیمی نداشته باشد در کل اهداف اجتماعی و فرهنگی خاصی را دنبال میکند. بنابراین جمهوری اسلامی یعنی حضور مردم بر اساس مبانی اسلامی. هر چند باید به این امر توجه داشت که مسائل سیاسی و اقتصادی هم در داخل این مساله است.
** تحقق آموزش و پرورش رایگان برای همگان
امین زاده در خصوص تحقق آموزش و پرورش رایگان برای همه به عنوان یکی از اهداف و دستاوردهای انقلاب گفت: اکنون در جامعه شاهد آن هستیم که طیفهای مختلف جامعه در کنار هم به تحصیل میپردازند و امکان تحصیل برای همه اقشار جامعه و کودکان فراهم شده است. این امر یکی از نقاط قوتی است که به نظر من انقلاب و جمهوری اسلامی توانسته است از عهده آن بر بیاید و برای آن برنامه ریزی مناسبی داشته باشد.
اکرمی نیز در این خصوص گفت: اگر یکی از شاخصهای اهداف اجتماعی- فرهنگی را آموزش و پرورش در نظر بگیریم، باید بگویم که اگر در سال 57 نیمی از جمعیت کشور بی سواد بودند اکنون یعنی در سال 97 میزان سواد آموزی به 90 درصد رسیده است. شمار دانشجویان آموزش عالی در سال 57 در بین جمعیت 35 میلیونی 150 هزار نفر بود و در سال 97 بالای 4 میلیون دانشجو مشغول به تحصیل هستند. از سویی رسانهها هم اکنون تمام کشور را پوشش میدهند و کانالها و شبکههای مختلفی وجود دارد. انواع جشنها و نمایشگاهها که بنا به مناسبتهای مختلف در سطح کشور برگزار میشود خود نشان از تحقق اهداف اجتماعی – فرهنگی است.
** مبارزه با فساد به عنوان یکی از اهداف اجتماعی- فرهنگی انقلاب
امین زاده در خصوص مبارزه با فساد و تباهی در کشور به عنوان یکی از اهداف اجتماعی- فرهنگی انقلاب گفت: یکی از آسیب هایی که بسیار در جامعه شاهد آن هستیم مساله فساد است که به دلیل نپرداختن به امور اجتماعی و فرهنگی حاصل شده است. اگر چه این نکته که اکنون رسانهها دو سه سالی است که به مسائل مربوط به فساد میپردازند، قابل تقدیر است. اما همچنان کوتاهی و کم کاری هایی وجود دارد که باید به آنها توجه شود.
وی افزود: رسانه به عنوان جایی که ایجاد شفافیت میکند میتواند به عنوان یک ابزار پیشگیرانه مورد استفاده و بهره برداری قرار گیرد. اگر مفسدان بدانند روزگاری توسط قوه قضاییه و یا توسط رسانهها افشا خواهند شد من فکر میکنم درصد بسیاری از افراد از پرداختن به اینگونه اعمال دست بردارند. اگرچه ما دستگاههای نظارتی بسیاری داریم اما این دستگاهها چندان نتوانسته اند گامهای پیشگیرانه را به درستی بردارند. طبیعی است که مجرمان همیشه یک قدم از مجریان جلوتر هستند و به این خاطر دستگاههای بازرسی در مرحله ای ورود پیدا میکنند که احتمالا اموال متعلق به بیت المال از کشور خارج شده و آنها دیگر نمیتوانند اقدامی انجام دهند. بنابراین من فکر میکنم بهتر است در حوزه پیشگیری بیشتر فعالیت شود تا بتوان به مفهوم عدالت در آرمانهای اجتماعی- فرهنگی انقلاب دست پیدا کرد.
اکرمی در این خصوص گفت: ما براساس قرآنی که پیرو آن هستیم و نیز بر اساس قانون اساسی که کشورمان بر اساس آن اداره میشود، میخواهیم در جامعه خود فساد و تباهی نداشته باشیم و به جای آن وحدت، یکپارچگی و محبت وجود داشته باشد. اما متاسفانه به دلیل مسائل و مشکلاتی که از طریق کشورهای دیگر به ما تحمیل میشود، نمیتوانیم به ظرفیتهای لازم دست بیابیم . آرمان این است که هرگز فساد و تباهی وجود نداشته باشد اما آنچه در این زمینه حاصل شده مقبول است و نه مطلوب.
** عدالت به عنوان یکی از اهداف و آرمانهای اجتماعی- فرهنگی انقلاب
امین زاده در خصوص عدالت به عنوان یکی از اهداف اجتماعی- فرهنگی انقلاب اسلامی گفت: عدالت دارای ابعاد اجتماعی و اقتصادی است. من فکر میکنم در زمینه عدالت اجتماعی تلاشهای بسیاری صورت گرفته و ما نیز در این زمینه موفقتر از تحقق عدالت در مفهوم اقتصادی آن بودیم. اگر چه در زمینه عدالت اقتصادی تلاشهای بسیاری صورت گرفت اما بسیاری از آنها دارای نواقص بودند. به عنوان مثال پرداخت یارانه به یک میزان و بین همه عادلانه نبود و به نظر من پرداخت یارانه به افراد دارا مثل ندار عین بی عدالتی محسوب میشود. از طرفی بی توجهاتی که به تولیدهای داخلی و تجهیزات داخلی صورت گرفت سبب گردید بسیاری از آنها در رقابت با تولید کنندههای خارجی عقب بمانند. دلیل این امر هم به این بر میگردد که حرکت هایی که در زمینه اقتصادی صورت گرفت حساب شده نبود و در جهت تولید و توانمندی افراد نبود. به نظر من در این مورد هنوز خیلی جای کار داریم.
اکرمی در این خصوص گفت: اگرچه به لحاظ تدوین برنامه و ذکر اهداف روی کاغذ مشکلی وجود ندارد اما به عمل درآوردن اهداف مد نظر، دشوار است و مردم باید در جهت عملی ساختن آن تلاش نمایند. اصولا جمهوری اسلامی بر اساس خانواده شکل گرفته یعنی ما در حدود 20 میلیون خانواده داریم. بنابراین در جهت تحقق اهداف و آرمانهای عدالت محور ابتدا باید خانواده را مد نظر داشته باشیم و بعد به سراغ دانشگاهها و در گام بعدی به سراغ آموزش و پرورش و دیگر ارگانها و نهادها برویم تا همه با تلاش هم زمینه تحقق این اهداف را فراهم کنیم.
پژوهشم**م-ا**1552
انتهای پیام /*