رئیس کل گمرک خبر داد
افزایش 188 درصدی واردات گوشت سبک/ماهانه یک میلیارد دلار واردات کالاهای اساسی داریم
اقتصادی
بزرگنمایی:
تبسم مهر - رئیس کل گمرک ضمن تکذیب قاچاق دو میلیون راس دام، درباره میزان واردات گوشت گرم گفت: گوشت سبک گرم طبق آمارها ۱۸۸ درصد بیشتر از پارسال وارد شده و سرانه گوشت قرمز در کشور افزایش دارد.
تبسم مهر - رئیس کل گمرک ضمن تکذیب قاچاق دو میلیون راس دام، درباره میزان واردات گوشت گرم گفت: گوشت سبک گرم طبق آمارها 188 درصد بیشتر از پارسال وارد شده و سرانه گوشت قرمز در کشور افزایش دارد.
به گزارش خبرنگار اقتصادی فارس، مهدی میراشرفی صبح امروز در نشست خبری در محل گمرک با اشاره به دورههای پر فراز و نشیب انقلاب گفت: با همراهی مردم همه پیچ و خمها طی شد، ولی هیچ گاه شرایط کشور مانند امروز حساس نبوده است.
رییس کل گمرک ایران اظهار داشت: در مباحث تحریم این بار آمریکا بدون همراهی دنیا یکسری تحریمهای یکجانبه را در دست اجرا دارد و ما هم متناسب با این شرایط باید رفتار کنیم.
میراشرفی ادامه داد: ما به دنبال این نیستیم که با آمار اشتباه به جامعه امید پمپاژ کنیم. چیزی که امروز نیاز جامعه است، همدلی خواهد بود و در این بخش تجارت خارجی نقش بالایی در ایجاد دولت رفاه دارد.
*تراز تجاری مثبت یک میلیارد دلاری در 10 ماه امسال
وی تاکید کرد: تامین بسیاری از نیازها به واردات و صادرات مرتبط است و ایجاد تسهیلات میتواند در این زمینه تاثیرگذار باشد و در 10 ماه نخست 36.3 میلیارد دلار صادرات و 35.6 میلیارد دلار واردات داشتیم و در این بخش تراز تجاری یک میلیارد دلار مثبت است.
وی خاطرنشان کرد: در 10 ماهه نخست سال کالاهای اساسی وارد شده به کشور مانند سال قبل است و 25 قلم اصلی وارداتی با سال قبل تفاوت معناداری ندارد و ما حدودا در ماه یک میلیارد دلار واردات کالای اساسی داریم.
رئیس کل گمرک ایران گفت: اهمیت این موضوع در عدم کمبود برای تامین کالاهای اساسی است و کمبود در برخی بخشها شاید ایجاد به دلیل ایجاد شایعات باشد.
رئیس کل گمرک ایران تصریح کرد: آمار بیش از 36 میلیارد دلار صادرات و واردات بیش از 10 میلیارد دلار کالای اساسی امیدوارکننده است. در صادرات نسبت به سال گذشته دو درصد رشد داشتیم و در بخش واردات نیز 1339 قلم کالای لوکس ممنوع شد.
میراشرفی گفت: در تعدد قوانین 45 قانون و 15 کنوانسیون بین المللی داریم و در تنوع سازمانهای همجوار با 20 سازمان همکاری داریم و در تعدد عوارض دریافتی 33 نوع عوارض داریم.
وی با اشاره به حذف کاغذ از رویههای گمرکی، تصریح کرد: گمرک ایران در بخش تقویت مسیر سبز گمرکی اقدامات مثبتی انجام داده است. در مباحث پولشویی موفق شدیم یک لینک بین گمرک و سازمانهای نظارتی ایجاد کنیم و در مباحث الکترونیکی کردن سامانههای اظهارنانههای گمرکی و عبور از بازبینیهای سنتی اقدامات خوبی صورت گرفته است. از مجموع تولیدناخالص کشورها 20 درصد در فرایند تجارت قرار میگیرد و این موضوع برای کشورهای در مسیر ترانزیت بسیار قابل توجه است و نقش حمل و نقل دریایب در این بخش قابل توجه است.
معاون وزیر اقتصاد خاطرنشان کرد: موضوع تعامل با 20 سازمان مرتبط با گمرک نیز پیگیری میشود و ما در بحث مدیریت هماهنگ مرزی برنامه ریزی داریم ولی در بحث تعدد قوانین ایستایی در ترخیص کالا ایجاد میشود. در این بخش گمرک با بانک مرکزی و وزارت صمت تعامل بالایی دارد و از این طریق رسوب کالا در گمرکات کاهش یافت و با افزایش مدت زمان ثبت سفارش و تفویض آن به استانها تسهیلاتی دز این راستا به عمل آمده است.
