آخرین مطالب

گفت‌و‌گوی اختصاصی فارس با رئیس دبیرخانه جشنواره علوم انسانی فارابی

جشنوارۀ فارابی سیاستی در علم ندارد فرهنگی و هنری

جشنوارۀ فارابی سیاستی در علم ندارد

  بزرگنمایی:
تبسم مهر - دکتر حسین میرزایی، رئیس دبیرخانه جشنواره بین‌المللی فارابی در گفت‌وگو با خبرنگار گروه اندیشۀ فارس فقدان سیاست‌گذاریِ علم در جشنواره فارابی را تایید کرد.

تبسم مهر - دکتر حسین میرزایی، رئیس دبیرخانه جشنواره بین‌المللی فارابی در گفت‌وگو با خبرنگار گروه اندیشۀ فارس فقدان سیاست‌گذاریِ علم در جشنواره فارابی را تایید کرد.

خبرگزاری فارس، گروه اندیشه: روز گذشته مراسم اختتامیه دهمین جشنواره فارابی با حضور وزیر علوم و معاون اول رئیس جمهور در سالن اجلاس سران برگزار شد. جشنواره فارابی مهمترین جشنواره علوم انسانی در کشور به حساب می‌آید که در آن هر سال برگزیدگان رشته‌های مختلف علوم انسانی تقدیر می‌شوند. پرسش از سیاست‌های جشنواره فارابی، نشان‌دهندۀ جهت علمی کشور است. به نظر می‌رسد جشنواره‌هایی این‌چنین بدون این‌که سیاست مشخصی را دنبال نمایند، اغلب به تشریفاتی دولتی تبدیل می‌شوند که حاصلی جز سر و صدای رسانه‌ای ندارد. دکتر حسین میرزایی، رئیس دبیرخانه جشنواره بین‌المللی فارابی در گفت‌‌وگو با خبرنگار گروه اندیشۀ فارس، فقدان یک سیاست معنادار دربارۀ علم را در این جشنواره تایید کرد و وجود چنین سیاستی را نیز چندان ضروری ندانست!
متن گفت‌وگوی خبرنگار گروه اندیشۀ فارس با دکتر میرزایی در ادامه می‌آید:
سیاست‌های دولت آقای دکتر روحانی درباره جشنواره فارابی را چگونه ارزیابی می‌کنید و چه دستاوردهایی را برای خود برمی‌شمارید؟
جشنواره فارابی به سیاست دولت ارتباطی ندارد. به‌طور کلی باید بگویم، جشنواره فارابی جشنواره ویژه تحقیقات علوم انسانی و اسلامی است که امسال شاهد دهمین دوره آن هستیم و اساساً مسأله جشنواره فارابی مسأله شکل‌گیری جشنواره مستقلی برای علوم انسانی و اسلامی بود. از باب تأکید و ضرورتی بود که احساس می‌شد این جشنواره به‌صورت مستقل تأسیس شود. تا قبل از این جشنواره خوارزمی مشترکاً هم عهده‌دار حوزه فنی مهندسی و علوم پایه بود و هم در آن به علوم انسانی توجه می‌شد. اما در حال حاضر جشنواره فارابی حوزه علوم انسانی و اسلامی را در برمی‌گیرد.
تا کنون سه بار آقای دکتر روحانی در جشنواره فارابی سخنرانی کرده‌اند. ایشان بحث‌هایی را در این جشنواره در رابطه با علم مطرح کردند، مثل صحبتی که درباره عدم امکان مهندسی علوم انسانی و نقش هدایت‌گری این علوم و سفارش‌ناپذیری‌شان گفته بودند. آیا شما به‌عنوان یکی از نقاط مهم سیاست‌گذاری علم در کشور درباره این‌که علوم انسانی ما باید به کدام سمت برود تئوری و نظرگاه خاص خود را دارید؟
