آخرین مطالب

گزارش|پوتین و «مهار» و «هدایت» اردوغان/ بازگشت سوریه و ترکیه به توافقنامه آدانا بین الملل

گزارش|پوتین و «مهار» و «هدایت» اردوغان/ بازگشت سوریه و ترکیه به توافقنامه آدانا

  بزرگنمایی:
تبسم مهر - اگرچه ترکیه گهگاه در پرونده سوریه در برابر آمریکا مواضع تندی گرفته، اما همواره ناچار شده در برابر روسیه با تعامل و انعطاف بیشتری برخورد کند.

تبسم مهر - اگرچه ترکیه گهگاه در پرونده سوریه در برابر آمریکا مواضع تندی گرفته، اما همواره ناچار شده در برابر روسیه با تعامل و انعطاف بیشتری برخورد کند.

- اخبار بین الملل -
به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم ٬ طی هفته‌های گذشته و به ویژه پس از اعلام تصمیم ناگهانی دونالد ترامپ در مرد ضرورت خروج نیروهای نظامی آمریکا از سوریه٬ شاهد تحولات سیاسی مهمی در پرونده سوریه بودیم، اما یکی از مهمترین مسائل مرتبط با تحولات سوریه ادعاهای رجب طیب اردوغان در مورد ضرورت ورود ارتش ترکیه به شمال سوریه برای حفظ امنیت ملی ترکیه است.
اردوغان در چند سال اخیر تلاش کرده به آمریکا و اروپا این موضوع را بقبولاند که مدافعین کُرد شمال سوریه (ی.پ.گ) و گروه‌های سیاسی و نظامی وابسته به پ.ک.ک٬ همچون خود پ.ک.ک نیروهای تروریستی به شمار می‌آیند، اما مقامات آمریکا و اتحادیه اروپا بارها اعلام کردند که در این موضوع همچون ترکیه نمی‌اندیشند و به باور آنها نیروهای ی.پ.گ افرادی هستند که در جنگ با تروریسم افراطی و گروه داعش توانستند کارنامه درخشانی از خود برجای بگذارند.
همپیمانی رسمی ترکیه با تروریست‌های بین‌المللی القاعده؛رهبر النصره: از ورود ارتش ترکیه به شرق فرات حمایت می‌کنیم!
در این میان اگرچه روسیه نیز حاضر به پذیرش مواضع ترکیه نشده و پ.ک.ک را به عنوان تروریست معرفی نکرده، اما در عمل تلاش کرده که با توجه به اهمیت پرونده فعالیت مشترک مسکو و آنکارا در ماجرای کنترل ادلب٬ تا حدودی زمینه آن را فراهم کند که ترکیه بر روی ارض واقع در مسیر رسیدن به اهداف خود حرکت کند.
علاوه بر این٬ روسیه در دو نقطه دیگر نیز به داد ترکیه رسیده است. نخست٬ موافقت با عدم دعوت سران پ.ی.د و سیاست‌مداران وابسته به پ.ک.ک به اجلاس آستانه٬ ژنو و سوچی و دوم٬ مخالفت نکردن و نشان دادن چراغ سبز برای حمله به عفرین و اشغال این شهر توسط ترکیه.
به عبارتی دیگر در شرایطی که آمریکا به طور مداوم در ماجرای بحران سوریه ترکیه را تهدید و گاهی تحقیر کرده و پیام‌های روشنی علیه مقامات آنکارا منتشر کرده است٬ روسیه تلاش کرده در این حوزه با ترکیه رفتاری سرشار از احترام و تعامل داشته باشد.
به همین خاطر٬ رفتارهای هوشمندانه ولادیمیر پوتین در ماجرای سوریه موجب آن شد که ترکیه رفته رفته خود را به روسیه نزدیک و در مذاکرات آستانه در کنار روسیه و ایران نقش مهمی برای مدیریت پرونده سوریه ایفا کند.
اگرچه ترکیه در همکاری با ایران و روسیه گاهی سراغ تکنوازی رفته و اردوغان به دنبال گرفتن سهم بیشتری از کیک سوریه بوده است٬ اما در هر حال روسیه و ایران توانستند ترکیه را مهار کنند.
در چند ماه اخیر٬ رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه بارها اعلام کرد که می‌خواهد به زودی به شرق فرات حمله کند و مناطق کردنشین سوریه را در اختیار بگیرد تا مانع از تحرک نیروهای وابسته به پ.ک.ک شود. به همین منظور 80 هزار نفر از نیروهای نظامی و بیش از 5 هزار نفر از نیروهای موسوم به ارتش آزاد سوریه را به مرز این کشور برده است، اما به دلیل مخالفت‌های آمریکا و همچنین تصمیمات خاص پوتین٬ حمله اردوغان به شرق فرات٬ هنوز عملی نشده است.