میراشرفی حذف کاغذ از سیستم اداری، اجرای طرح کارشناسی مجازی، ارتقای شفافیت و سلامت اداری و کاهش اصطلاک بین کارکنان گمرک و مراجعان را از موفقیتهای گمرک ایران در ارزیابی سازمان جهانی گمرک دانست و اظهارداشت: در بحث پولشویی گمرک ایران موفق به انجام اقدامات مؤثر براساس ارزیابی FIU شده است.
وی همچنین با تأکید بر اینکه از 70 هزارمیلیارد دلار تولید ناخالص در جهان 20 هزار میلیارد دلار آن به بخش تجارت اختصاص دارد که این موضوع بر اهمیت نقش و جایگاه گمرک میافزاید، گفت: یکی از عوامل مؤثر در پیشرفت تجاری استفاده از فرصتهای ترانزیتی است که خوشبختانه کشور ما از این لحاظ دارای موقعیت بسیار مناسبی است و ما میتوانیم با کاهش موانع موجود و انجام کنترلهای غیرمزاحم و ارتقای مسیرهای ترانزیتی در این بخش خدمات ویژهای به کشورهای همسایه خود ارائه کنیم.
*14 دستگاه ایکس ری فعال در گمرکات داریم
معاون وزیر اقتصاد با اشاره به استقرار 16 دستگاه ایکسری در گمرکات که 14 دستگاه آن فعال است، اظهارداشت: علیرغم افزایش قیمت دستگاههای ایکسری ما درصددیم تا با حمایت دولت و مجلس از این تجهیزات بیشتر استفاده کنیم و همچنین فناوریهای دیگر ازجمله RFID و GPS و تراشه اطلاعاتی این فناوری را در گمرکات بهخصوص درب خروج پیادهسازی کنیم.
میراشرفی در ادامه به موضوع هوشمندسازی گمرک نیز اشاره کرد و گفت: طی سالهای گذشته ما در مورد الکترونیکی کردن رویههای گمرکی موفقیتهای خوبی کسب کردهایم، اما در بحث هوشمندسازی کار زیادی صورت نگرفته که در این زمینه برنامههایی در دست اجرا داریم تا با استفاده از اطلاعات سامانهها تسهیلات بیشتری را برای ذینفعان گمرک به وجود آوریم.
رئیس کل گمرک ایران تأکید کرد: کشور ما در حال حاضر نیازمند آن است که به سمت حمایتهای عملیتر و ملموستر از تولید و تولیدکنندگان حرکت کنیم و شرایط سهلتری را برای واردات مواد اولیه قطعات و ماشینآلات خطوط تولید فراهم نماییم.
در این ارتباط بیش از 117 شرکت تولیدی در قالب فعالان معتبر اقتصادی AEO شناسایی و تعیین شدهاند که از این تعداد 10 شرکت آن دانشبنیان هستند و قرار است تسهیلات بهتری به آنان اعطا شود.
رئیس کل گمرک تصریح کرد: بیش از 90 درصد کالاهای این 117 شرکت در مسیر سبز قرار میگیرد و طی مدت کوتاهی از گمرک ترخیص میشود. وی افزایش مهلت اعتبار ضمانتهای بانکی برای فعالان معتبر اقتصادی به یک سال و برای سایر شرکتهای تولیدی به 6 ماه را از دیگر تسهیلات گمرک در بحث حمایت از تولید دانست و درخصوص تفویض اختیار از گمرک ایران به گمرکات اجرایی به منظور کاهش مراجعه صاحبان واحدهای تولیدی به مرکز و نظیر این اقدام در وزارت صنعت، معدن و تجارت مطالبی بیان کرد.
رئیس کل گمرک حرکت به سمت تعامل با سازمانهای مستقر در مرزها و مدیریت یکپارچه مرزی را از اولویتهای امروز جامعه تجاری خواند و بر لزوم افزایش همکاری و هماهنگیها در این بحث تأکید کرد.
معاون وزیر اقتصادی با تشریح دلایل وارد کردن اتهام به گمرک از سوی برخی از افراد و گروهها گفت: این موضوع عمدتاً از سوی کسانی مطرح میشود که میخواهند اقدامات درخصوص شفافیت و مبارزه با تخلف به نتیجه نرسدو از اینرو است که عملکرد مثبت و خدمات یک سازمان مهم حاکمیتی را زیر سئوال میبرند.
