یک کارشناس اقتصادی مطرح کرد
اکثر مردم از اجرای طرح جدید سهمیه بندی بنزین سود میبرند
اقتصادی
بزرگنمایی:
تبسم مهر - یک کارشناس اقتصادی با اشاره به طرح سهمیهبندی بنزین با تخصیص ۲۰ لیتر در ماه به هر نفر گفت: بررسیها نشان میداد ۸ دهک درآمدی از این مدل سود کسب میکنند بنابراین مقاومت اقتصادی-سیاسی که جلوی افزایش قیمت است نیز شکسته میشود.
تبسم مهر - یک کارشناس اقتصادی با اشاره به طرح سهمیهبندی بنزین با تخصیص 20 لیتر در ماه به هر نفر گفت: بررسیها نشان میداد 8 دهک درآمدی از این مدل سود کسب میکنند بنابراین مقاومت اقتصادی-سیاسی که جلوی افزایش قیمت است نیز شکسته میشود.
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، پنل سیاستهای حمایتی و یارانهای در دومین کنفرانس حکمرانی و سیاستهای عمومی با حضور مسعود خوانساری رئیس اتاق بازرگانی تهران، محمد رضا جلائیپور استاد دانشگاه، علی سنائی استاد دانشگاه، عباس عبدی سیاستمدار و سید محمد صادقالحسینی اقتصاد دان در مرکز همایشهای صدا و سیما برگزار شد.
در ابتدای این پنل صادق الحسینی با اشاره به طرح افزایش قیمت سوخت و سهمیهبندی بنزین که پیشنهاد آن در مجلس مطرح است، اظهارداشت: بنابرگزارش ها و گفته مسئولان 900 هزار میلیارد تومان حجم یارانه پنهان است بنابراین برخی معتقدند برای افزایش قیمت حاملها به سطح قیمتهای منطقه بروز شورش و نارضایتی و نظایر آن میشود اما راهکار چیست؟ میتوان با افزایش بهرهوری انرژی و درآمدهای ناشی از آن قیمت سوخت را قابل فروش و پذیرش برای مردم کرد. طرحی در مجلس در مورد بنزین وجود دارد که البته در حال بررسی است. شدت انرژی در ایران متشکل از سبد انرژیهای مختلف 3 تا 8 برابر بیشتر از متوسط جهانی مصرف میشود. اگر آن را 3 برابر فرض کنیم نشان میدهد به لحاظ معماری جهانی انرژی بدترین نمره را داریم. یکی از دلایل افزایش مصرف انرژی به مصرف زیاد ناشی از عدم قیمتهای تعادلی و صفر بودن هزینههای انرژی باز میگردد.
وی افزود: در حال حاضر سبدی از انرژیها را با قیمت پایین و حتی مجانی در اختیار مردم قرار میدهیم و میتوان استانداردی از میزان مصرف مثلاً مردم اروپا را به مردم داد و برای مصرف بیش از آن و اگر کمتر مصرف شد پاداش در نظر گرفته شود. این مدل برعکس یارانه کنونی است که مثلاً هرکسی ماشین بیشتری دارد یا مصرف آن بیشتر است از یارانه بالاتری بهرهمند شود.
این اقتصاددان یادآور شد: در مدل ارائه شده هر فردی که سوخت خود را مصرف نکرد میتواند در بازار متشکل که دولت فقط در آن نقش ناظر و بازارساز را دارد بدون آنکه قیمتگذاری کند عرضه شود. البته هرکدام از بازارها سقف عرضه دارند که دولت سیاستگذاری میکند و مازاد بر مصرف در این بازار فروخته خواهد شد.
صادق الحسینی با بیان اینکه کسی امکان خرید در این بازار را ندارد، تصریح کرد: به دلیل مسائلی مانند سفته بازی و دلالی از این مسئله جلوگیری شود و صرفاً خرید برای مصرف اتفاق میافتد. برخی میگویند که این مدل پیچیده است اما با نرمافزارهای موجود میتوان آن را برای مردم ساده کرد و البته پشت این بازار مباحث پیچیدهای وجود دارد.
به گفته این کارشناس اقتصادی، به جای اینکه هرکسی بیشتر مصرف میکند یارانه بیشتری بگیرد یا استخر و خانه چندین هزار متری دارد میتوان انرژی را مساوی تقسیم کرد و در این مدل مردم مالک انرژی هستند.
این اقتصاددان افزود: در بررسیها مشخص شده 8 دهک درآمدی در افزایش قیمت بنزین و شیوه 20 لیتر در ماه به هر نفر، سود کسب میکنند در این حالت اگر افزایش نرخ ارزی هم رخ دهد این دهکها پول بیشتری گیرشان میآید.
وی تأکید کرد: مقاومت اقتصادی-سیاسی که جلوی افزایش قیمت است نیز شکسته میشود.
انتهای پیام/