تفاوت جشنواره یازدهم تجسمی فجر با جشنوارههای پیشین چیست؟
فرهنگی و هنری
بزرگنمایی:
تبسم مهر - نشست خبری یازدهمین جشنواره تجسمی فجر با ارائه توضیحاتی درباره تفاوت میان جشنواره امسال با جشنوارههای ادوار گذشته و گزارشی از تعداد آثار شرکتکننده آغاز شد و با رونمایی از ۱۱ پوستر از بخشهای مختلف این جشنواره به پایان رسید.
تبسم مهر - به گزارش ایسنا، نشست خبری یازدهمین جشنواره تجسمی فجر و مراسم رونمایی از پوستر، صبح شنبه (ششم بهمن ماه) با حضور هادی مظفری (مدیر کل هنرهای تجسمی و رئیس شورای سیاستگذاری جشنواره)، ابراهیم حقیقی (دبیر کل جشنواره)، امیر سقراطی (دبیر هنری)، محسن سلمیانی (دبیر اجرایی) و کیانوش غریبپور (مدیر هنری و طراح پوسترهای جشنواره) در مؤسسه فرهنگی صبا برگزار شد.
هادی مظفری، مدیر کل هنرهای تجسمی و رئیس شواری سیاستگذاری جشنواره در سخنانی اظهار کرد: در ابتدا این موضوع برایمان اهمیت داشت که دایره هنرمندان تجسمی را بزرگتر کنیم و در مسیر این رویکرد گام برداریم که جشنواره تجسمی فجر متعلق به تمام هنرهای 10 گانه هنرهای تجسمی است. در ادامه و طول مسیر با این موضوع مواجه شدیم که بسیاری از نُرمهای جشنواره نسبت به دورههای قبل تغییر کرده است.
او ادامه داد: این تغییرات موضوعات زیادی را از تعداد اعضای شواری سیاستگذاری گرفته تا تعداد شرکتکنندگان، تعداد رشتههای هنری و... شامل میشد. اگر این شاخصها را با هم مقایسه کنیم متوجه رشد 200 درصدی در برخی بخشها خواهیم شد و این ممکن نبود مگر آنکه کیفیت آثار هم رشد کرده بوده باشند.
مظفری با اشاره به افزایش سطح کیفی آثار در این دوره از جشنواره تجسمی فجر، خاطرنشان کرد: من نمیتوانم از کیفیت آثار سخن بگویم و آنچه میگویم نقل از داوران است که اظهار کردهاند، آثاری که امسال در جشنواره حضور دارند، علاوه بر افزایش کمی، افزایش کیفی نیز داشتهاند.
مدیر کل هنرهای تجسمی همچنین درباره تغییراتی که جشنواره یازدهم با جشنوارههای دورههای گذشته داشته است، اظهار کرد: در این دوره بخش پژوهش و علمی نیز به جشنواره اضافه شده است و ما معتقدیم که این حوزه باید مانند سایر حوزههای اصلی مورد توجه بگیرد. با توجه به چهلمین سالروز پیروزی انقلاب نیز بخش 40 سالگی هم به جشنواره اضافه شده است که مروری بر آثار چهل سالگی انقلاب خواهد داشت.
او با تاکید بر اهمیت نقش گالریها در تکمیل فرآیند شکلگیری درست اقتصاد هنر در عرصه هنرهای تجسمی، گفت: یکی از موضوعات جدی دیگر، حضور 53 گالری در این دوره از جشنواره تجسمی است. حضور گالریها در جشنواره نه به معنای زینتی بودن و پر کردن فضای نمایشگاه، بلکه به خاطر باور ما به اقتصاد هنر بود.
همچنین در ادامه ابراهیم حقیقی، دبیر کل یازدهمین دوره از جشنواره تجسمی فجر آماری از تعداد آثاری که در این دوره از جشنواره حضور دارند، ارائه و اظهار کرد: تعداد کل شرکتکنندگانی که در سایت حضور پیدا کردند، 7 هزار و 861 نفر بودند و کل آثار رسیده 13 هزار و 792 اثر بوده است. راه یافتگان به جشنواره در مراحل داوری اول، دوم و سوم 604 اثر از 485 هنرمند بود است.