میراشرفی با تأکید بر اینکه در گمرک حتماً با فساد و تخلف برخورد قاطع میشود به تفاوت بین تخلف و قاچاق اشاره کرد و گفت: به طور مثال اگر کالایی در قلمرو گمرکی به علت عدم رعایت قوانین و مقررات گمرکی کشف شود این امر تخلف محسوب میشود و اگر همین کالا در خارج از قلمرو گمرکی کشف شود قاچاق به حساب میآید. بنابراین همه افراد بهخصوص رسانهها باید به این نکته توجه داشته باشند و به بیاعتمادی و ناامیدی در جامعه دامن نزنند.
*افزایش 188 درصدی گوشت سبک گرم در 10 ماه امسال
میراشرفی در مورد موضوع واردات گوشت گرم و موضوع قاچاق دام اظهار داشت: گوشت سبک گرم طبق آمارها 188 درصد بیشتر از پارسال وارد شده و سرانه گوشت قرمز در کشور افزایش دارد. این آمار غلطی است که گفته میشود دو میلیون رأس دام قاچاق شده است. مثل چند هزار کانتینری میمانند که گفتند قاچاق شد.
معاون وزیر اقتصاد درمورد اینکه چرا در خروج گمرک مشکل دارد و ابزار کنترلی برای مبارزه با قاچاق و تخلفات چیست، گفت: درب خروج گمرک ابزار کنترلی ما بوده و چشم مدیران گمرک محسوب میشود. از درب خروج میخواهد 35 میلیارد دلار واردات از آن خارج میشود و قبول داریم که مشکلات زیادی داریم برای تولیدیها در مسیر سبز، زرد و قرمز شرایط را تسهیل میکنیم و اجازه نخواهیم داد وارد ماهیت کالا شوند و فقط کنترل مقداری و نوع کالا را بررسی میکنند و به موضوع تعرفه و ارزش وارد نخواهند شد.
*بخشنامههای متعدد مثل خودتحریمی است
وی ادامه داد: بخشنامههای متعدد مثل خودتحریمی است و ما درگیر این موضوع هستیم باید به سمت اتوماسیون و سیستمی شدن برویم. گمرک برای اجرای بخشنامههای سازمان مجری است و سیاستگذاری نمیکند در همین باره یک دستگاه دو بخشنامه متناقض را طی چند روز برای صادرات صادر کرد که از وزیر مربوطه پرسیدیم چون بخشنامه عطف به ما سبق داشت گفتند تا آمدیم امضا کنیم تاریخش گذشت. فردا یا آن روز چندین کامیون جلوی گمرک مانده بودند قطعا تعدد بخشنامهها از تحریمهای خارجی گزندهتر است.
*رسیدگی به پرونده گمرکی دو شرکت بزرگ لوازم خانگی به وزارت صمت منتقل شد
رئیس کل گمرک درمورد پرونده گمرکی دو شرکت بزرگ لوازم خانگی الجی و سامسونگ اعلام کرد: طبق کنوانسیونهای بینالمللی قاعده 2 الف به تخلف بزرگی نزدیک به 3 هزار میلیارد تومان رسیدیم و آن را به مراجع اعلام کردیم گفتند در صلاحیت گمرک نیست. طبق نظر حقوقی پرونده به وزارت صمت احاله شد مجددا اعتراض کردیم و ابرام شد که پرونده به وزارت صمت منتقل و رسیدگی شود.
وی در مورد خودروهای معطل مانده در گمرک نیز تصریح کرد: گمرکات معمولا در مناطق آزاد و ویژه اقتصادی مستقر هستند و تا زمانی که کالا به گمرک اظهار نشود آماری نداریم نزدیک به 13 هزار خودرو وجود دارد که بخشی از آنها مربوط به تخلف ثبت سفارش است که کمتر از 2 هزار دستگاه میشود و مابقی مصوبه دولت داشت که تا 9 دی ماه 97 سواریهایی که زیر 2500 سیسی هستند اگر قبض انبار داشته و به گمرک اظهار شدند میتوانند ترخیص شوند.
وی تاکید کرد: در حال حاضر 10 هزار شاکی خودرو پیش خریده کرده از شرکتهای مختلف و نمایندگیها وجود دارد و برآورد میشود 100 میلیون دلار ارز مربوط به این خودروها بانکی باشد که باید مابهالتفاوت آن پرداخت شود. بخشی از مشکلات مربوط به عدم تسویه ارز در بانک است.
