آخرین مطالب

به مناسبت روز ملی هوای پاک

گره کور حل بحران آلودگی هوا کجاست؟ اجتماعی

گره کور حل بحران آلودگی هوا کجاست؟

  بزرگنمایی:
تبسم مهر - به مناسبت روز ملی هوای پاک معاون سازمان حفاظت محیط زیست ضمن تشریح فرآیند فعالیت کارگروه ملی کاهش آلودگی هوا، گفت: گره کور حل آلودگی هوا در ایران، این است که هر یک از دستگاه‌ها تنها به فکر مأموریت خود هستند، بدون اینکه به اثرات ثانویه اقداماتشان فکری کنند. اما در این دوره در کارگروه ملی کاهش آلودگی هوا تا پیدا کردن راه حل عملی و همه جانبه دست از کار برنمی داریم.

تبسم مهر - به گزارش ایسنا، 29 دی روز «ملی هوای پاک» است اما حتی همین امروز هوای برخی شهرهای ایران با وجود بارش برف و باران در شرایط ناسالم برای گروه‌های حساس قرار دارد و از هوای پاک خبری نیست.
چند سالیست که آلودگی هوای ناشی از صنایع و نیروگاه‌ها (منابع ثابت) و انواع خودروها و موتورسیکلت‌ها (منابع متحرک)، به بحرانی برای شهرهای بزرگ تبدیل شده است. در حال حاضر در ایران مهمترین نهاد متولی بهبود کیفیت هوا، کارگروه ملی کاهش آلودگی هوا است که با حضور نمایندگان وزارتخانه‌های مختلف کشور از جمله صنعت، نفت، کشور، راه و شهرسازی و همچنین با حضور جدی پلیس و شهرداری تهران به ریاست معاون سازمان حفاظت محیط زیست برگزار می‌شود.
کارگروه ملی کاهش آلودگی هوا چه می‌کند؟ فرآیند پیگری مصوبات کاهش آلودگی هوا در این کارگروه به چه شکلی است؟ سازمان محیط زیست عملکرد دستگاه‌های اجرایی را در حوزه کاهش آلودگی هوا چطور ارزیابی می‌کند؟ و مهم‌تر از همه، گره کور کاهش آلودگی هوای کلانشهرهای ایران کجاست؟
مسعود تجریشی معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست که معمولا ریاست جلسات کارگروه ملی کاهش آلودگی هوا را برعهده دارد، در گفت‌وگویی تفصیلی با ایسنا به این سئوالات پاسخ می‌دهد.
او معتقد است؛ دستگاه‌های اجرایی هنور کار گروهی را بلد نیستند و دوست ندارند که در مورد عملکردشان به کسی جواب پس بدهند. با این وجود کارگروه ملی کاهش آلودگی هوا سعی کرده با پیاده سازی یک مدل جدید نظارتی بین دستگاه‌ها هماهنگی ایجاد کند.
کارگروه ملی کاهش آلودگی هوا به گزارش گیری از دستگاه‌ها در مورد مصوبات کاهش آلودگی هوا اکتفا نمی‌کند، بلکه علاوه بر پرسشگری از بخش‌های مختلف دولت، با کمک کارشناسان سازمان محیط زیست و مشورت دستگاه‌های متولی کاهش آلودگی هوا به دنبال راهکار می‌رود و سعی دارد با کمترین هزینه، موانع را از پیش روی مصوبات و قانون هوای پاک بردارد.
مشروح این گفت و گو در ادامه می‌آید:
*آقای دکتر تجریشی کارگروه ملی کاهش آلودگی هوا سابقه چندین ساله دارد آیا این کارگروه تاکنون توانسته جایگاه نظارتی و هدایتگر خود را در حوزه کاهش آلودگی هوا برای دستگاه‌های مختلف کشور تبیین و اثبات کند؟
ببینید؛ مدل و الگوی کارگروه ملی کاهش آلودگی هوا تا حد بسیاری شبیه به ساختار کارگروه احیای دریاچه ارومیه است، از این جهت که هر دو کارگروه کار نظارتی انجام می‌دهند و پیگیر اجرای مصوبات و سیاست‌ها از طریق گزارش گیری از دستگاه‌های مختلف هستند، اما باید تاکید کنم که مدل پیاده شده در کارگروه ملی کاهش آلودگی هوا، مدلی است که کمبود آن به شدت در کشور احساس می‌شود چون خلأ نظارت بر «جزئیات عملکرد بخش‌های مختلف کشور» از جمله در موضوع نحوه هزینه کرد اعتبارات و بودجه‌ها وجود دارد.

