آمار سیارکهایی که به زمین خوردند؛
دانشمند ایرانی میزان برخورد سیارکها با زمین را تخمین زد
علمی و دانشگاهی
بزرگنمایی:
تبسم مهر - تحقیقات یک محقق ایرانی نشان میدهد طی ۲۹۰ میلیون سال گذشته تعداد سیارکهای بزرگی که به زمین برخورد کرده اند، نسبت به ۷۰۰ سال قبل از آن ۲ برابر بیشتر شده است.
تبسم مهر - تحقیقات یک محقق ایرانی نشان میدهد طی 290 میلیون سال گذشته تعداد سیارکهای بزرگی که به زمین برخورد کرده اند، نسبت به 700 سال قبل از آن 2 برابر بیشتر شده است.
به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از نیوساینتیس، تحقیقات «سارا مزروعی» یک محقق ایرانی در دانشگاه تورنتو نشان میدهد، طی 290 میلیون سال گذشته، تعداد سیارک هایی که به زمین برخورد میکنند، نسبت به 700 میلیون سال قبل از آن، 2 برابر بیشتر شده است.
طی این پژوهش، مزروعی و همکارانش در انگلیس و ایالات متحده آمریکا فهرستی از چالههای محل برخورد اجسام آسمانی با سطح ماه و زمین را بررسی کردند. آنها چاله هایی را بررسی کردند که عرض آنها بیش از 20 کیلومتر بود. طبق این پژوهش یک صخره آسمانی با عرض 800 متر میتواند چنین چاله ای روی سطح سیاره ایجاد کند.در مرحله بعد آنها تاریخ برخورد اجسام با سیاره را نیز مشخص کردند.
این درحالی است که ماه و زمین به یک اندازه شاهد برخورد صخرههای آسمانی بوده اند. زیرا هر دو در یک نقطه در فضا هستند.
به طور دقیق مزروعی و همکارانش با استفاده از اطلاعات مدار گرد شناسایی ماه(Lunar Reconnaissance Orbiter) چالههای ناشی از برخورد سیارکها با ماه را بررسی کردند. سپس آنها مشخص کردند آیا تعداد چالههای حاصل از برخورد سیارک با عرض بیش از 10 کیلومتر روی ماه و زمین به یک اندازه است یا خیر. آنها در مسیر تحقیقات خود متوجه شدند دوسیاره در این زمینه مشابهتهای فراوانی دارند. همین امر نشان داد حدود 290 میلیون سال قبل میزان برخورد سیارکهای عظیم به دو سیاره ماه و زمین که چنین چالههای عمیقی را ایجاد کند نسبت به 700 سال قبل از آن 2.6 برابر بیشتر شده است.
برخورد اجسام آسمانی با زمین که بیش از 650 میلیون سال قبل اتفاق افتاده به دلیل یخبندان از سطح سیاره خاکی محو شده است. بنابراین دانشمندان چالههای ناشی از برخورد سیارکها بین 650 میلیون تا یک میلیارد سال قبل را روی ماه به عنوان نمونه بررسی کردند. ماه راهنمای خوبی برای تخمین میزان برخورد سیارکها با زمین است زیرا فاصله آن تا سیاره خاکی کم است و چالههای ناشی از برخورد روی آن به مدت طولانیتری باقی میمانند.
البته نباید نگران خطر برخورد سیارکها با زمین بود، زیرا حتی با وجود افزایش احتمالات برخورد، هنوز هم به طور متوسط هر یک یا چند میلیون سال احتمال دارد سیارکی با زمین برخورد کند.از سوی دیگر اطلاعات ناسا از سیارک هایی که احتمال دارد با زمین برخورد کنند، نشاندهنده آن است که در حال حاضر هیچ خطری زمین را تهدید نمیکند.
درهمین راستا بزرگترین خطر شناخته شده، یک سیارک با عرض 1.3 کیلومتر است که هر 861 سال یکبار فاصله آن با زمین به کمترین مقدار میرسد. اما طبق تخمین کارشناسان به احتمال 99.988 درصد این سیارک با زمین برخورد نخواهد کرد.
سارا مزروعی، دانشمند دانشگاه تورنتو و مولف ارشد این تحقیق میگوید: این تحقیق نشان دهنده احتمالات است. برخورد سیارکها با زمین به ندرت اتفاق میافتند و من نگران آن نیستم.
از سوی دیگر هنوز مشخص نیست حدود 300 میلیون سال قبل چه اتفاقی افتاده است. مزوعی در این باره میگوید: شاید یک خانواده سیارکی فروپاشی و به کمربند سیارکی تبدیل شده است. این صخرههای فضایی به سمت زمین و ماه حرکت کردند .
بسیاری از دانشمندان معتقدند حدود 65 میلیون سال قبل برخورد سیارکی با زمین ( در منطقه آمریکای مرکزی فعلی) به انقراض دایناسورها منجر شده است.
این درحالی است که محققان نظرهای مختلفی درباره این تحقیق دارند.
این تحقیق در ژورنال ساینس منتش شده است.