میراشرفی افزود: 3100 میلیارد تومان از درآمد گمرک که ناشی از واردات خودرو بود فعلا محقق نشده است قرار شد وزارت صمت ضوابط این مصوبه را تهیه و ابلاغ کند. میخواهند تاریخ به عقب بازگردد که خودروهای کمتری مشمول میشود. حتی برخی خودروها استاندارد ترخیص را هم ندارند. بیشترین تعداد خودروها در استان هرمزگان منطقه ویژه اقتصادی سلفچگان و تهران وجود دارد.
معاون وزیر اقتصاد درمورد ماجرای لغو ترانزیت گروه کالایی 4 به مناطق آزاد و ویژه اقتصادی گفت: 1339 قلم کالا از اول ممنوع شده بود و شبهه مطرح شد که آیا شامل مناطق میشود یا نه؟ بعد از آن در راستای اجرای ماده 11 قانون مقررات صادرات و واردات تشکیک شد که بخشی از این کالاها نباید وارد مناطق شوند و بانک مرکزی تشکیک کرد که این کالاهای ممنوعه شامل مناطق آزاد هم میشود و فعلا ورود آنها به مناطق آزاد ممنوع است. اعتقاد بر این است که کالاهایی که به منطقه وارد میشوند میتوانند در بازار ارز تلاطم ایجاد کنند و تقاضا را بالا ببرند که شوک به بازار میدهد.
میراشرفی با بیان اینکه 4 هزار کانتینر واحدهای تولیدی به مناطق آزاد و ویژه رفته است تصریح کرد: در دی ماه برای ورود کالاهای تولیدی و لوکس و مصرفی تفاوت قائل شدند و اکنون بدون انتقال ارز به مناطق آزاد مشکلی ندارد و کالاهای تولیدی میتوانند وارد شوند.
رئیس کل گمرک به ابعاد دیگر بخشنامههای ورود کالا به مناطق آزاد اشاره کرد و گفت: دولت سال 94 مصوب کرد که گمرک در مبادی ورودی مناطق آزاد مستقر شود مقاومتهایی ایجاد شد آن زمان بحث ورود و خروج کالا غیر از مناطق هم وجود داشت؛ بنابراین خیلی جذابیتی نداشت اما در حال حاضر با وجود ممنوعیت این جذابیت ایجاد شده مصوبه سال 94 دولت خلاف قانون است و تا الان دفتر تلفیق مقررات به آن اشکال نگرفته و ما نیز براساس آن عمل میکنیم.
وی افزود: در حال حاضر سامانههای گمرک در 7 منطقه آزاد در حال استقرار است حتی اگر مقاومت بانک مرکزی برای ورود کالاهای گروه 4 به این مناطق کم شود به دلیل آنکه در مبادی ورودی حضور نداریم امکان ورود آنها وجود نخواهد داشت.
وی به موضوع 1128کانتینر قاچاق که طی سالهای گذشته مطرح بود پرداخت و گفت: این کانتینرها را خود ما با سامانهها کشف کردیم و اتفاقا لینک سامانه به سیستم ثبتتارش متصل میشود. درمورد ثبت سفارش خودروها در سامانه ما اتفاقات تیک میخورد سامانهها کار را درست انجام میدهند بنابر همین موضوع متوجه شدیم که ثبت سفارشها مشکل دارد.
معاون وزیر اقتصاد با تاکید بر اینکه تعصبی نداریم که وقتی تحت یک عنوان فرامرزی کار سامانهها انجام شود تصریح کرد: در این زمینه حساسیت نداریم و سیستم تحت یک اسم به صورت شکلی تحت یک عنوان قرار میگیرد و زیر نظر وزارت صمت است.
وی درمورد اختلاف آمارهای مربوط به صادرات در ماههای اخیر گفت: اصلا آمارسازی نمیکنیم به دلیل آنکه سه نوع ارز داریم آمارها متفاوت است مشکلی وجود داشت که صادرکنندگان معتقد بودند نباید بر مبنای ارز 4200 تومانی باشد به همین دلیل به این نتیجه رسیدند که تعهد ارزی با رقم نیمایی باشد و مبنای ارز صادراتی از 4200 تومان به نیمایی تبدیل شد. منطقی نیست که با سه نوع ارز آمار صادرات بدهیم و به همین دلیل تصمیم بر این شد که مبنای صادرات ارز نیمایی باشد.
انتهای پیام/ب