صابر میرزایی در نشست «جهان در 50 سال آینده»؛
آینده از آن جغرافیای سیاسی است
فرهنگی و هنری
بزرگنمایی:
تبسم مهر - صابر میرزایی، نویسنده کتاب «جهان در پنجاه سال آینده» در نشستی با موضوع این کتاب به تبیین جغرافیای سیاسی آینده جهان پرداخت.
تبسم مهر - صابر میرزایی، نویسنده کتاب «جهان در پنجاه سال آینده» در نشستی با موضوع این کتاب به تبیین جغرافیای سیاسی آینده جهان پرداخت.
به گزارش خبرنگار گروه اندیشه فارس، عصر دیروز 14 بهمن ماه نشست کتابِ «جهان در پنجاه سال آینده» با حضور صابر میرزایی، نویسندۀ کتاب و امید قالیباف تحلیلگر اقتصادی در خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد.
امید قالیباف که بیشتر او را به عنوان مجری گفتوگوی ویژه خبری شبکه 2 سیما به یاد میآوریم، در ابتدای این نشست به شیوۀ رایج آیندهپژوهی اشاره کرد و گفت:« نوعاً در آینده پژوهی ابتدا آیتمهای آینده ساز را لیست میکنند و به آنها وزن میدهند و بعد براساس آن سناریوهایی را طراحی میکنند و شاخصهای پیشنگری را مشخص میکنند و هرچقدر پیشرفته میشود براساس آن شاخصهای پیشنگر تعدادی از مدلها حذف میشوند و تعدادی تقویت میشوند و در نهایت شاید به یک مدل رسیده شود یا اینکه همه مدلها حذف و مدل دیگری جایگزین شود.»
او سپس به چهار شاخص مورد اشاره صابر میرزایی در کتاب «جهان در پنجاه سال آینده»، یعنی تحولات جمعیتی، امکانات علم و فناوری، امکانات سرزمینی و موقعیت جغرافیایی اشاره کرد و همچنین از ارتباط این چهار شاخص با نقش بازیگران اقتصادی چون آمریکا، اتحادیه اروپا، چین و ژاپن و کشورهای نفت خیز سخن گفت. سخنان قالیباف در این نشست بیشتر متمرکز بر تبیین مقالهای از صابر میرازیی در کتاب او بود.
بحران جغرافیای سیاسی اقتصادی آیندۀ جهان خواهد بود
در ادامه مهندس صابر میرزایی معاون پژوهش و توسعه مرکز همکاریهای فناوری و نوآوری ریاست جمهوری، و نویسنده کتاب «جهان در پنجاه سال آینده» به توضیح مقالهی خود در این کتاب پرداخت و گفت: «مبنای تغییرات پیشبینی شده را نه انگیزه و تمایل انسانها بلکه فشار و ضرورتها مانند تقاضا و عوامل تأثیر گذارِ بر آن میسازد.» او با دید مهندسی که برای محاسبهپذیر شدن امور چیزهایی را فرض میگیرد، و این دلیلی برای نادیده انگاشتن برخی مسائل میکند افزود:« نقش فعالان سیاسی و فرهنگها و غیره را در این تحلیل به دلیل نداشتن تخصص و با فرض اینکه این عوامل تا پنجاه سال آینده تغییری نمیکنند کنار گذاشته شده است.»
میرازیی مقاله خود را اینچنین توضیح داد:« تجارت آمریکا با شرق آسیا به دلیل اینکه این منطقه چیزی جز کالاهای صنعتی ندارد به بنبست خواهد رسید؛ پاکستان از آمریکا پنبه میگیرد و لباس به آنها صادر میکند که این به معنی تعطیل شدن بعضی صنایع متعارف در پاکستان است و در چین نیز به همین ترتیب در مورد لوازم منزل اتفاق خواهد افتاد.» او درباره وضعیت چین نیز گفت: «چین بعد از اینکه در سیاستهای توسعه صادرات به محدودیت رسید میرود به سمت توسعه مصرف. چین در ادامه به سمت آفریقا خواهد رفت و الن هم این تفاق افتاده است.» او سپس افزود: «تولید چین در آفریقا زیاد شده است، به این صورت که چین در حال حاضر کارخانههای زیادی در آفرقا دایر کرده که دلیل آن را فروختن محصولات در آفریقا که در حال حرکت به سمت شهرنشینی است و از رهآورد آن تهیه مواد اولیه ارزان است که این قدرت رقابت را برای اقتصاد چین حفظ خواهد کرد.»
صابر میرزایی در ادامه به وضعیت کشورهای نفتی اشاره کرد و بیان داشت:« نفتیها هم مشکلشان مثل گذشته همان است که نمیتوانند از درآمدهای نفتی خود شغل ایجاد کنند و هر چه در صنعت سرمایهگذاری کنند قیمت نفت را ثابت نگه میدارند و تورم باعث میشود که تولید در داخل به صرفه نباشد و دولت هم برای تأمین بودجه به واردات دامن خواهد زد. در نتیجه پول را تبدیل خواهند کرد و با دست خودشان سرمایهگذاری صنعتی را از بین خواهند برد.»
میرزایی به استرالیا نیز اشاره کرد و آن را به دلیل داشتن جمعیت کم و بزرگ بودن سرزمین، تأمین کننده منابع در آینده خواند. او روسیه را نیز چنین توصیف کرد: « روسیه دیگر نمیتواند مقابل آمریکا تبدیل به غول فناوری دیگری شود. زیرا به دلیل داشتن منابع زیاد از راههای راحتتر و ارزانتری میتوانند ارتزاق کنند. روسیه بیش از این به سمت فناوری نخواهد رفت. کشورهای گرسنه و پرجمعیت بیشتر به آن رغبت خواهند داشت.»
میرزایی در ادامه بحران آمریکا را نیز اینچنین تبیین کرد: «آمریکا نمیداند چه کند و مسئلهاش را به بیرون میاندازد. گاهی طرح مسئله نظم میکند و از قبل آن ادامه میدهد و جایی نیز که به نظم در نمیآید برنامه بینظمی پیاده میکند.»
در پایان نشست امید قالیباف با استناد به حرفهایی از دکتر رنانیِ، اقتصاددان به نظریهای از او اشاره کرد که مدعی است؛ در تاریخ همیشه تغییر در انرژی باعث تغییر تمدن شده است و در دورهی کنونی نیز جهان در حال گذار به سمت انرژیهای پاک و لایزال مانند انرژی خورشیدی و همچنین صنعت باتری هست که جغرافیای سیاسی جهان را تغییر خواهند داد. صابر میرازیی با این حرف مخالفت کرد و گفت: «تا صد سال آینده جایگزینی برای نفت نخواهیم داشت، چون انرژی نو گرانتر است و همیشه در دسترس نیست و ذخیره انرژی نیز معایبی چون عمر کوتاه و راندمان در حال تغییر دارد و گران است. چنانکه هیچگاه هواپیمایی نخواهیم داشت که با باتری کار کند.»
انتهای پیام/