استاد دانشگاه آلاباما امریکا در گفتگو با مهر:
علت عدم خروج دیپلماتهای آمریکا ازکاراکاس/احتمال حمله نظامی کم است
بین الملل
بزرگنمایی:
تبسم مهر - رئیس دانشکده علوم سیاسی دانشگاه آلاباما امریکا معتقد است که احتمال حمله مستقیم نظامی آمریکا به ونزوئلا کم است ولی احتمال کمک به کودتاچیان زیاد است.
تبسم مهر - رئیس دانشکده علوم سیاسی دانشگاه آلاباما امریکا معتقد است که احتمال حمله مستقیم نظامی آمریکا به ونزوئلا کم است ولی احتمال کمک به کودتاچیان زیاد است.
خبرگزاری مهر - گروه بین الملل : مداخلات آشکار ایالات متحده آمریکا در آمریکای لاتین از جمله کشور ونزوئلا یادآور دکترین مونروئه است که حدود 200 سال پیش مطرح شد و بر سیاست خارجی واشنگتن بر این منطقه حاکم بوده است.
بر اساس این دکترین، دولت ایالات متحده آمریکا تصمیم گرفت که از دخالت در جنگهای بین قدرتهای اروپایی و مستعمرات آنها خودداری، و وقوع جنگ یا فعالیت استعماری در قاره آمریکا را به عنوان حرکتی خصمانه تلقی کند. بر اساس این دکترین منطقه امریکای لاتین به عنوان حیاط خلوت ایالات متحده امریکا درآمد.
با اعلام دکترین مونروئه، دولت ایالات متحده توانست توسعه قارهای خود را کامل و اقتدار آن را تثبیت کند و با بهرهگیری از مزیت دوری از صحنه جنگهای اروپایی، به تقویت اقتصادی و نظامی خود برای ایفای نقشهای جدید در سطح جهانی بپردازد.
مداخلات دونالد ترامپ در منطقه آمریکای لاتین از جمله ونزوئلا یادآور دکترین مونروئه است و نشان از آن دارد که واشنگتن تاب و تحمل هیچ دولت چپگرا و غیر همسو را در حیاط خلوت خود ندارد.
اهمیت استراتژیک و منابع نفتی ونزوئلا باعث شده تا امریکا از تهدید نظامی علیه مادورو رئیس جمهوری این کشور سخن براند. در حال حاضر هم واشنگتن با تحت کنترل داشتن اپوزیسیون در این کشور و به رسمیت شناختن ریاست جمهوری «خوان گوایدو» به عنوان «رئیس جمهور موقت» ونزوئلا دخالتهای خود را وارد مرحله جدیدی کرد.
در گفتگو با پروفسور «نادر انتصار» رئیس دانشکده علوم سیاسی دانشگاه آلاباما امریکا به بررسی تحولات ونزوئلا پرداخته ایم که در ادامه آمده است. انتصار از اساتید مبرز بین المللی در حوزه اقتصاد سیاسی بین الملل و مسائل خاورمیانه به شمار میرود.
*علیرغم دوران ریاست جمهوری باراک اوباما که درصدد احیای روابط با کشورهای آمریکای لاتین بود و حتی از اطلاق نام «حیاط خلوت» به آنها خودداری میکرد و آنها را «همسایگان» مینامید، در دوره ترامپ شاهد رویکرد مداخله جویانه او به این کشورها هستیم که یادآور دکترین «مونروئه» است. به نظر دلایل این رویکرد ترامپ در چیست؟
ترامپ دیدگاهی استعمارگرانه به بسیاری از کشورهای آمریکای لاتین دارد و آنها را چیزی بیشتر از بازیگرانی برای گسترش منافع سیاسی و اقتصادی آمریکا نمیبیند. سیاست ترامپ در آمریکای لاتین روی دکترین مونروئه جدید بنا شده است.
*محورهای اصلی سیاست خارجی آمریکا در منطقه امریکای لاتین چیست؟
محور اصلی سیاست خارجی آمریکا در آمریکای لاتین روی نگه داشتن این منطقه به عنوان حیاط خلوت آمریکا است.
یعنی آمریکا این کشورها را به عنوان بازاری برای خود و محلی برای یکه تازی سیاسی خود میداند.
*اهداف اصلی ایالات متحده امریکا در مداخلات اخیر در ونزوئلا چیست؟
چند سالی است که ونزوئلا جلوی قلدر بازیهای آمریکا ایستادگی کرده است. لذا هدف آمریکا سقوط دولت ونزوئلا و جانشین کردن آن با دولت دست نشانده واشنگتن است.
آمریکا نه تنها اقتصاد ونزوئلا را در تیررس خود قرار داده است بلکه چندین بار پشتیبان کودتاهای نظامی ناموفق علیه ونزوئلا بوده است.
*در حال حاضر واشنگتن «خوان گوایدو» را به عنوان رییس جمهوری ونزوئلا به رسمیت شناخته و کشورهایی چون روسیه از مادورو حمایت میکنند. این وضعیت را چگونه ارزیابی میکنید؟
آمریکا با به رسمیت شناختن «خوان گوایدو» به عنوان رییس جمهور ونزوئلا به اقدامی غیر قانونی دست زده است.
چون کاری که «خوان گوایدو» کرده است شبیه یک کودتای نرم است و پشتیبانی از دولت او پشتیبانی از دولت کودتا است.
تا کنون نه تنها روسیه بلکه کشورهائی مانند ترکیه هم حمایت خود را از رئیس جمهور قانونی ونزوئلا یعنی مادورو اعلام کرده اند.
*آمریکا، ونزوئلا را تهدید به حمله نظامی نیز کرده بود. با توجه به شرایط حاکم این گزینه را چقدر محتمل میدانید؟
با توجه به شرایط کنونی، احتمال حمله مستقیم نظامی آمریکا به ونزوئلا کم است ولی احتمال کمکهای آمریکا به کودتاچیان زیاد است.
برای همین است که دولت ترامپ دستور مادورو برای خروج دیپلماتهای آمریکا از ونزوئلا را نادیده گرفته است چون سفارت آمریکا در کاراکاس سناریوی کمک به کودتاچیان را کارگردانی خواهد کرد.