او خاطرنشان کرد: در مجموع از میان 604 اثر از 485 هنرمند پذیرفته شده در این رویداد، در بخش تصویرسازی تعداد آثار منتخب 82 اثر از 61 هنرمند است. در بخش خوشنویسی 74 اثر از 60 هنرمند نیز به نمایشگاه راه پیدا کرده است. همچنین در بخشهای عکاسی و کاریکاتور و کارتون به ترتیب 70 اثر از 66 هنرمند و 74 اثر از 56 هنرمند انتخاب شدند. 39 اثر از 30 هنرمند در رشته گرافیک و 68 اثر از 55 هنرمند در رشته مجسمه در نمایشگاه یازدهمین جشنواره هنرهای تجسمی فجر به نمایش درمیآید. در رشتههای نقاشی و نگارگری نیز به ترتیب هر کدام از رشتهها 105 اثر از 79 هنرمند و 60 اثر از 49 هنرمند را انتخاب کرده است. در رشته هنرهای جدید نیز 32 اثر از 29 هنرمند به این دوره از جشنواره راه یافته است.
حقیقی همچنین درباره علت تعداد بالای آثار نقاشی در این دوره از جشنواره، توضیح داد: استقبال از نقاشی بالا بود و ناگزیر بودیم که این حجم را به بخش آثار نقاشی اختصاص دهیم. اگر جای بیشتری هم برای ارائه آثار میداشتیم، باز هم امکان چیدن اثرهای بیشتر وجود داشت.
او همچنین درباره حضور گالریها در این دوره از جشنواره که تحت عنوان چارسوی هنر برگزار میشود، اظهار کرد: در این بخش که یازدهم بهمنماه به صورت رسمی در باغ موزه قصر گشایش مییابد، 53 گالری از تهران و برخی دیگر از استانهای ایران همچون اصفهان، شیراز، مشهد، نوشهر، آمل، یزد سمنان، تنکابن، رشت، سلمانشهر و… حضور دارند که هم آثارشان را ارائه میکنند و هم امکان فروش دارند.
در ادامه امیر سقراطی، دبیر هنری یازدهمین دوره از جشنواره تجسمی فجر درباره داوریهای آثار ارسال شده به جشنواره، خاطرنشان کرد: داوری جشنواره تجسمی فجر در 10 رشته و 31 مرحله صورت میگیرد که تاکنون 21 مرحله پشت سر گذاشته شده است. در این 21 جلسه، نزدیک به 120 ساعت داوری را پشت سر گذاشتهایم.
او با بیان اینکه سطح کیفی آثار ارسال شده به جشنواره، داوریها را سخت کرده بود و با تاکید بر حضور آثار نو و معاصر در این دوره از جشنواره، اظهار کرد: به دلیل افزایش کیفی آثار ارسال شده داوریها سخت و در عین حال دقیقتر شده بود. همچنین از دیگر نکات قابل توجه در جشنواره امسال انعکاس مسائل سیاسی و اجتماعی در آثار است. برهمین اساس خواهش میکنم کسانی که درباره مسائل اجتماعی تخصص دارند حتماً در طول برگزاری جشنواره آثار را ببینند. فجر امسال این امکان را فراهم کرده است که آثار بخشی از هنرمندان نوجوی ایران را به نمایش بگذارد.
دبیر هنری تجسمی فجر همچنین با اشاره به کاهش کمی آثار ارسال شده در حوزه سرامیک، خاطرنشان کرد: به دلیل اینکه در بخش سرامیک تعدادی آثار حذف شدند و به طور کلی تعدادی آثار از لحاظ کمی کاهش یافته بود، در این بخش به صورت کیوریتوری آثار ارائه داده شده است. فکر میکنم منباب آسیبشناسی میتوان به این موضوع پرداخت که چرا هنرمندان سایر رشتهها حضور در جشنواره تجسمی را جدی گرفتهاند، ولی این موضوع در بخش سرامیک چندان مورد توجه قرار نگرفته است.
سقراطی با اشاره به بازگشت بخش رشتهای آثار هنرهای تجسمی به این دوره از جشنواره نیز یادآور شد: برخی به ما انتقاد کردند که چرا دوباره به صورت رشتهای این جشنواره را برگزار کردیم، اما فکر میکنم الان با توجه به آثاری که در برخی رشتهها ارسال شده است، این موضوع کاملاً جای دفاع دارد؛ به عنوان مثال در رشتههای خوشنویسی و نگارگری که از هنرهای ملی ما محسوب میشود ولی در دورههای پیشین به نوعی حذف شده بودند، امسال آثار بسیار خوبی ارائه شده است. همچنین در رشتههای رسانهمحور همانند عکاسی، تصویرگری و گرافیک که جایشان در جشنوارههای اخیر تا اندازهای خالی بود، آثار بسیار خوبی ارائه شده است.
