مقاله جدید سید محسن فاطمی؛
«منظر روانشناختی اسلام (شیعه) نسبت به انسان گرایی» منتشر شد
دینی و مذهبی
بزرگنمایی:
تبسم مهر - مقاله جدید سید محسن فاطمی تحت عنوان «منظر روانشناختی اسلام (شیعه) نسبت به انسان گرایی» در نشریه روانشناسی نظری و فلسفی انجمن روانشناسی آمریکا (APA) منتشر شد.
تبسم مهر - مقاله جدید سید محسن فاطمی تحت عنوان «منظر روانشناختی اسلام (شیعه) نسبت به انسان گرایی» در نشریه روانشناسی نظری و فلسفی انجمن روانشناسی آمریکا (APA) منتشر شد.
به گزارش خبرنگار مهر ، مقاله جدید سید محسن فاطمی تحت عنوان «منظر روانشناختی اسلام (شیعه) نسبت به انسان گرایی» ( An Islamic (Shia) psychological perspective on humanism ) در نشریه روانشناسی نظری و فلسفی ( Journal of Theoretical and Philosophical Psychology ) انجمن روانشناسی آمریکا ( APA ) دسامبر 2018 به چاپ رسید. این نشریه یکی از مجلات مهم علمی انجمن روانشناسی آمریکا ( APA ) در حوزه نظریه پردازی در روانشناسی و علوم انسانی به حساب میآید.
فاطمی در این مقاله به این موضوع پرداخته است که چگونه میتوان با یک رویکرد روانشناختی اسلامی به انسان گرایی، نارساییهای انسان گرایی سکولار غربی را حل نمود و به یک انسان گرایی اصیل که امکان گفتگوی بین فرهنگی را فراهم آورد دست یافت. وی در این مقاله زمینههای روانشناختی، هستی شناختی و معرفت شناختی این انسان گرایی را مورد بحث قرار میدهد. همچنین از یک چهارچوب مرجع روانشناختی اسلامی سخن به میان میآورد و معتقد است که این چهارچوب مرجع به خوبی میتواند منجر به رویکردهای انعطاف پذیر برای فهم ساختارهای فرهنگی دیگر شود.
در چکیده این مقاله آمده است:
«این مقاله از طریق بحث در مورد نارسایی انسان گرایی غربی و اجزای روانشناختی آن در شکل مدرن و سکولار، به ویژه هنگامی که از دیدگاه جهانی و بین فرهنگی در نظر گرفته میشود، سه درماندگی اصلی مدرنیه سکولار غربی را مشخص میکند: تکثر چندپاره، نیستی و اصالت سود. سپس در این باره بحث میکند که این درماندگیها مانع از یک گفتگوی مولد در میان فرهنگها و ظهور انسان گرایی بین فرهنگی اصیل روانشناختی میشود. این مقاله در این باره بحث میکند که یک رویکرد روانشناختی اسلامی به انسان گرایی میتواند به از بین بردن و کنار زدن چنین نارسایی هایی کمک کند. با تمرکز توأمان بر عناصر شناختی و عاطفی دیدگاه روانشناختی اسلامی نسبت به انسان گرایی، این مقاله زمینههای روانشناختی، هستی شناختی و معرفت شناختی این که چه نوع انسان گرایی بین فرهنگی میتواند تأسیس شود را توصیف میکند. با بررسی تمایز بین آزادی، انتخاب و توانمندسازی و پیامدهای آن در یک بستر جهانی و بین فرهنگی، این مقاله به این مسأله میپردازد که دستیابی به سطوح مختلف آزادی بشری در یک چهارچوب مرجع روانشناختی اسلامی به خوبی میتواند منجر به رویکردهای انعطاف پذیر برای فهم ساختارهای فرهنگی دیگر شود.»
گفتنی است سید محسن فاطمی در اجلاس سالانه انجمن روانشناسی آمریکا ( APA ) در آگوست 2017 با موضوع «بحران روانشناسی آمریکایی در دهکده جهانی و روانشناسی با مبنای اسلامی و پیامدهای آن برای روانشناسی آمریکایی» به سخنرانی پرداخت. وی همچنین در صد و بیست و ششمین اجلاس انجمن روانشناسی آمریکا که در آگوست 2018 در شهر سانفرانسیکو برگزار شد نیز به ارائه دو سخنرانی پرداخت که یکی از آنها به موضوع «معنویت در اسلام؛ تحلیل روانشناختی و وجود شناختی احیاء انسان» اختصاص داشت.