در نشست خبری مطرح شد؛
پیشتازی ترکیه و اندونزی در میزان حضور در جشنواره کارتونکتاب
فرهنگی و هنری
بزرگنمایی:
تبسم مهر - به گفته دبیر چهارمین جشنواره کارتونکتاب، ترکیه و اندونزی بهترتیب با ۸۰ و ۵۴ شرکتکننده، بیشترین میزان حضور را بین کشورهای خارجی در این رویداد داشتهاند.
تبسم مهر - به گفته دبیر چهارمین جشنواره کارتونکتاب، ترکیه و اندونزی بهترتیب با 80 و 54 شرکتکننده، بیشترین میزان حضور را بین کشورهای خارجی در این رویداد داشتهاند.
به گزارش خبرنگار مهر ، نشست خبری چهارمین دو سالانه بین المللی کارتون کتاب و رونمایی از کتاب آثار سومین دوره آن ساعتی پیش در ساختمان مرکزی نهاد کتابخانههای عمومی کشور برگزار شد.
در ابتدای این برنامه هادی ناصری مدیر روابط عمومی نهاد کتابخانهها به بیان توضیحاتی درباره فعالیتهای ترویجی این نهاد پرداخت.
سخنران بعدی این برنامه مهدی رمضانی معاون توسعه کتابخانهها و کتابخوانی نهاد کتابخانهها بود که گفت: نهاد در کنار فعالیتهای ماموریتی خود اقدامات و برنامههای ترویجی هم دارد که به صورت متمرکز و غیرمتمرکز انجام میشوند؛ اعم از جشنواره هایی مثل کتابخانه رضوی، روز کتابدار و هفته کتاب. یکی ازاقدامات نهاد که به صورت پایدار درآمده همین جشنواره کارتون کتاب است و اگر سالهای اول و دوم قرار بود این جشنواره عرضه و معرفی کند امسال جریان ساز و توقع ساز است.
وی افزود: ما در نهاد در گام و حرکت اول به دنبال تولید آثار و ورود به حوزههای تصدی گر نیستیم. وقتی بحث مخاطب و ترویج آثار هنری برای مخاطب میشود از آن سیاست گذاری اصلی مان فاصله میگیریم و به این نتیجه میگیریم که به این حوزه ورود و سرمایه ای را صرفش کنیم. جشنواره کارتون کتاب در راستای همین موضوع تبیین و توجیه میشود. خود لوکیشن کتابخانه هم این ظرفیت را دارد که به کارتون کتاب اضافه شود و دوستان ما در نهاد در آینده به این موضوع خواهند پرداخت چون کتاب بستر اصلی شکل گیری فرآیندهای فرهنگی است.
معاون توسعه کتابخانهها و کتابخوانی نهاد کتابخانهها در ادامه گفت: هفته آینده افتتاح بزرگترین کتابخانه مرکزی کشور را همزمان با چهل سالگی انقلاب اسلامی در مشهد خواهیم داشت. البته این مساله کاملا اتفاقی است و اصلا بنا نیست بخواهیم با اعداد مقدس سازی کنیم اما این کتابخانه چهلمین کتابخانه ای است که در نهاد کتابخانهها به نام امام خمینی نام گذاری میشود. کتابخانه مرکزی مشهد جزو کتابخانههای نسل جدید نهاد است و تا الان چنین کتابخانه ای با چنین امکاناتی نداشته ایم از جمله دو سالن مطالعه 300 متری، مخزن پیشرفته در زیرزمین، بخش VIP، بخش مفصل کودک و مهد کتاب و همچنین یک طبقه شامل خدمات رفاهی، فروشگاه، آمفی تئاتر، گالری، دولت الکترونیک و ...
رمضانی گفت: در حال حاضر جشنواره قصه گویی نهاد کتابخانهها در حال برگزاری است که بعد از برگزاری منطقه ای در سال آینده در سطح ملی برگزار میشود. سابقه این جشنواره در کانون پرورش فکری وجود داشت اما نهاد هم وارد این کار شد و هدف اصلی اش افزایش مهارت کتابداران در قصه گویی است. طرح 40 قلم هم داشتیم که در حال برگزاری است، درباره این طرح باید بگویم وقتی به مرحله انتخاب میرسیم و میخواهیم تعدادی از نویسندگان را از حیث دستاورد انتخاب کنیم محدود میشویم چون نمیتوانیم همه را انتخاب کنیم. اما همین که نویسندگان معروف در شهرستانها و بعضا زادگاه شان حضور پیدا میکنند و بین مردم میروند اتفاق مبارکی است.
