استاد دانشگاه آلمان در گفتگو با مهر:
انگلیس و اتحادیه اروپا درباره «برگزیت» بلاتکلیف هستند
بین الملل
بزرگنمایی:
تبسم مهر - استاد دانشگاه لودویگ-ماکسیملیان بر لزوم تحقق برگزیت تاکید کرد و گفت با توجه فضای سیاسی کنونی انگلیس حضور این کشور در اتحادیه گمرکی واقع گرایانه نیست.
تبسم مهر - استاد دانشگاه لودویگ-ماکسیملیان بر لزوم تحقق برگزیت تاکید کرد و گفت با توجه فضای سیاسی کنونی انگلیس حضور این کشور در اتحادیه گمرکی واقع گرایانه نیست.
خبرگزاری مهر - گروه بین الملل - شقایق لامع زاده: بدنبال همه پرسی سال 2016 میلادی در انگلیس مردم این کشور خواستار خروج از اتحادیه اروپا شدند.
برگزیت تنها خروج انگلیس از اتحادیه اروپا را در بر نمیگیرد، بلکه به همراه آن اسکاتلند، ولز و ایرلندشمالی نیز باید در حالی از اتحادیه جدا شوند که این اتحادیه قواعد تجاری، سیاسی و قضایی کشورهای عضو را رقم میزند. انگلیس اولین کشور اروپایی خواهان خروج از اتحادیه اروپا است. در حالی که حدود دو سال و اندی از برگزاری و اعلام نتایج همه پرسی در انگلیس میگذرد، اما هنوز مسیر تحقق این توافق هموار نشده است.
با وجود اینکه زمان زیادی تا مهلت تعیین شده برای ترک انگلیس از اتحادیه اروپا باقی نمانده این موضوع با چالشهای پیچیدهتری مانند عدم موافقت مجلس عوام این کشور روبرو شده است. از سوی دیگر مقامات و رهبران کشورهای اروپایی ضمن رد تکرار همه پرسی بر لزوم تحقق برگزیت بر اساس توافق اولیه مقرر شده میان بروکسل-لندن تاکید دارند.
برگزیت و تبعات آن موضوع گفتگوی خبرنگار مهر با پرفسور «کلائوس گوتس» استاد علوم سیاسی دانشگاه لودویگ - ماکسیمیلیان واقع در مونیخ شده است. گوتس که مدرس نظام سیاسی در حوزه اروپا است از سال 2000 میلادی به عنوان یکی از سردبیران مجله «سیاست اروپای غربی» انتخاب شد و در سال 2012 میلادی نیز به عضویت کنسرسیوم سیاست اروپا در آمد.
*برخی کشورهای اروپایی مانند لوکزامبورگ خواستار تداوم حضور انگلیس در اتحادیه گمرکی اروپا حتی در صورت برگزیت هستند. آیا این موضوع متعاقب برگزیت قابلیت اجرایی خواهد داشت ؟
حزب کارگر انگلیس خواهان تداوم حضور در اتحادیه گمرکی اروپا بوده و آن را در اولویتهای خود قرار داده است. اما این امر با مخالفت شماری از نمایندگان محافظه کار در مجلس عوام انگلیس روبرو شده است. از آنجایی که انگلیس دارای سیاست خارجی مستقل است، پیش بینی میشود که برای تداوم حضور در اتحادیه گمرکی اروپا از هیچ اقدامی فروگذار نکند.
اما در عین حال اگر تغییری در بدنه دولت انگلیس بوجود آید، احتمال تغییر و تحول در این مورد نیز افزایش پیدا میکند. در فضای سیاسی کنونی حاکم بر انگلیس تداوم حضور این کشور در اتحادیه گمرکی اروپا گزینه واقع گرایانه ای نیست.
*اروپاییها به نظر میرسد از مواضع اولیه خود در خصوص دادن مهلت به دولت انگلیس در خصوص برگزیت کمی کوتاه آمده اند و بعد از رای منفی پارلمان انگلیس صحبت از مهلت دادن به دولت ترزا میاز سوی برخی سران اروپایی مطرح شده است. به نظر شما شاهد نرمشی در مواضع آنها خواهیم بود؟
به نظر من اتحادیه اروپا تاکنون در زمینه برگزیت موفق ظاهر شده بخصوص اینکه توانسته تمام اعضای اتحادیه را درباره برگزیت همسو کند، در این میان اختلاف نظرهای کوچکی پیش آمده که در قبال کلیت ماجرا از اهمیت چندانی برخوردار نیستند.
این در حالی است که «ترزا می» نخست وزیر انگلیس در مقایسه با اتحادیه اروپا در جریان برگزیت نتوانسته به موفقیت قابل قبولی دست پیدا کند. مخالفت نمایندگان مجلس عوام انگلیس با برگزیت موضوع مهمی است که سد راه تحقق این امر شده است.
اگر بخواهیم برخورد و رویکرد اتحادیه اروپا و انگلیس را در خصوص برگزیت با یکدیگر مقایسه کنیم، باید بگوییم که اتحادیه اروپا چندین گام از دولت انگلیس جلوتر است. در عین حال نباید از این نکته مهم غافل شد که در بسیاری مواقع یک رویداد یا یک توافق درست در لحظات نهایی در چارچوب زمانبندی شده دچار تغییر و تحول میشود.
چنانچه انگلیس در بهار سال جاری میلادی از اتحادیه اروپا خارج شود بسیاری از مناسبات لندن با این اتحادیه بصورت معلق و بلاتکلیف در میآید. نکته قابل تامل و با اهمیت این است که انگلیس درست در بازه زمانی تعیین شده بدون تنش و مناقشه اتحادیه اروپا را ترک کند.
*آیا تصور میکنید احزاب رقیب حزب ترزا میمثل حزب کارگر به رهبری جرمی کوربین با «پلن بی» ترزا میموافقت خواهند کرد؟
آنچه که در فضای سیاسی اتحادیه اروپا و انگلیس خودنمایی میکند بلاتکلیفی درباره چگونگی خروج این کشور از اتحادیه است؛ اینکه لندن بر اساس توافق مقرر شده عمل میکند یا برگزیت در سایه بروز تنشها محقق میشود؟ انگلیس و اتحادیه اروپا علاقمندی هایی در راستای تحقق برگزیت دارند که باید مورد توجه واقع شوند.
این موضوع باید برای ما یادآور این نکته مهم باشد که بروز ناکامیهای سیاسی به هیچ وجه نباید دور از انتظار باشد. همه چیز ممکن و شدنی است، با وجود اینکه مضرات و اتفاقات ناهمگونی بدنبال داشته باشد.