سهم اندک بانوان ایرانی در اهدای خون
اجتماعی
بزرگنمایی:
تبسم مهر - سخنگوی سازمان انتقال خون گفت: تنها ۴،۵ درصد سهم اهدای خون در ایران مربوط به بانوان است؛ درحالی که حدود ۲۰ میلیون نفر از بانوان واجد شرایط اهدای خون هستند.
بشیر حاجی بیگی روز جمعه در گفت و گو با خبرنگار تبسم مهر با قدردانی از بانوان برای مشارکت در امر اهدای خون افزود: در حال حاضر یکی از مهمترین دغدغه های سازمان انتقال خون ایران در حوزه اهداکنندگان خون، کاهش مشارکت بانوان در این امر خداپسندانه است.
وی ادامه داد: بسیاری از کشورهای پیشرفته جهان در حوزه طب انتقال خون نگاه ویژه ای به اهدای خون بانوان دارند؛ به عنوان مثال در فرانسه آمار اهدای خون بانوان همانند اهدای خون مردان 50 درصد است.
حاجی بیگی تاکید کرد: این در حالی است که در کشور ما در سال 1395 از 2 میلیون و 100 هزار و 914 واحد خون اهدایی تنها 91 هزار و 319 واحد سهم بانوان بوده است که نشان می دهد تنها 4.5 درصد از سهم اهدای خون در کشور مربوط به بانوان است.
وی ادامه داد: در حال حاضر بانوان لرستانی درصدر اهداکنندگان خون در بین بانوان کشور هستند و سپس بانوان خراسان جنوبی، کردستان و مرکزی بالاترین میزان اهدای خون بانوان را به خود اختصاص داده اند.
سخنگوی سازمان انتقال خون خاطرنشان کرد: از ابتدای فروردین تا پایان مهر ماه امسال نسبت به مدت مشابه در سال گذشته (1396) استان های زنجان، اردبیل و خراسان جنوبی بیشترین میزان رشد در حوزه اهدای خون توسط بانوان را داشتند.
وی اضافه کرد: این درحالی است که با توجه به مطالعات گسترده در ایران و سایر کشورهای جهان به دلیل گرایش کمتر بانوان به رفتارهای پرخطر و توجه بیشتر به داشتن زندگی سالم، خون اهدایی توسط بانوان از سالم ترین منابع خونی به شمار می رود.
حاجی بیگی تصریح کرد: همچنین بانوان به عنوان رکن اصلی خانواده می توانند با مشارکت در اهدای خون علاوه بر ترویج نوعدوستی و رفتارهای انسان دوستانه در آموزش فرزندان و شرکت در عرصه فعالیت های خداپسندانه گام مهمی در افزایش مشارکت خانواده در اهدای خون داشته باشند.
سخنگوی سازمان انتقال خون، ترس از کم خونی و سوزن کیسه های اهدای خون را از عوامل بازدارنده بانوان در اهدای خون دانست و افزود: ترس از ابتلا به بیماری های عفونی مانند ایدز و هپاتیت و ضعف قوای جسمی و ممانعت شوهران از اهدای خون از عوامل دیگر کاهش مشارکت بانوان در امر اهدای خون در کشور است.
وی یادآوری کرد: در کشور ما مردان سالیانه چهار بار و بانوان به دلیل مسایل فیزیولوژیک سه بار می توانند اهدای خون را داشته باشند؛ این درحالی است که آمارها نشان می دهد در سال 1394 تنها 91 هزار نفر از اهداکنندگان خون را در کشور بانوان تشکیل داده اند.
حاجی بیگی اظهار داشت: در حال حاضر در دنیا بانوان در بسیاری از موارد از مصرف کنندگان خون و فرآورده های آن در مراکز درمانی و بیمارستانی بوده و نیمی از نیازمندان به تزریق خون را تشکیل می دهند؛ هر ساله در جهان شمار زیادی از بانوان در دوران حاملگی یا در زمان زایمان جان خود را از دست می دهند که مهمترین علت مرگ این زنان خونریزی بوده است و بنابراین بانوان نیز خود از نیازمندان به خون و فرآورده های خونی هستند.
در حال حاضر شاخص اهدای خون در ایران 27 نفر به ازای هزار نفر است که شاخص خوبی در این زمینه به شمار می رود و اهدای خون در ایران کاملا به صورت داوطلبانه انجام می شود.
- جمعه ۱۸ آبان ۱۳۹۷ - ۱۸:۱۴:۱۳
- منبع: ایرنا