در ادامه این نشست مسعود شجاعی طباطبایی دبیر جشنواره کارتون کتاب گفت: فراخوان این دوره هفتم شهریور امسال منتشر شد، امسال در چهارمین دوره به واسطه اتفاقات خوب دورههای پیش، نظم و انجام تعهدات و تعامل با هنرمندان داخل و خارج این انتظار میرفت که کشورهای مختلف در دوره فعلی حضور پیدا کنند به این ترتیب در دوره چهارم از 73 کشور شرکت کننده داشتیم. در مجموع 733 نفر در جشنواره شرکت کردند و شمار کل آثار دو هزار و 49 اثر است. از شرکت کنندگان 237 نفر ایران و 496 نفر خارجی هستند.
وی افزود: بیشترین شرکتکنندههای خارجی از کشورهای ترکیه با 80 نفر، اندونزی 54 نفر، چین 39 نفر، هند 32 نفر و برزیل 31 نفر هستند. بسیاری از چهرههای شاخص عرصه کارتون و کاریکاتور در این دوره شرکت کرده اند از جمله میخاییل کنتوریس از کشور یونان که در سال 2018 به عنوان بهترین کاریکاتوریست اروپا انتخاب شد، همچنین جیتت کاستانا از اندونزی.
دبیر جشنواره کارتون کتاب درباره جوایز برگزیدگان این جشنواره گفت: جوایز امسال به یورو پرداخت میشود، به نفرات اول تا سوم به ترتیب 1800، 1300 و 900 یورو با لوح تقدیر اهدا میشود و همچنین 5 جایزه 400 یورویی هم برای نفرات بعدی در نظر گرفته شده است. داوران ایرانی این دوره سامان ترابی، علیرضا پاکدل و بهمن عبدی هستند که دو نفر اول نفرات اول دورههای سوم و دوم هستند. داوران خارجی این دوره هم میخاییل زلادکف از روسیه و میکاییل دمیرچی از ترکیه هستند.
در بخش دیگری از این نشست رمضانی در پاسخ به سوال خبرنگاران گفت: منابع ورودی نهاد کتابخانهها مشخص است، ما کمکی از دولت و بخشی از درآمد شهرداریها را به عنوان بودجه داریم و طبیعی است وقتی بودجه دولت یا درآمد شهرداریها کم میشود این مساله شامل حال ما هم میشود اما منابع و کتاب هایی که در کتابخانه مرکزی یا کتابخانههای تهران گذاشته میشود در قفسههای کتابخانه دورترین روستای کشور هم قرار میگیرد. در دوره جدید مدیریت نهاد بحث انتخاب کتابدار مطرح و اجرا شد. تا به حال دو دوره این طرح انجام شده و دوره بعد اسفند ماه امسال برگزار میشود.
وی ادامه داد: درباره جشنواره قصه گویی باید به این نکته اشاره کنم از موازی کاری جلوگیری میکنیم البته هر کاری هم موازی کاری نیست ما آماده هم افزایی هستیم؛ بدون در نظر گرفتن تعصب سازمانی اما تکرار برنامه ای با تعویض نام که ضعفتر از آن برنامه اولیه برگزار شود خیلی جالب نیست. بیان فوتبالی اش این میشود که جشنواره قصه گویی ما در لیگ دسته یک قرار دارد و میخواهیم خودمان را آماده کنیم که به سطح لیگ برتر که کانون پرورش فکری برگزار میکند برسیم.
در بخش پایانی این مراسم علیرضا مختارپور دبیرکل نهاد کتابخانههای عمومی کشور گفت: جشنواره کارتون کتاب از حیث آثاری که از کشورهای دیگر به آن میرسد قابل توجه ملاحظه است. از دغدغه صاحبان آثار متوجه میشویم که نگرانی هایی که در کشور ما وجود دارد و یک هنرمند آنها را میبیند ظاهرا تنها به کشور ما مربوط نمیشود و دغدغههای جهانی اند یعنی وقتی آثار هنرمندانی از اتریش، ترکیه و ... را میبینیم چنین دغدغه هایی در آنها وجود دارد.
وی افزود: این نگرانی درباره بخشی از فضای مجازی که ممکن است به مطالعه لطمه بزند وجود دارد، البته فضای مجازی مشکلی برای مطالعه ایجاد نمیکند اما نگرانی مورد نظر درباره آن بخشی است که به مسائل زودگذر و احساسی مربوط میشود.
مختارپور در پایان گفت: ما در انتشار و نمایش آثار شرکت کننده در جشنواره کارتون کتاب چندان موفق نبودیم و از اهالی رسانه و خبرنگاران میخواهیم کمک کنند تا این آثار و مفاهیم مربوط به ترویج کتاب بیشتر در معرض دید مردم قرار بگیرد.