تصمیم گیری شورا برای کاربری مجتمع فرهنگی مذهبی ولیعصر
اجتماعی
بزرگنمایی:
تبسم مهر - اعضای شورای اسلامی شهر تهران بر ایجاد مجموعه ای فرهنگی و هنری در مجموعه ساخته شده در ضلع جنوبی تئاتر شهر تاکید کردند.
تبسم مهر - اعضای شورای اسلامی شهر تهران بر ایجاد مجموعه ای فرهنگی و هنری در مجموعه ساخته شده در ضلع جنوبی تئاتر شهر تاکید کردند.
به گزارش خبرگزاری مهر ، صبح امروز نشست بررسی پروژه مجموعه فرهنگی و مذهبی ضلع جنوبی تئاتر شهر از سوی کمیسیون فرهنگی شورا، با حضور محسن هاشمی رییس شورا، محمد جواد حق شناس رییس کمیسیون فرهنگی و اجتماعی، محمد سالاری رییس کمیسیون شهر سازی و معماری و زهرا نژاد بهرام عضو هیات رییسه شورای اسلامی شهر تهران برگزار شد.
در این جلسه همچنین نمایندگان شهرداری تهران، خانه تئاتر ایران و مشاوران این پروژه حضور داشتند. بررسی اینکه این مجموعه چگونه و با چه کاربری به بهره برداری برسد محور این جلسه بود.
محسن هاشمی : افتتاح این مجموعه فرهنگی هنری جسارت شهرداری را میطلبد
در خلال برگزاری این جلسه رییس شورای اسلامی شهر تهران گفت: از برایند صحبتها اینچنین برمی آید که در دورههای مختلف تصمیمات فرایندی گرفته شده است. ولی در شرایطی هستیم که میتوانیم تصمیم مدیریت قبلی شهر را دنبال کنیم.
وی ادامه داد: در دوره پیروزی انقلاب بحث ایجاد مسجد در جوار تئاتر شهر مطرح بود البته نه با این ابعاد و ارتفاع که سازه تئاتر شهر را تحت تاثیر قرار دهد. در دوران دولت سازندگی نیز دوباره این موضوع مطرح شد و تا زمان شهرداری احمدی نژاد نیز پیش رفت. آن زمان تصمیم بر این بوده که در این مجموعه مسجد بنا شود.
رییس شورای اسلامی شهر در ادامه تشریح فرایند تصمیم گیری برای سرنوشت این مجموعه مطرح افزود: در دوره مدیریت آقای قالیباف طرحی با سازه کوچکتر پیشنهاد شد بنای آن ساخته شد و اهدف آن کاملا روشن بود که به عنوان مجموعه فرهنگی و هنری ایجاد شود که البته نماز خانه بزرگی هم برای انجام فرائض دینی برای آن در نظر گرفته بودند. لذا هم بخش هنری و هم بخش دینی آن خوب تعبیه شده بود.
محسن هاشمی با تاکید بر اینکه در نهایت سرنوشت این بنا و مجموعه با کاربری فرهنگی و هنری مشخص شده است گفت: این مجموعه آماده بهره برداری است و شهرداری هم میبایست این مجموعه را به صورتی درخور و جدی افتتاح کند.
رییس شورای اسلامی شهر تهران همچنین افزود: اگر این مجموعه بدون هیچ فعالیت و کاربری هنری مورد بهره برداری قرار گیرد به یقین نمیتواند اهداف از پیش تعیین شده را جامه عمل بپوشاند.
هاشمی اظهار داشت: نکته مورد تاکید دیگر متولی بهره برداری این مجوعه است، در گذشته هر چه مجموعه فرهنگی ساخته شد در اختیار سازمان فرهنگی و هنری قرار میگرفت و در نهایت هم شاهد هستیم که این مجموعهها کارکرد واقعی خود را ندارند. لذا در خصوص این مجموعه نیز باید تصمیم گیری شود که متولی آن چه نهادی خواهد بود.
