آخرین مطالب

به قلم علیرضا قائمی‌نیا؛

ویراست دوم «وحی و افعال گفتاری؛ نظریه وحی گفتاری» منتشر شد دینی و مذهبی

ویراست دوم «وحی و افعال گفتاری؛ نظریه وحی گفتاری» منتشر شد

  بزرگنمایی:
تبسم مهر - ویراست دوم «وحی و افعال گفتاری؛ نظریه وحی گفتاری» تألیف حجت الاسلام علیرضا قائمی نیا به همت نشر طه منتشر شد.

تبسم مهر - ویراست دوم «وحی و افعال گفتاری؛ نظریه وحی گفتاری» تألیف حجت الاسلام علیرضا قائمی نیا به همت نشر طه منتشر شد.

به گزارش خبرنگار مهر ، خداوند هزار و چهارصد سال پیش با آخرین پیامبرش سخن گفت. این سخن گفتن خدا با بشر، همان پدیده ای است که وحی نام دارد. سرشت وحی شعله ای است که بسیاری از اندیشمندان را به تکاپو واداشته است.
در این کتاب با استفاده از نظریه افعال گفتار در فلسفه زبان، تحلیلی نوین از سرشت وحی اسلامی ارائه شده است. ادعای اصلی نظریه وحی گفتاری این است که خدا افعالی گفتاری برای پیامبر انجام داده است.
نویسنده بعد از تشریح دیدگاه‌های موجود در مورد سرشت وحی به آراء برخی اندیشمندان مسلمان پرداخته است و آنها را بر پایه دیدگاه افعال گفتاری ارزیابی کرده، سپس نظر برخی از روشنفکران مبنی بر تجربه دینی بودن وحی را مورد انتقاد قرار داده است.
همچنین نگارنده هرمنوتیک متون دینی متناسب با این دیدگاه را پیش کشیده و تبیین و تفسیری جدید از خاتمیت را مایه بحث قرار داده است.
در این کتاب با استفاده از نظریه افعال گفتاری در فلسفه زبان، تحلیلی از موضوع سخن گفتن خدا با بشر، یا همان پدیده وحی ذکر شده است. نگارنده پس از تشریح دیدگاه‌های موجود درباره سرشت وحی به آرای برخی اندیشمندان مسلمان مانند: ابن سینا، فارابی، ابن خلدون و غزالی اشاره نموده آنها را بر پایه دیدگاه افعال گفتاری ارزیابی می‌کند.
وی همچنین از دیدگاه برخی از روشنفکران مبنی بر تجربه دینی بودن یاد می‌کند. وحی تجربه دینی نیست، تجربه وحیانی و تجربه عرفانی، سرشت وحی از دیدگاه چهار متفکر مسلمان، وحی اسلامی گامی فراتر از وحی گزاره‌ای، بسط ناپذیری تجربه نبوی، بحث خاتمیت در کلام جدید و هرمنوتیک وحی عناوین گفتارهای این کتاب است.

ویراست اول این کتاب در سال 1381 به همت انتشارات زلال کوثر منتشر شده بود. ویراست دوم این اثر به همت نشر طه منتشر شده است. این ویراست شامل اضافات بسیاری در نقد دیدگاه سروش و شبستری با مقدمه‌ای در پاسخ به نقدهای مطرح شده در سال‌های اخیر است. در مقدمه بحثی در اقسام «تمثل» فرشته وحی و متافیزیک حضور صورت گرفته است. نگارنده دیدگاه مرحوم صدرالمتالهین را هم مبتنی بر نوعی متافیزیک غیاب دانسته است.
در پیشگفتار ویراست دوم وحی و افعال گفتاری آمده است: تمثل فرشته ممکن است یکی از معانی زیر را داشته باشد:
تمثل معرفتی (ادراکی): مراد از تمثل معرفتی این است که فرشته وحی در معرفت و قوای معرفتی پیامبر تمثل می‌یابد. دیدگاه فلاسفه مشاء مستلزم نوعی تمثل معرفتی است.
تمثل پدیدارشناختی: مراد از تمثل پدیدارشناختی این است که فرشته وحی برای پیامبر به شکل خاصی نمودار می‌شود. پیامبر در افق ارتباط کلامی با فرشته قرار می‌گیرد و فرشته به صورت خاصی بر او نمودار می‌شود.
تمثل هستی‌شناختی حسی: تمثل هستی‌شناختی به یکی از چند صورت می‌تواند باشد. گاهی مراد تمثل حسی فرشته است؛ یعنی فرشته به صورت حسی خاصی تشکل می‌یابد. روشن است که این صورت را نمی‌توان پذیرفت.
تمثل (هستی‌شناختی) ظهوری: ممکن است تفسیر هستی‌شناختی ظهوری، یا به طور خلاصه، «تمثل ظهوری»، از تمثل فرشته وحی ارائه شود. مراد از تمثل ظهوری این است که فرشته وحی حقیقتی دارد و به صورت خاصی در عالم ظهور می‌کند. شخص هم آن ظهور را می‌بیند. برخی از این معانی قابل پذیرش نیست.


نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

lastnews

دوره های پاییزه ی موسسه تبسم مهر

آغاز تولید فیلم کوتاه چوپان با مجری طرحی موسسه فرهنگی هنری تبسم مهرنیکان

مدیرعامل صندوق اعتباری هنر خطاب به صدابردار سینمای ایران: دست های مهربانت را به گرمی می فشاریم/ تجلیل از یک عمر سخت‌کوشی همسر استاد شاهوردی

ادبیات آذری را جدا از ادبیات فارسی نمی‌دانیم/ حمایت از اصحاب فرهنگ و هنر را وظیفه خود می‌دانیم

مجارستان: ضدحملات اوکراین «حمام خون» به‌راه می‌اندازد

نه بیرانوند از پرسپولیس می‌رود نه بازیکن دیگری/ شرط ماندن یحیی

بدرقه تیم فوتبال نوجوانان با حضور امیر قلعه نویی و عنایتی

اسرائیل با نقص جدی کادر پزشکی و بیمارستانی روبروست

افزایش شمار جان‌باختگان تصادف قطار در هند به 288 نفر

دشمنان تلاش می‌کنند نسل جوان را نسبت به روحانیت بدبین کنند

انتخاب موقت اعضای هیات اجرایی کارگروه هنرمندان انجمن خادمان قرآن

قیمت سکه و طلا 10 خرداد 1402/ ریزش قیمت ادامه دارد

ایران کشوری کاملاً امن و مقصدی مطمئن و جذاب برای گردشگران است

تولید نفت ایران به 2 میلیون و 750 هزار بشکه در روز رسید

ورود منابع، کاهش نرخ ارز را همراه خواهد داشت

سریال ماورایی ده‌نمکی به‌زودی کلید می‌خورد/ در تدارک «رستگاری»

وجود 700 اسیر فلسطینی بیمار در زندان‌های رژیم صهیونیستی

ارائه وام عتبات عالیات به دانشجویان تا سقف 5 میلیون تومان

زلزله 4.8 ریشتری سرخس خراسان رضوی را لرزاند

افزایش رگبار باران در 10 استان کشور

واریز 20 درصد اضافه یارانه کالابرگ سه دهک کم‌درآمد از امروز

ترافیک نیمه‌سنگین در محور چالوس

آماده مقابله با هرگونه تعرض دشمنان به آرمان‌های امام (ره) هستیم

برگزاری دوره های آموزشی بازیگری با حضور استاد ارجمند آقای امید زندگانی

ارتش رژیم صهیونیستی به خودروی زرهی «ایتان »مجهز می‌شود

عالیترین مقام کشور ترکمنستان سه شنبه به تهران می‌آید

مخبر: ایران نگاه ویژه‌ای نسبت به مناسبات خود با عمان دارد

«بازی» ایرانی برگزیده جشنواره ایتالیایی شد

افزایش نرخ تاکسی‌های اینترنتی باید به تصویب شورای شهر برسد

دستگیری ماموران قلابی در تهران

برنامه‌ریزی دستگاه‌ها برای اوقات‌ فراغت جوانان

شناسایی 82 بیمار جدید کرونایی در کشور/ 2 نفر فوت شدند

قیمت سکه و طلا 7 خرداد 1402/سکه به 30میلیون و 600 هزار تومان رسید

تذکر فرمانده نیروی زمینی ارتش به همسایگان شرقی

کوروش زارعی در تدارک یک نمایش میدانی بزرگ/ اجرا در حوزه دفاع مقدس

شرط «یک سال رهن بودن سند خودرو» حذف شد

بانک‌ها اشتیاق به مال‌سازی دارند نه اعطای وام مسکن

سازمان لیگ: سهمیه تماشاگران استقلال و پرسپولیس برابر است

استقلال دست‌بردار داوری نیست/کنایه به پرسپولیس و فشار به فدراسیون

هادی ساعی برترین تکواندوکار المپیک 2008 پکن شد

مهاجم 16 ساله پورتو: الگوی من مهدی طارمی است

هوای تهران آلوده شد/ افزایش شاخص ذرات معلق

درخواست حجت الاسلام قرائتی از رییس جمهور

مهلت ثبت‌نام هنرمندان در سامانه نهضت ملی مسکن تمدید شد

توصیه‌های وزارت حج و عمره عربستان خطاب به میهمانان خانه خدا

انهدام ده‌ها مخفیگاه داعش در 3 استان عراق

یک مرزبان ایرانی در درگیری امروز با طالبان به شهادت رسید

کشف 250 هزار دلار غیرقانونی از یک شرکت خصوصی در سعادت آباد

با دستیاری به نام تاکو؛ تیک تاک با هوش مصنوعی پاسخ جستجوی کاربران را می دهد

رئیسی در دیدار دبیرکل اوپک: اعضای اوپک با تقویت انسجام مانع اختلاف‌اندازی غربی‌ها شوند