از فحاشی تا تهدید به کنارهگیری تیمها چاشنی لیگبرتر والیبال!
ورزشی
بزرگنمایی:
تبسم مهر - رقابتهای لیگبرتر والیبال باشگاههای کشور در حالی پیگیری میشود که با حواشی بسیار زیادی در همه عرصهها مواجه بوده و در مسائل اخلاقی نمره قابل قبولی ندارد.
تبسم مهر - به گزارش ایسنا، رقابتهای لیگبرتر والیبال باشگاههای کشور با حضور 13 تیم در حال پیگیری است و در شرایطی هفته بیستم خود را روز چهارشنبه (سوم بهمن ماه) هفته جاری پشت سر خواهد گذاشت که همچنان با حواشی نسبتاً زیادی دست و پنجه نرم میکند. حواشی که خیلی از آنها حتی پایهایترین مسائل در یک رشته ورزشی حرفهای است.
طبق گفته کارشناسان مسابقات لیگبرتر هر رشتهای پایه و اساس اصلی برای رشد و موفقیت تیم ملی آن است ولی، از مشکلات داوری لیگ والیبال تا مشکلات در داخل خود باشگاههای لیگبرتری همگی از جمله مسائلی است که نشان از دور بودن والیبال کشورمان از سطح اول جهان است. شاید مردان توپ و تور ایران در کسب نتایج موفق بودهاند اما حرفهای بودن تنها به کسب نتیجه نیست و باید در مسائل اخلاقی نیز خود را به سطح اول جهان برسانیم.
والیبال از جمله رشتههایی است که با کسب موفقیتهای متعدد در عرصه ملی، توانسته است محبوبیت ویژهای را در جامعه سخت پسند ایران برای خود دست و پا کند ولی به نظر میرسد با وجود حواشی یکی دو سال اخیر لیگ در حال حرکتی رو به نزول است. در همین یکی دو هفته اخیر لیگبرتر شاهد چندین مورد از این حواشی بودهایم که زنگ خطر برای والیبال ایران را به صدا در آورده است. استعفاها و تهدیدهای متعدد باشگاهها برای کناره گیری از لیگبرتر همگی نشان از نبود چهارچوب مشخص برای لیگ والیبال است.
اگر قرار است والیبال روند رو به رشد خود را ادامه دهد بهترین کار حرفهایتر کردن باشگاهها و اخلاق عوامل حاضر در لیگ است. با کمی دقت در گوشه و کنار این لیگ میتوان به دلایل وجود این بحثهای ابتدایی پی برد که در ادامه به چند مورد از این مسائل اشاره میشود.
یکی از اصلیترین دلایل وجود حواشی مسئله داوریها است که در نتیجه آن شاهد درگیری میان هواداران و خود تیمها هستیم. شاید اگر فدراسیون در انتخاب داوران و استفاده از سیستم ویدیو چک توجه بیشتری داشت، در چند هفته اخیر شاهد بروز اعتراضات و گله مندی برخی سرمربیان تیمها نبودیم. اعتراضاتی که نتیجه آن به وجود آمدن تفرقه میان خانواده والیبال است.
حاتمی: چیدمان داوران مشکل دارد
امیدوار حاتمی رئیس سابق کمیته داوران فدراسیون والیبال نیز در خصوص تاثیر داوریها در به وجود آمدن حواشی و نحوه اعتراض به داوریها در ایران به ایسنا گفت: در مسابقات خارجی و بینالمللی نحوه اعتراضها کاملا متفاوت با ایران است و این اعتراضات بدون هیچ بی احترامی و حرکت اضافی صورت میگیرد اما متاسفانه و متاسفانه در کشور ما اینطور نیست. در خارج از ایران والیبال خانوادهای است که همه اعضای آن به هم احترام میگذارند و کسی که در خصوص نظرات داوری از داور جواب میخواهد کاپیتان تیمها است. حتی کاپیتان هم برای اعتراض باید از داور اجازه بگیرد، اتفاقی که در کشورهایی با والیبال پیشرفته رخ میدهد. از نظر دیگر وقتی داوری اشتباه میکند باید اشتباه خود را بپذیرد و به دنبال توجیح اشتباه خود نباشد، باید با رعایت اصول جوانمردی و حرفهای گری اشتباه خود را بپذیرد و به اعتراض کاپیتان تیم معترض جواب دهد.
