آخرین مطالب

تاریخ معاصر در ویترین «فیلم فجر 37» فرهنگی و هنری

تاریخ معاصر در ویترین «فیلم فجر 37»

  بزرگنمایی:
تاریخ معاصر در سال‌های اخیر موردتوجه ویژه سینماگران بوده و در جشنواره سی‌وهفتم فیلم فجر هم شاهد آثاری در حال و هوای تاریخی خواهیم بود.

به گزارش تبسم مهر در تاریخ معاصر ایران، دهه شصت پر از ماجراهای پیچیده و مختلف است که می‌شود سال‌ها درباره آن فیلم ساخت؛ دوره‌ای که کشور روزهای ملتهبی را پشت سر می‌گذاشت. از یک سو جنگ داخلی که پرچمدار آن منافقین بودند جریان داشت و از سوی دیگر جنگ تحمیلی عراق بر تحولات کشور سایه انداخته بود. به همه این موارد باید اوضاع نابسامان اجتماعی و اقتصادی را هم افزود.

رمز و رموز دهه شصت باعث شده در سال‌های اخیر کارگردان‌ها نسبت به بازشناسی آن دوران و بازخوانی تحولات آن مقطع رغبت پیدا کنند و این موضوعات را در قالب آثار جدی و گاهی آثار کمدی به تصویر بکشند. برای مثال فیلم‌های سینمایی «سیانور» ساخته بهروز شعیبی و «ماجرای نیمروز» ساخته محمدحسین مهدویان در حوزه فیلم‌های جدی و فیلم‌های «نهنگ عنبر» ساخته سامان مقدم و «مصادره» به کارگردانی مهران احمدی در حوزه فیلم‌های کمدی از جمله آثاری بودند که اتفاقا مخاطبان نسبت به آن‌ها اقبال نشان دادند.

اما جذابیت‌های تاریخ ملتهب معاصر باعث شده برخی از کارگردانان پا را فراتر بگذارند و در سی و هفتمین جشنواره فیلم فجر علاوه‌بر ارایه آثاری درباره دهه شصت، فیلم‌هایی درباره دهه چهل هم ارایه دهند؛ آثاری که برخی از آن‌ها به روایت بخشی از اتفاقات تاریخی حول یک شخصیت خاص می‌پردازند و بخشی از آن‌ها صرفا در بستر تاریخی یک دهه بررسی می‌شوند.

دهه 40؛ از زندان تا میدان پهلوانی

فیلم سینمایی «سرخپوست» به کارگردانی نیما جاویدی که در بخش سودای سیمرغ این جشنواره حضور دارد یکی از همان فیلم‌هایی است که جذابیت‌های دهه چهل کارگردان را به ساخت این فیلم بر آن داشته است.

«سرخپوست» درباره زندانی است که قرار است ساختمان این زندان به جای دیگری منتقل شود. در این فیلم نوید محمدزاده در نقش یک زندانبان به ایفای نقش می‌پردازد.

نوید محمدزاده، پریناز ایزدیار، آتیلا پسیانی، ستاره پسیانی، حبیب رضایی و مانی حقیقی در «سرخپوست» به ایفای نقش پرداخته‌اند.

نیما جاویدی پیش از این در سال 92 فیلم سینمایی «ملبورن» را ساخته بود.

از دیگر فیلم‌هایی که در بستر دهه چهل روایت می‌شود، فیلم سینمایی «غلامرضا تختی» به کارگردانی بهرام توکلی و تهیه کنندگی سعید ملکان است.

بهرام توکلی که سال گذشته با فیلم سینمایی «تنگه ابوقریب» موفق به کسب چند سیمرغ از جشنواره سی و ششم شد در این فیلم که در سه فاز فیلمبرداری شد به روایت زندگی جهان پهلوان تختی؛ اسطوره کشتی ایران در قهرمانی و سجایای اخلاقی از کودکی تا نوجوانی و جوانی پرداخته اما اشاره ای به فوت وی نکرده است.

آتیلا پسیانی، حمیدرضا آذرنگ، پریوش نظریه، ستاره پسیانی، بانیپال شومون، مجتبی پیرزاده، علیرضا گودرزی، معصومه قاسمی پور از جمله بازیگرانی هستند که در فیلم «غلامرضا تختی» ایفای نقش می‌کنند.

دهه 60؛ از نفاق تا حماسه

فیلم سینمایی «ماجرای نیمروز: رد خون» به کارگردانی محمدحسین مهدویان که سال گذشته با فیلم سینمایی «لاتاری» حضور داشت، در ادامه «ماجرای نیمروز» ساخته شده که در جشنواره سی و پنجم توانست سیمرغ‌ها را شکار کند.

