فارس از دستاوردهای 40 ساله گزارش میدهد
انقلاب در «اورژانس»!
اجتماعی
بزرگنمایی:
تبسم مهر - پس از گذشت چند دهه از حادثه ریزش سقف یکی از سالنهای فردگاه مهرآباد و نبود پایگاه اورژانس در کشور برای کمکرسانی به حادثه دیدگان امروز کشور از ۲۵۸۵ پایگاه زمینی و ۳۹ پایگاه فعال هوایی برخوردار است.
تبسم مهر - پس از گذشت چند دهه از حادثه ریزش سقف یکی از سالنهای فردگاه مهرآباد و نبود پایگاه اورژانس در کشور برای کمکرسانی به حادثه دیدگان امروز کشور از 2585 پایگاه زمینی و 39 پایگاه فعال هوایی برخوردار است.
خبرگزاری فارس-گروه سلامت: سال 1352؛ ناگهان سقف فرودگاه مهرآباد براثر ارتعاشات ناشی از سر و صدای موتور جتهای غول پیکر فرو میریزد که این حادثه منجر به فوت و مصدومیت 27 نفر میشود. این حادثه به شدت در رسانههای داخلی و خارجی انعکاس یافته و در ردیف یکی از تلخترین وقایع کشور در تاریخ به ثبت میرسد. نکته قابل تأمل این حادثه نبود سیستم مناسب برای کمک و انتقال مجروحین به مراکز درمانی بود و در آن زمان «اورژانسی» برای انتقال و مداوای مصدومان حوادث ناگهانی در کشور وجود نداشت.
بعد از این حادثه سیستم فوریتهای پزشکی کشور در سال 1354 تأسیس و ایران به عنوان چهارمین کشور دارنده خدمات اورژانس پیش بیمارستانی در جهان شناخته شد. در آن زمان شماره سه رقمی 123 برای تماس با اورژانس اختصاص داده شده و از آمبولانسهای بنز برای خدمت رسانی به مردم استفاده میشد که بعدا شماره تماس مردم با اورژانس، شماره 115 در کل کشور اعلام شد.
راهاندازی رشته تخصصی طب اورژانس
در سال 1375 اولین بار درخواست رسمی راه اندازی این رشته به دبیرخانه شورای آموزش پزشکی و تخصصی ارائه شد. این درخواست به تصویب رسید و اصول راه اندازی این رشته توسط وزارت بهداشت به رسمیت شناخته شد اما با توجه به عدم وجود زیرساخت مناسب به تعویق افتاد و تا سال 1379 مسکوت ماند. در آن سال مجددا توسط وزیر وقت به دبیرخانه شورای آموزش پزشکی ماموریت داده شد در خصوص ضرورت راه اندازی این رشته کار کارشناسی انجام و نظریه مستقیما به وزیر علام شود و در نهایت در سال 1380 این رشته تخصصی برای اولین بار در دانشگاه علوم پزشکی ایران راه اندازی شد.
تصویب پوشش فراگیر خدمات اورژانس
در سال 1379 طرح پوشش فراگیر فوریتهای پزشکی تصویب شد و در سال 1380 ابلاغ گردید که تا حد زیادی سیستم به هم ریخته قبلی سامان یافت و رشته جدیدی با عنوان«فوریتهای پزشکی»در برخی دانشگاههای علوم پزشکی کشور پایهگذاری شد و کتابهای جدید و به روز ترجمه شد و مدیرانی جدید با کارآیی بیشتری انتخاب شدند و سطح و نوع آمبولانسها ارتقا همچنین تعداد پایگاهها هم بر اساس همین طرح افزایش یافت و هم اکنون خدمات اورژانس پیش بیمارستانی از وضعیت نسبتا خوبی برخوردار است که البته راه بسیار طولانی و پر زحمتی تا رسیدن به یک حد استاندارد طی شده است.