*یعنی سازمان محیط زیست و به ویژه کارگروه ملی کاهش آلودگی هوا مدعی است که الگوی جدیدی از اجرای برنامه‌ها را پایه گذاری کرده است؟
باید این توضیح را بدهم که یکی از بزرگترین نقصان‌ها که در گذشته وجود داشته، این است که سازمان محیط زیست هیچ وقت، نظارت نمی‌کرده، بلکه همواره اعلام می‌کرد که چرا وضع به این شکل است؟ و هرگز روند فعالیت سازمان به این شکل نبوده که به فکر ارائه راهکار برای حل معضل باشد و در غالب موارد تنها به انتقاد اکتفا می‌کرد.
به عبارت ساده، رسیدن به راهکارها، با استفاده از خرد جمعی کارشناسان محیط زیست و دستگاه‌های اجرایی به منظور حل مشکلات، خلأ دوران گذشته در سازمان محیط زیست است، اما در شرایط جدید و با الگوی کارگروه ملی کاهش آلودگی هوا، سازمان محیط زیست همواره به دنبال آن است که با مشورت دستگاه‌های اجرایی، راهکاری مناسب برای حل مشکل پیدا کند و این همان الگوی پایش و ارزیابی مداوم است که در کارگروه ملی کاهش آلودگی هوا پیاده و اجرا می‌شود.
*اما آقای دکتر این مدل که شما توضیح دادید، موضوع بدیعی به نظر نمی‌آید، مگر اینکه خروجی این کارگروه را بررسی کنیم تا به تفاوت عملکرد آن با گذشته دست یابیم.
بله تفاوت مدل کارگروه ملی کاهش آلودگی هوا را زمانی متوجه می‌شویم که بدانیم عمر و سابقه تعدادی از مصوبه‌ها و برنامه‌های کاهش آلودگی هوا به چندین سال قبل می‌رسد، حتی طرحی مثل کهاب (کاهش، هدایت، انتقال و بازیافت بخار بنزین) از دوره آقای خاتمی بدون اجرا باقی مانده است. در سال‌های اخیر روال به این شکل بوده که همواره این برنامه‌ها به دستگاه‌های دولتی ابلاغ می‌شده و دستگاه‌ها هم باید گزارش عملکرد خود را در مورد اجرای آن ارائه می‌دادند که در بیشتر موارد مصوبه‌ها یا اصلا اجرا نمی‌شده یا به شکل ناقص و در کوتاه مدت توسط دستگاه‌ها پیگیری می‌شد.
در شرایط جدید بر مبنای «قانون هوای پاک» وظایف دستگاه‌ها احصا شده است و بر همان اساس جلساتی را با دستگاه‌های مختلف برگزار می‌کنیم. دبیرخانه کارگروه ملی کاهش آلودگی هوا در مورد تک تک مصوبه‌های دولت و احکام قانون هوای پاک، گزارش عملکرد دستگاه‌ها را می‌گیرد و اگر مصوبه‌ای اجرا نشده باشد؛ دستگاه متولی را مورد پرسش قرار می‌دهد که چرا اجرا نشده است؟، برای شنیدن موانع اجرای مصوبه مورد نظر از زبان نماینده دستگاه متولی و همچنین به منظور پیدا کردن راهکار برای اجرایی کردن آن مصوبه، جلسات متعدد توسط کارگروه ملی کاهش آلودگی هوا و کمیته‌های تخصصی آن برگزار و مشورت می‌شود تا در نهایت به راه حل عملیاتی برسیم، بنابراین نو بودن عملکرد کارگروه ملی کاهش آلودگی هوا در این است که سازمان محیط زیست به جای اینکه صرفا به نظارت و ارائه یک گزارش به دستگاه بالا اکتفا کند، دنبال راهکاری برای حل مشکل می‌رود.
