شورای شهر تصویب کرد؛
تبعیض مثبت جنسیتی برای ارتقا نقش زنان در مدیریت شهری پایتخت
اجتماعی
بزرگنمایی:
تبسم مهر - شهرداری تهران بر اساس رای اعضای شورای شهر موظف شد نسبت به ایجاد تبعیض مثبت جنسیتی، توانمندسازی و فراهم ساختن زمینههای ارتقای نقش زنان در مدیریت شهری اقدام کند.
تبسم مهر - شهرداری تهران بر اساس رای اعضای شورای شهر موظف شد نسبت به ایجاد تبعیض مثبت جنسیتی، توانمندسازی و فراهم ساختن زمینههای ارتقای نقش زنان در مدیریت شهری اقدام کند.
به گزارش خبرنگار مهر ، در نوبت صبح جلسه امروز شورای شهر تهران اعضای شورا ادامه مواد برنامه 5 ساله سوم شهر تهران را بررسی کردند.
در ابتدا ماده 70 توسط اعضای شورا مورد بررسی قرار گرفت. براساس این ماده، شهرداری موظف است به منظور بهبود شاخصهای سلامت شهری براساس برنامه عملیاتی و شاخص هایی که تا پایان سال نخست برنامه تدوین و در قالب لایحه به شورا ارائه میکند، اقدام به توسعه محیطهای حامی سلامت با تاکید بر عوامل تعیین کننده سلامت شهری و ارتقای مسئولیت پذیری اجتماعی از طریق همکاری در استقرار نظام خدمات جامع سلامت شهری با مشارکت دستگاههای دولتی مربوطه، بخش خصوصی، شرکتهای دانش بنیان در حوزه سلامت، سازمانهای مردم نهاد و انجمنهای علمی کند.
این ماده با 13 رای موافق به تصویب رسید.
در ادامه، ماده 71 که براساس آن شهرداری موظف است در مواجهه با مسائل اجتماعی در فضاهای شهری ضمن تغییر رویکرد از «طرد اجتماعی» به «پذیرش اجتماعی» با فراهم ساختن زیرساختها و خدمات رسانی به شهروندان آسیب دیده و در معرض آسیب اقداماتی را انجام دهد، مورد بررسی قرار گرفت.
احمد مسجدجامعی با بیان اینکه بند یک این ماده با وظایف شهرداری منافات دارد، گفت: توسعه این قبیل مراکز بیشتر بر عهده سازمان بهزیستی است و برحسب مورد شهرداری وظایفی را بر عهده دارد. بنابراین، بهتر است به جای «ایجاد، توسعه و تجهیز مراکز خدمات اجتماعی»، کلمه «همکاری در جهت ایجاد، توسعه و تجهیز» را اضافه کنیم.
این پیشنهاد با 15 رای موافق و بدون مخالف به تصویب رسید. در نهایت کلیات این ماده با تغییرات ایجاد شده با 15 رای موافق به تصویب رسید.
همچنین در این جلسه ماده 73 که بر اساس آن شهرداری موظف است تا پایان سال نخست برنامه بازنگری سند راهبردی آموزش شهروندی از حیث هدف، محتوا، و ابزار لایحه سند جامع آموزش شهروندی را در حوزه ایمنی و مدیریت بحران، محیط زیست پسماند، استفاده از حمل نقل عمومی، پرداخت عوارض شهرداری، بازسازی اعتماد عمومی و سرمایه اجتماعی، افزایش سواد، بهبود سلامت روان بین فردی با تاکید بر آموزش کودکان و نوجوانان تهیه و به شورا ارائه کند، مورد بررسی قرار داد.
محمد سالاری در جریان این ماده عنوان کرد: این ماده بسیار مهم است، چرا که بسیاری از مشکلات شهر تهران به دلیل نداشتن یک سند جامع و اقدام است، لذا پیشنهاد میکنم که اَشنایی با ضوابط شهرسازی و معماری به خصوص طرح جامع و تفصیلی و تبعات تخلفات ساختمانی هم به این ماده اضافه شود که این پیشنهاد با 17 رای موافق به تصویب رسید.
همچنین در ادامه بررسی تبصره این ماده که بر اساس آن باید لایحه مذکور با توجه به امکانات آموزشی شهرداری تهیه شود با اجماع اعضا حذف شد و در نهایت کلیات ماده با 18 رای موافق به تصویب رسید.