«ماجرای نیمروز: رد خون» در دهه شصت روایت می‌شود؛ دورانی که اعضای سازمان مجاهدین مخلق با ایجاد جنگ داخلی و سهم خواهی از قدرت باعث ایجاد نابسامانی در کشور شده بودند.

در این فیلم که صحنه‌های جنگی آن در اسلام آباد غرب فیلمبرداری شده است، صاحبان فیلم پادگان اشرف؛ محل استقرار اعضای مجاهدین خلق پس از جدایی از ایران را به نیز به تصویر کشیده‌اند.

در بخشی از دیالوگ‌های این فیلم آمده است: «- خونه‌ افشین رو گشتن. خونه‌ خواهر منو. به‌شون نگفتی من کی‌ام؟ نگفتی چه کارایی از دست‌ رفیق‌ات برمی‌آد؟

- بوی سیگار می‌دی.

- اینم گزارش کن.»

هادی حجازی‌فر، بهنوش طباطبایی، محسن کیایی، هستی مهدوی‌فر، حسین مهری، مهدی زمین‌پرداز، امیر احمد قزوینی و جواد عزتی بازیگران اصلی قسمت دوم «ماجرای نیمروز: رد خون» هستند.

فیلم سینمایی «درخونگاه» به کارگردانی سیاوش اسعدیان که سال گذشته نسخه ناقصی از آن تحویل دبیرخانه جشنواره فیلم فجر شده بود، بنا به توصیه هیات انتخاب، صاحبان فیلم، آن را پس گرفتند و امسال نسخه کامل را تحویل دبیرخانه دادند، روایتگر یک داستان اجتماعی در اواخر دهه 60 است.

«درخونگاه» در 75 روز در محله‌های مرکزی و جنوبی تهران از جمله شاپور و امام‌زاده یحیی فیلمبرداری شد.

این فیلم درباره جوانی است (با بازی امین حیایی) که از ژاپن به ایران برمی‌گردد اما در دورانی که در ژاپن زندگی می‌کرده، پول‌هایی برای مادرش می‌فرستاده و از مادرش می‌خواسته است با این پول‌ها چیزی بخرد که برایش سرمایه شود اما پدرش این پول‌ها را سر به نیست می‌کند.

او خواهری دارد که ازدواج کرده اما در ادامه در بازگشت به ایران عاشق دختری می‌شود که به نظر می‌رسد بدکاره است اما اینطور نیست و ...

امین حیایی، ژاله صامتی، مهراوه شریفی‌نیا، نادر فلاح، محمود جعفری، منصور شهبازی، افشین سنگ چاپ، فاطمه مرتاضی و پانته‌آ پناهی‌ها بازیگران «در خونگاه» هستند.

در خلاصه داستان فیلم سینمایی درخونگاه آمده است: «ظهری می‌آید تابسازد! اگر نبازد...»

فیلم سینمایی «بیست و سه نفر» به کارگردانی مهدی جعفری اقتباسی از کتاب «آن بیست و سه نفر» و فیلمی در حوزه دفاع مقدس در دهه 60 است.

«23 نفر» به تهیه‌کنندگی مجتبی فرآورده روایت گروهی از رزمندگان نوجوان ایرانی است که در جریان جنگ ایران و عراق در سال 1361 به اسارت نیروهای عراقی درآمدند.

اما آنچه که وجه بارز این فیلم است پرداختن به زندگی ملاصالح قاری؛ مرد همیشه زندانی این مقطع تاریخی است. او یک زندان سیاسی در دوران قبل از انقلاب، بعد از انقلاب و از اسرای جنگی در زندان‌های عراق و مترجم و ناجی اسرای ایرانی بوده است.

در «بیست و سه نفر» به این موضوع پرداخته شده که طبق محاسباتی دولت ایران تصور می‌کرده ملاصالح قاری جاسوس عراقی است اما بعد از مدت‌ها متوجه شده‌اند او جاسوس نیست.

فیلم سینمایی «بیست و سه نفر» محصول سازمان هنری اوج است که پیش از این سابقه تولید فیلم‌هایی چون «تنگه ابوقریب»، «ایستاده در غبار» و ... داشته است که در جشنواره فیلم فجر خوش درخشیده‌اند.

از نکات جالب این فیلم می‌توان به چالش کار عوامل سازنده این اثر درباره کار با 23 نوجوان اشاره کرد که همگی آنها در طول فیلم در یک سلول قرار داشته‌اند.


نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

lastnews

دوره های پاییزه ی موسسه تبسم مهر

آغاز تولید فیلم کوتاه چوپان با مجری طرحی موسسه فرهنگی هنری تبسم مهرنیکان

مدیرعامل صندوق اعتباری هنر خطاب به صدابردار سینمای ایران: دست های مهربانت را به گرمی می فشاریم/ تجلیل از یک عمر سخت‌کوشی همسر استاد شاهوردی

ادبیات آذری را جدا از ادبیات فارسی نمی‌دانیم/ حمایت از اصحاب فرهنگ و هنر را وظیفه خود می‌دانیم

مجارستان: ضدحملات اوکراین «حمام خون» به‌راه می‌اندازد

نه بیرانوند از پرسپولیس می‌رود نه بازیکن دیگری/ شرط ماندن یحیی

بدرقه تیم فوتبال نوجوانان با حضور امیر قلعه نویی و عنایتی

اسرائیل با نقص جدی کادر پزشکی و بیمارستانی روبروست

افزایش شمار جان‌باختگان تصادف قطار در هند به 288 نفر

دشمنان تلاش می‌کنند نسل جوان را نسبت به روحانیت بدبین کنند

انتخاب موقت اعضای هیات اجرایی کارگروه هنرمندان انجمن خادمان قرآن

قیمت سکه و طلا 10 خرداد 1402/ ریزش قیمت ادامه دارد

ایران کشوری کاملاً امن و مقصدی مطمئن و جذاب برای گردشگران است

تولید نفت ایران به 2 میلیون و 750 هزار بشکه در روز رسید

ورود منابع، کاهش نرخ ارز را همراه خواهد داشت

سریال ماورایی ده‌نمکی به‌زودی کلید می‌خورد/ در تدارک «رستگاری»

وجود 700 اسیر فلسطینی بیمار در زندان‌های رژیم صهیونیستی

ارائه وام عتبات عالیات به دانشجویان تا سقف 5 میلیون تومان

زلزله 4.8 ریشتری سرخس خراسان رضوی را لرزاند

افزایش رگبار باران در 10 استان کشور

واریز 20 درصد اضافه یارانه کالابرگ سه دهک کم‌درآمد از امروز

ترافیک نیمه‌سنگین در محور چالوس

آماده مقابله با هرگونه تعرض دشمنان به آرمان‌های امام (ره) هستیم

برگزاری دوره های آموزشی بازیگری با حضور استاد ارجمند آقای امید زندگانی

ارتش رژیم صهیونیستی به خودروی زرهی «ایتان »مجهز می‌شود

عالیترین مقام کشور ترکمنستان سه شنبه به تهران می‌آید

مخبر: ایران نگاه ویژه‌ای نسبت به مناسبات خود با عمان دارد

«بازی» ایرانی برگزیده جشنواره ایتالیایی شد

افزایش نرخ تاکسی‌های اینترنتی باید به تصویب شورای شهر برسد

دستگیری ماموران قلابی در تهران

برنامه‌ریزی دستگاه‌ها برای اوقات‌ فراغت جوانان

شناسایی 82 بیمار جدید کرونایی در کشور/ 2 نفر فوت شدند

قیمت سکه و طلا 7 خرداد 1402/سکه به 30میلیون و 600 هزار تومان رسید

تذکر فرمانده نیروی زمینی ارتش به همسایگان شرقی

کوروش زارعی در تدارک یک نمایش میدانی بزرگ/ اجرا در حوزه دفاع مقدس

شرط «یک سال رهن بودن سند خودرو» حذف شد

بانک‌ها اشتیاق به مال‌سازی دارند نه اعطای وام مسکن

سازمان لیگ: سهمیه تماشاگران استقلال و پرسپولیس برابر است

استقلال دست‌بردار داوری نیست/کنایه به پرسپولیس و فشار به فدراسیون

هادی ساعی برترین تکواندوکار المپیک 2008 پکن شد

مهاجم 16 ساله پورتو: الگوی من مهدی طارمی است

هوای تهران آلوده شد/ افزایش شاخص ذرات معلق

درخواست حجت الاسلام قرائتی از رییس جمهور

مهلت ثبت‌نام هنرمندان در سامانه نهضت ملی مسکن تمدید شد

توصیه‌های وزارت حج و عمره عربستان خطاب به میهمانان خانه خدا

انهدام ده‌ها مخفیگاه داعش در 3 استان عراق

یک مرزبان ایرانی در درگیری امروز با طالبان به شهادت رسید

کشف 250 هزار دلار غیرقانونی از یک شرکت خصوصی در سعادت آباد

با دستیاری به نام تاکو؛ تیک تاک با هوش مصنوعی پاسخ جستجوی کاربران را می دهد

رئیسی در دیدار دبیرکل اوپک: اعضای اوپک با تقویت انسجام مانع اختلاف‌اندازی غربی‌ها شوند