آخرین مطالب

گزارش/

فرصت سوزی صنعت بانکرینگ تا چه زمانی ادامه خواهد داشت؟ اقتصادی

فرصت سوزی صنعت بانکرینگ تا چه زمانی ادامه خواهد داشت؟

  بزرگنمایی:
تبسم مهر - بانکرینگ از نمونه صنایع ارزآوری به شمار می‌رود که متاسفانه در سایه برخی کم توجهی ها، آنچنان که باید از آن بهره گیری نشده است.

تبسم مهر - بانکرینگ از نمونه صنایع ارزآوری به شمار می‌رود که متاسفانه در سایه برخی کم توجهی ها، آنچنان که باید از آن بهره گیری نشده است.


فرصت سوزی صنعت بانکرینگ تا چه زمانی ادامه خواهد داشت؟به گزارش خبرنگار اقتصاد و انرژی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان ، دسترسی به آب‌های آزاد به واسطه دسترسی و همجواری با خلیج همیشگی فارس، فرصت‌های بالقوه بی شماری را نصیب ایران اسلامی کرده است که قاعدتا می‌باید با برنامه ریزی، تدوین و طراحی دستورکار‌های هوشمندانه، از این ظرفیت به شایسته‌ترین نحو ممکن استفاده شود.
در این میان، صنعت بانکرینگ از نمونه ظرفیت‌ها و فرصت‌هایی است که می‌توان با اعمال راهکار‌های مقتضی، سودآوری قابل توجهی را برای اقتصاد کشور تامین و مهیا کرد.
صنعت بانکرینگ به سوخت رسانی با کشتی‌ها و شناور‌های کوچک و بزرگ در دریا و یا اسکله بنادر می‌گویند که به تبع با توجه به تکثر انبوه و قابل توجه تردد کشتی‌ها در خلیج فارس، این امر می‌تواند فرصتی ویژه برای ایران محسوب شود.
در کنار سوخت رسانی، برخی فعالیت‌های جانبی دیگر همچون ارائه خدمات فنی و مهندسی، پزشکی و بهداشتی، تامین آب و آذوقه، جمع آوری پسماند‌های نفتی و... از جمله فعالیت‌ها و خدمات جانبی به شمار می‌رود که مشمول صنعت بانکرینگ می‌شود.
با وجود فرصت‌ها و ظرفیت‌های بالقوه متعدد ایران در این عرصه، بنابر اخبار منعکس شده در رسانه ها، سهم ایران در صنعت مذکور کمتر از 10 درصد برآورد شده که قطعا این عدد و رقم هیچ تناسبی با توانمندی‌های ایران در این عرصه ندارد.
اصلی‌ترین رقیب ایران در صنعت مذکور کشور امارات است که با برنامه ریزی قاعده‌مند و دقیق و اصولی، موفق شده است سهم قابل توجهی از سود ناشی از فعالیت در این صنعت را از آن خود کند.
بصورت طبیعی، بنادر ایران، از کانون‌های اصلی فعالیت در این حوزه به شمار می‌رود و آنچنان که مطالعات و بررسی‌های انجام شده نشان می‌دهد 12 بنادر ایران از جمله بندر عباس، بندر قشم می‌توانند به کانون‌های اصلی نقش آفرینی ایران در صنعت بانکرینگ مبدل شوند.
البته طرح این موضوع بدین معنا نیست که ایران هچگونه فعالیتی در حوزه مذکور ندارد، اما در واقع امر، در شرایطی که کشورمان 80 درصد از سوخت صنعت مذکور در خلیج فارس را تامین می‌کند، تنها سهمی 10 درصدی از درآمد‌های مرتبط با این حوزه نصیب ایران می‌شود و این خود گویای فرصت‌های عظیمِ بالقوه‌ای است که در این حوزه سوخت می‌شود.