امتیاز سیستم موجود در کارگروه ملی کاهش آلودگی هوا این است که تا پیدا کردن راه حل عملی و همه جانبه دست از کار برنمی داریم. سازمان محیط زیست در شرایط حاضر یک گام فراتر از نظارت برداشته و در مورد حل مسئله با دستگاه‌های اجرایی مذاکره می‌کند و این همکاری‌ها به طور مداوم در حال انجام است.
*الان سازمان محیط زیست به زعم شما متفاوت با گذشته عمل می‌کند، پس طبیعتا باید این تفاوت را در عملکرد دستگاه‌های اجرایی در حوزه کاهش آلودگی هوا هم ببینیم. کارنامه دستگاه‌ها را بررسی کرده اید؟
ببینید، من مدل و الگوی کارگروه ملی کاهش آلودگی هوا را موفق ارزیابی می‌کنم البته در این باره دستگاه‌های اجرایی هم می‌توانند اظهار نظر کنند، اما به لحاظ عملکرد هنوز در وضعیت مطلوبی قرار نداریم. دستگاه‌های مختلف اجرایی متوجه هستند که به واسطه کارگروه ملی کاهش آلودگی هوا به عملکرد آنها در این حوزه نظارت می‌شود و تا زمانی که به هدف نرسیم «ول کن» آنها نخواهیم بود.
روی آنچه «باید» انجام شود؛ در کارگروه ملی کاهش آلودگی هوا اصرار و جدیت داریم، تاکنون هم اقداماتی مثل اتصال سامانه سیمفا به اطلاعات سازمان راهداری وزارت راه و شهرسازی، اجرای فاز دوم طرح «کاهش» با وجود مخالفت‌ها و تلاش برای تعویق در اجرای آن، همچنین توزیع سراسری گازوئیل یورو4 توسط وزارت نفت ازجمله خروجی‌های کارگروه ملی کاهش آلودگی هوا است. هر چند که در طرح هایی مثل توزیع گازوئیل یورو4 هنوز ایرادات اساسی وجود دارد و موفقیت در حد 60 درصد بوده است اما مشورت و پایش مداوم اعضای کارگروه ملی کاهش آلودگی هوا ادامه دارد.
افزون بر این، در کارگروه ملی کاهش آلودگی هوا، برای موضوع مهم دیگری مثل اسقاط موتورسیکلت‌های کاربراتوری چندین جلسه با حضور پلیس، ستاد اجرایی فرمان امام و وزار کشور برگزار شده است.
*البته آقای دکتر قبول دارید که خروجی کارگروه ملی کاهش آلودگی هوا زمانی محسوس است که کیفیت هوای شهرها سال به سال بهتر شود؟
درست است. پیشرفت امسال نسبت به سال قبل این است که توانستیم اقداماتی را که بدون نیاز به پول امکان اجرا داشتند؛ پیگیری کنیم و در همین راستا هماهنگی نسبتا خوبی هم ایجاد شد. پیشرفت امسال نسبت به سال گذشته در این است که به موضوع آلودگی هوا و راهکارهای حل این بحران، واقع‌بینانه نگاه می‌کنیم و سازمان محیط زیست در شرایط حاضر پذیرفته که کشور وضع مالی مناسبی ندارد.
البته برخلاف گذشته به این جمله اکتفا نمی‌کنیم که اعتبارات کافی به دستگاه‌ها تزریق نشده و برای همین هم مصوبات اجرا نشده است، بلکه همه اهتمام ما بر این است که با وضع موجود و بدون نیاز به اعتبارات، فکری به حال وضع آلودگی هوا بکنیم، اقداماتی که بدون نیاز به پول، حداکثر اثربخشی را هم داشته باشد.
