مهر بررسی کرد؛
سفر «برهم صالح» به آمریکا/ تلاش برای عبور از تحریمهای ضد ایرانی
بین الملل
بزرگنمایی:
تبسم مهر - سفر قریب الوقوع «برهم صالح» به آمریکا برای رایزنی در خصوص معافیت عراق از تحریمهای ضد ایرانیِ واشنگتن نشان میدهد که تصمیم بغداد برای عبور از این تحریم ها، جدی است.
تبسم مهر - سفر قریب الوقوع «برهم صالح» به آمریکا برای رایزنی در خصوص معافیت عراق از تحریمهای ضد ایرانیِ واشنگتن نشان میدهد که تصمیم بغداد برای عبور از این تحریم ها، جدی است.
خبرگزاری مهر ، گروه بین الملل ـ رامین حسین آبادیان: براساس اعلام «عامر الفایز» از نمایندگان پارلمان عراق، «برهم صالح» رئیس جمهوری این کشور قصد دارد در آینده ای نزدیک و در رأس یک هیأت بلندپایه به واشنگتن سفر کند. این مقام عراقی هدف اصلی از سفر رئیس جمهوری این کشور به واشنگتن را رایزنی با مقامات آمریکایی پیرامون معافیت بغداد از تحریمهای ضد ایرانی، عنوان کرده است.
«عامر الفایز» عضو کمیسیون روابط خارجی پارلمان عراق همچنین در خصوص سفر قریب الوقوع رئیس جمهوری این کشور به واشنگتن برای رایزنی با مقامات ایالات متحده درخصوص معافیتی تحریمی بغداد، تأکید کرده است: «عراق با ایران مرزهای طولانی دارد و در زمینههای انرژی و تبادلات تجاری نیز این دو کشور با هم همکاری دارند».
الفایز در ادامه گفته است: «عراق میتواند بطور قطعی تحریمهای آمریکا علیه ایران را نپذیرد و به آنها پایبند نباشد اما این کشور میخواهد همزمان با تهران و واشنگتن روابطی داشته باشد». این مقام عراقی همچنین اعلام کرده است که «عادل عبدالمهدی» نخست وزیر عراق نیز پس از تکمیل کابینه سفری به آمریکا خواهد داشت و در جریان آن با مقامات واشنگتن پیرامون معافیت بغداد از تحریمهای ضد ایرانی گفتگو میکند.
موقع قاطعانه مقامات عراقی درقبال تحریمها
مقامات عراقی از خروج غیرقانونی ایالات متحده آمریکا از توافق هسته ای موسوم به برجام تاکنون بارها و در مناسبتهای مختلف بر عدم پایبندی خود به تحریمهای ضد ایرانیِ واشنگتن تأکید کردهاند. به عنوان نمونه «عادل عبدالمهدی» نخست وزیر عراق ضمن اتخاذ مواضع شفاف و راهبردی در قبال تحریمهای ایران تأکید کرده است: «عراق از تحریمهای ضد ایرانی آمریکا تبعیت نخواهد کرد؛ بغداد از پایبندی به این تحریم ها، معاف است». وی همچنین افزود: «عراق بخشی از تحریمهای آمریکا علیه ایران نیست».
اما اتخاذ مواضع حمایتی از جمهوری اسلامی ایران در برابر تحریمهای آمریکا تنها محدود و محصور به نخست وزیر عراق نمیشود، چراکه «برهم صالح» رئیس جمهوری این کشور نیز مواضع خود در مخالفت با تحریمها ضد ایرانی واشنگتن را صراحتا اعلام کرده است.
وی در این خصوص در واکنش به تهدیدات گذشته آمریکا مبنی بر مجازات بغداد در صورت عدم تبعیت از تحریمهای ضد ایرانی آمریکا، گفته است: «ما در عراق به هیچ وجه نمیخواهیم که از تحریمهای ضد ایرانی آمریکا متضرر شویم». حتی در جریان سفر حدود دو ماه پیش برهم صالح به ایران تأکید شد که دو طرف دارای روابط تجاری ـ اقتصادی به ارزش 12 میلیارد دلار هستند و میتوانند با همکاریهای بیشتر، ارزش این همکاریهای اقتصادی را به 20 میلیارد دلار برسانند.
تمرکز بر ظرفیت دیپلماسی برای عبور از تحریمهای ایران
براساس آنچه که گفته شد، پر واضح است که مقامات دولت عراق بهره برداری حداکثری از ظرفیت دیپلماسی خود برای عبور از تحریمهای ضد ایرانیِ ایالات متحده آمریکا به منظور حفظ مناسبات اقتصادی ـ تجاری خود با جمهوری اسلامی ایران و سپس تقویت این مناسبات را در دستور کار خود قرار داده اند.
سفر قریب الوقوع «برهم صالح» رئیس جمهوری و همچنین «عادل عبدالمهدی» نخست وزیر عراق به ایالات متحده برای گفتگو با آنها درخصوص تحریمهای ضد ایرانی نیز قطعه ای از پازل دیلپماسی بغداد برای عبور از تحریمهای ظالمانه علیه تهران است. افزون برآنچه که گفته شد، استقبال گسترده مقامات دولت عراق از «محمد جواد ظریف» وزیر خارجه جمهوری اسلامی در سفر به بغداد نیز عامل مهم دیگری است که نشان میدهد مقامات عراقی عزم جزمی برای نادیده گرفتن تحریمهای ضد ایرانی و تقویت مناسبات اقتصادی خود با تهران دارند.