در این میان، کشور امارات (به عنوان رقیب اصلی ایران در این صنعت)، با استفاده از ظرفیت‌های پیدا و پنهان در بندر فجیره، سودی بالغ بر 27 میلیارد دلار را نصیب خود می‌ کند.
توجه به صنعت بانکرینگ در برنامه پنجم و ششم توسعه/تحقق یک پنجم از هدفگذاری‌های مرتبط با این عرصه خوشبختانه ظرفیت‌های بالقوه موجود در صنعت بانکرینگ درک شده است، اما از بُعد اجرایی و عملیاتی، موفقیت‌های حاصل شده آنچنان که باید کافی و وافر به نظر نمی‌رسد.
چندی پیش، مصطفی کشکولی، رئیس انجمن بانکرینگ ایران در گفت و گویی با رسانه‌ها در ارتباط با میزان بهره گیری ایران از صنعت مذکور در خلیج فارس اظهار کرد: سهم فعلی ایران از صنعت اشاره شده 2 میلیون تن برآورد می‌شود، در صورتی که این میزان می‌باید به بیش از 50 درصد (حدود 10 میلیون تن) ارتقاء پیدا کند.
وی در ادامه می‌افزاید: حصول چنین توفیقی با اعمال اقداماتی ساده و نه چندان پیچیده میسر خواهد شد.
این در شرایطی است که توجه به این صنعت، در برنامه‌های پنجم و ششم توسعه مورد تاکید قرار گرفته و در واقع از حیث عمق اهمیت مساله، این امر مورد غفلت قرار نگرفته، اما از حیث اجرایی و عملیاتی دستاوردی که باید از این صنعت محقق شود، نشده است.
سید احسن علوی، رئیس کمیته حمل و نقل مجلس شورای اسلامی نیز در این خصوص می‌گوید: هیچگونه توجیهی برای عدم راه اندازی صنعت بانکرینگ در ایران وجود ندارد و در واقع امر، کم توجهی مسئولان ذی ربط باعث عدم حصول اهداف مورد نظر کشور در این حوزه شده است.
هادی حق شناس، معاون سازمان بنادر و دریانوردی کشور نیز در گفت و گویی با رسانه‌ها در تشریح ابعاد و ظرفیت‌های صنعت بانکرینگ بیان می‌کند که سوخت رسانی به کشتی‌ها تنها یک وَجه از این صنعت محسوب می‌شود و ابعاد و زوایای این صنعت به مراتب متنوع‌تر و وسیع‌تر از سوخت رسانی است. برای ورود سازنده و بقاء در این صنعت می‌باید به مجموعه‌ای از اقدامات به هم پیوسته و مرتبط در راستای خدمات رسانی به کشتی‌ها در بخش‌های گوناگون متمرکز شد.
امارات سوخت مورد نیاز خود برای عرضه خدمات در صنعت بانکرینگ را از ایران تامین می‌کند اگرچه صنعت بانکرینگ صرفا به سوخت رسانی به کشتی‌ها خلاصه نمی‌شود، اما 30 درصد از فعالیت در این حوزه، به بخش سوخت رسانی معطوف می‌شود.
آنچنان که عنوان شد، 80 درصد از سوخت مورد نیاز در صنعت بانکرینگ در خلیج فارس توسط ایران تامین می‌شود، اما بخش عمده سود ناشی از این صنعت به جیب اماراتی‌ها می‌رود.
در همین ارتباط، سید حسین افضلی، عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی می‌گوید: یکی از صنایع با اهمیت و با ارزش افزوده بالا به صنعت بانکرینگ معطوف می‌شود و بسیاری از کشور‌های جهان در راستای توسعه و تقویت این صنعت گام بر داشته اند.
