روایتهای عجیب یک مستندساز از تحریم و کودتای ونزوئلا
فرهنگی و هنری
بزرگنمایی:
تبسم مهر - کارگردان مستند ۱۷۱;ونیزک۱۸۷; روایتهای نابی از وضعیت زندگی و سیاست در ونزوئلا دارد. او میگوید هرچند دولت مادورو با سیاستهای انقلاب چاوز کمی فاصله گرفته و کم تحرک است اما رای ۷۰درصد ونزوئلاییها را دارد و مشروع است. چاویستها زیر بار دولت کودتا نمیروند.
تبسم مهر - کارگردان مستند «ونیزک» روایتهای نابی از وضعیت زندگی و سیاست در ونزوئلا دارد. او میگوید هرچند دولت مادورو با سیاستهای انقلاب چاوز کمی فاصله گرفته و کم تحرک است اما رای 70درصد ونزوئلاییها را دارد و مشروع است. چاویستها زیر بار دولت کودتا نمیروند.
- اخبار فرهنگی -
به گزارش خبرنگار فرهنگی باشگاه خبرنگاران پویا، شب گذشته برنامه تلویزیونی «عصر» با اجرای نادر طالب زاده و با موضوع کودتای ونزوئلا روی آنتن شبکه افق رفت.
حجت الاسلام روح الله کیادهی مستندساز حوزه آمریکای جنوبی مهمان این برنامه بود. او جدیدا در ونزوئلا حضور داشته و مستند «ونیزک» را ساخته است. کیادهی گفت: ونزوئلا به معنای ونیز کوچک است به همینخاطر اسم مستند را ونیزک گذاشتم.
وی افزود: مردم آمریکای لاتین نقاط مشترک زیادی با ما دارند. بسیار خونگرمند و راحت ارتباط برقرار میکنند. بخاطر پیشینه تاریخیشان خوی استکبار ستیزی دارند. بیشتر ونزوئلاییها دورگه هستند اما بشدت خودشان را ونزوئلایی میدانند و هویتشان را مقابل امپریالیسم تعریف کرده اند. مردم ونزوئلا ویژگیهای انقلابی گری را به خوبی دارند. حذف پروتکلها و تشریفات یکی از ویژگیهای چاوز بود و مورالس در بولیوی هم همینطور است. آنها دنبال حذف زواید و روحیه انقلابی هستند اما ما انتظار داریم همانطور که با اروپاییها مذاکره میکنیم، با آنها روبرو شویم که غلط است.
کیادهی توضیح داد: چاویستها گروهی هستند که ارادت بسیاری به چاوز دارند. آنها در منطقهای فقیر نشین زندگی میکنند که چاوز رحمات بسیاری برای آنها کشید. وقتی برای مصاحبه بین آنها رفتم، دو پرچم در اتاقشان بود، پرچم ونزوئلا و ایران. ادبیات آنها بسیار شبیه ادبیات ماست.
این مستندساز گفت: چاوز به خوبی با کشورهای آمریکایی ارتباط گرفت حتی با آرژانتین اما بعد از مرگ مشکوک چاوز این ارتباط دچار چالش شد.
کیادهی ادامه داد: کاراکاس یکی از شهرهای خطرناک برای فیلمبرداری است که ما بسیاری از تصاویر را با موبایل گرفتیم. در این کشور تحریمها بسیار است اما داشتههای خودشان ارزان است. من یک روز در اکوادور یک باک بنزین زدم با قیمت 50 دلار، بعد از آن به ونزوئلا آمدم و یک باک بنزین زدم اما چون پول نقد همراهم نبود چیزی نپرداختم چون اصلا ارزشی ندارد. حتی برخی از مردم یک باک بنزین میزنند و به جایش تکه ای نان یا یک میوه به مسئول جایگاه میدهند!
وی افزود: بعد از دوران چاوز، تحریمها بشدت برایشان فلج کننده بود چون اصلا زیرساختهای اقتصادی مناسب را نداشتند. من سراغ مخالفان و اپوزوسیون هم رفتم، چیزی که بد بود این بود که مردم باهم اتحاد نداشتند و حتی برخی از آنها مهاجرت کردند. شرایط سخت شد. یک لیتر آب حدود 4 دلار است اما یک باک بنزین کمتر از 1 دلار است.