چندی پیش یک هیئت سیاسی امنیتی از آنکارا شامل خلوصی آکار وزیر دفاع٬ هاکان فیدان رئیس سرویس اطلاعاتی میت و مولود چاووش اوغلو وزیر امور خارجه ترکیه برای کسب رضایت روسیه در مورد حمله به شرق فرات به مسکو سفر کردند، اما سفر آنها دستاوردی نداشت. تا این که رجب طیب اردوغان شخصاً به روسیه رفت و در این مورد با ولادیمیر پوتین صحبت کرد.
یکی از مهمترین نتایج و دستاوردهای سفر اردوغان به روسیه این بود که برخلاف پیش‌بینی‌ها٬ ولادیمیر پوتین نه تنها مجوز حمله به شرق فرات را صادر نکرد، بلکه با یک استراتژی هوشمندانه و خاص٬ توانست اردوغان را مهار کند و هم اینکه تلاش می‌کند قدم به قدم و به شکل تدریجی آنکارا را به دمشق نزدیک کند. به همین دلیل است که پوتین در کنفرانس مطبوعاتی خود بر ضرورت بازگشت ترکیه و سوریه به توافقنامه آدانا تاکید کرد.
توصیه پوتین به اردوغان برای نزدیک شدن به دمشق
اردوغان به توصیه ولادیمیر پوتین٬ اعلام آمادگی کرده که یک بار دیگر توافقنامه آدانا بین ترکیه و سوریه بر روی میز قرار بگیرد، اما این توافقنامه چیست و چه ابعادی دارد؟
در سال 1998 میلادی و در شرایطی که فعالیت‌های سیاسی، نظامی و سازماندهی پ.ک.ک در شمال سوریه و همچنین در شهرهای حلب٬ دمشق و بقاع لبنان به اوج خود رسیده بود٬ ترکیه حاضر شد در این مورد با حافظ اسد رئیس جمهور سوریه مذاکره کند.
گفته می‌شود اصلی‌ترین مبتکر برای حرکت به سمت امضا شدن توافقنامه آدانا٬ بیل کلینتون رئیس‌جمهور وقت آمریکا بوده است.
کلینتون در آن دوران با نوشتن نامه‌ای به سلیمان دمیرل رئیس جمهور وقت ترکیه و معرفی حسنی مبارک رئیس جمهور مصر به عنوان میانجی٬ از آنها خواسته تلاش کنند تا با سوریه به توافق امنیتی مهمی دست پیدا کنند.
طرفین در این مذاکره به این نتیجه رسیدند که لازم است برای حل اختلافات سیاسی بین آنکارا و دمشق٬ کلیه فعالیت‌های پ.ک.ک در سوریه متوقف شود و متعاقب آن پس از این توافق اولیه٬ در شهر آدانای ترکیه با حضور مقامات امنیتی و سیاسی ترکیه و سوریه٬ توافقنامه‌ای به امضا رسیده که به نام توافقنامه آدانا مشهور شده و این متن منجر به آن شد که تحول بسیار مهمی در تاریخ فعالیت‌های نظامی و سیاسی پ.ک.ک روی دهد.
این تحول عبارت بود از حرکت تدریجی حافظ اسد به سمت فاصله گرفتن از پ.ک.ک و وادار کردن عبدالله اوجالان رهبر پ.ک.ک به خروج از این کشور.
مهمترین تعهدات سوریه و ترکیه در توافقنامه آدانا از قرار زیر است:
ممنوعیت حضور عبدالله اوجالان و دیگر سران پ.ک.ک در سوریه (این توافق نهایتاً منجر به خروج اوجالان از سوریه و دستگیری او در کنیا شد.)
ممنوعیت فعالیت تجاری٬ سیاسی و سازمانی پ.ک.ک در خاک سوریه.
ایجاد خط تلفن زنده و مداوم بین سران سرویس‌های اطلاعاتی ترکیه و سوریه.
محاکمه سران پ.ک.ک در سوریه و اعلام نام این گروه به عنوان گروه تروریستی.
توافقنامه آدانا بین ترکیه و سوریه٬ پیش از قدرت گرفتن حزب عدالت و توسعه امضا شده بود. این توافقنامه در سال 1998 میلادی امضا شد و حزب عدالت و توسعه به رهبری رجب طیب اردوغان و عبدالله گل در سال 2001 به قدرت رسید و چندین سال طول کشید تا تیم سیاسی آکپارتی به این باور نهایی رسید که لازم است یکبار دیگر برای تقویت مفاد امنیتی و سیاسی پیمان‌نامه آدانا٬ به سوریه مراجعه کند و سفر رجب طیب اردوغان به دمشق و دیدار او با بشار اسد رئیس جمهور ترکیه نیز در همین مسیر صورت گرفت.
اردوغان توانست طی سالیان 2011 تا 2012 میلادی٬ با مشورت جمعی از کارشناسان امنیتی و حقوقی٬ توافقنامه آدانا را تقویت کرده و به تصویب مجلس ملی ترکیه برساند. حال باید دید آیا در شرایط کنونی٬ اردوغان با تدبیر هوشمندانه ولادیمیر پوتین و تشویق‌های ایران٬ سیاست مذاکره و عادی‌سازی رابطه با دمشق را دنبال می‌گیرد یا دست به اقدامات مخاطره‌آمیز می‌زند؟
انتهای پیام/


نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

lastnews

دوره های پاییزه ی موسسه تبسم مهر

آغاز تولید فیلم کوتاه چوپان با مجری طرحی موسسه فرهنگی هنری تبسم مهرنیکان

مدیرعامل صندوق اعتباری هنر خطاب به صدابردار سینمای ایران: دست های مهربانت را به گرمی می فشاریم/ تجلیل از یک عمر سخت‌کوشی همسر استاد شاهوردی

ادبیات آذری را جدا از ادبیات فارسی نمی‌دانیم/ حمایت از اصحاب فرهنگ و هنر را وظیفه خود می‌دانیم

مجارستان: ضدحملات اوکراین «حمام خون» به‌راه می‌اندازد

نه بیرانوند از پرسپولیس می‌رود نه بازیکن دیگری/ شرط ماندن یحیی

بدرقه تیم فوتبال نوجوانان با حضور امیر قلعه نویی و عنایتی

اسرائیل با نقص جدی کادر پزشکی و بیمارستانی روبروست

افزایش شمار جان‌باختگان تصادف قطار در هند به 288 نفر

دشمنان تلاش می‌کنند نسل جوان را نسبت به روحانیت بدبین کنند

انتخاب موقت اعضای هیات اجرایی کارگروه هنرمندان انجمن خادمان قرآن

قیمت سکه و طلا 10 خرداد 1402/ ریزش قیمت ادامه دارد

ایران کشوری کاملاً امن و مقصدی مطمئن و جذاب برای گردشگران است

تولید نفت ایران به 2 میلیون و 750 هزار بشکه در روز رسید

ورود منابع، کاهش نرخ ارز را همراه خواهد داشت

سریال ماورایی ده‌نمکی به‌زودی کلید می‌خورد/ در تدارک «رستگاری»

وجود 700 اسیر فلسطینی بیمار در زندان‌های رژیم صهیونیستی

ارائه وام عتبات عالیات به دانشجویان تا سقف 5 میلیون تومان

زلزله 4.8 ریشتری سرخس خراسان رضوی را لرزاند

افزایش رگبار باران در 10 استان کشور

واریز 20 درصد اضافه یارانه کالابرگ سه دهک کم‌درآمد از امروز

ترافیک نیمه‌سنگین در محور چالوس

آماده مقابله با هرگونه تعرض دشمنان به آرمان‌های امام (ره) هستیم

برگزاری دوره های آموزشی بازیگری با حضور استاد ارجمند آقای امید زندگانی

ارتش رژیم صهیونیستی به خودروی زرهی «ایتان »مجهز می‌شود

عالیترین مقام کشور ترکمنستان سه شنبه به تهران می‌آید

مخبر: ایران نگاه ویژه‌ای نسبت به مناسبات خود با عمان دارد

«بازی» ایرانی برگزیده جشنواره ایتالیایی شد

افزایش نرخ تاکسی‌های اینترنتی باید به تصویب شورای شهر برسد

دستگیری ماموران قلابی در تهران

برنامه‌ریزی دستگاه‌ها برای اوقات‌ فراغت جوانان

شناسایی 82 بیمار جدید کرونایی در کشور/ 2 نفر فوت شدند

قیمت سکه و طلا 7 خرداد 1402/سکه به 30میلیون و 600 هزار تومان رسید

تذکر فرمانده نیروی زمینی ارتش به همسایگان شرقی

کوروش زارعی در تدارک یک نمایش میدانی بزرگ/ اجرا در حوزه دفاع مقدس

شرط «یک سال رهن بودن سند خودرو» حذف شد

بانک‌ها اشتیاق به مال‌سازی دارند نه اعطای وام مسکن

سازمان لیگ: سهمیه تماشاگران استقلال و پرسپولیس برابر است

استقلال دست‌بردار داوری نیست/کنایه به پرسپولیس و فشار به فدراسیون

هادی ساعی برترین تکواندوکار المپیک 2008 پکن شد

مهاجم 16 ساله پورتو: الگوی من مهدی طارمی است

هوای تهران آلوده شد/ افزایش شاخص ذرات معلق

درخواست حجت الاسلام قرائتی از رییس جمهور

مهلت ثبت‌نام هنرمندان در سامانه نهضت ملی مسکن تمدید شد

توصیه‌های وزارت حج و عمره عربستان خطاب به میهمانان خانه خدا

انهدام ده‌ها مخفیگاه داعش در 3 استان عراق

یک مرزبان ایرانی در درگیری امروز با طالبان به شهادت رسید

کشف 250 هزار دلار غیرقانونی از یک شرکت خصوصی در سعادت آباد

با دستیاری به نام تاکو؛ تیک تاک با هوش مصنوعی پاسخ جستجوی کاربران را می دهد

رئیسی در دیدار دبیرکل اوپک: اعضای اوپک با تقویت انسجام مانع اختلاف‌اندازی غربی‌ها شوند