وی معتقد است، توسعه صنعت بانکرینگ برای کشور ایران منافع و مزایای بسیاری در پی خواهد داشت، زیرا عرضه مستقیم سوخت به کشتی‌ها در منطقه خلیج فارس ارز بسیار بالایی (بدون تحت تاثیر قرار گرفتن از تحریم ها) برای ایران تامین می‌کند و به واقع ارز قابل توجهی به خرانه کشور واریز خواهد کرد.
این عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی در ادامه می‌افزاید: نکته قابل توجه به این امر معطوف می‌شود که علی رغم توفیق بسیار بالای کشور امارات در این صنعت، لذا بخش عمده سوخت مورد نیاز این کشور برای عرضه به کشتی‌هایی که در خلیج فارس تردد می‌کنند از طریق ایران تامین می‌شود و به واقع کشور مذکور در این صنعت به منابع انرژی ایران وابسته است و به تبع در چنین شرایطی انتظار می‌رود کشور ایران، خود، پیشتاز صنعت مذکور در خلیج فارس باشد.
80 درصد از تجارت جهان به واسطه ظرفیت‌های آبی انجام می‌پذیرد/خلیج فارس دومین کانون صنعت بانکرینگ جهان به شمار می‌رود چندی پیش، ساطعی، کارشناس ارشد حوزه بندری و دریایی، در گفت و گویی با رسانه‌ها در تشریح فرصت‌ها و ظرفیت‌های صنعت بانکرینگ اظهار کرد: بیش از 80 درصد از تجارت جهان از طریق دریا‌ها انجام می‌پذیرد و در این میان، از مجموع کشتی‌هایی که بطور سالانه در آب‌های اقصی نقاط جهان با اهداف اقتصادی در حال حرکت هستند، 20 هزار فروند از تنگه هرمز عبور می‌کنند.
وی در ادامه می‌افزاید: مجموع حجم صنعت بانکرینگ جهان قریب به 200 میلیون تن برآورد می‌شود و به تبع با توجه به این واقعیت که 80 درصد از تجارت جهان به واسطه حضور در آب‌ها و تردد در آن انجام می‌پذیرد، فرصت‌ها و ظرفیت‌های بالقوه موجود در این صنعت نیز بالا و قابل توجه ارزیابی می‌شود.
کارشناس ارشد حوزه بندری و دریایی در ادامه می‌گوید: قریب به 30 تا 35 درصد و در برخی مواقع بیش از 40 درصد هزینه کشتی ها، به مصرف سوخت آن معطوف می‌شود (سوختی که به واسطه صنعت بانکرینگ تامین و مهیا می‌شود).
وی می‌افزاید: در چندین نقطه از جهان این صنعت برجسته شده و در این میان خلیج فارس (پس از بندر سنگاپور) دومین کانون بزرگ صنعت بانکرینگ به شمار می‌رود.
ساطعی می‌گوید: بندر فجیره، قطب اصلی این صنعت در حوزه مذکور (در بندر خلیج فارس) محسوب می‌شود.
امید آن می‌رود با برنامه ریزی اصولی، هدفمند و سازنده، بهره وری و بهره گیری ایران از صنعت بانکرینگ در خلیج فارس با افزایش و ارتقای هر چه بیشتری همراه شود که قطع به یقین حصول هرگونه توفیقی در این حوزه با ارزآوری و اشتغالزایی فزاینده‌تری همراه خواهد بود.
موفقیتی که پیش نیاز آن را می‌باید در تامین زیرساخت‌های لازم برای پهلوگیری کشتی‌های عظیم و غول پیکر در بنادر ایران جستجو کرد.
انتهای پیام/


نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

lastnews

دوره های پاییزه ی موسسه تبسم مهر

آغاز تولید فیلم کوتاه چوپان با مجری طرحی موسسه فرهنگی هنری تبسم مهرنیکان

مدیرعامل صندوق اعتباری هنر خطاب به صدابردار سینمای ایران: دست های مهربانت را به گرمی می فشاریم/ تجلیل از یک عمر سخت‌کوشی همسر استاد شاهوردی

ادبیات آذری را جدا از ادبیات فارسی نمی‌دانیم/ حمایت از اصحاب فرهنگ و هنر را وظیفه خود می‌دانیم

مجارستان: ضدحملات اوکراین «حمام خون» به‌راه می‌اندازد

نه بیرانوند از پرسپولیس می‌رود نه بازیکن دیگری/ شرط ماندن یحیی

بدرقه تیم فوتبال نوجوانان با حضور امیر قلعه نویی و عنایتی

اسرائیل با نقص جدی کادر پزشکی و بیمارستانی روبروست

افزایش شمار جان‌باختگان تصادف قطار در هند به 288 نفر

دشمنان تلاش می‌کنند نسل جوان را نسبت به روحانیت بدبین کنند

انتخاب موقت اعضای هیات اجرایی کارگروه هنرمندان انجمن خادمان قرآن

قیمت سکه و طلا 10 خرداد 1402/ ریزش قیمت ادامه دارد

ایران کشوری کاملاً امن و مقصدی مطمئن و جذاب برای گردشگران است

تولید نفت ایران به 2 میلیون و 750 هزار بشکه در روز رسید

ورود منابع، کاهش نرخ ارز را همراه خواهد داشت

سریال ماورایی ده‌نمکی به‌زودی کلید می‌خورد/ در تدارک «رستگاری»

وجود 700 اسیر فلسطینی بیمار در زندان‌های رژیم صهیونیستی

ارائه وام عتبات عالیات به دانشجویان تا سقف 5 میلیون تومان

زلزله 4.8 ریشتری سرخس خراسان رضوی را لرزاند

افزایش رگبار باران در 10 استان کشور

واریز 20 درصد اضافه یارانه کالابرگ سه دهک کم‌درآمد از امروز

ترافیک نیمه‌سنگین در محور چالوس

آماده مقابله با هرگونه تعرض دشمنان به آرمان‌های امام (ره) هستیم

برگزاری دوره های آموزشی بازیگری با حضور استاد ارجمند آقای امید زندگانی

ارتش رژیم صهیونیستی به خودروی زرهی «ایتان »مجهز می‌شود

عالیترین مقام کشور ترکمنستان سه شنبه به تهران می‌آید

مخبر: ایران نگاه ویژه‌ای نسبت به مناسبات خود با عمان دارد

«بازی» ایرانی برگزیده جشنواره ایتالیایی شد

افزایش نرخ تاکسی‌های اینترنتی باید به تصویب شورای شهر برسد

دستگیری ماموران قلابی در تهران

برنامه‌ریزی دستگاه‌ها برای اوقات‌ فراغت جوانان

شناسایی 82 بیمار جدید کرونایی در کشور/ 2 نفر فوت شدند

قیمت سکه و طلا 7 خرداد 1402/سکه به 30میلیون و 600 هزار تومان رسید

تذکر فرمانده نیروی زمینی ارتش به همسایگان شرقی

کوروش زارعی در تدارک یک نمایش میدانی بزرگ/ اجرا در حوزه دفاع مقدس

شرط «یک سال رهن بودن سند خودرو» حذف شد

بانک‌ها اشتیاق به مال‌سازی دارند نه اعطای وام مسکن

سازمان لیگ: سهمیه تماشاگران استقلال و پرسپولیس برابر است

استقلال دست‌بردار داوری نیست/کنایه به پرسپولیس و فشار به فدراسیون

هادی ساعی برترین تکواندوکار المپیک 2008 پکن شد

مهاجم 16 ساله پورتو: الگوی من مهدی طارمی است

هوای تهران آلوده شد/ افزایش شاخص ذرات معلق

درخواست حجت الاسلام قرائتی از رییس جمهور

مهلت ثبت‌نام هنرمندان در سامانه نهضت ملی مسکن تمدید شد

توصیه‌های وزارت حج و عمره عربستان خطاب به میهمانان خانه خدا

انهدام ده‌ها مخفیگاه داعش در 3 استان عراق

یک مرزبان ایرانی در درگیری امروز با طالبان به شهادت رسید

کشف 250 هزار دلار غیرقانونی از یک شرکت خصوصی در سعادت آباد

با دستیاری به نام تاکو؛ تیک تاک با هوش مصنوعی پاسخ جستجوی کاربران را می دهد

رئیسی در دیدار دبیرکل اوپک: اعضای اوپک با تقویت انسجام مانع اختلاف‌اندازی غربی‌ها شوند