پپه اسکوبار خبرنگار و نویسنده مستقل برزیلی در ادامه به صورت اسکایپی روی آنتن عصر آمد. او گفت: ترامپ در ونزوئلا دنبال تغییر رژیم است اما این بحران برای سلطه انرژی و کنترل منابع نفتی این کشور است. این برای آمریکا پذیرفته نیست که روسیه در اوپک قدرت داشته باشد اما آنها بی بهره باشند. جان بولتون مشاور امنیت ملی کاخ سفید گفت عالی میشود که شرکتهای آمریکایی منابع نفتی ونزوئلا را مدیریت کنند البته بخاطر منافع مردم ونزوئلا!
وی افزود: آمریکا دنبال فروپاشی از درون ونزوئلا و دنبال یک جنگ داخلی است. گوایدو کودتاگر ونزوئلا نسخهای کپی شده از باراک اوباما است. آنها دنبال تقویت ستون پنجم در ونزوئلا هستند تا در نتیجه یک بحران داخلی، حکومت قانونی مادورو را ساقط کنند اما پیش بینی و تحلیل من این است که آمریکا موفق نخواهد شد و دولت قانونی پایدار خواهد بود.
روزنامه نگار برزیلی تاکید کرد: دوباره با این ادبیات آمریکایی مواجهیم که مثلا «بشار اسد باید برود»، حالا میگویند «مادورو باید برود». حرفهای گوایدو درباره تقلب در انتخابات پوچ است، ناظران آمریکای جنوبی و حتی اروپایی سلامت انتخابات را تایید کردند. حدود 70درصد مردم در انتخابات بازهم مادورو را انتخاب کردند. این نشان دهنده محبوبیت اوست اما گوایدو مهره آمریکایی هاست و یک کودتاگر تمام عیار است. نتیجه کودتا به ارتش ونزوئلا بر میگردد که در حال حاضر همه فرماندهان عالیرتبه از دولت مشروع مادورو حمایت کرده اند. کوباییها از مادورو و ارتش آن حمایت کرده اند. آمریکا نباید حمایت کوبا را نادیده بگیرد.
در ادامه حجت الاسلام کیادهی صحبت کرد. او گفت: گوایدو دقیقا همزمان با روز انقلاب ونزوئلا اعلام تقلب در انتخابات کرد آنهم بعد از ماهها از برگزاری انتخابات.
پپه اسکوبار نیز در ادامه برنامه تاکید کرد: دولت ونزوئلا بی کفایت است و به این بی کفایتی باید تحریمهای فوق العاده زهرآلود را هم اضافه کرد اما در هر صورت مادورو توسط مردم رای آورده و انتخاب شده است. مردم ونزوئلا اگر باز هم پاس صندوق رای بروند نتیجه چیز دیگری جز پیروزی مادورو نیست.
مایکل مالوف یک سرهنگ نظامی آمریکایی در دوران بوش بوده است. او افشا کرد که هیچ سلاح کشتار جمعی در عراق پیدا نشد و حمله آمریکا به عراق نامشروع بوده است. او به همین دلیل از پنتاگون اخراج میشود.
مالوف در ادامه به صورت اسکایپی روی آنتن شبکه افق آمد. او گفت: آمریکا دنبال تغییر رژیم در ونزوئلاست چون نزدیک شدن چین و روسیه به این کشور را درک کرده است. این ماجرا به سفر پمپئو و بولتون به غرب آسیا و حضور در 9 کشور مرتبط است. امروز ترامپ یک اسرائیلی افراطی را مامور بازگشت دموکراسی به ونزوئلا کرده است. مگر در ونزئلا دموکراسی نیست؟
کیادهی در ادامه برنامه گفت: دولت مادورو مانند چاوز نزدیک مردم نیست. مادورو کمتر به آن توجه کرده است. کم تحرکی و بی برنامگی در دولت مادورو دیده میشود و چیزی که کمتر دیده میشود، فعالیت انقلابی است. این مورد انتقاد چاویستهای ونزوئلا هم هست. انقلابیهای ونزوئلا از مادورو گله مند هستند اما به حاکمیت قانون پایبندند.
انتهای پیام/