سرپرست پایگاه استنادی علوم جهان اسلام اعلام کرد
ایران در جمع 20 کشور برتر جهان در تعداد انتشارات علمی/دانشمندان ایرانی در قله علم جهان اسلام
علمی و دانشگاهی
بزرگنمایی:
تبسم مهر - سرپرست پایگاه استنادی علوم جهان اسلام با اشاره به جایگاه ۲۰ کشور برتر جهان بر اساس تعداد انتشارات بر اساس آخرین اطلاعات مستخرج از پایگاه WoS در سال ۲۰۱۸ گفت: آخرین اطلاعات این پایگاه نشان میدهد که رتبه و جایگاه جمهوری اسلامی ایران مشابه سال قبل در جایگاه ۱۶ دنیا قرار داشته و کشورهای سویس، ترکیه، لهستان و سوئد پس از جمهوری اسلامی ایران قرار گرفته و جایگاه های هفدهم تا بیستم جهان را به خود اختصاص دادهاند.
تبسم مهر - به گزارش ایسنا، دکتر محمدجواد دهقانی امروز در دوره دانش افزایی"شاخصهای تأثیرگذار در جایگاه دانشگاه در نظامهای رتبهبندی ملی و بین المللی ” که در دانشگاه گیلان با حضور ریاست، مسئولین و اعضای هیئت علمی این دانشگاه برگزار شد، اظهار کرد: پایگاه اطلاعاتی شاخصهای اساسی علم (Essential Science Indicators) یکی از زیر مجموعههای مؤسسه کلاریویتس آنالیتیکس Clarivate Analytics بوده که اطلاعات بسیار مهم، معتبر و مفصلی در خصوص برترین کشورها، قلمروهای موضوعی، دانشمندان، مجلات و سازمانها بر اساس تعداد مقالات و استنادها را ارائه میدهد.
دهقانی تصریح کرد: آخرین اطلاعات مستخرج از این پایگاه نشان میدهد که پژوهشگران ایران اسلامی در سال 2018 برای نخستین بار رتبه نخست را در میان 57 کشور اسلامی و نیز رتبه 18 جهان را در انتشار مقالات برتر از آن خود کردهاند.
سرپرست ISC در ادامه گفت: مقالات برتر به عنوان یک شاخص کیفی در تولیدات علم دنیا مطرح است. همچنین، از نظر کمیت و تولید علم، آخرین دادههای مستخرج از WoS نشان میدهد که پژوهشگران جمهوری اسلامی ایران تا پایان سال 2018 میلادی کماکان با بیش از 51 هزار مدرک علمی و مشارکت حدوداً 2 درصدی از کل انتشارات علمی دنیا جایگاه شانزدهم جهان را کسب کردهاند؛ پژوهشگران ایرانی همچنین در انتشار بیش از 20 درصد مدارک علمی، بیشترین مشارکت را در میان کشورهای اسلامی داشته و توانستهاند همانند سال گذشته بار دیگر رتبه نخست تولید علم کشورهای اسلامی را کسب کنند و بار دیگر قدرت بلامنازعه علمی خود را به رخ تمامی کشورهای اسلامی و منطقه بکشانند.
دهقانی اظهار کرد: سنجش و ارزیابی علم واقعیتی است که همواره در سطح بینالمللی و منطقهای مطرح بوده و هست. علت اصلی چنین بررسی این است که علم و پیشرفت آن همواره میتواند موجب ارتقای سلامت، رفاه و پیشرفت ابعاد گوناگون جامعه بشری شود. آگاهی از آخرین رتبه و جایگاه کشورها در سطح منطقه و همچنین جهان میتواند به طراحی و تدوین برنامهریزیها و سیاستگذاریهای راهبردی کلان کمک شایانی کند. آخرین اطلاعات مستخرج از پایگاه WoS جایگاه 20 کشور برتر جهان بر اساس تعداد انتشارات را نشان میدهد که رتبه و جایگاه جمهوری اسلامی ایران مشابه سال قبل در جایگاه 16 دنیا قرار داشته و کشورهای سوئیس، ترکیه، لهستان و سوئد پس از جمهوری اسلامی ایران قرار گرفته و جایگاههای هفدهم تا بیستم جهان را به خود اختصاص دادهاند.
سرپرست ISC در ادامه گفت: رتبه جهانی کشورهای برتر اسلامی از نظر تعداد مدارک نمایه شده در WoS در سال 2018 حاکی از آن است که 10 کشور برتر اسلامی از نظر کمیت تولید علم، در بازه رتبه شانزدهم تا پنجاه و ششم جهانی هستند. جمهوری اسلامی ایران و ترکیه در میان 20 کشور نخست جهان قرار گرفته و 8 کشور اسلامی دیگر در میان 60 کشور نخست جهان قرار دارند.
وی خاطرنشان کرد: همچنین پایگاه استنادی شاخصهای اساسی علم (ESI) اطلاعات مهم و کیفی را در قلمروهای موضوعی 22 گانه و برخی شاخصهای علم سنجی به کار رفته از جمله مقالات داغ و پراستناد و مقالات برتر ( Top papers) را در طول 10 سال اخیر نشان میدهد.
دهقانی تصریح کرد: آخرین اطلاعات مستخرج از این پایگاه تعداد مقالات برتر 20 کشور نخست در جهان را نشان میدهد که جمهوری اسلامی ایران با 371 مقاله برتر تنها کشور اسلامی است که در بین 20 کشور نخست جهان دیده میشود. پیش از ایران، دانمارک با تفاوت اندکی رتبه هفدهم و کشورهای اسکاتلند و برزیل جایگاههای نوزدهم و بیستم را به خود اختصاص دادهاند.
وی با بیان اینکه در آستانه ورود به چهارمین دهه انقلاب شکوهمند اسلامی، دانشمندان ایرانی در قله علم جهان اسلام ایستادهاند، تصریح کرد: از میان 57 کشور اسلامی در سال 2018، جمهوری اسلامی ایران با انتشار 371 مقاله برتر جایگاه نخست و سایر کشورها در رتبههای دیگر قرار دارند. پس از ایران عربستان با 302، ترکیه با 192 و پاکستان با 151 مقاله برتر رتبههای دوم تا چهارم را کسب کردهاند.
سرپرست ISC ادامه داد: نمودار بالا، جایگاه 10 کشور برتر اسلامی را بر اساس تعداد مقالات برتر نشان میدهد که در سال 2018 ایران در جایگاه 18 و تنها کشور اسلامی است که در میان 20 کشور برتر دنیا قرار گرفته است. نموداری که در پایین ملاحظه میشود رتبه جهانی کشورهای اسلامی را بر اساس مقالات برتر نشان میدهد.
دهقانی در پایان افزود: باید خاطر نشان کرد که یکی از شاخصهای حرکت به سمت مرجعیت علمی جمهوری اسلامی ایران که اولین بند از سند سیاستهای کلان علم و فناوری ابلاغی توسط مقام معظم رهبری است، کیفی بخشی به پژوهشهای علمی انجام شده و دستیابی هر چه بیشتر دانشمندان کشور به منابع هسته است.
انتهای پیام