او همچنین در خصوص انتقاد بسیاری از مربیان نسبت به چیدمان داورها در مسابقات مختلف لیگ نیز گفت: مسلما گزینه دومی که باید برای جلوگیری از حواشی صورت بگیرد دقت در چیدمان داوران اول و دوم است که فدراسیون آنها را انتخاب میکند. آقای فیروزی جوان و باتجربه است، همه ما میدانیم که باید به داورهای جوان میدان داد اما مسابقات بزرگ لیگ جای مناسبی برای میدان دادن به داوران جوان نیست. از طرف دیگر هم متاسفانه مربیان ما به جای همکاری با داوران جوان به اعتراضهایی که صورت میگیرد دامن میزنند. بار دیگر میگویم، همانطور که یک بازیکن در امتیازات حساسی مثل 13-14 ست پنجم با یک اشتباه سرویسش را به تور میزند و باعث باخت تیمش میشود، داور هم امکان اشتباه کردن دارد. داور انسان است و باید اشتباه خود را قبول کند تا چنین صحبتهای پیش نیاید. در هیچ جای دنیا بجز ایران اینطور نیست که داوران به دنبال توجیح اشتباه خود باشند، بلکه اشتباه خود را میپذیرند و در داخل خانواده خود آن مشکل را برطرف میکنند.
گزینه دیگری که میتوان به باشگاههای لیگبرتری گوش زد کرد استفاده از لیدرهای با اخلاق و بدون سابقه درگیری روی سکوهای تماشاگران است. مسئلهای که به نظر میرسد در بسیاری از باشگاهها به فراموشی سپرده شده و نمونه آن را میتوان در برخی از تیمهای پایتخت نشین دید. شاید اگر فدراسیون قوانین سختتری را برای رعایت اخلاق روی سکوهای طرفداران وضع کند، تا حد زیادی میتواند به آرامش سکوهای ملتهب فعلی لیگبرتر والیبال کمک کند.
قوچاننژاد: باید عدالت بیشتری اجرا شود
قوچاننژاد سرمربی تیم پیام مشهد نیز در خصوص فحاشی و درگیری طرفداران تیمها در لیگبرتر گفت: خدا را گواه میگیرم که در بازی مقابل شهروند اراک سرمربی این تیم نیز بابت اشتباهات داوران خط با من همدل بود، سر همین امتیازات از دست رفته و روی یک پوئن چهار کارت قرمز دریافت کردیم که شیرازه تیم از هم پاشید. جای سوال دارد که برخوردهای شدیدی با تیم پیام صورت میگیرد ولی وقتی در ورامین شب مسابقه ما را بیچاره کردند، هیچ اتفاقی رخ نداد و گزارشی نیز رد نشد. فکر میکنم اگر کشته میشدیم شاید اتفاقی رخ میداد. اگر بخواهیم لیگ برتر والیبال را بهتر به پایان برسانیم باید عدالت بیشتری اجرا شود.
مورد دیگری که میتواند در داخل باشگاههای لیگ برطرف شود، بحث اخلاق مداری و حرفهایگری عوامل یک باشگاه است. مسلما اعتراض به برخی تصمیمات کمیته انضباطی حق هر باشگاهی است اما آیا تهدید به کناره گیری از ادامه لیگ با هر تقی به توقی کار حرفهای است؟ یا اینکه رها کردن یک تیم توسط سرمربی در اوج مسابقات لیگبرتر کار اخلاقی است؟
قوچاننژاد در پاسخ به این سوال ایسنا که آیا کنارهگیری پیام از لیگ برتر کار درستی خواهد بود یا خیر؟ گفت: گاهی در برخی موارد آنقدر تحت فشار قرار میگیریم که کاسه صبر تحملمان لبریز شده و تصمیمات ناگهانی گرفته میشود. اگر در لیگ برتر حضور داریم به این دلیل است که به والیبال خراسان لطمهای وارد نشود، اما خدا شاهد است که مستحق این بیانصافیها نیستیم که تماشاگران و لیدرمان محروم شود. این مسائل برایمان خوشایند نیست و دلمان را میشکند. از همین رو در چندین مورد به فدراسیون شکایتی رد کردهایم که عدالت اجرا شود.
به نظر میرسد والیبال ایران هر چقدر که در کسب نتیجه موفق عمل کرده در مباحث اولیه انضباطی دچار ضعف و نقاط تاریک زیادی است که باید در مورد آنها بحث شود. شاید اگر کمی جدیتر در مباحث پایهای والیبال تصمیم گیری شود تا حدود زیادی شاهد برچیده شدن سایه حواشی از لیگ خواهیم بود. امید میرود در ادامه کار و سالهای پیش رو مسئولان این رشته توجه ویژهای به چنین مسائلی داشته باشند تا والیبال ایران نمره قبولی را در مسائل حرفهای و اخلاقی نیز بگیرد.
انتهای پیام
خبرنگار: علیاصغر عبداللهی
دبیر خبر: امیرداود کمالی