محمد جواد حق شناس: مجموعههای هنری – دینی فرا محله ای باید از طریق یک شورای راهبردی اداره شوند
رییس کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای شهر نیز گفت: مجموعه فرهنگی مذهبی جنوب تئاتر شهر یکی از بناهای مهم و قابل توجه شهر تهران است که اگر برای آن خوب برنامه ریزی شود این مجموعه میتواند در جهت اعتلای فرهنگ و هویت شهر تهران بسیار مفید به فایده باشد. این مجموعه میتواند نقش پر اهمیتی در گسترش فرهنگ ایران اسلامی ایفا کند.
حق شناس در ادامه با اشاره به مباحث مطرح شده در جلسه گفت: سال قبل شورا مصوبه ای را وضع کرد که هیچ یک از املاک شهرداری قابل واگذاری به غیر نیست جز با مجوز شورا. لذا اگر تصمیم سازی برای آینده این مجموعه بر مبنای واگذاری به متقاضیان خارج از شهرداری باشد باید مجوز شورا را داشته باشد.
رییس کمیسیون فرهنگی شورا با تاکید بر اینکه ما نیز با جمع بندیهای ارائه شده همراه هستیم و تا تعیین تکلیف و تخصیص راهبری مجموعه انتظار داریم این مجموعه افتتاح نشود.
وی در ادامه گفت: باید برای تمام ابعاد مسئله یک راهکار مناسب تعریف و عینا این سیاستها در شهرداری ابلاغ شود و بر آن اساس دنبال شود و قطعا باید به منافع ذینفعان ماجرا توجه شود که مهمترین شان اهالی هنر خواهند بود.
حق شناس گفت: ما نیز قطعا رویکرد اسلامی - هنری و مذهبی را باید دنبال میکنیم.
رییس کمیسیون فرهنگی شورا با بیان اینکه این مجموعه کارکردی فرا منطقه ای دارد خاطر نشان ساخت: در این زمینه کمیسیون فرهنگی میتواند طرحی را آماده کند برای اداره چنین مجتمع هایی که کارکرد فرا محله ای دارند. این ساختمان محلی نیست بلکه کاملا مجموعه ای ملی است. ما میتوانیم برای این مجموعه یک شورای راهبردی خاص طراحی کنیم همچنانکه در خانه هنرمندان این مهم انجام شد و عملکردی در خور توجه داشت که در قیاس با مجموعه هایی که در اختیار سازمان فرهنگی و هنری قرار گرفتند قابل قیاس نیست.
وی ابراز امیدواری کرد تا هر چه سریعتر این مجموعه تعیین تکلیف شود.
محمد سالاری: قبل از افتتاح باید در خصوص بهره برداری این مجموعهها تصمیم گیری شود
رییس کمیسیون شهرسازی و معماری شورا در ابتدای سخنانش ضمن قدردانی از کمیسیون فرهنگی به جهت بررسی همه جانبه این بنا از ابعاد و تاریخچه شکل گیری از رییس شورا خواست تا شخصا برای تکلیف این مجموعه تصمیم گیری کند و این تصمیم را یک تصمیم تاریخی خواند و افزود: این تصمیم یک تصمیم تاریخی است که مبانی سیاسی و ایدئولوژیک و ابعاد تاریخی، فرهنگی و اجتماعی در آن وجود دارد.
سالاری در ادامه افزود: مجموعه تئاتر شهر یکی از نمادهای ممتاز و برجسته کشور ما است و از جمله مهمترین محلهای ملجاء هنرمندان است و لذا موضوعی که باید مورد تاکید و اهمیت قرار گیرد این است که قبل از افتتاح باید فکری به حال بهره برداری از این مجموعه شود. دقیقا موضوعی که در خصوص مجموعه فرهنگی برج طغرل نیز مطرح است.
سالاری گفت: بایستی تک تک افراد تصمیم ساز در این حوزه مجاب شوند و این موضوع نیز میتواند در گفتمان شهری مطرح شود. اینجا میتواند به عنوان یک مجموعه فرهنگی هنری اثر گذار ایجاد شود.
