احتمال کسری 50 هزار میلیارد تومانی بودجه 98/ عرضه نفت در بورس برای دور زدن تحریم
اقتصادی
بزرگنمایی:
تبسم مهر - وزارت نفت و شرکت ملی نفت باید نسبت به اجرای راهکار ضدتحریمی عرضه نفت در بورس عزم کافی داشته باشند. در حالی که خود آمریکاییها به موثر بودن این راهکار برای بیاثرکردن تحریمهای نفتی اعتراف کردند؛ در تداوم عرضه نفت در بورس نباید تعللی صورت گیرد.
تبسم مهر - وزارت نفت و شرکت ملی نفت باید نسبت به اجرای راهکار ضدتحریمی عرضه نفت در بورس عزم کافی داشته باشند. در حالی که خود آمریکاییها به موثر بودن این راهکار برای بیاثرکردن تحریمهای نفتی اعتراف کردند؛ در تداوم عرضه نفت در بورس نباید تعللی صورت گیرد.
- اخبار اقتصادی -
سید احسان حسینی، پژوهشگر حوزه انرژی در گفتگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم درباره امکان تحقق لایحه بودجه 98 براساس پیش بینی فروش روزانه یک و نیم میلیون بشکه نفت گفت: در مورد لایحه بودجه 98 چند نکته مطرح است که آن هم ناظر به قضیه درآمدهای نفتی دولت است؛ در این حوزه ما چندین پارامتر داریم که بتوانیم درآمدهای ریالی دولت را محاسبه کنیم. پارامتر اول بحث میزان صادرات، پارامتر دوم قیمت هر بشکه به دلار و پارامتر سوم هم نرخ تسعیر ارز است که در واقع ما هر دلار را چند ریال در نظر میگیریم. حاصلضرب این 3 پارامتر، درآمد ریالی دولت را مشخص میکند.
وی ادامه داد: در بودجه 98 پیش بینی شده که ایران روزانه یک و نیم میلیون بشکه به قیمت هر بشکه 54 دلار فروش دارد، نرخ تسعیر را هم 5700 تومانی در نظر گرفته اند. لذا بررسی هر کدام از این پارامترها نشان میدهد که احتمال عدم تحقق بودجه سال 98 به شدت زیاد است. براین اساس پس از کسر سهم شرکت ملی نفت و صندوق توسعه ملی، درآمد نفتی دولت چیزی در حدود 142 هزار میلیارد تومان میشود که این رقم متاثر از تحریمهای نفتی ممکن است کمتر شود.
* کسری 50 هزار میلیارد تومانی در بودجه 98 محتمل است
حسینی تاکید کرد: از این رو در سال پیشرو کسری بودجه دولت بسیار محتمل است. زیرا در حال حاضر میزان صادرات نفتی ایران طبق آمارهای رسمی و غیررسمی در حال کاهش است که این موضوع گمانهزنیها پیرامون عدم تحقق صادرات 1.5 میلیون بشکهای نفت در روز را افزایش میدهد. ضمن آنکه بخش عمدهای از این میزان صادرات فعلی به دلیل اعمال معافیتهای موقت آمریکا به برخی مشتریان ایران انجام میشود و بعد از گذشت 6 ماه، روی این معافیتها تجدیدنظرهایی خواهد شد که این مساله میتواند حجم صادرات ما را باز هم کمتر کند.
این پژوهشگر انرژی تصریح کرد: در صورت افت صادرات به یک میلیون بشکه در روز، ما با کسری بودجه پنجاه هزار میلیارد تومانی مواجه میشویم.
وی افزود: بحث بعدی روند نزولی قیمت نفت است. در لایحه بودجه قیمت صادراتی ما تقریباً 54 دلار در نظر گرفته شده، در حالی که اکنون قیمت نفت روی مرز 50 دلاری است، البته با توجه به تحولاتی که در میزان صادرات اعضای اوپک اتفاق افتاده است، احتمالاً رقم همین 54 دلار رقم معقولی باشد. زیرا عربستان هم کاهش صادرات خواهد داشت و براین اساس حجم عرضه در بازار جهانی کم میشود، این مساله میتواند باعث بیشتر شدن قیمت نفت شود.
وی ادامه داد: با این حال عدد 54 دلار میتواند از تحریمهای نفتی آمریکا متاثر شود، پس به طور کلی برآورد من از موضوع تحقق بودجه 98 این است که این میزان به شدت تحت تاثیر تحریمها و کاهش صادرات نفت آسیبپذیر است و کسری دست کم 50 هزار میلیارد تومانی دور از ذهن نیست.
* وزارت نفت در تداوم عرضه نفت در بورس تعلل نکند
حسینی خاطرنشان کرد: با توجه با لغو معافیتهای آمریکا برای خریداران نفت ایران، حائز اهمیت است که بتوانیم بودجه را به نحوی محاسبه کنیم که امکان دستیابی به آن وجود داشته باشد. در این راستا میتوانیم از روشهایی مانند عرضه نفت در بورس برای فروش نفت استفاده کنیم تا بتوانیم صادرات را افزایش دهیم و جلوی تشدید کسری بودجه را بگیریم.
این پژوهشگر انرژی ادامه داد: عرضه نفت در بورس یکی از بسترهایی است که میتوان نفت کشور را در قالب شبکههای مویرگی به فروش رساند. تجربه ثابت کرده که دردوران تحریم بسیاری از تجار نفتی برای خرید نفت ایران در سازوکار غیرشفاف برای آمریکا اقدام میکنند.
وی افزود: در دورههای قبلی از روش اتاق تاریک برای فروش نفت استفاده میشد که باعث ایجاد فساد و ظهور بابک زنجانیها شد، اما بورس انرژی ایران با توجه به شفافیت سازوکارها برای نهادهای ناظر داخلی و عدم شفافیت برای آمریکاییها این ظرفیت را دارا است که تجار نفتی خواهان نفت ایران به سمت آن سوق داده شوند.
حسینی با بیان اینکه "وزارت نفت و شرکت ملی نفت باید نسبت به اجرای این راهکار ضدتحریمی عزم و اراده کافی داشته باشند"، گفت: در حالی که خود آمریکاییها به موثر بودن این راهکار برای بیاثرکردن تحریمهای نفتی اعتراف کردهاند؛ تعلل در عرضه نفت در بورس یک اشتباه بزرگ است.
وی ادامه داد: متاسفانه شواهد نشان میدهد که وزارت نفت برای مقابله با تحریمهای نفتی در انفعال کامل به سر میبرد و به نظر میرسد تنها به معافیتهای آمریکا اتکا کرده که این نیز خطایی بزرگ است زیرا میتوان از سایر فرصتها برای افزایش میزان صادرات نفت نیز استفاده کرد.
عضو مجمع تشخیص: میتوان با عرضه نفت در بورس تحریمهای آمریکا را دور زد
انتهای پیام/