سایت لوبلاگ امریکا عنوان کرد؛
پیوند برنامه موشکی عربستان با جاهطلبی هستهای «بن سلمان»
بین الملل
بزرگنمایی:
تبسم مهر - با توجه به شکننده بودن روابط عربستان سعودی و آمریکا، ریاض تصمیم گرفته است برنامه هسته ای و موشکی خود را گسترش دهد.
تبسم مهر - با توجه به شکننده بودن روابط عربستان سعودی و آمریکا، ریاض تصمیم گرفته است برنامه هسته ای و موشکی خود را گسترش دهد.
خبرگزاری مهر - گروه بین الملل : سایت «لوبلاگ» امریکا در تحلیلی به قلم «جواد حیران نیا» خبرنگار مهر و پژوهشگر مسائل خاورمیانه به برنامه موشکی عربستان و چرایی ساخت موشک توسط ریاض پرداخته است.
گزارشهای منتشر شده در «واشنگتن پست» و «نیوزویک» از وجود کارخانه تولید موشک در منطقه «الوطح» (al-Watah) در جنوب غربی ریاض حکایت دارد. کارشناس سلاحهای هسته ای «جفری لوئیز» معتقد است که ممکن است توان موشکی عربستان سعودی دست کم گرفته شده باشد. همچنین کارشناسان احتمال تلاش برای دستیابی به سلاح هسته ای توسط این کشور را نیز دور از ذهن ندانسته اند.
برنامه موشکی عربستان سعودی
مطابق تصاویر ماهواره ای به دست آمده ای که توسط «واشنگتن پست» گزارش شده است عربستان سعودی در حال ساختن اولین کارخانه موشکی خود برای تولید موشک بالستیک است.
این کارخانه در پایگاه موشکی در منطقه «الوطح» در جنوب غربی ریاض واقع است. «جفری لوئیز»، کارشناس سلاحهای هسته ای در موسسه مطالعات بین الملل موسسه «میدلبری» معتقد است این پیشرفتها نشان دهنده این احتمال است که عربستان سعودی تصمیم دارد موشک هایی بلندبردتری بسازد و در پی سلاح هسته ای است. او همچنین اضافه میکند: «ما ممکن است انگیزه و توانایی آنها را دست کم گرفته باشیم».
این یافتهها همچنین توسط «مایکل المن» از موسسه بین المللی مطالعات استراتژیک لندن و «جوزف برمودز» از مرکز مطالعات بین الملل و استراتژیک واشنگتن نیز تایید شده اند. ولی تاکنون نه سفارت عربستان سعودی در آمریکا و نه دولت آمریکا به این یافتهها عکس العمل نشان نداده اند.
پیشینه اطلاعات برنامه هسته ای عربستان سعودی به دهه 1980 زمانی که فرمانده نیروی هوایی عربستان سعودی شاهزاده خالد بن سلطان برای خرید موشک هایی که توانایی حمل کلاهکهای هسته ای را دارند به چین سفر کرد برمی گردد. مایع بودن سوخت این موشکها باعث محدودیت قابلیتهای آنها میشد.
در آن زمان عربستان سعودی نگران تهدیدهای موشکی صدام حسین بود و همچنین امیدوار بود در موازنه استراتژیک با ایران دست بالا را داشته باشد.
از آنجا که سازمان جاسوسی آمریکا قانع شده بود که این موشکها توان حمل کلاهک هسته ای را ندارند آمریکا با خرید این موشکها مخالفتی نکرد. در حقیقت خرید این موشکها با اعتبار دولت جرج بوش انجام شده بود.
تلاشهای کنونی عربستان سعودی در واقع بخشی از برنامه امنیتی مورد نظر بن سلمان ولیعهد عربستان است. سال گذشته هم بن سلمان و هم وزیر امور خارجه عربستان سعودی عادل الجبیر تصریح کردند که اگر ایران به سلاح هسته ای دسترسی داشته باشد آنها هم دسترسی داشته باشند.
پاسخ دو تن از کارشناسان «فابیان هینز» و «دیوید شمرلر» به «نیوزویک» این بوده است که به دلیل دقیق مشخص نبودن مدل موشکها این که بگوییم عربستان سعودی با موشکهای جدید عنوان شده اش در صدد هسته ای شدن است یا نه دشوار است. «هینز» اضافه میکند: «اگر شما بخواهید سلاح هسته ای داشته باشید در کل در پی داشتن وسیله ای تولید داخل که برای فرستادن آن به مقصد نیز باشد هم هستید».
در سالهای اخیر عربستان سعودی دیدگاه گستردهتری نسبت به برنامه موشکی خود داشته است. برای مثال این کشور در سال 2010 ستاد مرکزی دفاع موشکی در ریاض تاسیس کرده است. او میخواهد قابلیتهای دفاعی خود را نشان دهد. او همچنین میخواهد به ویژه به ایران این پیام را بفرستد که اگر برنامه هسته ای خود را محدود نکند چه پیامدهایی خواهد داشت.
از منظر ریاض، حمله موشکی به ریاض توسط حوثیهای یمن نیز از دیگر عواملی بود که عربستان را به توسعه برنامه موشکی خود سوق داد. عربستان سعودی مدعی است که ایران بتواند در سوریه کارخانه موشکی بسازد و حزب الله را در لبنان و حوثیها را در یمن به موشکهای پیشرفته مجهز کند.
با توجه به شکننده بودن روابط عربستان سعودی و آمریکا، ریاض تصمیم گرفته است برنامه هسته ای و موشکی خود را حتی بدون حمایت آمریکا گسترش دهد.