انتقال بیماران و داروهای حیاتی با اورژانس هوایی
فعالیت اورژانس هوایی از سال 1379 پس از انعقاد تفاهم نامهای با وزارت دفاع کار خود را آغاز شد، تعداد پایگاههای هوایی فعال در کشور در آن دوران به 1 مورد میرسید و در سال 1389 تعداد این پایگاهها به 7 عدد افزایش یافت. با شروع اجرای طرح تحول سلامت وزارت بهداشت سیاست خود را مبنی بر توسعه این خدمات قرار داد و هم اینک 39 پایگاه فعال در کشور وجود دارد. انتقال سریعتر بیماران از مسیرهای صعبالعبور یکی از دستاوردهای مهم این حوزه به شمار میرود، از سال 1379 تا پایان شهریورماه 1397، اورژانس هـوایی توانـسته بـا 15169 مأموریت 22196 بیمار یا مصدوم نیازمند به خدمات درمانی را به مراکز درمانی منتقل کند و انتقال اعضای پیوندی، داروهای غیرقابل ذخیره و فراوردههای خونی از دیگر اقدامات مهم این حوزه به شمار میرود.
تشکیل سازمان اورژانس کشور
در اسفند سال 1395 پس از گذشت 4 دهه از تأسیس مرکز مدیریت حوادث و فوریـتهـای کـشور، تشکیل سازمان اورژانس که در برنامه ششم توسعه به عنوان پیشنهاد وزارت بهداشـت در لایحه ارسالی دولت به مجلس شورای اسلامی قرار گرفته بود به تصویب رسید. تسریع در کاهش زمان رسیدن بر بالین بیمار، کاهش مرگ و میر ناشی از تروما ، توسعه فراگیر اورژانس هوایی، توسعه فراگیر اورژانس موتوری و تسریع در فرایندهای عملیاتی خدمات فوریتهای پزشکی و توسعه و راه اندازی سامانه پایش دادههای مراقبتهای درمانی "MCMC" از جمله اقدامات مهم این سازمان طی سالهای گذشته به شمار میروند.
خدمات اورژانسی به بیماران قلبی و مغزی
با گذشت حدود بیست سال از تاسیس اورژانس کشور، تعداد پایگاههای زمینی در حال حاضر به 2585 عدد رسیده و برنامه ریزی جهت توسعه خدمات فوریتهای پزشکی به لحاظ کیفی و کمـی بـا جانمـایی 775 پایگاه شـهری و 206 پایگاه جادهای انجام شده است. پایگاههایی که نقش بسزایی در زمینه انتقال مصدومان حوادث ترافیکی داشتهاند همچنین این سازمان توانسته با ایجاد سامانههای 724 و 247 نقش بسزایی در خدمت رسانی به بیماران قلبی و مغزی ایفا کند.
توسعه اورژانس دریایی و ریلی در دستور کار
پیرحسین کولیوند رییس سازمان اورژانس کشور درخصوص پیشرفتهای این سازمان به خبرنگار فارس گفت: طی سالهای اخیر توانستیم 40 فروند بالگرد برای اورژانس هوایی تامین و تعداد قابل توجهی از مصدومان را به سرعت جابهجا کنیم، که این اتفاق جای افتخار دارد.
کولیوند ادامه داد: در حوزه اورژانس دریایی در حال حاضر دو فروند شناور دریایی داریم که در هرمزگان مستقر هستند . در عین حال اضافه کردن پنج فروند شناور دریایی دیگر برای اورژانس نیز در دستور کارمان قرار دارد. پنج فروند شناور دریایی اورژانس در بوشهر، خوزستان و هرمزگان مستقر خواهند شد که بر این اساس میتوانیم بین جزایر را پوشش اورژانسی دهیم.
رییس سازمان اورژانس کشور با اشاره به ورود اورژانس به حوزه ریلی توضیح داد: بر اساس تفاهمنامهای که راه آهن به امضا رسیده است در حال حاضر ٣٠واگن اورژانس ریلی و دو بیمارستان ریلی در اختیار سازمان اورژانس قرار دارد. همچنین تعداد ٥٥٠٠ آمبولانس و٣٣٠موتور آمبولانس طی سالهای اخیر به ناوگان سازمان اورژانس اضافه شده است.
انتهای پیام/