کما اینکه وزیر خارجه جمهوری اسلامی نیز در بدو ورود خود به بغداد از مواضع مقامات عراقی در قبال تحریمهای ضد ایرانی قدردانی کرد. وزیر خارجه عراق در جریان دیدار با همتای ایرانی خود صراحتا تصریح کرد که بغداد علیرغم تحریمهای آمریکا علیه ایران، بر افزایش روابط اقتصادی خود با تهران تأکید دارد.
حذف دلار از مبادلات تجاری
طبق آخرین اعلام، هرچند که به عنوان مثال حجم صادارت جمهوری اسلامی ایران به عراق طی هشت ماه اول سال جاری معادل تمامی حجم صادرات سال گذشته بوده و روابط دو طرف تحت الشعاع تحریمهای غیرقانونی ایالات متحده آمریکا قرار نگرفته است، اما بغداد به دنبال راهکارهایی است که بتواند بیش از پیش به تجارت خود با ایران ادامه دهد.
درهمین راستا، مقامات عراقی حذف دلار آمریکا در مبادلات تجاری خود با جمهوری اسلامی ایران را نصب العین قرار داده اند. بدین ترتیب، ارزهایی نظیر ریال، دینار و یورو محور تراکنش مالی میان بغداد و تهران در سایه تحریمهای ضد ایرانیِ آمریکا به جای دلار، خواهد بود.
با این اقدام، ایالات متحده آمریکا دیگر هیچ بهانه ای برای مخالفت با درخواست مقامات عراق برای معاف کردن بغداد از تحریمهای ایران، ندارد و حتی مسیر زیاده خواهی به روی مقامات واشنگتن بسته خواهد شد، چراکه دیگر آنها نمیتوانند معافیت بغداد از این تحریمها را مشروط به مسائل مختلف ازجمله باقی ماندن نیروهای آمریکایی در عراق، کنند.
گروههای عراقی یکصدا علیه تحریمهای ضد ایرانی
از سوی دیگر، علاوه بر واکنشهای مقامات عراقی در سطوح رسمی، احزاب و جریانهای مختلف شیعی در عراق نیز به حمایت از جمهوری اسلامی ایران برخاسته و مواضع شفاف و اصولی را در قبال این تحریمهای ظالمانه اتخاذ کرده اند؛ مواضعی که نشان از عمق روابط دوستانه تهران با تمامی اقشار شیعی در عراق است و نشانگر یکصدایی در این کشور علیه تحریمهای ایران است.
در همین ارتباط، «سید عمار حکیم» در سخنانی گفت: جمهوری اسلامی ایران در معرض فشار و تحریم و حمله ای است که اقتصاد و نظام سیاسی آن را هدف قرار داده است؛ از همه میخواهم که در این بحران در کنار جمهوری اسلامی ایران بایستند و این کشور را یاری کنند. در همین حال، گروه عصائب اهل الحق به ریاست شیخ قیس الخزعلی نیز تحریمهای آمریکا علیه ایران را نقض عرفها و ارزشهای انسانی و قانونی دانست.
سازمان بدر به ریاست هادی العامری نیز حمایت این سازمان را از ملت و دولت ایران اعلام کرد و حمایتهای ایران از ملت عراق در سختیها را یادآوری کرد. گردانهای حزب الله نیز اعلام کرد تحریمهای ظالمانه و غیرقانونی دولت آمریکا علیه ملت ایران نشان دهنده میزان سیطره لابی صهیونیستی و اموال سعودی بر تصمیم گیریهای دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا علیه ایران است.
پیامی که واشنگتن دریافت کرد
به نظر میرسد که پس از اتخاذ مواضع مذکور از سوی یکی از متحدان جمهوری اسلامی ایران در منطقه یعنی بغداد، ایالات متحده آمریکا پیام واضحی را از سوی مقامات عراقی در خصوص تحریمهای اعمالی علیه ایران، دریافت کرده باشد. واشنگتن اکنون به خوبی میداند که اگر خواستار تداوم روابط خود با بغداد است، نمیتواند با اعمال زور، مقامات این کشور را وادار به تبعیت از تحریمهای ضد ایرانی کند.
عدم واکنش مقامات آمریکایی به سلسله اظهارات مقامات عراقی در خصوص تحریمهای ضد ایرانی نیز بر ادعای مذکور، صحه میگذارد و آن را تأیید میکند. بنابراین، کاملا واضح است که آمریکاییها از حمایت همسایه عراقیِ ایران از تحریمهای ضد ایرانی، کاملا ناامید گشتهاند.
در هر صورت، واشنگتن پیام واضح مقامات دولت عراق را دریافت کرده است؛ پیامی که به آمریکاییها گوشزد میکند بغداد جزئی از تحریمهای ضد ایرانیِ آمریکا نبوده و نیست و به روابط و مناسبات مختلف خود با ایران ادامه خواهد داد.