ماده 74 حکم بعدی بود که مورد بررسی قرار گرفت. بر اساس آن شهرداری موظف است با همکاری دستگاههای ذی ربط به منظور توسعه گردشگری با همکاری دستگاههای انقلابی، صنعتی و تاریخی که معطوف به مولدسازی میراث و هویت تاریخی و طبیعی شهر باشد نسبت به شناسایی و احیای فضایهای دارای پتانسیل گردشگری شهری با مشارکت سازمانهای مردم نهاد در این مورد اقداماتی را انجام دهد.
این ماده پس از اصلاحات جزئی با 16 رای موافق به تصویب رسید.
در ادامه ماده 75 مورد بررسی قرار گرفت که براساس آن شهرداری تهران ملزم به ارائه لایحه جامع توانمندسازی زنان سرپرست خانوار تا پایان سال اول است.
توسعه فعالیتهای فرهنگی، اجتماعی، هنری و ورزشی از طریق طراحی، ایجاد و گسترش فضاهای تعامل اجتماعی در عرصه عمومی شهر با رویکرد افزایش تعاملات خانوادگی با اولویت قرار دادن محلات کمتر برخوردار از جمله اقدامات شهرداری تهران خواهد بود.
احمدمسجد جامعی عضو شورای اسلامی شهر تهران در جریان بررسی این ماده اظهار داشت: بطور صریح در ماده 80 برنامه توسعه کشور طرح جامع توانمندسازی زنان سرپرست خانوار توسط معاون امور زنان ریاست جمهوری با همکاری وزارت کار رفاه وزارت تعاون کار و رفاه اجتماعی تصویب شده است.
وی گفت: شهرداری تهران میتواند ذیل این قانون در توانمندی زنان سرپرست خانوار مشارکت کند.
شهربانو امانی عضو دیگر شورای اسلامی شهر تهران در مخالفت با تصویب این ماده گفت: نباید وظایفی بیش از اندازه وظایف قانونی شهرداری بر عهده این نهاد قرار داد.
وی عنوان کرد: مهمترین مشکلات شهر تهران مشکل ترافیک، آلودگی هوا و پسماند است که شهرداری باید برای این مشکلات راه حل هایی را ارائه داده و برای آنها اعتبار اختصاص دهد.
امانی گفت: در برنامه سوم توسعه کشور مسئولیتهایی بر عهده دستگاهها و نهادهای مربوطه گذاشته شده است.
این عضو شورا اظهار داشت: پرداختن به این موضوعاتی که در ماده 75 به آن اشاره شده وظیفه ذاتی کمیته امداد و بهزیستی است.
حسن خلیل آبادی عضو کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای اسلامی شهر تهران هم در دفاع از ماده 75 لایحه برنامه سوم توسعه شهر تهران اظهار داشت: این ماده در راستای تحقق مدیریت یکپارچه شهری است.
وی گفت: اگر ما میخواهیم مدیریت یکپارچه شهری تحقق پیدا کند باید بخشی از فعالیتهای اجتماعی را زیرمجموعه شهرداری تهران اجرا کنیم.
اعضای شورای اسلامی شهر تهران در نهایت با 11 رای موافق و 4 رأی مخالف ماده 75 برنامه سوم توسعه شهر تهران را تصویب کردند.
ماده 76 برنامه 5 ساله نیز امروز مورد بررسی قرار گرفت.
در ماده 76 آمده است: شهرداری مکلف است در راستای تحقق عدالت جنسیتی و ارتقای جایگاه زنان در مدیریت شهری و افزایش سطح و کیفیت حضور اجتماعی و مشارکت فعال زنان در شهر اقدامات ذیل را به انجام برساند:
1 - ایجاد تعامل جنسیتی، توانمندسازی و فراهم ساختن زمینههای ارتقاء نقش زنان در مدیریت شهری، با اختصاص 30 درصد از پستهای مدیریتی به زنان شاغل در شهرداری تا پایان برنامه
2- تدوین لایحه غنیسازی اوقات فراغت شهروندان با تأکید بر مشارکت فعال و بهرهمندی زنان از امکانات فرهنگی، هنری و ورزشی در اختیار شهرداری و ارائه آئیننامه سازوکار اثربخشی آن، ظرف 6 ماهه سال اول برنامه.
3- حمایت از زنان و دختران آسیبدیده و در معرض آسیب از مسائل اجتماعی، با تجهیز و گسترش اقامتگاههای موقت و امن ویژه زنان با همکاری دستگاههای مرتبط و سازمانهای مردمنهاد تخصصی.