جشنواره فارابی وظیفه و کارش سیاست‌گذاری برای علم نیست. سیاست‌گذاری را وزارت‌خانه‌ها انجام می‌دهند. آن‌چه بیشتر در سخنان رئیس‌جمهور بود، تأکید بر وجوه کاربردی علوم انسانی و تأکیدی که ایشان دارند اینکه علوم انسانی باید به مسائل جامعه بپردازد. از جمله یک بار، اشاره جدی به محیط زیست داشتند و نقشی که علوم انسانی در این مسائل دارد یا بحث‌های پولی و بانکی. از طرف دیگر دائم بر این تأکید داشتند اگر توفیقی در کشور داشته باشیم قطعاً بخش عمده‌ای از این توفیق ناشی از علوم انسانی و ارتقایی است که در این حوزه داریم. مثلاً برجام که پدیده علوم انسانی بوده است؛ یعنی جنسِ کاری که صورت گرفته است از حقوق بین‌الملل، بحث روابط بین‌الملل، علوم سیاسی و ساحت‌های مختلف دیگر بحث‌های حقوقی و دیگر جنسش علوم انسانی است.
مسأله اینجاست که اگر روی روان‌شناسی، جامعه‌شناسی، فلسفه یا دیگر رشته‌های علوم انسانی تأکید بشود معنای خاصی برای علم در کشور ایجاد می‌کند. به هر حال داشتن تصمیم و سیاست دراین‌باره توسط جشنواره ضروری است.
واقعیت امر این است که چنین سیاستی نداریم. جشنواره چه در آن دوره، چه این دوره‌ها اصلاً ورود به این چیزها نمی‌کند. دلیلش این است که اثری که به جشنواره ارسال می‌شود هیئت‌داوران باید آن را احراز کند تا به‌عنوان اثر برگزیده معرفی شود. واقعاً نمی‌آییم یک رشته را برجسته کنیم. به‌رغم اینکه در دولت‌های مختلف جشنواره بوده استف مداخلات سیاسی در آن وجود نداشته است.
اتفاقا مداخله به آن معنای سیاسی رایجش مدنظر نیست. اما این‌که حتی در روان‌شناسی بر رفتارگرایی و علوم شناختی تأکید داشته باشیم دو فضای متفاوت علم را می‌سازد و همین‌جور در علوم دیگر. اینکه در کشورهای مختلف دنیا در حوزه‌های مختلف علمی سرمایه‌گذاری متفاوتی می‌کنند یعنی تلقی‌شان از علم اساساً متفاوت است؛ برخی‌ها در علوم بنیادی برخی‌ها در علوم مهندسی به نسبت‌های مختلف سرمایه‌گذاری می‌کنند. حتی در زمینه آثار خارجی اینکه چقدر تمرکز بر آثار خارجی وجود داشته باشد معنایی برای مفهوم علم در ایران می‌دهد.
فرمایش شما کاملاً درست است، ولی جشنواره حالت عام دارد، ممکن است جشنواره‌های تخصصی این حالت را لازم باشد بیشتر داشته باشند. یک‌جاهایی که بحث نگاه این تیپی داریم جایزه ویژه می‌دهیم. مثلاً درباره بین‌رشته‌ای از باب ضرورت و اهمیت امسال اولین سالی بود که جایزه اعلام کردیم.
ممکن است نتوانیم تحلیلی از وضعیت جشنواره فارابی ارائه دهیم. از این‌که جشنواره‌ای که برگزار شد ما را به کدام سمت برد؟! به نظر شما دست آخر آیا تصمیمی در کار هست یا این‌که ممکن است جشنواره بیشتر به یک‌جور تشریفات دولتی تبدیل شود؟
آخرین سیاست جشنواره تقدیر از آثار ارزشمند و توجه ویژه به حوزه علوم انسانی است ولی این به معنای جهت‌گیری نبوده است. جهت‌گیری را بنده هم مثبت نمی‌دانم. ولی اینکه بخواهد جهت‌گیری شود خیر، بیشتر معیار این است که اثر، اثر قابلی باشد و آثار قابل و محققین قابل شناخته شوند.
انتهای پیام/


نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

lastnews

دوره های پاییزه ی موسسه تبسم مهر

آغاز تولید فیلم کوتاه چوپان با مجری طرحی موسسه فرهنگی هنری تبسم مهرنیکان

مدیرعامل صندوق اعتباری هنر خطاب به صدابردار سینمای ایران: دست های مهربانت را به گرمی می فشاریم/ تجلیل از یک عمر سخت‌کوشی همسر استاد شاهوردی

ادبیات آذری را جدا از ادبیات فارسی نمی‌دانیم/ حمایت از اصحاب فرهنگ و هنر را وظیفه خود می‌دانیم