ضمن اینکه باید دقت داشته باشیم که در هر سال حدود 200 هزار خودرو به شهرهای بزرگ مثل تهران، اضافه می‌شود و مسلما تردد بیشتر به معنای عمیق‌تر شدن بحران آلودگی هوا است، اقدامات ما هم بیش از آنکه نقش کاهشی داشته باشد؛ حالت بازدارندگی دارد و حداکثر کاری که در این فضا می‌توان انجام داد؛ این است که اجازه ندهیم که وضع هوا بدتر شود.
این واقعیت را باید به مردم بگوییم که تاکنون هنوز به سمت حل مسئله حرکت نکرده ایم و بیشتر روی تثبیت وضع موجود تمرکز داریم و هدف ما در شرایط کنونی این است که از بدتر شدن هوای کلانشهرها از جمله تهران جلوگیری کنیم.
انتشار سیاهه انتشار آلودگی هوای هشت کلانشهر کشور تا سال آینده *کارگروه ملی کاهش آلودگی هوا روی موضوع خاصی تمرکز دارد؟، برای مثال برای یک بازه کوتاه مدت مثل یک سال، برنامه محوری خاصی دارید؟
در کارگروه ملی همه مواد قانون هوای پاک و مصوبات دولت در حوزه کاهش آلودگی هوا را پیگیری می‌کنیم، تصور می‌کنیم اگر با همین مدل پیش برویم می‌تـ‌وانیم سیاهه انتشار آلودگی هوای هشت کلانشهر کشور شامل تهران، کرج، اهواز، مشهد، شیراز، تبریز، اراک و اصفهان را تا سال آینده تهیه و منتشر کنیم که در تهران به دلیل همکاری جایکا (آژانس همکاری‌های بین المللی ژاپن) برای تهیه سیاهه، هیچ بودجه ای اختصاص نیافته است، البته سیاهه انتشار شهرهای مشهد، شیراز، تبریز و اراک نیاز به بازنگری دارد که همه اینها را یک تیم از دانشگاه‌های مختلف کشور انجام می‌دهد و مدیریت واحدی دارد.
تفاوت سال آینده با امسال در حوزه آلودگی هوا نیز در گروی تهیه سیاهه‌های انتشار آلودگی هوای کلانشهرها است، چون می‌توانیم بر مبنای آن منابع آلاینده هر یک از هشت کلانشهر را مشخص کرده و سپس در مورد راهکارهای کاهش آلودگی هوا و حتی میزان اثرگذاری هر یک از این راهکارها تصمیم گیری کنیم.
درسیاهه انتشار و تهیه راهکارهای کاهش آلودگی هشت کلانشهر بر این موضوع هم تاکید شده که روی راهکارهایی که بار مالی برای کشور دارد؛ تمرکز نکنند. چون این موضوع بدیهی است که برای مثال اگر بتوانیم اتوبوس‌های نو برای شهرها تهیه کنیم، وضعیت آلودگی هم بهتر می‌شود، بنابراین نکته مهم این است که بر اساس سیاهه انتشار کلانشهرها باید یک برنامه اثرگذار و در عین حال با کمترین حد نیاز به اعتبارات طراحی شود. افزون بر این، باید در تهیه برنامه کاهش آلودگی هوای کلانشهرها به نحوه تامین اعتبارات و همچنین اثرات ثانویه هر تصمیم فکر شود.
*سیاهه انتشار آلودگی هوا کلانشهرها چه زمانی آماده می‌شود؟