در ادامه محسن سلیمانی، دبیر اجرایی یازدهمین دوره از جشنواره تجسمی فجر نیز گزارشی از محلهایی که نمایشگاههای جشنواره در آنجا برگزار میشوند ارائه و خاطرنشان کرد: بخش اصلی مؤسسه فرهنگی صبا است که 604 اثر در آن به نمایش درآمده است. همچنین نمایشگاه پلاکت 40 در فرهنگسرای نیاوران ارائه شده است که آثاری با مضمون 40 سالگی انقلاب از همان دوره تاکنون به نمایش گذاشته است. در برگزاری این نمایشگاه بنیاد شهید و امور ایثارگران موزه مرکزی شهدا، انجمن هنرهای تجسمی انقلاب و دفاع مقدس، انجمن عکاسان انقلاب و دفاع مقدس، بنیاد روایت فتح و سازمان بسیج هنرمندان همکاری کردهاند.
وی ادامه داد: باغ موزه قصر نیز با عنوان «چارسوی هنر» میزبان 53 گالری از تهران و سایر استانهاست. موزه هنرهای دینی امام علی (ع) بخش دستاوردهای کتابهای تجسمی را برعهده دارد که این نمایشگاه 25 بهمن ماه افتتاح میشود. همچنین آثاری از موزه هنرهای معاصر انتخاب و تکثیر شدهاند که در 40 شهر و 40 نمایشگاه به نمایش گذاشته شدهاند.
در بخش پایانی این نشست، کیانوش غریبپور، طراح پوسترهای این دوره از جشنواره تجسمی فجر دربارهحساسیتهای طراحی پوستر برای رویدادهای فرهنگی جشنواره تجسمی فجر در سخنانی، اظهار کرد: برای هر طراحی اینکه بپذیرد طراحی پوسترهای هر کدام از این جشنوارهها را برعهده بگیرد یک چالش بزرگ محسوب میشود، اما فکر میکنم با مدیریت خوب و تعامل عمیق میان سفارشدهنده و طراح میتوان این مشکل را حل کرد. من نیز این توفیق را داشتم که با مدیر هنری و کارفرمای خود همکاری داشته باشم.
او در توضیح ساختار کلی هشت پوستر از میان 11 پوستری که برای این دوره از جشنواره تجسمی فجر طراحی کرده است، توضیح داد: پوستر اصلی برشی از ثلث کلمه «فجر» کار شده است که بتواند سرنخی باشد برای ارتباط میان سایر پوسترهایی که برای این جشنواره کار شده است. جشنواره تجسمی فجر نسبت به سایر جشنوارهها کمتر دیده میشود و به همین خاطر هم بسیار هم برایم مهم بود که روی اسم فجر تاکید کنم.
غریبپور بیان کرد: همچنین یک پوستر را علی خورشیدی از عکسی از مریم زندی کار کرده است که از جمله پوسترهای مینیمال محسوب میشود. پوستر دیگر نیز توسط کوروش پارسانژاد با طرحی از کاظم چلیپا برای نمایشگاه پلاک 40 طراحی شده است. همچنین همه پوسترها با تم عکس کار شده و به دلیل اینکه اغلب تصاویر انقلاب به صورت سیاه و سفید در ذهن مردم مانده است، تصمیم گرفتیم رنگ اصلی پوسترها سیاه و سفید باشد با تک رنگهایی از بخشهای دیگر.
غریبپور در پایان یادآور شد که هشت پوستر توسط این هنرمند و دو پوستر دیگر توسط علی خورشیدپور با عکس مریم زندی و دیگری کوروش پارسانژاد برای نمایشگاه پلاک 40 با اثر کاظم چلیپا طراحی شده است.
در ادامه از 11 پوستر یازدهمین دوره از جشنواره تجسمی فجر رونمایی شد.
به گزارش ایسنا، یازدهمین جشنواره تسجمی فجر، هشتم بهمن ماه با نمایشگاه پلاک 40 آغاز به کار میکند و دهم بهمن ماه نیز با حضور سیدعباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در مؤسسه فرهنگی صباه به صورت رسمی افتتاح میشود.
انتهای پیام