زهرا نژاد بهرام: قدمت و مطالبه اجتماعی، تاکید بر ایجاد فضای هنری در این مکان دارد
عضو هیات رییسه شورای اسلامی شهر تهران نیز گفت: به نظر میرسد مجموعه فرهنگی هنری حضرت ولیعصر محلی برای چالش قدرت نمایی نهادهای سنتی و مدرن مذهبی تبدیل شده است.
وی افزود: از یک سو نهادهای سنتی مذهبی بر این باور هستند فرهنگ ایرانی بدون فرهنگ اسلامی قابل تعریف نیست و تنها بازنمایی این نماد را در ساخت و احداث مسجد میبینند در حالی که نهادهای مدرن مذهبی بر این باوراند که بازنمایی این مهم میتواند در هنرهای آیینی دیگر نیز تجلی یابد.
نژاد بهرام با تاکید بر اینکه ما نمیخواهیم این تضاد و جبهه بندی را تشدید کنیم گفت: یعنی اگر اینجا مجموعه فرهنگی ایجاد شود نباید این تلقی در اذهان برخی به وجود آید که ما داریم با ساخت مسجد مخالفت میکنیم.
عضو هیات رییسه شورای اسلامی شهر تهران اظهار داشت: در اینجا باید دو نکته را مورد تاکید قرار داد؛ نخست قدمت این محدوده به ما میگوید که این فضا متعلق به فضای هنری است، فضای که از دیر باز در آن نمایشهای آیینی برگزار میشد.
وی افزود: تئاتر شهر مقوله ای فرا منطقه ای است و لذا در این جا باید مطالبات اجتماعی اقشار مختلف نیز مد نظر قرار گیرد.
رییس کمیته شهر سازی شورای اسلامی شهر تهران در ادامه خطاب به شهردار منطقه 11 گفت: با این حال یکی از معضلاتی که امروز این فضا را درگیر کرده و گویی در حال بلعیدن این فضای هنری و فرهنگی است دستفروشیهای بی ضابطه و بی قاعده و بی قواره ای است که یکی از بهترین نقاط شهر را بی ارزش کرده است. متاسفانه ما هنوز نتوانسته ایم در خصوص دستفروشی کاری خاص انجام دهیم و جالب این است که شهردارانی(شهرداران مناطق) این مسئله را به بوته فراموشی سپرده اند که ادعای سالها حضور در شهرداری را دارند.
در ادامه جلسه موسوی نماینده معاونت فنی و عمران شهرداری تهران در توضیحاتی از تاریخچه ساخت بنا گفت: سال 83 گود برداری این بنا آغاز میشود اما به دلیل اعتراضاتی که هم نسبت به ارتفاع بنا و نیز بعدها ترک هایی که در سالن قشقایی تئاتر شهر ایجاد میشود عملیات متوقف میشود.
وی ادامه داد: در سال 87 تغییر در طراحی ساختمان صورت میگیرد و از سال 88 عملیات تکمیل این بنا اجرایی میشود. در سال 94 نامه ای از شورا ارسال میشود با این مضمون که میبایست المانهای اسلامی در این طرح گنجانده شود.
در ادامه جلسه شهرام گیل آبادی رییس خانه تئاتر ایران نیز از اقبال هنرمندان و اهالی فرهنگ به ایجاد مجموعه فرهنگی و هنری در این مکان سخن گفت و اظهار داشت: در پایشی که در سال 90 انجام شد قالب نظرها به این سمت بود که اینجا فضایی شود که توسط هنرمندان مورد بهره برداری قرار گیرد.
وی ادامه داد: پیشنهاد روشن این است مرکز هنرهای اسلامی معاصر در اینجا ایجاد شود همچنانکه در لندن و پاریس این مرکز وجود دارد ولی در تهران و ایران که خواستگاه هنرهای آیینی و اسلامی است خلا چنین مرکزی حس میشود.
در ادامه آبادیان شهردار منطقه 11 نیز بر این نکته تاکید کرد که آنچه از ذهن مردم بر آمده این است که این مکان تبدیل به مرکز هنرهای نمایشی و آیینی شود.