در جریان بررسی یک بند از این ماده، شهربانو امانی پیشنهاد داد که این 30 درصد پستهای میانی به بالای مدیریتی باشد و باید مشخص شود که سطوح مدیریتی به چه شکل خواهد بود.
محمود میرلوحی دیگر عضو شورا نیز با موافقت با این بند گفت: براساس گزارش معاون منابع انسانی شهردار، تنها 4 درصد مدیران فعلی شهرداری را زنان تشکیل میدهد و این جایگاه باید ارتقا یابد.
زهرا نژادبهرام عضو هیات رئیسه شورای شهر تهران هم در این رابطه گفت: هدف ما از تصویب این ماده دسترسی زنان به قدرت در نهاد شهرداری است.
وی با بیان اینکه اکنون زنان پستهای میانی، کارشناسی ارشد و مدیریت در شهرداری تهران را تصدی میکنند، خاطرنشان کرد: نظر ما این است که پست هایی مانند مدیرکل، شهردار منطقه و معاون شهردار و حتی شهردار تهران به زنان برسد و این قانون زمانی موثر است که بتواند این دغدغهها را مرتفع کند.
پس از استماع نظرات مخالف و موافق، با رای قاطع اعضای شورای شهر تهران شهرداری موظف شد که نسبت به ایجاد تبعیض مثبت جنسیتی، توانمندسازی و فراهم ساختن زمینههای ارتقای نقش زنان در مدیریت شهری با اختصاص 30 درصد از پستهای مدیریتی به زنان شاغل در شهرداری تا پایان برنامه سوم برنامه توسعه پایتخت اقدام کند.
در ادامه جلسه امروز بررسی ماده 77 در دستور کار اعضای شورای شهر تهران قرار گرفت که در این ماده شهرداری موظف است در راستای دستیابی به استانداردهای شهر دوستدار کودک اقدامات ذیل را به انجام رساند.
1- نیازسنجی، تجهیز و توسعه مبلمان شهری و شهربازی با رعایت اصول ایمنی و استانداردسازی بوستانها
2- ایجاد و تجهیز پاتوقهای بازی در محلات با اولویت مناطق کمتر برخوردار
3- برگزاری رویدادهای مشارکتی کودکان در سطح شهر معطوف به مسائل شهری با مشارکت سازمانهای مردمنهاد فعال در حوزه کودک
4- اجرای مصوبه شهر دوستدار کودک با تأکید بر اجرای برنامههای فراغتی، ورزشی و آموزش شهروندی با هدف شکوفایی خلاقیت کودکان و نوجوانان
این ماده از لایحه برنامه 5 ساله سوم شهر تهران نیز با 17 رای موافق و بدون اصلاح به تصویب رسید.
اعضای شورای شهر تهران سپس به بررسی ماده 78 لایحه برنامه سوم توسعه شهر تهران پرداختند که در این ماده آمده است: شهرداری موظف است به منظور توقف موازی کاری وظایف در حوزه اجتماعی، فرهنگی، هنری تا پایان سال اول برنامه نسبت به بازنگری و تفکیک وظایف فرهنگی هنری سازمان زیباسازی شهر تهران، سازمان فرهنگی هنری شهرداری و شرکت توسعه فضاهای فرهنگی شهرداری اقدام نماید.
تبصره 1 - به منظور تحقق مدیریت یکپارچه در حوزه فرهنگی هنری با استفاده از ظرفیتهای قانونی موجود و ایجاد سازوکار و کارهای جدید الزامآور و شفاف، الگویی برای همکاریهای میانبخشی درون سازمانی و همکاریهای برونسازمانی با کنشگران دولتی، مردمی و خصوصی در قالب تشکیل «شورای هماهنگی فرهنگی، اجتماعی، هنری و ورزشی» شکل دهد.
تبصره 2- به منظور جریانسازی پایداری اجتماعی و فرهنگی در تمامی فرآیندها، برنامهها و پروژهها، شورای سیاستگذاری اجتماعی شهری با عضویت رؤسای کمیسیونهای تخصصی شورا، شهردار و معاونین شهردار که معاون اجتماعی و فرهنگی دبیر آن خواهد بود، ایجاد شود.
این ماده از لایحه برنامه سوم توسعه شهر تهران نیز پس از پیشنهادات شورای تهران مبنی بر هم پوشانی بودن این ماده با یکی دیگر از مواد لایحه برنامه 5 ساله سوم شهر تهران، در نهایت با 9 موافق حذف شد.