سیاهه انتشار به عنوان یک پشتوانه قوی برای کاهش آلودگی هوای کلانشهرها تا تیرماه سال جدید تهیه می‌شود و بعد از آن به چهار ماه زمان نیاز داریم تا این سندها را نهایی کنیم، بنابراین برای سال جدید می‌توانیم راه حل‌های عملیاتی را برای کاهش آلودگی هوا در شهرهای بزرگ استخراج کنیم. دقت داشته باشیم که قطعا راهکارهای کاهش آلودگی هوا در استان‌های مختلف متفاوت خواهد بود چون در شهری مثل تهران دوده و وسایل نقلیه سنگین مسئله مهمی به حساب می‌آید، اما در شهر اصفهان موتورسیکلت‌ها و در مشهد سوخت، کیفیت هوا را تحت تاثیر قرار داده اند.
*آقای دکتر تجریشی در خلال گفت وگو اشاره‌های غیر مستقیمی به عملکرد دستگاه‌ها در حوزه کاهش آلودگی هوا داشتید، اما مصرّم که به طور خاص در این مورد صحبت کنیم. به هر حال از نظر من هنوز در حوزه آلودگی هوا یک کره گور وجود دارد که همان مانع پیشرفت جدی کار در این حوزه می‌شود، این گره کور چیست؟
اگر بخواهم در مورد عملکرد دستگاه‌ها حرف بزنم باید به یک ایراد و مشکل ریشه ای اشاره کنم، اینکه در کشور ما هر یک از ما تنها خودمان را می‌بینیم. هر یک از دستگاه‌ها تنها وظایف خود را مورد توجه قرار می‌دهند. برای مثال اگر یک دستگاه وظیفه رسیدگی به امور کامیون‌داران را دارد؛ بدون توجه به مسائل جانبی از جمله آلودگی هوا تنها به دنبال جلب رضایت زیرمجموعه خودش است و مشکل همین جاست که دستگاه‌ها تصور می‌کنند؛ اگر کار خود را انجام دهند بدون توجه به عواقب آن، خوب عمل کرده اند.
می‌دانید روش درست در این وضعیت چیست؟ اینکه همه دستگاه‌ها خود را به مجموعه ای از سیاست‌ها متعهد کنند، در این صورت همه دستگاه‌ها می‌فهمند با اینکه باید رضایت مجموعه خود را جلب کنند؛ اما در عین حال عضوی از یک دولت هستند، دولتی که خود را دولت محیط زیستی می‌خواند. تنها در این شرایط است که همه دستگاه‌ها ضمن انجام مأموریت‌های خود، کاری انجام نمی‌دهند که برای سایر بخش‌ها عواقب و عوارض داشته باشد. شاید دلیل این وضع ریشه در آن دارد که ما در ایران کار گروهی بلد نیستیم.
برای همین است که می‌گویم الگوی کارگروه ملی کاهش آلودگی هوا، جدید است. در این کارگروه 16 دستگاه را درگیر کرده ایم تا بتوانیم 64 مصوبه کاهش آلودگی هوا را ضمن یادگیری کارگروهی، گام به گام اجرایی کنیم. قطعا کارِ گروهی تمرین راحتی نیست، چون ممکن است دوست نداشته باشیم به کسی جواب پس بدهیم و عمده پاسخ هایمان برای عدم اجرای طرح‌ها در این حد بوده که پول نداشتیم و اجرا نکردیم. ما باید یاد بگیریم برای حل مسئله با هم همکاری کنیم. الگوی حل مشکل آلودگی هوا در سازمان محیط زیست و حتی سایردستگاه‌ها به سمتی رفته که نگوییم ما نتوانستیم مسئله را حل کنیم بلکه باید هر طور شده؛ راهکار حل آن را پیدا کنیم.
انتهای پیام
خبرنگار: زینب رحیمی/دبیرخبر:بهناز غفاری


نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

lastnews

دوره های پاییزه ی موسسه تبسم مهر

آغاز تولید فیلم کوتاه چوپان با مجری طرحی موسسه فرهنگی هنری تبسم مهرنیکان

مدیرعامل صندوق اعتباری هنر خطاب به صدابردار سینمای ایران: دست های مهربانت را به گرمی می فشاریم/ تجلیل از یک عمر سخت‌کوشی همسر استاد شاهوردی

ادبیات آذری را جدا از ادبیات فارسی نمی‌دانیم/ حمایت از اصحاب فرهنگ و هنر را وظیفه خود می‌دانیم

مجارستان: ضدحملات اوکراین «حمام خون» به‌راه می‌اندازد

نه بیرانوند از پرسپولیس می‌رود نه بازیکن دیگری/ شرط ماندن یحیی

بدرقه تیم فوتبال نوجوانان با حضور امیر قلعه نویی و عنایتی

اسرائیل با نقص جدی کادر پزشکی و بیمارستانی روبروست

افزایش شمار جان‌باختگان تصادف قطار در هند به 288 نفر

دشمنان تلاش می‌کنند نسل جوان را نسبت به روحانیت بدبین کنند

انتخاب موقت اعضای هیات اجرایی کارگروه هنرمندان انجمن خادمان قرآن

قیمت سکه و طلا 10 خرداد 1402/ ریزش قیمت ادامه دارد

ایران کشوری کاملاً امن و مقصدی مطمئن و جذاب برای گردشگران است

تولید نفت ایران به 2 میلیون و 750 هزار بشکه در روز رسید

ورود منابع، کاهش نرخ ارز را همراه خواهد داشت

سریال ماورایی ده‌نمکی به‌زودی کلید می‌خورد/ در تدارک «رستگاری»

وجود 700 اسیر فلسطینی بیمار در زندان‌های رژیم صهیونیستی

ارائه وام عتبات عالیات به دانشجویان تا سقف 5 میلیون تومان

زلزله 4.8 ریشتری سرخس خراسان رضوی را لرزاند

افزایش رگبار باران در 10 استان کشور

واریز 20 درصد اضافه یارانه کالابرگ سه دهک کم‌درآمد از امروز

ترافیک نیمه‌سنگین در محور چالوس

آماده مقابله با هرگونه تعرض دشمنان به آرمان‌های امام (ره) هستیم

برگزاری دوره های آموزشی بازیگری با حضور استاد ارجمند آقای امید زندگانی

ارتش رژیم صهیونیستی به خودروی زرهی «ایتان »مجهز می‌شود

عالیترین مقام کشور ترکمنستان سه شنبه به تهران می‌آید

مخبر: ایران نگاه ویژه‌ای نسبت به مناسبات خود با عمان دارد

«بازی» ایرانی برگزیده جشنواره ایتالیایی شد

افزایش نرخ تاکسی‌های اینترنتی باید به تصویب شورای شهر برسد

دستگیری ماموران قلابی در تهران

برنامه‌ریزی دستگاه‌ها برای اوقات‌ فراغت جوانان

شناسایی 82 بیمار جدید کرونایی در کشور/ 2 نفر فوت شدند

قیمت سکه و طلا 7 خرداد 1402/سکه به 30میلیون و 600 هزار تومان رسید

تذکر فرمانده نیروی زمینی ارتش به همسایگان شرقی

کوروش زارعی در تدارک یک نمایش میدانی بزرگ/ اجرا در حوزه دفاع مقدس

شرط «یک سال رهن بودن سند خودرو» حذف شد

بانک‌ها اشتیاق به مال‌سازی دارند نه اعطای وام مسکن

سازمان لیگ: سهمیه تماشاگران استقلال و پرسپولیس برابر است

استقلال دست‌بردار داوری نیست/کنایه به پرسپولیس و فشار به فدراسیون

هادی ساعی برترین تکواندوکار المپیک 2008 پکن شد

مهاجم 16 ساله پورتو: الگوی من مهدی طارمی است

هوای تهران آلوده شد/ افزایش شاخص ذرات معلق

درخواست حجت الاسلام قرائتی از رییس جمهور

مهلت ثبت‌نام هنرمندان در سامانه نهضت ملی مسکن تمدید شد

توصیه‌های وزارت حج و عمره عربستان خطاب به میهمانان خانه خدا

انهدام ده‌ها مخفیگاه داعش در 3 استان عراق

یک مرزبان ایرانی در درگیری امروز با طالبان به شهادت رسید

کشف 250 هزار دلار غیرقانونی از یک شرکت خصوصی در سعادت آباد

با دستیاری به نام تاکو؛ تیک تاک با هوش مصنوعی پاسخ جستجوی کاربران را می دهد

رئیسی در دیدار دبیرکل اوپک: اعضای اوپک با تقویت انسجام مانع اختلاف‌اندازی غربی‌ها شوند