مجارستان: ضدحملات اوکراین «حمام خون» به‌راه می‌اندازد

نه بیرانوند از پرسپولیس می‌رود نه بازیکن دیگری/ شرط ماندن یحیی

بدرقه تیم فوتبال نوجوانان با حضور امیر قلعه نویی و عنایتی

اسرائیل با نقص جدی کادر پزشکی و بیمارستانی روبروست

افزایش شمار جان‌باختگان تصادف قطار در هند به 288 نفر

دشمنان تلاش می‌کنند نسل جوان را نسبت به روحانیت بدبین کنند

انتخاب موقت اعضای هیات اجرایی کارگروه هنرمندان انجمن خادمان قرآن

قیمت سکه و طلا 10 خرداد 1402/ ریزش قیمت ادامه دارد

ایران کشوری کاملاً امن و مقصدی مطمئن و جذاب برای گردشگران است

تولید نفت ایران به 2 میلیون و 750 هزار بشکه در روز رسید

ورود منابع، کاهش نرخ ارز را همراه خواهد داشت

سریال ماورایی ده‌نمکی به‌زودی کلید می‌خورد/ در تدارک «رستگاری»

وجود 700 اسیر فلسطینی بیمار در زندان‌های رژیم صهیونیستی

ارائه وام عتبات عالیات به دانشجویان تا سقف 5 میلیون تومان

زلزله 4.8 ریشتری سرخس خراسان رضوی را لرزاند

افزایش رگبار باران در 10 استان کشور

واریز 20 درصد اضافه یارانه کالابرگ سه دهک کم‌درآمد از امروز

ترافیک نیمه‌سنگین در محور چالوس

آماده مقابله با هرگونه تعرض دشمنان به آرمان‌های امام (ره) هستیم

برگزاری دوره های آموزشی بازیگری با حضور استاد ارجمند آقای امید زندگانی

ارتش رژیم صهیونیستی به خودروی زرهی «ایتان »مجهز می‌شود

عالیترین مقام کشور ترکمنستان سه شنبه به تهران می‌آید

مخبر: ایران نگاه ویژه‌ای نسبت به مناسبات خود با عمان دارد

«بازی» ایرانی برگزیده جشنواره ایتالیایی شد

افزایش نرخ تاکسی‌های اینترنتی باید به تصویب شورای شهر برسد

دستگیری ماموران قلابی در تهران

برنامه‌ریزی دستگاه‌ها برای اوقات‌ فراغت جوانان

شناسایی 82 بیمار جدید کرونایی در کشور/ 2 نفر فوت شدند

قیمت سکه و طلا 7 خرداد 1402/سکه به 30میلیون و 600 هزار تومان رسید

تذکر فرمانده نیروی زمینی ارتش به همسایگان شرقی

کوروش زارعی در تدارک یک نمایش میدانی بزرگ/ اجرا در حوزه دفاع مقدس

شرط «یک سال رهن بودن سند خودرو» حذف شد

بانک‌ها اشتیاق به مال‌سازی دارند نه اعطای وام مسکن

سازمان لیگ: سهمیه تماشاگران استقلال و پرسپولیس برابر است

استقلال دست‌بردار داوری نیست/کنایه به پرسپولیس و فشار به فدراسیون

هادی ساعی برترین تکواندوکار المپیک 2008 پکن شد

مهاجم 16 ساله پورتو: الگوی من مهدی طارمی است

هوای تهران آلوده شد/ افزایش شاخص ذرات معلق

درخواست حجت الاسلام قرائتی از رییس جمهور

مهلت ثبت‌نام هنرمندان در سامانه نهضت ملی مسکن تمدید شد

توصیه‌های وزارت حج و عمره عربستان خطاب به میهمانان خانه خدا

انهدام ده‌ها مخفیگاه داعش در 3 استان عراق

یک مرزبان ایرانی در درگیری امروز با طالبان به شهادت رسید

کشف 250 هزار دلار غیرقانونی از یک شرکت خصوصی در سعادت آباد

با دستیاری به نام تاکو؛ تیک تاک با هوش مصنوعی پاسخ جستجوی کاربران را می دهد

رئیسی در دیدار دبیرکل اوپک: اعضای اوپک با تقویت انسجام مانع اختلاف‌اندازی غربی‌ها شوند